RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Баски: між Францією та Іспанією

Баски: між Францією та Іспанією

Автор: 29.04.2020 | традиції, Іспанія
Буваючи в Іспанії, мабуть, кожен турист бодай раз чув про бажання жителів успішної Барселони і сусідніх із нею міст проголосити незалежність. Ця тема час від часу спливає і у міжнародних новинах, перетягуючи на себе загальну увагу і затьмарюючи собою історію басків – ще одного особливого народу на Піренеях.

Якщо каталонці хочуть від’єднатися передусім тому, що їхній регіон – найбагатший в країні, що заробляє як промисловістю, так і туризмом, то натомість баски, які мешкають на півночі країни, помітно відрізняються від іспанців ще й ментально і навіть генетично. Цей унікальний у своєму роді народ – постійне джерело для полеміки світових генетиків і біологів, оскільки про його походження досі тривають гарячі суперечки. Одні діячі науки, причому не конче баски, твердять, що саме жителі Басконії – перший народ, який з’явився на території Європи. Інші кажуть, що вони – нащадки африканців. Треті ж із піною на вустах називають їх піренейськими євреями.

Читайте також: На подіумі: Іспанія

Правда, напевне, лежить десь посередині, тому, щоб не заплутатися, краще розказати про басків те, що справді відомо і по порядку. Отже, сьогодні чисельністю майже в три мільйони вони розосереджені на самій півночі Іспанії і південному заході Франції, утворюючи неформальну державу, так звану Країну басків чи інакше Басконію. Що примітно, люди, які живуть тут, не лише називають себе передусім басками, а вже потім іспанцями чи французами, вони ще й генетично відрізняються від своїх сусідів. Окрім них ще близько 15 мільйонів людей у світі, переважно у Південній Америці, так само мають у своїй ДНК подібні хромосоми і сполуки.BasqueGettyVisions-Of-Our-Land-583358af3df78c6f6ab4cbda.jpgФото tripsavvy.com

Національна гордість даного етносу – «зускара», власна мова. Саме завдяки їй нечисельний і затиснутий з усіх боків іншими національностями народ зумів вистояти не тільки в часи похмурого Середньовіччя, але й двадцятому столітті, коли режим Франко в Іспанії всіляко боровся з будь-якими проявами культурного багатства і відмінностей. До речі, саме в двадцятому столітті баски стали відомі на весь світ, оскільки вони, єдині в Іспанії, довго запекло чинили опір Франко, ведучи партизанську боротьбу і заснувавши воєнізовану організацію Еускаді Та Аскатасуна чи «ЕТА», котра воювала за збереження народу. Загалом же Країна басків – хоч і горда, та досить толерантна, її жителі не менше від інших любили у всі часи спокійний неквапливий «передгірний» спосіб життя, займаючись сільським господарством, ремеслами і насолоджуючись красою довколишніх Піренеїв. Слава Богу, що практично відразу після падіння режиму Франко, «ЕТА» перейшла до перемовин, і про теракти й протистояння в Іспанії в наш час вже ніхто не згадує, а самі баски ще й допомагають каталонцям налагодити їхні відносини з Мадридом, виступаючи посередниками.pamplona-san-fermin.jpgФото ibtimes.co.uk

Сьогодні баски мирно уживаються із сусідами, вдовольняючись власною «віртуальною країною» і правами широкої автономії для свого регіону, оскільки тепер ніхто не утискає ні їхню мову, ні менталітет. Оскільки часи змінюються, змінюється і рід їхніх занять, багато жителів Басконії в останні десятиріччя переселилися у великі міста – Більбао, Сан-Себастьян, Віторію-Гастейс і зайнялися промисловістю, високими технологіями і бізнесом. У наші дні фермерство і життя вдалині від цивілізації вже не лишається ключовим заняттям для регіону. Тим більше, що, нормалізувавши відносини як з іспанцями, так і з французами, Басконія стала важливою туристичною точкою на карті Європи. Сюди їдуть не тільки, щоб побачити сучасні і технологічні міста з їхніми старовинними районами і вражаючими своєю красою і гармонією католицькі села, де живуть дуже набожні і спокійні люди.Фото buber.net

Друга національна гордість самих басків після мови і головна приманка для туристів – це їхня кухня. Згідно з останніми підрахунками, саме на території Басконії розташовано найбільше у світі ресторанів з мішленівськими зірками, якщо кількість закладів розділити на площу, яку вони займають. Завдяки своєму вдалому розташуванню баски не відмовляють собі у можливостях поласувати трюфелями, морепродуктами, ніжним м’ясом, овочами і грибами. Кухня тут – це друга релігія, і вона, безумовно, заслуговує окремої статті. Як підтвердження наших слів, достатньо підняти хоча б найбільш доступну аналітику, з котрої можна дізнатися, що баски витрачають на їжу більше, ніж у будь-якому іншому регіоні Іспанії, залишаючись далеко не найбагатшими, тобто вони справді насолоджуються нею. Що цікаво, найкращі кухарі – чоловіки, і їх в народі шанують так само, як і священнослужителів чи спортсменів і діячів культури, прославляючи їхній регіон. У тамтешніх кухарів є навіть власне професійне співтовариство Txoko, куди жінкам вхід заборонений.recette-pays-basque-tarte-basquaise-cover.jpgФото keyweek.com

Важко сказати, яка пора року найкраща для відвідин Країни басків, оскільки м’який клімат робить ці землі неймовірно приємними для ознайомлення у будь-який сезон, тим більше, кожен із них по-своєму прекрасний і багатий, якщо казати про кухню. Іспанська частина Басконії має одразу три аеропорти, та й залізничне сполучення з іншими частинами країнами тут чудово налагоджено, тому не відвідати цей регіон – злочин. Значною мірою через запеклу боротьбу з зі столичною владою у минулому столітті Більбао і Сан-Себастьян не настільки популярні і розкручені, як ті ж Барселона чи Валенсія, але самі іспанці й баски вже давно знайшли спільну мову і забули минулі образи, тому тепер вони спокійно їздять один до одного в гості. Лишилося тільки й іноземцям розпочати вивчення і самої цієї країни, і її цікавих і гордих жителів. І, звичайно ж, кухні, ніде правди діти!

Цікаві факти:

У басків свій Санта-Клаус – його звати Олентцеро. Цей милий старичок живе не на Північному полюсі, а десь серед місцевих гір, і саме він приносить дітям і дорослим подарунки на Різдво. Сам же Олентцеро любить молоко і вино, котре йому дбайливо залишають батьки малюків біля дверей дому.

Головна футбольна команда регіону – «Атлетик» із Більбао. Навіть в наш час, коли футбол став інтернаціональним і в кожній команді грають спортсмени з усього світу, «атлетики» продовжують формувати свій склад тільки із місцевих хлопців. При цьому їхній клуб показує дуже пристойні результати як в іспанському чемпіонаті, так і в єврокубках.

Країна басків може похизуватися різноманітними культурними і туристичними пам’ятками, та все ж одна з них стоїть окремо – це Біскайський міст чи, як його ще називають, «літаючий пором» через річку Нервйон. Його навіть внесли у список Всесвітнього спадку ЮНЕСКО, оскільки робота самого механізму заслуговує на справжнє захоплення.

Головне фото foxnews.com

Вам это будет интересно:
Міста у скелях: іспанське видання
Збудувати поселення на рівнині – чи велика премудрість? Зовсім інша справа, коли місцевість норовлива і непоступлива, хоч і складається всуціль із уступів й узвиш. Люди століттями намагалися перемогти рельєф і сказати своє слово в гірському містобудуванні. Та лише ті, кому вдалося знайти із Землею спільну мову, змогли створити справжні романи в камені.
Смачна Японія: скуштувати країну на зуб
Морозиво зі смаком конини, мариновані комахи, риба зі смертельною отрутою – японській кухні є чим дивувати, вражати й шокувати. І чесно кажучи, перелік цих страв не завжды сприяє апетитові. Але ми не женемося за екзотикою. Істинний гастротуризм – це спроба збагнути менталітет і відчути національний колорит через традиційну кухню...
Амазонки з племені мосо: Заповідник фемінізму в затінку Гімалаїв
Автори антиутопій пророкують сотні бід людям майбутнього, яким знову і знову забороняють грати весілля, та, схоже, не все так страшно. У китайській провінції Юньнань, коло самісінького підніжжя Гімалаїв, живе матріархальне плем'я мосо, якому поняття шлюбу зовсім не знайоме.
Йодль – музика австрійських гір
В Австрії з'явився незвичайний маршрут, його вибирають любителі вокального стилю йодлем. Бредуть туристи долиною Циллерталь, широка стежина звужується, відкриваючи шлях тільки для найзавзятіших, і звивиста доріжка веде вгору. Зазирають мандрівники до хижки, яка має форму дзвіночка, обходять стороною найбільший ріг, прямуючи туди, де альпійські пастухи вели неквапливі музичні бесіди зі своїм стадом.
Ваш сніданок, сер! Або як починають свій день у різних країнах світу
Маленький тост, шматочок сиру і ковток міцної кави. «Це вам не шведський стіл!» – обурено пробурчить офіціант, дивлячись на незадоволене обличчя туриста. Щедрій українській душі не збагнути, як таким можуть наїстись місцеві. Тому перед подорожжю до нової країни варто знати точно, де звечора приготувати собі бутерброди...
Зимові забави Василя та Маланки: карнавал по-українськи
Новий рік в Україні не завжди розпочинався з ялинки, а замість Діда Мороза і Снігуроньки в гості чекали пустунку Маланку і моторного парубка Василя, та й не самих, а з почтом. Усі навіженості сходили з рук: витівки ряджених несли в собі сакральний зміст, продиктований логікою міфу про поєдинок весни і зими.
Птахам хочеться тепла. Де зимують птахи
У дитинстві я міг годинами дивитись на небо, розглядаючи вервечки птахів, які відлітали у вирій. Для дитини це було справжньою магією. І нехай сьогодні на моїй книжковій полиці майже не зосталось книжок про чародійство, подорожі крилатих до тепла, в надії перезимувати, не залишають мене байдужим.
Ніч перед Різдвом і після
Різдво приходить, накидаючи теплий кожух на плечі. Ввечері воно приносить із собою м’яке світло першої вечірньої зірки, а зранку будить білим, але теплим сонцем. Якби про відчуття Різдва хтось запитав у бабці моєї прабабці, то, гадаю, її слова були б ідентичні моїм. Бо разом із мисочкою куті із рук у руки українські покоління передають і свої традиції.
Глінтвейн: зігріваємось правильно
Вітамінчики, загартовування, правильний режим дня... Це все добре і корисно, особливо в холоди, ось тільки іноді треба себе і побалувати й одночасно убезпечити від мікробів і застуди. У такий час найкращий засіб – глінтвейн.
Ескімоські іглу. Що нам варто із снігу дім збудувати!
Крихітка-син до батька прийшов і пропонує втекти від мами і бабусі на Північний полюс? Тільки не треба трагічних промов про люті морози, суцільну темряву полярної ночі і голодних білих ведмедів! Змовницьки підморгніть сміливцю й запропонуйте справжню чоловічу справу – навчитися будувати іглу для ночівлі в краю вічної мерзлоти під час зимових канікул.
Не зламай язика. Найбільш складні діалекти світу
Кажуть, чим простіше, тим краще, але чи так це? Ми знаємо, що не всі народності сповідують цей принцип. OUTLOOK знайшов найбільш дивніі, складні і важко вимовляючі мови світу і хоче поділитися цим з читачами.
Що вони їдять: кухня Риму
OUTLOOK часто розповідає про кухні народів світу, але, коли йдеться про Італію, писати про країну загалом було б злочином. Кожен з її двадцяти регіонів – це окремий світ зі своїми тонкощами і спеціалітетами. І нехай звання гастрономічної столиці Італії носить Болонья, її офіційній столиці Риму теж є чим похизуватися.
Кордони не перешкода: найбільш відомі анклави світу
Сьогодні OUTLOOK подорожує по найцікавішим з точки зору географії та адміністративного управління містам і країнам, які є анклавами, повністю розташовуючись на територіях інших держав.
Кабукі: тернистий шлях квітки
Традиційний японський театр кабукі завжди лишався загадкою для європейського менталітету: зрозуміти спектакль без підказок гіда може хіба що спеціаліст з культури Країни вранішнього сонця. Слово «кабукі» у перекладі значить «майстерність пісні і танцю». Чому не оперета? Суть постановки не зводиться до музичної вистави...
Священні тварини інків
Наш «перуанський цикл» продовжується розповіддю про найбільш шанованих тварин у Перу. Вони – як зв'язок піж сьогоднішнім і минулим, грають важливу роль у житті цього народу. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало.
«In vino veritas»: 5 незвичайних виноградників світу
Здавна відомо, що виноробство – це справжнє мистецтво, підвладне тільки щиро закоханим у свою справу майстрам. Що ж казати про красу шедеврів, створених вмілими руками – виноградники, розкидані по всіх куточках світу, вражають своєю грандіозністю і прикрашають планету, розмальовуючи її яскравими соковитими барвами.
Несповідимі шляхи щастя: де загадувати бажання в Латвії?
Мандрівка в Латвію обриває ланцюг повсякденності, впускаючи у світ потаємні фантазії, котрим немає виходу в коловороті буднів. Блукаючи у вікових соснах, свіжий балтійський бриз млосно перебирає струни очікування чогось незвичного. Мрії справді збуваються – тільки треба знати, де загадувати бажання.
Ґранада: мавританський фрукт Іспанії
Розкритим гранатом із білими рядами будиночків і насиченими зернами різноманітних абатств, палаців і соборів осіла на пагорбах іспанської Андалусії Ґранада. Місто, в якому поєдналось ніби непоєднуване, що й перетворило його на одне з найпривабливіших місць не тільки в усій Іспанії, а й у Європі.
Килимами вистелена дорога до Азії
Килими вішають на стіни як символ достатку, стелять на підлогу для створення затишку і підносять як дорогий подарунок. А роздивлятися химерні малюнки у вигляді ромбів і зірочок на них, вгадуючи їх значення, – справа вельми цікава. Поширені по всьому світу килимові традиції були запозичені у східних народів, які першими навчилися робити пряжу і тканини з волокнистих матеріалів.
Замурзані аристократи
Професія сажотруса нещодавно увійшла до рейтингу найбільш рідкісних спеціальностей світу. А ще якихось сто років тому практично кожен житель Європи міг розповісти чимало цікавого про цих хлопців-замазур. Ми не винайшли машини часу, однак факти про представників такого вимираючого ремесла все ж роздобули.
Закрыть
Outlook facebook page