RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Сіль за смаком. Найкращі соляні печери Європи

Сіль за смаком. Найкращі соляні печери Європи

За статистикою, близько 10% населення планети тією чи іншою мірою страждає на хронічні бронхіти, що переходять в астму. Більше половини з них – діти. Окрім різноманітних інгаляторів та інших лікарських засобів, на дихальні шляхи позитивно впливає сіль.

Сьогодні ми розповімо про європейські копальні та шахти, де за допомогою мінералів ефективно оздоровлюються мільйони людей.

Лікування в соляних печерах, або спелеотерапія, вперше було застосоване ще в XIX столітті в США. Тоді у штаті Кентуккі, неподалік від Мамонтового склепу, з’явився госпіталь для хворих на туберкульоз. Однак йому не судилося довго пропрацювати: через кілька місяців після відкриття один з пацієнтів помер. Ніхто не з’ясовував, чи вплинула якось сіль на його смерть, – лікарню просто закрили. Приблизно в той же час на деяких італійських курортах проводили експериментальні процедури – купання в печерних водах, насичених мінералами, і спуски в шахти. Проте це, швидше, були разові епізоди.

Розвиватися соляні лікарні почали вже після Другої світової війни, і сталося це, як часто буває, випадково. Під час бомбардувань німецького міста Еннепеталь місцеві жителі переховувалися в печері Клютертхоле. Серед них був і лікар Карл Герман Шпаннагель. Він звернув увагу на те, що у багатьох його пацієнтів-астматиків з числа городян значно покращився стан після цієї «відсидки» в соляному гроті. Уже по закінченні війни Шпаннагель продовжив дослідження і 1949 року довів усьому медичному світу, що подібна «мінеральна» терапія справді ефективна.

Величка, Польща

У 15 кілометрах на південний схід від Кракова знаходиться головний європейський центр спелеотерапії. Місто Величка, де сіль видобували ще з XIII століття, щорічно відвідує понад мільйон людей із захворюваннями дихальних шляхів і туристів, які приїжджають на день-два, адже, крім лікувальних процедур, там справді є на що подивитися. «Таємна вечеря» Леонардо да Вінчі, пам’ятники Копернику та Іоанну Павлу ІІ, скульптури королів, каплиці, музей, і все це – із солі.Фото alliance.ua

Відома спочатку як місце елітарних екскурсій (до початку ХХ століття в копальні могли потрапити тільки монархи або дуже знатні люди, яких зустрічав гірський оркестр), сьогодні Величка – відносно доступний медичний центр, що складається з 9 ярусів. Один із найглибших сягає 210 метрів, а трохи вище, на глибині 135 метрів, розташована печера «Озеро весіль». Пацієнти проводять там 6 годин вдень, виконуючи спеціальні вправи, читаючи, граючи у волейбол, або відпочивають всю ніч. За словами відвідувачів, Величка після восьми століть експлуатації схожа на підземне місто. Окрім усього іншого, шахту включено до списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО. Завдяки цьому наприкінці 90-х років минулого століття була проведена масштабна реконструкція копалень.Wieliczka-Salt-Lake.jpgФото sumfinity.com

Дивіться також: Визначні пам'ятки Польщі: все можуть королі!

Трансільванські копальні, Румунія

Румунські курорти Совата, Сленік Прахова і Тиргу-Окна ще не можуть змагатися з Величкою за кількістю туристів, проте астматиків у землі Трансільванії приїжджає не менше. Під керівництвом досвідчених спеціалістів там лікуються люди різного віку: від дворічних немовлят до 70-літніх пенсіонерів. І це неспроста, адже статистика говорить сама за себе – у дітей ефективність терапії становить 90%, у дорослих – 50-60% залежно від віку і ступеня захворювання.Фото img-fotki.yandex.ru

Перші зрушення помітні вже після 3-4 сеансів. У культурному плані трансільванські шахти поступаються польській – там немає ані музеїв, ані каплиць з солі, лише кілька скульптур, зате вони новіші й сучасніші. Головна пам’ятка знаходиться на території Сленік Прахова – одна з найбільш «містких» соляних печер світу, що складається з двох рівнів, «Уніреа» і «Міхай». Там одночасно можуть оздоровлюватися до 500 чоловік.8e44dc9b7f4d0d743118f2773c92718d.jpg
Фото pinterest.com

Дивіться також: Departure: Брашов

Берхтесгаден у Баварії, Німеччина

У баварському місті Берхтесгаден, відомому тим, що неподалік від нього розташовувалася знаменита вілла Гітлера, Бергхоф, працюють унікальні, єдині в Західній Європі спелеотерапевтичні центри. Ще з XIV сторіччя династія Віттельсбахів збагачувалася завдяки покладам солі, за які часом велися серйозні війни. Тільки в ХІХ столітті все вляглося, і копальні остаточно перейшли у володіння Баварії.Фото eco-turizm.net

Лікувати захворювання, пов’язані з дихальною системою, тут почали лише в 60-х. Доктор Шютц як військовополонений працював у польській Величці і був вражений ефективністю спелеотерапії, тож, як тільки у нього з’явилася можливість, він повернувся до Німеччини і зайнявся створенням медичних центрів. Сьогодні, крім лікування, тут можна відвідати аквапарк, сходити до церкви Святого Варфоломія і помилуватися красою природи – Національним парком Берхтесгадена та озером Кенігсзе.salzkathedrale-1.jpgФото independent.co.uk

Дивіться також: Кройцберг – маленький Стамбул

Головне фото novostiglamura.ru

Вам это будет интересно:
Departure: Киргизстан
Киргизстан прозвали Швейцарією Середньої Азії. Гори, річки, водоспади, печери, перевали і зелені луки – нітрохи не поступаються за естетикою європейським. Тотальне освоєння території гостями держави тільки починається. І поряд зі стрімким будівництвом готелів, для проживання все ще пропонуються звичайні юрти, які підкреслюють тутешній природний і ментальний колорит.
Міста у скелях: іспанське видання
Збудувати поселення на рівнині – чи велика премудрість? Зовсім інша справа, коли місцевість норовлива і непоступлива, хоч і складається всуціль із уступів й узвиш. Люди століттями намагалися перемогти рельєф і сказати своє слово в гірському містобудуванні. Та лише ті, кому вдалося знайти із Землею спільну мову, змогли створити справжні романи в камені.
Мистецтво топіарію
Коли я, ще маленька дівчинка, вперше провела рукою по стрижених кущах, мою долоню дряпнули гострі краї гілок, а в ніс вдарив стійкий аромат туї. Зачарована, я довго не могла відірвати погляд від конусів, куль і квадратів, що оточили мене у парку невеличкого курортного містечка. Мені здавалося, нібито я потрапила в казку і серед листя неодмінно розгледжу усмішку Чеширського Кота.
На подіумі: Німеччина
Характерною рисою національного німецького костюма завжди вважали його самобутність і комфорт. Напевно, тому помилуватися національним одягом Німеччини в наші дні можна не лише на святах десь у селі чи в книжках з історії, але й на вулицях великих міст.
Свята краса! Що приховують найвідоміші абатства світу?
Що ви уявляєте, коли чуєте слово «абатство»? Впевнена, більшість в першу чергу згадають про Вестмінстер. А якщо я скажу, що насправді це вже не абатство? Так що ж робить ці середньовічні споруди особливими? Давайте розбиратися на прикладі споруд з різних країн Європи.
ФОТОПРОЕКТ: Варшава звисока
Ми ловили промені весняного сонця на майже порожніх варшавських вуличках в неділю. Коли сонце сховалося за хмарочосами - ми піднялися на найвищий з них, щоб побачити захід.
Олесунн: Там, де починається норвезька казка
Газета «The Times» визнала Олесунн найкрасивішим містом Норвегії. І недарма! Примхливе море, заворожлива північна природа, знамениті фіорди, казкові різнокольорові будиночки у стилі «ар-нуво», а також легендарна Дорога тролів приваблюють охочих побачити вражаючі дикі пейзажі або ж стати господарем маяка Мольє!
Стражі морів: вражаючі маяки світу
Слово «маяк» викликає красиві асоціації: морські пригоди, шторми, величезні кораблі. І ми хочемо не розвіяти ці думки, а навпаки підкинути хмизу у вогонь. У світі їх безмежна кількість, вони вражають своєю красою та неповторніст. Сьогодні ділимося з вами п’ятіркою найдивовижніших маяків!
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
Птахам хочеться тепла. Де зимують птахи
У дитинстві я міг годинами дивитись на небо, розглядаючи вервечки птахів, які відлітали у вирій. Для дитини це було справжньою магією. І нехай сьогодні на моїй книжковій полиці майже не зосталось книжок про чародійство, подорожі крилатих до тепла, в надії перезимувати, не залишають мене байдужим.
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
Снігова королева позаздрила б. Кращі льодові готелі світу
Замість підлоги з підігрівом – ковзанка. Як альтернатива махровому халату – шапка-вушанка і пуховик. Відпочити у стилі «Північний полюс» пропонують еко-готелі та кафе в Канаді, Румунії і навіть спекотному Дубаї...Єкзотичними можуть бути готелі не тільки біля окену та тропічних пальм.
Засніжені вершини. Найкращі зимові курорти
З настанням холодних сезонів важливо не тільки кутатися у светри з оленями, пити какао і в черговий раз переглядати різдвяні комедії. Спорт ще ніхто не скасовував, тому Outlook розповідає про п’ять чудових гірськолижних курортів, де можна добряче збадьоритися і вилізти із зимової сплячки.
Визначні пам'ятки Польщі: все можуть королі!
Палацові інтриги, шлюби за розрахунком і вражаючі інтер'єри. Ось які асоціації виникають при згадці про життя монархів. А Польща – та ще королівська країна. Тут у лічені хвилини і всього за кілька злотих можна зануритися в цю чарівну для простих смертних атмосферу.
Піша прогулянка Аахеном
Побувати у трьох країнах за один день – реально, якщо ви потрапили в Аахен. Розташоване між Німеччиною, Бельгією і Голландією невелике студентське місто увібрало риси середньовічної культури, що відбилася в його вражаючій архітектурі. Олена Буравцова побувала в цьому місті, яке полонило її серце своїми дивовижними пам’ятниками...
Ця дика Африка… Частина 2
Ми продовжуємо нашу розповідь про найбільш захопливі національні заповідники Африки! Ось вам ще п’ять первозданних світових оаз, в котрих час ніби уповільнив свій біг, боячись потурбувати гармонію природи…
Гренландія. Must see
Льодовиковий острів Гренландія був уперше відкритий норвезькими вікінгами. Такий факт не може здивувати, адже хто як не кочівне плем’я мало хоробрість проникнути в суворий арктичний клімат. Ми не будемо вникати, які причини привели розбійний народ до краю землі, а от про найцікавіші місця для сучасного мандрівника сьогодні дізнаємося.
Ця дика Африка. Найвідоміші заповідники континенту. Частина 1
Божевільно красива первозданна Африка – саме те місце, де можна і потрібно, не довго думаючи, занурюватися у світ дикої природи і відчувати себе в незвичній ролі – ролі гостя в домі тварин, а не навпаки… Тут викидаєш із думок все неприродне і напускне, відчуваючи себе лише маленькою піщинкою у величезному захопливому світі…
Усе велике починається з малого: Арт-проекти ентузіастів
Багато місць, відомих сьогодні на весь світ, було створено купкою ентузіастів без грошей і сторонньої допомоги. Ці люди жили ідеями і робили все, щоб втілити їх у реальність. Офіційною датою появи стріт-арту вважається 1942 рік, розпал Другої світової війни. Саме тоді один креативний працівник детройтської фабрики на прізвище Кілрой почав писати фразу «Kilroy was here»
Кордони не перешкода: найбільш відомі анклави світу
Сьогодні OUTLOOK подорожує по найцікавішим з точки зору географії та адміністративного управління містам і країнам, які є анклавами, повністю розташовуючись на територіях інших держав.
Закрыть
Outlook facebook page