RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  ТОП-5 космічних місць Землі

ТОП-5 космічних місць Землі

Автор: 23.06.2021 | подорожі
Пляжі, ліси, пустелі – ви вже побували у багатьох куточках Землі, і хочеться чогось надзвичайно особливого? Чому б і ні: людство дуже давно літає в космос! Щоправда, подорож на Марс здаватиметься надто дорогою навіть для мільйонера. Адже поїздка за межі Землі обходиться у бюджет власного острова. Не біда: на нашій улюбленій планеті є просто вражаючі і по-справжньому космічні пейзажі!

Пустеля Ваді-Рам в Йорданії – марсіанські картинки

Фото files.tpg.ua

Неозорі піщано-кам’яні простори в рожевих тонах з надзвичайним флером мрійливого відриву від Землі спонукають до роздумів про марсіанські хроніки життя. Краєвиди Ваді-Рам, котру місцеві називають також Місячна долина, не можуть не вражати. Адже недаремно її використовували як тло для високобюджетних голлівудських блокбастерів. Тут знімали «Трансформерів», «Марсіанина», «Зіркові війни VII: Пробудження сили» і багато іншого – голлівудські небожителі часті гості чарівної йорданської пустелі.

Кольори цієї пустелі можуть мінятися в залежності від освітлення протягом дня: від помаранчевого, фіолетового до червоного з усіма тонами палітри. Тут можна не лише гуляти в супроводі бедуїнських гідів, але й зайнятися альпінізмом на доволі високих скелях.

Ваді-Рам розташована у південній частині Йорданії. Вона славна не лише своєю неймовірною красою, але й важливими історичними подіями арабського повстання на початку минулого століття. Тому тут багато цікавих пам’яток.

Найбільш знамениті з них:

  • 7 стовпів мудрості;
  • джерело Лоуренса Аравійського;
  • червона дюна (на ній туристам пропонують покататися на сноуборді);
  • петрогліфи (набатейські наскельні малюнки) в каньйоні Хазалі;
  • мала і великі арки в скелях природного походження (друга називається Um Frouth Rock Bridge і розташована далеко в глибині пустелі, тому сюди мало хто з туристів доїжджає);
  • Набатейський храм;
  • а також смішні скелі, наприклад, скеля у формі гриба або камінь-курча.

Шоколадні пагорби на Філіппінах

fastcat-travel-philippines-bohol-32.jpgФото lloydandbehold.com

Рівнина острова Бохоль з висоти пташиного польоту нагадує гігантські трюфельні зарості. Насправді це безліч невеликих пагорбів у формі конусів, вкритих коричневою травою… Трава набуває такого кольору не через мутації і катаклізми, а внаслідок великої посушливості регіону. Звучить не надто, але має вигляд нібито казкової долини в шоколадно-конфетній країні – дуже мило і по-дитячому затишно. Для Філіппін Шоколадні пагорби – цінні й улюблена пам’ятка. Місцеві настільки закохані в це диво природи і пишаються ним, що помістили його на прапор і герб своєї провінції.

Який вигляд має долина Шоколадних пагорбів? Це скупчення мало не тисячі височин приблизно однакового розміру і висоти (від 30 до 120 метрів). трава тут стає шоколадною навесні, так що взимку і восени зануритися в космічний пейзаж повною мірою не вийде. Але все одно навіть досвідчені мандрівники вважають ці місця неймовірно красивими будь-якого сезону.

Пагорби почали формуватися на острові пару мільярдів років тому. Науковців вражає не стільки їхній колір і видовищність, а те, що височини аж надто рівні для природного походження. Хтозна, можливо, до цього і насправді доклали руку позаземні цивілізації? Але є теорія-гіпотеза, котра пояснює це тектонічними зсувами.

Споглядати «трюфельну» красу можна і на облаштованому оглядовому майданчику. Тут є старовинний дзвін, і вдарити в нього – добра прикмета. На головному пагорбі – цивілізований туристичний привал із кав’ярнями, рестораном і готелем. Так що в цьому космічному місці можна навіть зупинитися, щоб, приміром, зустріти красиві заходи сонця і світанки.

Дзеркальний сюрреалізм

Фото wp-content

Іглхок-Нек – це маленький перешийок, котрий поєднує материкову Австралію з Тасманським півостровом. Чим він вражає уяву? У порогах плоских скель розташовані найчистіші озера, що відбивають небо подібно до дзеркал. А складені вони симетричними квадратами, ніби химерна мозаїка. І жодна берегова лінія на Землі, крім цієї, не має жодної навіть близько подібної картинки.

Насправді це не диво, а рідкісний ефект від ерозії землі: фрагментація породи і поява нетипових тріщин. На Тасманському півострові ерозія так роз’їла поверхню берега, що в ній утворилися рівнорозмірні впадини, що простираються прямо до моря. Їх заповнила морська вода, відбила в собі небо, і – вуаля! – вражаюче дивовижне видовище. Мозаїчні тротуари прекрасні будь-якої пори року. І вдень, і ввечері, і на світанку ви можете застати тут прекрасні краєвиди.

Саму Тасманію в народі називають островом на краю світу, тому що вона займає найбільш південний шматочок землі Австралії і нібито відривається від материка і всієї цивілізації на ньому (хоча колись вони були єдині). Утім, цей куточок славиться не тільки унікальною природою, але й високим рівнем життя місцевого народу. Хоч і природа тут вам може здаватися дикою – тропічні ліси, долини і пагорби, гірські масиви, озера, вулкани, плато: в Тасманії вибагливому європейському туристові надзвичайно зручно. Здається, в цьому чудовому куточку Земної кулі є все, про що тільки можна мріяти.

Всевидяче око Землі

Фото livejournal.com

Африка – сама по собі дивовижний континент, але є тут і просто неймовірна місцина, від вигляду якої перехоплює подих. У глибинах Мавританії розташоване Око Сахари. Що думає про нього наука?

Око Сахари – це так звана структура Ришат. Її діаметр – 50 км. Так що це величезне око можна побачити навіть із космосу. Щодо його утворення існують кілька теорій. Спочатку припускали, що Ришат – це кратер від удару метеорита. Потім, що це результат процесу ерозії упродовж багатьох століть. Потім вирішили: найімовірніше, що це ерозія купола сплячого вулкана, котрий поступово кільце за кільцем розширював свої скелі. Зараз же прийнято вважати, що Око Сахари – стародавній археологічний артефакт. Але як все це утворилось, достеменно досі нікому не відомо.

Око Сахари міститься посередині пустелі Маур Адрад, що на південному заході Сахари. Ще зовсім недавно навіть космонавти навіть космонавти використовували його як земний орієнтир. Сьогодні ж обізнані екстремали влаштовують тут неймовірні змагання на стійких позашляховиках. Незважаючи на дикість і загадковість цієї місцевості, у самому її центрі успішно працює хороший готель. Він далекий від розкоші, але цілком комфортабельний.

Для того, щоб відчути красу і космічність Ока Сахари, на нього слід дивитися з висоти: із літака чи через екран квадрокоптера.

Каньйон Антилопи у США: навіть Далі не уявити!

antelope_canyon_sky.jpgФото horseshoebend.com

Там не живуть антилопи, і за формою він аж ніяк не схожий на обриси витонченої тварини. Свою назву американський каньйон отримав завдяки незвичному для таких утворень кольору, схожому на тон шкури антилопи. А форми його настільки вигадливі, що навіть найбільш фантазійні художники не змогли б їх придумати! Сонячне світло проникає в них таким магічним чином, що створює незвичайний ефект променистого сяйва. Кажуть, що фотографії передають лише частки чарівної краси місця і гри світла і тіні всередині каньйону.

Найкращі краєвиди тут можна спостерігати чотири місяці на рік: у березні, квітні, жовтні і листопаді. Саме в ці часи сонячні промені дістають до самого дна каньйону. І він перетворюється на темний палац з яскравим внутрішнім світлом – світло створює тут ілюзії різних образів. Забарвлення всередині печери може змінюватися до неймовірних тонів – від білого до помаранчевого, від фіолетового до червоного. У людини, що перебуває тут, складається враження, нібито вона всередині живого організму.

Потрапити в це космічне місце не так вже й просто. Каньйон Антилопи розташований на півночі американського штату Аризона, але вдалині від цивілізації (4 милі від маленького міста Пейджа). Ці дикі простори – місця поселення індіанців навахо. І відвідувати їх можна тільки з дозволу цієї народності і в їхній компанії: навахо трепетно оберігають свою природну перлину.

Головне фото unusualplaces.org

Вам это будет интересно:
Фарбарні Феса: райдужна палітра Сходу
Стара медина Феса міцно тримає час у тенетах вузьких звивистих вулиць і мальовничих крамниць. Середньовічне місто майстрів не визнає сучасні технології, однак прослідкувати життєвий цикл вподобаної сумки з тисненою в’яззю не справить клопотів. Шкіру для сувенірів вичиняють тут же, у внутрішніх двориках...
Departure: Киргизстан
Киргизстан прозвали Швейцарією Середньої Азії. Гори, річки, водоспади, печери, перевали і зелені луки – нітрохи не поступаються за естетикою європейським. Тотальне освоєння території гостями держави тільки починається. І поряд зі стрімким будівництвом готелів, для проживання все ще пропонуються звичайні юрти, які підкреслюють тутешній природний і ментальний колорит.
Синя Перлина Монголії
6 мільйонів років тому в далекій Монголії глибокий кратер згаслого вулкана поступово був вщерть заповнений водою, утворивши дивовижне озеро. Вода хвилювалася під поривами вітру та виблискувала під сонячними променями, наче коштовна прикраса, тож не дивно, що поряд з офіційною назвою Хубсугул з’явилася ще й більш поетична – Синя Перлина.
Гірокастра: «албанський Рим»
Конвенція про охорону всесвітнього культурного і природного спадку ЮНЕСКО зобов’язує з року в рік невтомно працювати над вивченням об’єктів, що мають неминущу цінність і унікальних за походженням. Під номером 569 великого списку організації розмістилося місто Гірокастра, що на півдні Албанії, котре ми сьогодні вивчимо вздовж і впоперек.
Бельгія очима Марини Орлової: Як живуть бельгійці
Марина Орлова – проектний менеджер у культурно-громадській організації. На одному з міжнародних проектів вона зустріла своє кохання – Віма, хлопця з Бельгії. Поїхати в його країну їй вдалося тільки тоді, коли Україна отримала безвіз і саме про те, як живуть бельгійці, що вони їдять на сніданок і як у них заведено відпочивати, Марина розповіла OUTLOOK.
Ісландія очима Софії Андрущенко
Ісландія – країна «льоду і полум’я», «тисячі рік і озер», незліченних водоспадів і гейзерів. Тут, як у казці, щоразу хочеться ущипнути себе і перевірити, чи ти спиш, чи все це існує насправді…
Гватемала: привіт від духів майя
Країна, де у древніх містах туристів більше, ніж у сучасних. Містична Центральноамериканська місцевість, відома як батьківщина цивілізації майя – Гватемала. Прогуляємося по одному з її стародавніх поселень, загубленому в непрохідних джунглях – Тікалі. Якщо уважно прислухатись, тут можна почути голос духів...
Джайпур. Рожеве місто
Хтось порівнює Джайпур з ажурною скатертиною. Інші – з коробкою рожевого зефіру. Треті твердять – це вулик, щільно заселений бджолами. Однак всі сходяться в одному – тут дивовижне повітря, сповнене якоюсь свободою, котру не зустрінеш у Європі. Вона заповнює легені, і вже через вдих мандрівник втрачає лік годинам і навіть століттям.
Скульптури Ватикану: історія та філософія
«Маленька країна, одначе з великою місією» – саме під таким девізом 11 лютого 1929 Латеранськими угодами між Італією і Святим Престолом Ватикан був визнаний суверенною територією. Цей пакт відчинив двері перед цікавими, які сторіччями обмінювалися плітками про те, «що ж зберігають замки Ватикану?»
ВІДЕО. Віфлеєм: абсолютна святість
У це величне для всіх християн православного обряду свято хочему представити вам відео про святі місця Палестини, а саме про місто Віфлеєм.
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
Індійське село Кодхіні: таємниця близнюків, котру ніхто не розгадав
У світі є незвичайне місце, де народжується найбільше близнюків. Хоча на перший погляд це схоже на містичний збіг, статистика змушує вірити в чудеса. Індійський штат Керала може похвалитися селом, де відбуваються незвичайні речі. Кодхіні – те саме місце, де близнюків більше, ніж у будь-якій іншій точці світу. І цьому немає майже жодних пояснень.
Піша прогулянка Аахеном
Побувати у трьох країнах за один день – реально, якщо ви потрапили в Аахен. Розташоване між Німеччиною, Бельгією і Голландією невелике студентське місто увібрало риси середньовічної культури, що відбилася в його вражаючій архітектурі. Олена Буравцова побувала в цьому місті, яке полонило її серце своїми дивовижними пам’ятниками...
Чан-чан. Перуанське місто з глини
Бувалі мандрівники розповідають, що розглядати руїни стародавніх поселень в Андах можна місяцями, переїжджаючи з одного регіону в інший. Особливо багате на археологічні комплекси західне узбережжя південного континенту. Декотрі з них, приміром, Мачу-Пікчу, давно стали популярними серед туристів, інші тільки розпочинають прочиняти свої двері для допитливих.
Гетто світу: «Маленька Італія» Нью-Йорка
Переїжджаючи до нової країни, люди найчастіше селяться поряд з такими ж емігрантами. Це досить зручно: недороге житло, роботу можна знайти прямо на місці, та й мову вчити не обов’язково – довкола всі свої. Так виникають національні гетто. Маленька Італія – один із найбільш мальовничих кварталів Нью-Йорка.
Ця дика Африка… Частина 2
Ми продовжуємо нашу розповідь про найбільш захопливі національні заповідники Африки! Ось вам ще п’ять первозданних світових оаз, в котрих час ніби уповільнив свій біг, боячись потурбувати гармонію природи…
Що подивитися в азіатській частині Стамбула?
Судячи з відгуків більшості туристів, котрі відвідали Стамбул, багато з них так і не зібралися досхочу погуляти азіатською частиною головного турецького мегаполіса. Максимум, що вони бачили – аеропорт Сабіха і причали, куди можна як на атракціон приплисти з Європи, попутно нагодувавши чайок хлібом.
Коста-Рика: причини щастя
У пошуках ідеального пункту призначення можна користатися різними критеріями. Керуючись бажанням пізнати, як живуть люди, що випромінюють світло від насолоди, вирушайте в Коста-Рику. Ця країна – лідер за показником Всесвітнього індексу щастя (The Happy Planet Index).
Ми там були: Прага
Прага… Вона, романтична і декадансна, сумна і весела, піднесена і духовна, відбивається у помахах крил відгодованих чайок на Карловому мосту, в дзеркальних калюжах Влтави… Такої думки креативний копірайтер Маша Гольдман, котра якось провела там кілька днів.
Кордони не перешкода: найбільш відомі анклави світу
Сьогодні OUTLOOK подорожує по найцікавішим з точки зору географії та адміністративного управління містам і країнам, які є анклавами, повністю розташовуючись на територіях інших держав.
Закрыть
Outlook facebook page