RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Ашгабат в очікуванні великого спорту

Ашгабат в очікуванні великого спорту

Автор: 13.09.2017 | Туркменистан
Ми продовжуємо нашу спеціальну рубрику, присвячену Азійським іграм у закритих приміщеннях і з бойових мистецтв 2017, які стартують в середині вересня в Ашгабаті. Просто зараз, коли турнір ось-ось почнеться, головне місто Туркменістану в цілодобовому режимі готується до змагань і приїзду тисяч гостей з усієї планети.

Прийдешні ігри обіцяють стати наймасштабнішою спортивною подією в історії Туркменістану. Здобувши 2010 року право на їхнє проведення, держава почала старанно працювати, щоб свято спорту відбулося на найвищому рівні. Для цього і влада, і місцеві жителі, й міжнародні організатори не жаліють ані коштів, ані сил – Азіада в приміщеннях стане найбільшим регіональним турніром останніх років. Подія такого розмаху приверне увагу до держави, й особливо до її столиці – Ашгабату, «мармурового міста», яке нині поєднує в собі глибокі традиції минулого та новітні технології. Ми постаралися проаналізувати, як і чим дивуватиме своїх гостей туркменська столиця вже невдовзі.

Фото about-planet.ru

Концепти

Офіційний символ Ігор 2017 – ахалтекінський скакун – національне надбання Туркменістану. Він асоціюється зі швидкістю, здоров'ям і витривалістю. На думку авторів емблеми, все це і є спорт. Слоган змагань чудово доповнює їхню символіку і звучить як «Здоров'я. Натхнення. Дружба». Його коріння сягає в давню традицію національних туркменських спартакіад з їхнім девізом «Туркменістан – країна здоров'я і високого духу». Ще одні важливі талісмани турніру – орнамент із зображенням старовинних карт з шовковими шляхами, які свого часу проходили сучасною територією держави, і собака породи алабай на ім'я Вепала – фольклорний герой місцевих жителів. За легендами і переказами, цей пес завжди допомагає людині, пильно охороняючи її дім і добробут. Що важливо, весь дизайн і його концептуальні рішення розробили місцеві фахівці, які черпали своє натхнення в багатому минулому своєї країни та її прагненні до успішного майбутнього. Тому як основні елементи активно використано національні прапори, символи та зображення, осучаснені креативним дизайном. Для кожного виду спорту, а всього їх буде представлено 21 вид, що є рекордом для Ігор у приміщеннях, дизайнери розробили власний логотип, який є не просто веселою картинкою, але й інформує, як саме змагатимуться спортсмени. Серед найцікавіших і малознайомих глядачеві видів традиційні для тутешнього регіону туркменська боротьба, боротьба на поясах і 3000-літнє узбецьке бойове мистецтво кураш, суть якого перекладається як «справедливе досягнення мети», тобто прагнення перемогти супротивника, залишаючись джентльменом. При цьому не тільки м'язи важливі в Ашгабаті, не менш напруженими будуть і змагання з інтелектуальних видів спорту – шахів, більярду та боулінгу. Що вражає, для кожного з них створено окрему та унікальну арену. На особливу увагу так само заслуговують види, які ще не включено до офіційних олімпійських змагань – плавання на короткій воді (в 25-метровому басейні), футзал і баскетбол три на три. За особливу естетику і художність відповідатимуть спортивні танцюристи, для яких у програмі заявлено 2 дні змагань.

Фото lowara.xylemappliedwater.com

Інфраструктура

Оскільки Ігри ще не почалися, складно підрахувати їхній остаточний бюджет, але вже зараз можна сміливо говорити, що мова йтиме про величезні суми, адже одне тільки Олімпійське містечко коштує приблизно 5 мільярдів доларів. Його будувала турецька компанія «Полімекс», і воно справді варте витраченої суми, адже і стадіони, і басейни, і велотреки і криті арени буквально нафаршировані всім, що потрібно, за останнім словом техніки. Тестові «пробіги» інфраструктури порадували не тільки туркменів, а й спортивних функціонерів Азії, які визнали, що вибір Ашгабата як столиці Ігор повністю себе виправдав.

Фото cdn.trend.az

Основна арена змагань – спроектований британцями стадіон «Олімпійський», який вміщує 45 тисяч уболівальників. Саме на ньому відбудуться церемонії відкриття та закриття. Частину його чудового фасаду виконано у формі голови вже знайомого нам ахалтекінського скакуна. Відразу ж після Ігор арену забронювала для проведення своїх матчів національна футбольна збірна, а зірки шоу-бізнесу вже заносять стадіон як обов’язкову локацію для концертів в Ашгабаті. Наступні за значенням об'єкти – крита арена і велотрек – так само вражають і своєю здатністю прийняти 15 і 6 тисяч уболівальників відповідно, і продуманістю всіх деталей. Глядачі та спортсмени будуть насолоджуватися комфортом, ергономікою приміщень і чудовим сервісом.

Розкинувшись на 157 гектарах, це олімпійське місто в місті вже сьогодні неабияк популярне серед перших туристів, яких сюди возять на спеціальні ознайомчі тури. Дивлячись на цю гігантську й водночас компактну територію зі штучними озерами, міні-парками та новісінькими аренами, розумієш, що Туркменістан має намір серйозно привернути до себе увагу, оскільки тут створено всі умови не тільки для глядачів, але і для спортсменів, які вже тестують комплекс і розсипаються в компліментах. Усього тут функціонуватиме близько 30 спортивних об'єктів, а крім них, відкриються прогулянкові зони, парки, торговельні центри, готелі міжнародного класу, які зарядять прилеглі райони потрібною динамікою для розвитку і після завершення змагань. Саме ця частина міста створює непередаваний навіть найкращими фотографіями образ нового Ашгабата і надихає, показуючи, яким у XXI столітті може бути середньоазійський мегаполіс.

Крім Олімпійського містечка, туркменська столиця може похвалитися й іншими дивовижними проектами, здійсненими останніми роками якраз до Ігор. Причому такі «дрібниці», як прекрасні магістралі та сучасні зупинки з кондиціонерами, термінали, зручний громадський транспорт, навіть можна не обговорювати. А ось про фантастично зручну монорейкову дорогу, яка своїми щупальцями вже пов'язує головні спортивні об'єкти, просто не можна промовчати. Запущена в тестовому режимі ще навесні 2017-го, вона вже закохала в себе місцевих жителів, які отримали такий важливий транспорт. У контексті Ашгабата, крім транспортної функції, монорейка, безумовно, виконує ще й туристичну, оскільки під час поїздок з її сучасних вагонів постають фантастичні краєвиди на «мармурову столицю». І це не гарна гра слів, Ашгабат входить до Книги рекордів Гіннеса як найбільш біломармурове місто світу, адже з цього матеріалу зведено понад 500 будівель.

Фото ic.pics.livejournal.com

Великої уваги також заслуговують нові міські пішохідні зони, велосипедні доріжки та амбітні плани з будівництва метрополітену. Усе це разом зі старовинними мечетями, пам'ятниками архітектури та палацами робить туркменську столицю важливим містом не тільки в спортивному плані, але і для мандрівників. Адже ще тільки підлітаючи до злітно-посадкової смуги, туристи можуть роздивитися неймовірний новенький аеропорт з килимовими орнаментами на даху. Ця гігантська «пташка» вартістю 2 мільярди євро відчинила свої двері-крила 2016 року, потрапивши практично у всі світові рейтинги найкращих аеропортів планети.

Фото imgprx.livejournal.net

Державні програми

Отримавши право проводити Азіаду 2017 у приміщеннях, влада Туркменістану стала не тільки активно будувати, але й робити інші важливі речі, зокрема запровадивши національну програму «Здоров'я», в межах якої донині відбуваються різні заходи й кампанії, спрямовані на пропаганду здорового способу життя, а сам 2017 рік оголошено «Роком здоров'я та наснаги». Що важливо, красиві слова про важливість спорту в житті людини підтверджуються ще й реальними діями, до того ж не тільки в столиці та головному місті змагань. Останніми роками по всій країні реконструюють спортивні об'єкти і проводять різні змагання на загальнонаціональному та регіональному рівнях, а в їхній пропаганді беруть участь знамениті актори, музиканти, політики. Безперечно, це тривала стратегія, але результат є вже зараз – туркменські спортсмени брали участь в Олімпійських іграх і вже зібрали безліч нагород на інших престижних змаганнях по всьому світу. Азійські ігри – це апогей програми «Здоров'я», її кульмінація, але, за заявами влади, далеко не кінець, а ще один стимул і приклад того, якою керівники держави бачать усю країну в майбутньому. Та й міжнародна практика свідчить про те, що проведення відгалуження Азіади у змаганнях у приміщенні – негласна заявка на те, що в перспективі Туркменістан має намір поборотися за право стати господарем найбільш ваговитих спортивних турнірів, тому далі буде...

Фото advantour.com

Заглавное фото primechaniya.ru

Вам это будет интересно:
Посольство Туркменістану організує науково-практичну конференцію
Посольство Туркменістану в Україні планує провести Міжнародну науково-практичну конференцію «Роль Туркменістану» в розвитку міжнародного транзитно-транспортного співробітництва в контексті оголошеного року «Туркменістан – серце великого Шовкового шляху».
Закрыть
Outlook facebook page