RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  На подіумі: Норвегія

На подіумі: Норвегія

За повний комплект норвезького національного костюма можна купити доволі нескромний автомобіль. Свій бюнад, прикрашений складними вишивками і орнаментами, нащадки вікінгів звикли створювати виключно вручну, вкладаючи в нього багато сил і терпіння. Ні, звісно, вони більше не носять шоломи з рогами, але величі їхньому національному вбранню не бракує.

Тривалий час Норвегія підкорялася датському володарюванню, обтяжена датсько-норвезькою унією, згідно з якою на чолі нової держави стояв спільний король. З посиленням свого впливу данці запроваджували власні традиції, намагаючись викоренити норвезьку культуру, забороняючи навіть яскравий одяг. Нащадки Гаральда Прекрасноволосого у прагненні до свободи і незалежності жадали набути своїх народних символів, одним із яких і став національний костюм. Свої шати, хоч і непоказні, але теплі, з надійним захистом від суворих північних вітрів, працьовиті жінки намагалися всіляко прикрашати і розшивати – по тому, наскільки вміло був зшитий костюм, визначали хазяйновитість майстрині. Так розпочалася історія знаменитого бюнада.w980-p16x9-0e551b5c52f578ec53c982938e3d2065e5deadfc.jpgФото france24.com

Існує безліч суперечок з приводу назви «бюнад», більшість з яких починають самі норвежці. Чимало з них твердять, що стародавнє слово «búnaðr» перекладається як одяг для дому. Ще хтось вважає його нічим іншим, як нарядом, дбайливо зшитим для урочистих подій. Зустрічаються також згадки про те, що бюнад – збірна назва національних костюмів усіх областей Норвегії. За яких обставин давні скандинави убиралися в нього, сперечатися не будемо, тим більше, що історія – справа тонка, і нам за нею вже не поспіти. Краще розкажемо, як виглядав цей традиційний комплект.

Жіночий національний костюм складається із блузи, прикрашеної вишивкою, жилета, розшитого золотими нитками, кількох спідниць і цупких панчіх. У зимовий варіант також додані довга шаль-накидка і рукавички. У вічі одразу кидаються блискучі ґудзики, застібки, броші-сьольє, а також сережки і персні – всі аксесуари, як і самі шати, зроблені вручну. Цей ненудний антураж доповнюють чорні черевики «човники» на невисокому квадратному підборі. Трохи подібне до чоловічого взуття північної жінки ніби нагадує, що в жилах його власниці тече кров войовничих вікінгів.190318-norway-worlds-best-democracy.jpgФото dailyscandinavian.com

Варіант костюма для сильної статі теж геть позбавлений прозаїчності. У комплект входять панталони нижче колін, шерстяні гольфи – білі або із симетричним малюнком, сорочка із натурального льону, жилет із цупкої тканини, доповнені безліччю ґудзиків, а також верхня куртка. Весь образ ставного чоловіка завершає непоказний капелюх-казанок або ж широкополий головний убір.

У наші дні норвежці свято шанують свої звичаї і плекають найніжнішу любов до національних строїв. У більшості представниць жіночої статі в гардеробі неодмінно присутня традиційна одежа, що дісталася у спадок від бабусі і, ймовірно, буде передана наступному поколінню. Це одна з причин того, чому бюнад недешевий, адже у кожного такого комплекту – своє неповторне минуле.Norwegian-Constitution-Day-Scandinavia-standard-2.jpg Фото scandinaviastandard.com

На урочисті події його залюбки вдягають не лише модниці, а й їх обранці. Так, 17 травня, в Національний день Норвегії, ви не зустрінете жодного корінного жителя, який би не убрався в бюнад. Не цураються цього звичаю і представники сім’ї норвезьких монархів, вони з гордістю красуються у своїх національних строях на парадах і процесіях.

Читайте також: Олесунн: Там, де починається норвезька казка

За даними норвезьких дослідників, за час історії становлення країни налічувалося понад 400 видів костюма з різними варіаціями. Причому у кожній губернії, на які ділиться ця північна країна, свої особливості, що відрізняють костюм: спеціальний орнамент на тканині може розповісти про культуру області, її побут і традиції. Саме тому у норвежців не прийнято носити бюнад чужої області, хіба що один із членів сім’ї належав до іншої місцевості. Винятком є те, що жінкам дозволяється убиратися в національний стрій, характерний для губернії чоловіка.Фото pinterest.com

Особливу увагу в Норвегії приділяють і правильності виготовлення традиційних нарядів. Так, ще 1947 року було засновано спеціальну «Раду з бюнадів і національного костюма Норвегії». І навіть зараз так звана «поліція бюнадів» («bunadspolitiet») відслідковує правильність виготовлення і носіння національних шат. Якщо рада виявить, що якась крамниця продає наряд без ліцензії, це може стати приводом для судового розгляду!

Із плином часу національний костюм, як і все довкола, не уник інновацій. У минулі часи його декоративні елементи виплавляли з олова, натомість тепер на бюнадах красуються ґудзики і запонки із срібла, обробленого спеціальною оксидною плівкою, що оберігає благородний метал в його первозданному вигляді. До цього багатства аксесуарів у жіночому варіанті додалася нова деталь – проста парасоля з ручною вишивкою і вигравіруваним на ручці ім’ям господарки. Серед сучасних модниць Норвегії дедалі частіше стає популярним убиратися в особливий весільний бюнад. Красу наряду молодої підкреслює старовинна орнаментальна корона – втілення мрії будь-якої дівчини: побути нареченою і принцесою одночасно. А от чоловіки не звикли змінювати усталені традиції. Вони, як і раніше, можуть обирати довгі чи вкорочені брюки до свого вбрання.jsdnjvnsdjnv.jpegФото visitnorway.com

Усі жителі Норвегії як лютерани у 15 років мають пройти спеціальний обряд конфірмації під час церковної служби. З нагоди такої важливої урочистої події батьки наряджають своїх чад у національний костюм. Вбрання для підлітків – ручна робота, «інкрустована» сріблом. Коштує такий бюнад не багато не мало – дві-три тисячі доларів. Утім, норвежці не шкодують грошей на це: більш ніж у половини населення країни бюнад у гардеробі все ж присутній!

Головне фото people.com

Вам это будет интересно:
На подіумі: Німеччина
Характерною рисою національного німецького костюма завжди вважали його самобутність і комфорт. Напевно, тому помилуватися національним одягом Німеччини в наші дні можна не лише на святах десь у селі чи в книжках з історії, але й на вулицях великих міст.
Олесунн: Там, де починається норвезька казка
Газета «The Times» визнала Олесунн найкрасивішим містом Норвегії. І недарма! Примхливе море, заворожлива північна природа, знамениті фіорди, казкові різнокольорові будиночки у стилі «ар-нуво», а також легендарна Дорога тролів приваблюють охочих побачити вражаючі дикі пейзажі або ж стати господарем маяка Мольє!
Дивовижна Лапландія: країна чудес за полярним колом
Що ближче зимові свята, то голосніше всенародний плач за втраченими чарами новорічної ночі. Дощі, тумани і банальна втома стали на заваді рухові радості у місто, і казка відступила на північ, в далеку Лапландію. Тремтлива заграва полярного сяйва вкриває плоттю стародавні сказання і здуває з листівок золочений пил...
Затримай дихання. Найнебезпечніші місця для дайвінгу
Після того, як легендарний француз Жак-Ів Кусто за своїми колегами винайшов і вдосконалив акваланг, підводне плавання міцно увійшло у список найбільш популярних,але, на жаль, небезпечних хобі. Outlook попереджує і розповідає про найбільш екстремальні для занурення місця.
На подіумі: Аргентина
Кожен народ має своїх фольклорних героїв, на котрих хочуть бути схожими і дорослі, і діти. В аргентинців такими вважають гаучо, чий одяг у наші дні лишається традиційним костюмом країни.
На подіумі: Куба
Напевно, кожна людина на планеті бодай раз отримувала запрошення на вечірку в кубинському стилі, який насправді зовсім не такий простий, як здається на перший погляд. Сьогодні Outlook спробує розібратися в ключових елементах та особливостях «estilo сubano», що переживає своє вже невідомо яке за ліком переродження, проте, як і раніше, надихає дизайнерів по всьому світу.
На подіумі: Іспанія
Іспанський одяг - це не тільки якісний і недорогий сучасний мас-маркет. Речі з цієї країни з величезною популярністю розходяться по світу вже кілька століть. І це логічно, адже починалося все з тамтешнього національного костюма, котрий надзвичайною красою і витонченістю вразив усю Європу і продовжує вражати й сьогодні.
А ви знали...?
Трохи фото і декілька відео... Додати Європи і ще трішечки Африки... Щось очевидне і вражаюче... Ось так можна описати новини, які ми підготували для вас сьогодні. Зацікавили? Тоді мершій читайте!
На подіумі: Гаїті
При згадці одягу Гаваїв умить у пам’яті зринає спідниця «хула» з квітковим леї-намистом і кокосами, так само коштовне сарі одразу огортає Індію, чи туго замотується в шовки кімоно Японія. А от, говорячи про традиційне вбрання Гаїті, одразу чітко вималювати собі образ автентичного місцевого жителя неможливо.
Дипломатія в умовах карантину. Вручення вірчих грамот новопризначеними послами
11 грудня Президент України прийняв вірчі грамоти у послів Австралії, Єгипту, Ємену, Йорданії, Монголії, Норвегії, Пакистану, Таджикистану, Таїланду, Таджикистану та Філіппін. На церемонії були присутні заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква та заступник Міністра закордонних справ України Євгеній Єнін.
На подіумі: Бутан
При таких словах, як «народ», «країна», «держава», крім традиційних асоціацій – прапора, архітектурних пам'яток, видатних особистостей – у голові виникають образи, які формуються завдяки національному вбранню. Сьогодні ми говоримо про Бутан, де за законом люди зобов'язані носити традиційний одяг у всіх громадських місцях у світлу пору доби.
На подіумі: Україна
Український традиційний одяг – цілком унікальний, яскравий і самобутній. Не дивно, що він досі лишається настільки ж актуальним серед українських і закордонних модниць. В останні роки дизайнери все частіше створюють колекції «за мотивами» головного символу – вишиванки, а багато голлівудських зірок час від часу вдягають сорочки з магічними орнаментами, вважаючи їх верхом елегантності.
На подіумі: Киргизстан
Традиційний одяг будь-якого народу може багато розповісти не тільки про ментальні особливості їхніх власників, історію і риси характеру, але й про спосіб життя, традиції... Сьогодні в об’єктиві нашої уваги – національні костюми жителів Киргизстану – гарні, колоритні і, що найголовніше, зручні. Що вона в собі поєднує, як її носять і чи є відмінності читайте далі!
На подіумі: Монголія
Ми продовжуємо знайомити вас з таким важливим атрибутом народів, як національний костюм. І сьогодні розповімо про одні із найяскравіших шат – монгольські делі. Для монголів як древнього кочового народу і спадкоємців великого Чингісхана одяг завжди відігравав неабияку роль.
Туристичне Intermezzo
Чи знайоме вам відчуття втоми від урбанізму? Після закінчення важкого дня так і жадаєш влаштувати собі Intermezzo. Саме тоді хочеться змінити буденний чорний колодязь кави на кухлик прозорої джерельної води, будильник – на спів птахів, автомобільні вихлопи – на обійми гірських туманів, ТБ-перегляди...
Grunnlovsdag. Посол Уле Тер'є Хорпестад зустрічав гостей з нагоди національного свята
Святкування Дня Конституції Норвегії пройшло у сердці столиці! Ініціатором проведення урочистого прийому стало Посольство.
В рамках проекту Diplomatic Greetings студенти «Школи молодого українського дипломата» з м.Харків та «Школи молодогоукраїнського дипломата» м.Київ поспілкувались із Послами Грузії та Королівства Норвегія Україні
23 квітня 2019 року OUTLOOK та ДП «Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв» (ГДІП) провели зустріч для студентства та молоді із дипломатами, Надзвичайними та Повноважними Послами Грузії та Королівства Норвегія в Україні Гелою Думбадзе та Уле Тер'є Хорпестадом.
Diplomatics Greetings для студентів зі Шкіл молодого дипломата м.Харків та м.Київ
OUTLOOK та ДП «Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв» (ГДІП) проведуть захід Diplomatic Greetings 23 квітня 2019 року. Наші організації багато років поспіль працюють та реалізовують проекти у співпраці з іноземним дипломатичним корпусом.
На подіумі: Греція
Будь-яка мода з часом змінюється, це правило поширюється і на національні костюми. У Греції переміни в національному одязі були настільки кардинальними, що стародавні хітони і гіматії геть загубилися, їх перестали впізнавати в об’ємній багатошаровості фустанел і караугонів. І хоча на сучасних вулицях вже не побачиш національні костюми, їх все ще зберігають до особливих випадків і ставляться до них з повагою.
У ритмі джазу. Посол Норвегії запросив гостей на музичний вечір
Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Норвегія в Україні Уле Тер'є Хорпестад запросив гостей в резиденцію, щоб насолодитися літнім вечором під витончені мелодії джазу.
Закрыть
Outlook facebook page