RU  UK  EN
Статьи  >  День арабської мови

День арабської мови

Автор: 19.12.2017 | традиції
День арабскої мови відзначається з 2010 року. Тоді напередодні Міжнародного дня рідної мови департамент ООН зі зв'язків з громадськістю запропонував заснувати власне свято для кожного з шести офіційних мов організації.

Передбачено, що ця ініціатива послужить зміцненню міжкультурної діалогу та розвитку багатонаціонального світу.

Для Дня арабського мови в міжнародному календарі було обрано дату 18 грудня. У цей день в 1973 році Генеральна асамблея ООН включила арабську мова в число офіційних і робочих мов Організацій Об'єднаних Націй.

У наш час число людей, що говорять арабською мовою та її варіантами, становить близько 300 мільйонів. Для більш ніж 240 мільйонів з них арабський є рідним, ще близько 50 мільйонів людей вживають його як другу мови. З релігійною метою класична арабська - мова Корану - використовується послідовниками ісламу по всьому світу (кількість мусульман перевищує 1,5 млрд. чоловік).

Впродовж століття арабська мова постійно змінювалась - в основному це стосується звучання. Втім, на письмі ці зміни майже не відображені, тому що короткі голосні звуки звичайно в тексті не пишуться (виключення становить Коран).

Сьогодні класична, або, як ще прийнято називати, висока арабська мова не може називатись мовою спілкування - у розмові вона не використовується. Проте, вона популярна на письмі – під час видання книг і навіть сучасних газет. У науковій і технічній літературі при нестачі термінів використовують французьку мову (в Тунісі, Марокко та Алжирі) або англійську (в інших арабських країнах). Відомо, що в Туреччині перша друкована книга з арабським шрифтом була видана в 1729 році.

Арабська мова входить до числа офіційних і робочих мов Генеральної асамблеї та деяких інших органів ООН. Являється офіційною мовою всіх арабських країн, а також однією з офіційних мов у Ізраїлі, Еритреї, Чаді, Сомалі та Джибуті. 18 грудня в секретаріаті ООН відбуваються різні заходи, що дозволяють усім бажаючим познайомитися з арабською мовою та культурою.

Вам это будет интересно:
Європейський день сусідів
В 2000 році в Парижі було прийнято рішення про введення в Європі нового свята – Дня сусідів.
Китай святкує Новий рік
Китайці живуть за місячно-сонячним календарем, який відрізняється від нашого. Рік Собаки і стихія Землі набирає чинності 16 лютого 2018 року.
День кандзі в Японії
Щороку 12 грудня в Японії відзначається День кандзі, або День ієрогліфів. У цей день оголошують так званий «кандзі року», який жителі Японії обирають голосуванням.
День поминання всіх покійних
Традиційно 2 листопада, слідом за Днем всіх святих, католицька церква відзначає День поминання всіх покійних вірних. На відміну від Дня всіх святих, це, перш за все, поминання померлих рідних і близьких.
В Запорожжі відсвяткували День арабської мови
У п’ятницю, 18 грудня о 14:00, у ресторані готелю «Intourist» пройшов тематичний захід, присвячений Дню арабської мови.
Іспанських школярів навчатимуть кориді
Міністерство освіти Іспанії запропонувало ввести в школах вивчення кориди як факультативного заняття.
Свято португальської кориди
4 серпня відзначають День народження португальської кориди.
Славне 12 серпня в Шотландії
Дата 12 серпня - одна з найпрестижніших і дорогих подій у житті спортивних ентузіастів сільської місцевості. Оскільки в цей день відкривається сезон полювання на шотландську куріпку.
О-бон. Поминання покійних у Японії
З 9 по 17 серпня в Японії проходить одне з найважливіших будистських свят О-бон, присвячене поминанню покійних.
Ці Сі - свято закоханих у Китаї
Свято Ци Сі - одне з найромантичніших традиційних китайських свят. Воно відзначається ввечері 7-го дня 7-го місяця за традиційним Місячним календарем.
День водяного в Росії
За давнім звичаєм, 3 квітня після зимової сплячки прокидається Водяний, русалки та інша водна живність.
У світі відзначається Жирний вівторок
Жирний вівторок (Марді Гра) - це вівторок перед початком католицького Великого посту, що передує Великодню. Цим святом закінчується «жирна тиждень» - останній тиждень, коли можна їсти скоромну їжу.
Фієста де ла Мама Негра в Еквадорі
Офіційна назва свята, яке святкують сьогодні в Еквадорі - Фестиваль де ла Мадонна де ла Мерсед, і відзначається він в пам'ять про роль Мадонни Милосердної в порятунку Латакунга від страшного виверження вулкана Котапаксі.
У Бразилії плем'я індіанців вперше вийшло на зв'язок з цивілізацією
Група індіанців, що ніколи раніше не вступала в контакт з представниками цивілізації, вийшла з ізоляції та поспілкувалася з людьми із зовнішнього світу, повідомляє національний індіанський фонд Бразилії.
Свято непомерлих в Іспанії
Щорічно, 29 липня, в іспанському містечку Ас-Невес, розташованому на північному заході країни, в Галісії, проходить свято - фієста Санта-Марта-Рібартеме, або «хода непомерлих".
День святого Олафа в Норвегії
Сьогодні в Норвегії стартує десятиденне свято святого Олафа, присвячене королю держави, правлячому в 11 столітті.
Гелагеца в Мексиці
Гелагеца або понеділок на пагорбі - це свято, яке проходить в останній понеділок липня. Воно присвячене корінним народам Мексики і є важливою культурною подією для регіону.
Фестиваль Тендзін-мацурі в Японії
З трійки «топових» літніх свят Японії найбільш видовищним є Тендзін-мацурі, що проходить в Осаці.
Сома-но Майо в Японії
22 липня в японському місті Фукусіма проходить найдавніший самурайський фестиваль - Сома-но Майо.
Фестиваль факелів "І" в Китаї
У китайській провінції Юньнань проживають 25 етнічних меншин, тому тут проводиться безліч захоплюючих фольклорних фестивалів. Одним з найцікавіших є фестиваль факелів, встановлений народом І. Щорічно вони збираються в Кам'яному Лісі, відомому в Китаї як «перше чудо світу».
Закрыть
Outlook facebook page