RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Визначні пам'ятки Польщі: все можуть королі!

Визначні пам'ятки Польщі: все можуть королі!

Автор: 23.12.2021 | Польща
Палацові інтриги, шлюби за розрахунком і вражаючі інтер'єри. Ось які асоціації виникають при згадці про життя монархів. А Польща – та ще королівська країна. Тут у лічені хвилини і всього за кілька злотих можна зануритися в цю чарівну для простих смертних атмосферу.

Ми дослідили і виявили, що головні визначні пам'ятки Польщі пов'язані саме з палацами. Тому пропонуємо захопливі історії, архітектурні подробиці й точні маршрути до найкращих, розкішних і знакових замків Речі Посполитої.

Королівський замок у Варшаві

Сьогодні це музей і пам'ятник національної культури. На жаль, у Другу світову війну первозданний архітектурний шедевр було зруйновано. Тому нинішні споруди – точна реконструкція початкового ансамблю.

Замок у 1598–1618 роках побудував Сигізмунд Ваза, польський король і великий литовський князь. Хороми складалися з п'ятикутної будівлі та високої вежі. Вони пережили шведську навалу і Північну війну. Згодом останній польський король Станіслав Август Понятовський провів тут масштабний ремонт. Він добудував ще одне крило в стилі класицизму, додавши декілька залів, у тому числі й корпус королівської бібліотеки, яка з'єднувала замок з бароковим палацом.

Тут діє постійна експозиція. Головні її перлини – полотна Рембрандта, Матейка, Беллотто, а ще урна із прахом Тадеуша Костюшка. Також тут часто влаштовують тимчасові виставки, концерти, різнопланові конференції та симпозіуми.a90de6336953c921724ec3a73c43b98a.jpgФото pinterest.com

Адреса: Варшава, Замкова площа, 4. Неділя – вхід безкоштовний, в інші дні – 23 польських злотих (5,9 дол.), дітям – 1 злотий (0,26 долара).

Вілянувський палац – скарб столиці

Це грандіозна споруда – найважливіша варшавська пам'ятка. Палац справедливо вважається шедевром у стилі бароко і справжньою національною гордістю всіх поляків. Його обрамляє шикарний парк, де так і хочеться загубитися, занурившись у зелень. Утім, поляки пишаються палацом, звісно, не тільки через це.

Замок звели в 1677–1698 роках на замовлення короля Яна Собеського. З XVII століття тут була заміська резиденція, її постійно поліпшували і добудовували. До того ж у палаці було засновано перший художній музей Польщі. Його відкрили 1805 року в одній зі споруд комплексу.9f65cd114310630a9568fa8196adecb7.jpgФото e993.com

Адреса: Вілянувський палац стоїть на південно-східній околиці сучасної Варшави, вулиця Костки Потоцького, 10/16. У зимовий період неділя тут – вихідний. Ціна квитка – 20 злотих (5,13 дол.).

Мальборк: честь і лицарська гідність

Цей величний і дещо похмурий замок у місті Мальборку на півночі Польщі стоїть у дельті Вісли, на протоці Ногат. Її неспішні води мальовничо відображають усі його вежі та неприступні мури.

Замок Мальборк був заснований 1276 року тевтонськими лицарями на честь діви Марії. Він є найбільшою у світі середньовічною цегляною спорудою в готичному стилі й розкинувся на площі у 20 гектарів. Масштабність будівлі та велична краса вражають навіть не вельми обізнаного в архітектурному мистецтві туриста.

Мальборк занесено до списку світової спадщини ЮНЕСКО. І чимало мандрівників приїздять до Польщі саме для того, щоб тут побувати. Адже монументальний середньовічний замок вартий того!

У XIV столітті в ньому містилася резиденція великого магістра Тевтонського ордену. У ті часи розкішний форт вважався найпотужнішою оборонною фортецею, в якій розташовувався численний лицарський гарнізон.

Тоді представницям жіночої статі вхід сюди було заборонено. Адже, попри ореол романтизму довкола лицарів, їм належало вести аскетичне життя ченців. Мабуть, для того, щоб воїни завжди були готові до бою. Але одного разу лицарям знадобилася кухарка. І на те, щоб поселити жінку в Мальборку, вони просили дозволу в самого Папи Римського. Понтифік дав його з умовою: кухарці має бути не менше 60 років. Тевтонці ж вийшли з цієї ситуації з гумором, взявши на роботу трьох двадцятирічних дівчат.

Із занепадом лицарства бастіон став резиденцією польського короля. А за часів Другої світової війни і зовсім був захоплений нацистами. Так, у 30-х роках минулого століття вищі чини фашистської Німеччини влаштовували у замку свої урочисті заходи і святкували тимчасові перемоги в завоюванні світу.431196.jpgФото amazing-places.com

Що варто подивитися в Мальборку?

Численні експозиції Мальборка оповідають його багатющу історію, є унікальна колекція зброї та обладунків, а також бурштинових виробів. Часто в замку проводять театралізовані шоу та урочисті заходи.

Для відвідування цієї легендарної фортеці варто виділити близько п'яти годин. Адже справді тут є що подивитися! Розлога екскурсія англійською мовою триває близько 4-х годин. Після чого на зголоднілих туристів чекатиме колоритний ресторан, звісно ж, у середньовічному стилі з належним антуражем. І, ясна річ, сувенірна крамниця, де можна придбати, скажімо, мішечок з усіма середньовічними грошима.

Наша порада: найбільш захопливе враження від замку – побачити його вночі, підпливаючи річкою. Але потрібно вибрати момент, коли тут проводять лицарські турніри, тоді замок заграє безліччю вогнів. А після турнірів влаштовують нічні екскурсії. Ще Мальборк славиться мальовничими пейзажами та прекрасними інтер'єрами, які можна закарбувати на світлинах. Але потрібно купити дозвіл на зйомку разом з квитком.

Як дістатися? Найкраще їхати поїздом з Гданська (Мальборк міститься між Гданськом і Варшавою). Тоді ще й дорога стане незабутньою пригодою. Адже краєвиди на під'їзді до Мальборка постають неймовірні. А вокзал всього в кілометрі від фортеці, тож можна дійти пішки.

Адреса: Malbork, Staroscinska, 1. Ціна квитка влітку – 39,50 злотих (10,12 дол.), узимку – 29,5 злотих (7,55 дол.).

Головне фото twitter.com

Вам это будет интересно:
ФОТОПРОЕКТ: Варшава звисока
Ми ловили промені весняного сонця на майже порожніх варшавських вуличках в неділю. Коли сонце сховалося за хмарочосами - ми піднялися на найвищий з них, щоб побачити захід.
Краків. Устигнути за 48 годин.
На Краків маємо усього 48 годин – треба поспішати! Тож снідаємо тутешнім традиційним фаст-фудом, а саме шматком булки зі смальцем, і мерщій знайомитись із сотнями творів мистецтва і десятками легенд міста на березі Вісли...Зранку найкраще вирушити в серце всіх старих міст, у тому числі й першої столиці Польщі Кракова – ринкову площу, одну з найбільших у Європі.
Ми там були: Сопот
Балтійське узбережжя Європи не може похвалитися теплими водами і довгим пляжним сезоном, однак це не заважає йому бути популярною курортною зоною. Безліч прибережних і затишних містечок приваблює туристів передусім свіжим і цілющим повітрям, а також можливістю «полікувати очі», дивлячись на холодне море та неймовірні пейзажі.
Істина в зерні, або Кава по-польському
«Франція», «Італія», «Венеція» – такі назви дістали відкриті іноземцями ресторанчики, з яких почалася кавова біографія Польщі. Жителі країни стали одними з найперших гурманів у Східній Європі, котрі оцінили смак та аромат незвичайного напою. Про те, що нове джерело задоволення виготовлене з плодів дерева, яке колись росло в Ефіопії у дикому вигляді, тоді мало хто знав.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Квітень 2021 року - місяць святкування Великодня західного і східного обрядів, початок Рамадану, а також місяць активної роботи посольств у культурних та політичних напрямах. Добірка таких новин - далі у статті.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Протягом березня акредитовані в Україні посольства брали активну участь у культурному та соціальному житті, адаптованому під сучасні реалії. Тож пропонуємо вашій увазі їх добірку.
Якщо у тебе 10 доларів і ти в Гданську
Сьогодні ми безсоромно витрачаємо наші улюблені 10 доларів в головному місті польського Помор'я - Гданську. Що ми можемо собі дозволити в цьому туристичному, промисловому і адміністративному центрі північної Польщі, а що ні - далі в OUTLOOK.
Посольства відзначили Європейський день мов-2020!
Рада Європи спільно з Європейським Союзом оголосила 2001 рік роком Європейських мов, який став дуже успішним у всіх 45 країнах-учасницях. Цього року посольства, акредитовані в Україні, а також їх культурні центри, організували онлайн та офлайн заходи для всіх охочих долучились до розуміння культури через мову.
Гетто світу: польське село в Стамбулі
Складно уявити більш несхожі один на одного народи, ніж турки і поляки, котрі відрізняються, либонь, у всьому, починаючи з релігії і закінчуючи кулінарними традиціями. Утім, ніщо не перешкоджає їм мирно й любо уживатися вже понад 150 років на окраїні Стамбула. Саме про це дивовижне сусідство наша сьогоднішня розповідь у рамках рубрики «гетто світу».
Гетто світу: польський квартал Нью-Йорка
Нью-Йорк справедливо вважається одним з найцікавіших міст планети. Причин цьому безліч, у тому числі і його унікальний етнічний склад з більш як двадцятьма великими громадами. Самі ньюйорківці жартують, що їм і не надто потрібно подорожувати – досить просто проїхатися національними анклавами та познайомитися ближче з новими культурами.
Листівки з Польщі
Попереду три святкові вихідні дні, які OUTLOOK із радістю допоможе вам розпланувати! Пропонуємо прогулятись у центрі Варшави, Кракова та Любліну, насолодитись весняною свіжістю та надихнутись на декілька місяців вперед. Тож, вперед, до нових пригод!
Сіль за смаком. Найкращі соляні печери Європи
За статистикою, близько 10% населення планети тією чи іншою мірою страждає на хронічні бронхіти, що переходять в астму. Більше половини з них – діти. Окрім різноманітних інгаляторів та інших лікарських засобів, на дихальні шляхи позитивно впливає сіль.
ФОТОПРОЕКТ: Затишний Вроцлав
Вроцлав - це 5 річок, 12 островів і 112 мостів, тому його часто називають «польською Венецією». Третина площі міста займають парки і сквери. Це найтепліше місто в Польщі! У нього неможливо не закохатися. Тут панує сплетіння багатьох культур, привезених людьми з різних країн світу. Фотограф і журналіст OUTLOOK побував в цьому затишному місті і ділиться з нашими читачами своїми спогадами, зафіксованими через об'єктив.
Ми там були: Гданськ
З вікна старовинного дому з високими стелями виднілася частина вулиці Огарної. Чепурні вивіски, симпатичні та оригінальні фасади будівель, квіти, вимощена бруківкою проїжджа частина... Саме з цієї вулиці далекого 1949 року почалося відновлення історичної частини Гданська.
Закрыть
Outlook facebook page