RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Родео. На ринзі смертю

Родео. На ринзі смертю

Автор: 27.07.2018
Либонь, це найбільш травматичний, але водночас видовищний вид спорту. Популярне родео в Аргентині, Чилі, Мексиці, США, Канаді і навіть в Австралії. Важко сказати, хто головний в жорстокій грі на публіку – бик чи його вершник. Для глядачів це яскраве шоу, для учасників часто важкі травми, що назавжди змінюють життя відважних ковбоїв і їхніх супротивників на ринзі.

Родео поетично оспівано не в одному творі голлівудського кінематографу. Це завжди фільми про пристрасть, гроші, славу і поразки. Таке кіно заворожує і не лишає байдужим. Утім, справжній спорт трохи не такий, як у сценарії. Це роки наполегливих тренувань, це постійна зустріч з реальною небезпекою і часто інвалідність.

Головна умова родео – вершник має протриматися на бику вісім секунд. Тільки тоді він отримує свої очки. Водночас судді оцінюють активність самого бика – його норовистість, круту вдачу і, звичайно, бажання скинути зі спини людину. При цьому використовувати будь-які пристосування вершникові, як то металеві шпори на чоботах чи електрошокер, заборонено. Чоловік лишається сам на сам із твариною.

Фото www.tsln.com

Енергійно на ринзі поводяться бики певної породи. Їх спеціально вирощують для таких видовищ. Спочатку вони проходять тренування з манекеном на спині, і тільки після тривалого навчання їх випускають на ринг. Биків навчають залишати поле відразу після того, як з їхньої спини впав їздець. Утім, трапляється, бики забувають це зробити, і тоді родео закінчується плачевно. Найчастіше для людини. Збуджені тварини наступають на скинутих ними вершників, а це серйозні переломи і каліцтва. У такому разі весь заробіток ковбоя йде на лікування. Для зменшення ризику на родео працюють клоуни. У той момент, коли тварина звільняється від вершника, на поле вибігає вбраний в яскравий одяг чоловік і по можливості відволікає бика. Це завжди пов’язано з ризиком. Адже передбачити реакцію розлюченої тварини дуже непросто. Тому клоуни з родео повинні володіти швидкою реакцією і вміти у потрібний момент заскочити у бочку, яка слугує їм укриттям під час прямої атаки бика.

Загалом у США, звідки ця азартна гра походить, зареєстровано понад п’ять тисяч професійних жокеїв родео. Щороку в країні відбуваються змагання. Найкращих обирають в грудні. Переможці отримують грошові винагороди з коштів добровільних пожертв і тоталізатора. Максимальний заробіток фіналістів становить близько ста тисяч доларів. Окрім цього, учасники родео отримують ще й матеріальні призи, наприклад, шкіряні пояси з пряжками, вантажні чи легкові автомобілі.

Фото upload.wikimedia.org

У родео також беруть участь коні і віднедавна навіть барани. Щоправда, останні – в так званому «дитячому» родео, коли вершниками виступають зовсім юні.

У різних країнах умови цього змагання можуть відрізнятися. Приміром, у Чилі два гравці на конях мають без будь-яких пристосувань зупинити бика і притиснути його корпусами коней. Утім, основними компонентами класичного родеозалишаються наступні: спіймати бика на ласо, об’їздити коня із сідлом і без, об’їхати бочки на коні на швидкості, стрибнути на теля із сідла коня, протриматися певний час на бику, командне володіння ласо.

Фото www.theranchatrockcreek.com

Вік, коли закінчується кар’єра ковбоя – близько 35 років. Рідко кому вдається протриматися довше. Причина – травматизм, адже джинси і шкіряні жилети слабо оберігають жокеїв від каліцтв. Смертність серед спортсменів також доволі висока. Щороку у сутичці з тваринами на ринзі гинуть понад десять осіб. Якийсь час учасників зобов’язували вдягати шоломи під час таких вистав, однак спортсмени відмовилися від захисту, мотивуючи це тим, що так вони не відчувають духа родео.

Заглавное фото https://www.youtube.com/watch?v=sBhO7-Q4bqM

Проти цього виду спорту постійно виступають захисники прав тварин і страхові компанії. Важко сказати, хто вистоїть у цьому протистоянні, і чи з’являться, як обіцяють, на родео тварини-андроїди. 

Закрыть
Outlook facebook page