RU  UK  EN
Статьи  >  Дізнайся  >  Посольство Туркменістану організує науково-практичну конференцію

Посольство Туркменістану організує науково-практичну конференцію

Посольство Туркменістану в Україні планує провести Міжнародну науково-практичну конференцію «Роль Туркменістану» в розвитку міжнародного транзитно-транспортного співробітництва в контексті оголошеного року «Туркменістан – серце великого Шовкового шляху».

Варто відзначити, що одним із пріоритетних напрямків зовнішньополітичного курсу Туркменістану є розширення всебічної співпраці зі стратегічних питань у транспортному секторі. Як відомо, 20 грудня 2017 року на 74-му засіданні сесії Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй було одноголосно ухвалено резолюцію «Зміцнення зв’язків між усіма видами транспорту для досягнення цілей в області стійкого розвитку», представлену Туркменістаном. Прикметний той факт, що співавторами резолюції виступили 74 держави, зокрема, й Україна.

Посилаючись на резолюцію 69/213 «Роль транспортних засобів і транзитних коридорів у забезпеченні міжнародного співробітництваз метою стійкого розвитку» від 19 грудня 2014 року і свою резолюцію 70/197 «На шляху до забезпечення всебічної взаємодії між усіма видами транспорту з метою створення стійких мультимодальних транспортних коридорів» від 22 грудня 2015 року, необхідно наголосити на зусиллях уряду Туркменістану у зв’язку з проведенням першої Глобальної конференції Організації Об’єднаних Націй зі стійкого транспорту, котра відбулася в Ашгабаті 26-27 листопада. Із задоволенням відзначаючи Ашгабатську заяву про зобов’язання і рекомендації з питань Глобальної конференції і приймаючи до уваги Ашгабатську декларацію, ухвалену на Міжнародній конференції високого рівня з питання про роль транзитних транспортних коридорів у забезпеченні міжнародного співробітництва, Туркменістан запропонував Генеральному секретарю розглянути можливість скликання ще однієї Глобальної конференції зі стійкого транспорту для забезпечення реалізації цілей першої конференції і відзначає, що така конференція буде фінансуватися за рахунок позабюджетних ресурсів. .

Сьогодні йдеться про будівництво розгалуженої, комбінованої інфраструктури транспортного сполучення і транзиту, що охоплює простір континентальної Євразії з виходом на морські термінали Чорноморського і Балтійського регіонів, Південної і Південно-Східної Азії, а також Близького Сходу. У цьому зв’язку було акцентовано увагу на можливостях великого морського порту, який будується у м. Туркменбаші.

На початку 2018 року Президент Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов на засіданні Кабінету Міністрів країни висловив вдячність на адресу держав, що виступили спонсорами вищеназваної резолюції, а також країн, які її підтримали. Глава держави доручив МЗС Туркменістану, взявши за основу дану резолюцію Генеральної асамблеї ООН, представити пропозиції з проведення наступної Глобальної конференції зі стійкого транспорту в Ашгабаті або в національній туристичній зоні «Аваза».

Як внесок Туркменістану у вирішення цих питань завершено будівництво туркменської ділянки міжнародної залізниці Казахстан-Туркменістан-Іран – найважливішої ланки транспортного коридору Північ-Південь. Також серед важливих регіональних транспортних проектів названо залізницю Туркменістан-Афганістан-Таджикистан, будівництво якої стартувало в червні 2013 року. 28 листопада відбулася урочиста церемонія відкриття ділянки залізниці Туркменістан-Афганістан. Крім того, відбулася чотиристороння зустріч високого рівня в рамках форуму з питання створення транспортного коридору Узбекистан-Туркменістан-Іран-Оман. Цей масштабний проект покликаний сприяти подальшому нарощуванню взаємовигідної співпраці між країнами Центральної Азії і Середнього Сходу.

Сьогодні історія Великого шовкового шляху приваблює тим, що, змушуючи всіх нас обернутися до витоків своєї національної культури, вона сприяє розумінню інших культур, адже вся сутність історичного процесу, що створив і підтримав Шовковий шлях – в обміні, діалозі культур.

Як ви знаєте, вийшла у світ нова книга Президента Туркменстану Гурбангули Бердимухамедова – «Туркменістан – серце великого Шовкового шляху». Не випадково назва нового твору глави держави «Туркменістан – серце Великого Шовкового шляху», обране Радою Старійшин, стала девізом 2018 року в Туркменістані. Великий Шовковий шлях відіграв величезну роль в діалозі двох великих цивілізацій – Заходу і Сходу.

У цьому контексті варто також відзначити, що 23 лютого ц.р. пройде церемонія закладки афганської ділянки газопроводу Туркменістан-Афганістан-Пакистан-Індія (ТАПІ), котра відбудеться на туркменсько-афганському кордоні, і закладка оптико-волоконної лінії зв’язку за цим же маршрутом, закладка зведення лінії електропередачі Туркменістан-Афганістан-Пакистан, а ще церемонія введення в дію залізниці Серхетабат-Тургунді. Цю ділянку дороги Серхетабат-Тургунді Туркменістан будує за рахунок власних коштів, матеріально-технічних і кадрових ресурсів.

Конференція відбудеться 27 квітня ц.р. в Залі Ученої Ради Національного транспортного університету за адресою: м. Київ, вул. М. Омеляновича-Павленка 1. Початок об 11:00. Початок реєстрації о 10:30.

Вам это будет интересно:
Ашгабат в очікуванні великого спорту
Ми продовжуємо нашу спеціальну рубрику, присвячену Азійським іграм у закритих приміщеннях і з бойових мистецтв 2017, які стартують в середині вересня в Ашгабаті. Просто зараз, коли турнір ось-ось почнеться, головне місто Туркменістану в цілодобовому режимі готується до змагань і приїзду тисяч гостей з усієї планети.
Посольства восьми країн урочисто відзначили в Києві NOWRUZ
21 березня 2017 року в Колонній Залі Київської міської державної адміністрації відбулося святкування міжнародного свята NOWRUZ.
Закрыть
Outlook facebook page