RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Молдавський фенікс або ласкаво просимо до Бєльців!

Молдавський фенікс або ласкаво просимо до Бєльців!

Якщо ви вирушаєте у Молдову, неодмінно зазирніть у Бєльці. Місто, назва якого дослівно перекладається як… «болото», оточує гостей атмосферою затишку і комфорту: потрапивши сюди, почуваєшся як удома… Відвідавши Бєльці, ти ніби повертаєшся в недавнє минуле. Чисті бульвари, просторі вулиці, штучні озера як вічна ода людини природі.

Алея класиків, архітектурна композиція Національного театру ніби переносить у радянську добу. Але це тільки на перший погляд, адже історія міста сягає набагато глибше, долаючи бар’єр різних епох більш як п’яти століть…

Історія міста розпочалася далекого 1421 року. У ті часи воно належало княгині Мазоветській, дружині молдавського володаря Олександра Доброго. Неодноразово погано укріплене поселення спалювали дотла, але воно, ніби Фенікс, знову і знову відроджувалося з попелу. У період з XVI по XVIII століття невелике містечко належало турецькому султану, а на початку XIX століття ця частина Бессарабії перейшла під російську юрисдикцію. До слова, саме тут Олександр I отримав радісну звістку про народження спадкоємця, майбутнього імператора Російської імперії Олександра II і на честь знаменної події присвоїв на той момент невеликому поселенню статус міста.61efb9e1433b1673d9d2e0ee6bdea5ea.jpgФото pinterest.com

Перебуваючи на перехресті важливих економічних магістралей Бессарабії, Бєльці поступово виростали і ставали великим торговим центром. За радянської доби місто славилося своєю промисловістю, а 1994 року, через три роки після проголошення незалежності Молдови, йому було присвоєно статус муніципія.

Сьогодні ж Бєльці по праву вважають другою столицею держави. Розкинувшись на березі річки Реут, місто буквально складається з води: Міське, Комсомольське і Цегляне озера обіймають горбисті рівнини місцевого степу. Це місто заворожує своїми красотами, незважаючи на невелику площу. Зелена частина поселення, що складається зі скверів і міських парків (Центральний, парк Перемоги, Андрієш), з відкритими обіймами зустрічає любителів прогулятися на природі. До речі, тут також частенько проходять ярмарки і виставки, що приваблюють своїм національним колоритом – прилавки буквально ломляться від ручних виробів, аксесуарів, ласощів і напоїв.DJI_0031.jpg
Фото webxs.net

Але давайте не затримуватися біля «ярмаркових рядів», а перемістимося на пішохідну зону, котра розкинулася в центрі муніципія. Довга вулиця охоплює духом свята: в цій частині міста звикли відпочивати місцеві жителі, насолоджуючись різноманітними зустрічами, заходами і концертами. Вповні відчути музичну феєрію можна на наймасштабнішому пісенному фестивалі Східної Європи «Кришталевий лелека», котрий відбувається тут щовесни.

Читайте також: Час їхати в Кишинів!

Прогулюючись далі центром міста, туристи потрапляють на Алею класиків, що запрошує поглянути на пам’ятники відомим молдавським письменникам Міхаю Емінеску, Іону Крянге і Григоре Вієру.

Шанувальником архітектури буде особливо цікаво відвідати храм Святого Григорія Просвітителя - апостольська церква, споруджена в середньовічному вірменському стилі, що і виділяє її серед інших конструкцій міста. Будівництво храму велося з 1910 по 1914 рік на кошти представників вірменської громади міста. Як автор проекту і головного архітектора був запрошений відомий в той час зодчий Олександр Красносельський, виходець з України, який деякий час працював в Бєльцях міським архітектором. Церква побудована в стилі середньовічної традиційної культової архітектури Вірменії, її прототипом виступив знаменитий собор, розташований в місті Ечміадзині. Висота церкви досягає 17 метрів, її зовнішній вигляд характеризується збалансованістю і простотою форм, не позбавленої витонченості.UBAVhIH0JGk.jpg
Фото majorfonskrip.livejournal.com

Розташований також в центрі міста Національний театр імені Васіле Александрі познайомить глядачів зі справді молдавською і румунською творчістю. Цей театр входить в число лідерів, що займаються постановками національної драматургії, адже весь репертуар театру складено на основі текстів, написаних авторами з Молдови та Румунії.Primăria_Bălți_6.JPGФото en.wikipedia.org

Головне фото jacquelinemhadel.com

Вам это будет интересно:
Час їхати в Кишинів!
Нумо! Ви ще ж там не були! Ваші друзі помиляються, коли відмовляють вас від поїздки в це місто. Неодмінно сідайте у поїзд, автобус чи літак і вирушайте смакувати найсмачнішу у світі мамалигу, гогошари і шапку гугуце. Ну, а якщо поталанить, то потрапите на фестиваль черешні, лаванди або вина.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Незважаючи на розпал літніх відпусток, багато культурних заходів за участі іноземних дипломатичних установ відбулось в серпні в Україні. Далі представляємо вашій увазі підбірку деяких з них.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Протягом березня акредитовані в Україні посольства брали активну участь у культурному та соціальному житті, адаптованому під сучасні реалії. Тож пропонуємо вашій увазі їх добірку.
Марцишор/Баба Марта урочисто відзначають у Києві
12 березня у приміщенні Національної музичної академії України імені П.І. Чайковського за ініціативи Посольства Республіки Болгарія, Республіки Молдова та Румунії за підтримки Міністерства культури України та проекту OUTLOOK відбулася дружня зустріч весни у Києві.
Посол Руслан Болбачан: Відносини між Молдовою та Україною набувають нової якості, стають ближчими
На честь 27-ї річниці Незалежності республіки Молдова в українській столиці посольством цієї держави та особисто Надзвичайним та Повноважним Послом Русланом Болбачаном було організовано урочисте святкування.
Посол Руслан Болбочан відкрив Почесне Консульство Молдови у Львові
Надзвичайний та Повноважний посол Молдови в Україні Руслан Болбочан відкрив Почесне консульство Молдови у Львові. Урочисто перерізали стрічку заступник міського голови Львова, представники влади області, Почесний консул Республіки Молдова та представник МЗС України у Львові.
У Києві відзначили свято приходу весни Мерцишор і Баба Марта
У Києві відзначили свято Мерцишор і Баба Марта, організоване посольствами Болгарії, Молдови та Румунії. Мерцишор - свято приходу весни. У цей день прийнято дарувати один одному маленькі бутоньєрки у вигляді квітів з ниток білого і червоного кольору (Мерцишор). У Болгарії існує аналогічне свято, яке називається Баба Марта, і в цей день прийнято дарувати мартенички.
Закрыть
Outlook facebook page