В Італії відродять виробництво жасминового шоколаду
Це об'єднання двох цікавих інгридієнтів - какао-бобів і квітів жасмину, яке, відповідно до древніх рецептів сімнадцятого століття, було створено кращими кондитерами і схвалено лікарем і вченим Франческо Реді для великого герцога Тосканського Козімо III Медічі. Це незвичайний жасминовий шоколад або скоріше шоколад з ароматом жасмину.
Рецепт, який залишався таємницею великого князя, ожив, завдяки ініціативі двох сицилійських бізнесменів, Франко Рута, власника кондитерської «Dolceria Bonajuto» в Модіці (Рагуза), і Філіппо Фігера, власника розплідника «Vivai Malvarosa» в Джарре (Катанія). Шоколад, виготовлений за рецептом великого князя, можна буде покуштувати в Модіці в наступну суботу в рамках «Свята жасмину».
Рецепт був знайдений серед записів, що містяться в посмертній колекції Реді, він дуже складний, вимагає часу, терпіння і, перш за все, величезна кількість квітів жасмину. Цілих 250 бутонів, які протягом десяти днів настоюються з кілограмом какао-бобів.
Квіти в зародку, зібрані в сутінках, перш ніж вони відкриються, використовують неспроста - саме вони випромінюють найбільш інтенсивний і тонкий аромат, який буде просочувати какао.
Квітки використовуються тільки один день - вечір починається зі збору нового врожаю бутонів жасмину, які заново змішуються з бобами, а старі бутони видаляють.
«Великий князь, - пояснює кондитер П'єрпаоло Рута, - вважав за краще шоколадні праліне, крихітні, вагою в 1 грам, трохи більше, ніж зерно сочевиці. Навіть такі маленькі праліне були здатні передати незабутній смак цього шоколаду, даруючи чудовий сенсорний досвід ».
За матеріалами: Euromag