RU  UK  EN
Статьи  >  Насолодись  >  Євро-2016: треба знати

Євро-2016: треба знати

Автор: 10.06.2016
Уже зовсім скоро, 10 червня, матчем Франція – Румунія розпочнеться найважливіший футбольний турнір Старого Світу – Чемпіонат Європи. Цей його розіграш, 15-й в історії, по-своєму революційний у плані регламенту, тому і для заядлих уболівальників, і просто для любителів весело провести час біля телевізора з чіпсами ми підготували своєрідний гід по змаганнях із найважливішою інформацією.

- Уже багато десятиліть футбольні чиновники стараються реформувати головні турніри планети – чемпіонати Європи і світу. І ось перша ластівка їхньої діяльності – розширення кількості учасників. Уперше в історії на полях Франції за перемогу будуть боротися 24 команди. Це число рекордне, оскільки раніше у фінальній частині грали тільки 16 збірних. Подібне розширення пов’язане з високим рівнем розвитку футболу на території Старого Світу в останні роки. При цьому багато спеціалістів вважають, що за такої кількості учасників втрачається сама престижність змагань, їхня елітарність, оскільки пробитися в 24 щасливчики набагато легше, ніж в 16 найсильніших. Саме Євро-2016 має дати відповідь, чия думка помилкова, тому до нього і така увага.

- Ще одна важлива новація: на полях Франції вперше буде випробувана система Hawk-Eye, що фіксує голи автоматично. Вона допоможе розібратися, перетнув м’яч лінію воріт чи ні. Керівництво УЄФА остаточно зважилося на її експлуатацію значною мірою після того, як під час Євро-2012 не було зараховано чистий гол, забитий українцями у ворота збірної англійців у вирішальному матчі за вихід із групи. Ця помилка арбітра дуже вплинула на результат і стала далеко не першою подібною за всю історію турніру, тому вирішили покликати техніку на допомогу.

- Франція, що приймає турнір, до цього проводила вже два чемпіонати у своїй історії – 1960-го і 1984-го. Подібної честі «господарювання» поки не була удостоєна жодна інша країна. До слова, 1984-го французи стали чемпіонами, а 1960-го зайняли четверте місце, тому можна сміливо сказати, що дома вони грають дуже добре, недаремно будучи одним із головних фаворитів майбутнього турніру.

- У Францію на турнір очікують приїзд рекордного числа гостей – мають прибути близько семи мільйонів уболівальників, третя частина яких гарантовано потрапить на стадіони. У зв’язку з цим тамтешня влада обіцяє безпрецедентні заходи безпеки, оскільки після терактів на території Європи 2015-2016 років ходили розмови про те, щоб провести турнір взагалі без уболівальників чи навіть скасувати. На щастя, від цих ідей відмовилися, і чемпіонат повинен стати справжнім спортивним святом, за котре відповідають не тільки організатори, а й вище політичне керівництво Франції.

- Офіційний салоган Євро-2016 – «Рандеву», а м’яч, котрим будуть грати всі матчі, розроблений компанією Адідас – технічним спонсором, називається «Beau Jeu», що перекладається як «красива гра».

- Талісман чемпіонату – Супер-Віктор – хлопчик у французькій формі, за котрого прогодувала більшість уболівальників на сайті УЄФА.

- Логотипом займалось відоме відоме португальське дизайнерське бюро Brandia Central. На ньому, окрім самого Кубка, зображено кольори французького прапора і переосмислені символи «інь» і «Янь». Згідно з концепцією, емблема оспівує спорт як найвище мистецтво. Презентували лого ще 2013 року.

- Гімн до турніру написав паризький ді-джей Девід Гетта. Готуйтесь до того, що ця пісня стане європейським хітом літа 2016 року.

- Усі матчі, а їх буде 51, пройдуть практично у всіх частинах Франції, на 10 стадіонах. Україна гарантовано зіграє в трьох містах – Ліллі, Марселі і Ліоні. Свій похід наша команда розпочне 12 червня матчем з одним із головних претендентів на перемогу – збірною Німеччини.

- Трофей турніру, легендарний Кубок Анрі Делона, названий на честь організатора першого чемпіонату, – жадана мрія для будь-якого європейського гравця. Кожен чемпіон володіє ним тільки чотири роки – проміжок між змаганнями, а потім країні-переможниці дістається тільки копія. Згідно з правилами, отримати оригінальний кубок можна тільки у двох випадках: перший – виграти Євро 5 разів. Поки ніхто навіть близько не підійшов до цього числа тріумфів за 60 з гаком років, адже рекордсмени – німці і іспанці – вигравали поки «тільки» по три рази. Другий варіант – виграти чемпіонат тричі поспіль, і от саме іспанці – тріумфатори Євро 2008 і 2012 років – можуть уже цього року забрати нагороду собі назавжди, вигравши втретє поспіль. Чи до снаги їм добитися настільки феноменального досягнення – одна з головних інтриг.  

Закрыть
Outlook facebook page