RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Птахам хочеться тепла. Де зимують птахи

Птахам хочеться тепла. Де зимують птахи

У дитинстві я міг годинами дивитись на небо, розглядаючи вервечки птахів, які відлітали у вирій. Для дитини це було справжньою магією. І нехай сьогодні на моїй книжковій полиці майже не зосталось книжок про чародійство, подорожі крилатих до тепла, в надії перезимувати, не залишають мене байдужим.

На жаль, у великому місті не надто комфортно стояти посеред вулиці, задерши голову, і роздивлятися зграї пернатих. Тим паче, їх часто загороджують висотки, електропроводи, телевежі та інші атрибути мегаполісів. Та не все так погано – на Землі є кілька дивовижних місць, де перелітні птахи як на долоні...

Іспанія, заповідник Кантабрія

Ця країна на Піренейському півострові – улюблене місце відпочинку перелітних птахів. А взагалі, крім «гостей», там і своїх пернатих вистачає – понад 500 видів. Тому, якщо до Кантабрії дістатись не вдасться, засмучуватись не варто: все королівство – це рай для орнітологів. Щороку національні парки держави відвідує не менше 10-13 мільйонів туристів, що свідчить про неймовірний потенціал екотуризму. Що стосується кантабрійського заповідника «Марші Сантоньї, Вікторії та Хойєля», то в 20-х числах вересня там відбувається фестиваль «Міграція птахів». Учасники заходу мають нагоду не тільки розглядати, фотографувати і вивчати «гастролерів», а й кільцювати їх.20190812_5d5121f2925d6-1.jpgФото guodong.net

Естонія

Друге місце в Європі по відвідуваності теплолюбними пернатими посідає Естонія, особливо західна її частина. Саме тут перед подальшими вояжами набираються сил птахи з Північної Європи. На відміну від теплої Іспанії, балтійські природні умови геть інші – тамтешні болота є ідеальним місцем для нордичних пернатих, щоб зробити паузу. Весняна міграція починається в березні, а піку досягає у травні. Осінній сезон – вересень-жовтень. Головна принада Естонії з точки зору орнітологічного туризму – шанс побачити шість видів європейських орлів і майже всіх дятлів. Інфраструктура для спостереження на високому рівні – практично будь-де у передмісті можна знайти спеціальні вишки. Деякі агенції вже продають тури, які дозволяють протягом 5-7 днів подорожувати по країні слідом за птахами. За цей час можна простежити за 100-120 видами пернатих.06Nature_Wildlife_Estonia_Birdwatching.jpgФото visitestonia.com

Національний парк Джавахеті, Грузія

Джавахетське нагір'я є однією з найжвавіших «трас» для перелітних птахів. Фахівці основною причиною називають наявність там озера Ханчалі, одного з наймілкіших (всього 80 см), а відповідно і найтепліших у світі. Його кришталево чиста вода – ідеальна умова для вдалого полювання на риб. Утім, не все так добре: на початку 90-х місцева влада вирішила осушити частину Ханчалі для пасовищ. Це призвело до екологічної катастрофи і порушило природну екосистему. Але не всіх це відлякало – сьогодні, крім пернатих хижаків, у парку можна зустріти диких гусей, безліч видів качок, деркачів, бекасів, вірменських чайок і багато-багато інших крилатих.d38eb69d38a7258d888b7dc321ec2530.jpgФото pinterest.com

Ейлат, Ізраїль

Орнітологічний парк в Ейлаті, який розкинувся на 40 гектарах – місце, де можна помилуватися нескінченними потоками птахів, які прямують до Африки. У середньому за сезон над Святою Землею пролітає понад мільярд пернатих. До речі, говорячи про сезон, професіонали відзначають той факт, що в Ізраїлі природа і погода дозволяють орнітологам проводити спостереження не тільки навесні та восени, а протягом усього року. Робити це можна не тільки в Ейлаті, але і в долині Бейт-Шеан, на озері Хула, в околицях Сде-Бокера. Щоб помилуватися рідкісними видами, скажімо, канюками, пеліканами та місцевими лелеками, необов'язково прокидатись рано вранці – більшість пернатих пристосована до польотів у денну спеку. Чиновники намагаються всіляко розвивати такий вид екотуризму, за останні роки на це було виділено понад 50 мільйонів шекелів.Фото isrаеl2go.ru

Озеро Накуру, Кенія

Теплі африканські країни – основна і кінцева точка в зимівлі перелітних птахів. І все ж Кенія виділяється серед них, адже довкола її озера Накуру усе вкрито немов рожевою ковдрою – це мільйони фламінго. Содове мілководдя із синьо-зеленими водоростями – ідеальні умови для цих струнких красенів. Крім них, тут можна побачити 70 інших видів птахів, у тому числі білого пелікана і великого баклана. На жаль, політичні та економічні проблеми не дозволяють африканській владі підтримувати створені природою умови. Засуха, розростання міста Накуру, забруднення води й поширення отруйних для фламінго рослин – головні причини того, що з кінця 70-х років минулого століття популяція рожевих птахів скорочується. Фахівці з усього світу намагаються впоратися з проблемою, але для її подолання потрібна політична воля місцевих управлінців, а не порожні обіцянки.Flamingos-Lake-Nakuru-Kenya.jpgФото polmansholidaytours.com

Цікаві факти про міграцію:

Найдовше рухається до своєї мети сірий буревісник – його подорож триває майже півроку, за цей час він долає 60-64 тисячі кілометрів.

Сивка бурокрила безперервно летить понад 30 годин, щоб з Аляски дістатися до Гавайїв. Для цього їй доводиться розганятись до 100 км на годину.

Гірські гуси, долаючи Гімалаї, змушені здійматись у вись до 8000 метрів.

Пернаті, котрі мігрують на середні відстані, гладшають на 13-20%. Ті, що летять далі, «набирають жирку», рівного 100% своєї маси.

Не всі види птахів добираються туди, де тепліше, повітрям. Пінгвіни, наприклад, пливуть, а тетеруки і страуси пересуваються переважно пішки.

Головне фото fromthegrapevine.com

Вам это будет интересно:
Departure: Киргизстан
Киргизстан прозвали Швейцарією Середньої Азії. Гори, річки, водоспади, печери, перевали і зелені луки – нітрохи не поступаються за естетикою європейським. Тотальне освоєння території гостями держави тільки починається. І поряд зі стрімким будівництвом готелів, для проживання все ще пропонуються звичайні юрти, які підкреслюють тутешній природний і ментальний колорит.
Міста у скелях: іспанське видання
Збудувати поселення на рівнині – чи велика премудрість? Зовсім інша справа, коли місцевість норовлива і непоступлива, хоч і складається всуціль із уступів й узвиш. Люди століттями намагалися перемогти рельєф і сказати своє слово в гірському містобудуванні. Та лише ті, кому вдалося знайти із Землею спільну мову, змогли створити справжні романи в камені.
Якщо у тебе 10 доларів і ти в Найробі
Сьогодні ми вирушаємо на відпочинок по-кенійськи. Будемо остерігатися злодюжок, торгуватися на місцевих ринках, куштувати фантастичний чай і закутуватися у строкатий африканський текстиль. Дізнаємося, які місця недоступні для скромних бюджетів, не засмутимося і піднімемо настрій фантастичним заходом сонця на узбережжі Індійського океану.
Мистецтво топіарію
Коли я, ще маленька дівчинка, вперше провела рукою по стрижених кущах, мою долоню дряпнули гострі краї гілок, а в ніс вдарив стійкий аромат туї. Зачарована, я довго не могла відірвати погляд від конусів, куль і квадратів, що оточили мене у парку невеличкого курортного містечка. Мені здавалося, нібито я потрапила в казку і серед листя неодмінно розгледжу усмішку Чеширського Кота.
Олесунн: Там, де починається норвезька казка
Газета «The Times» визнала Олесунн найкрасивішим містом Норвегії. І недарма! Примхливе море, заворожлива північна природа, знамениті фіорди, казкові різнокольорові будиночки у стилі «ар-нуво», а також легендарна Дорога тролів приваблюють охочих побачити вражаючі дикі пейзажі або ж стати господарем маяка Мольє!
Стражі морів: вражаючі маяки світу
Слово «маяк» викликає красиві асоціації: морські пригоди, шторми, величезні кораблі. І ми хочемо не розвіяти ці думки, а навпаки підкинути хмизу у вогонь. У світі їх безмежна кількість, вони вражають своєю красою та неповторніст. Сьогодні ділимося з вами п’ятіркою найдивовижніших маяків!
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
Засніжені вершини. Найкращі зимові курорти
З настанням холодних сезонів важливо не тільки кутатися у светри з оленями, пити какао і в черговий раз переглядати різдвяні комедії. Спорт ще ніхто не скасовував, тому Outlook розповідає про п’ять чудових гірськолижних курортів, де можна добряче збадьоритися і вилізти із зимової сплячки.
ФОТОПРОЕКТ: Голодним не втечеш. Барвисті базари Ізраїлю
За підтримки Представництва Міністерства туризму Ізраїлю в Україні OUTLOOK побував у цій неймовірній країні. Сьогодні ми ділимося з Вами яскравими фото з міських ринків! Місцевий колорит навіть крізь знімки на екрані дозволяє поринути у цю автентичну і неймовірно "смачну" атмосферу! Насолоджуйтесь!
Ця дика Африка… Частина 2
Ми продовжуємо нашу розповідь про найбільш захопливі національні заповідники Африки! Ось вам ще п’ять первозданних світових оаз, в котрих час ніби уповільнив свій біг, боячись потурбувати гармонію природи…
Гренландія. Must see
Льодовиковий острів Гренландія був уперше відкритий норвезькими вікінгами. Такий факт не може здивувати, адже хто як не кочівне плем’я мало хоробрість проникнути в суворий арктичний клімат. Ми не будемо вникати, які причини привели розбійний народ до краю землі, а от про найцікавіші місця для сучасного мандрівника сьогодні дізнаємося.
Ця дика Африка. Найвідоміші заповідники континенту. Частина 1
Божевільно красива первозданна Африка – саме те місце, де можна і потрібно, не довго думаючи, занурюватися у світ дикої природи і відчувати себе в незвичній ролі – ролі гостя в домі тварин, а не навпаки… Тут викидаєш із думок все неприродне і напускне, відчуваючи себе лише маленькою піщинкою у величезному захопливому світі…
Кордони не перешкода: найбільш відомі анклави світу
Сьогодні OUTLOOK подорожує по найцікавішим з точки зору географії та адміністративного управління містам і країнам, які є анклавами, повністю розташовуючись на територіях інших держав.
Каракол. Все, що варто дізнатися
Природа та історичний спадок з лишком покривають тимчасові труднощі у сферах інфраструктури і сервісу в Киргизстані, котрий уже щосили наближається в туристичному плані до Грузії та Вірменії! Розглянемо це на прикладі затишного містечка Каракол.
Чилі: Земля, що дихає вогнем
Що для туриста – привід захоплено клацати фотоапаратом, те для місцевих жителів – постійний неспокій і навіть смертельна загроза. Гряда вогнедишних вулканів Чилі, оточених солоними озерами і термальними гейзерами, вважається одним із найбільш вражаючих місць на планеті. Та одна справа – подивитися й поїхати, і зовсім інша - постійно жити на «пороховій бочці».
Каньйони: Глибокі й довгі
Коли як не заказ підкорювати вершини, долати моря і дертись по скелях? Найчастіше люди докладають величезних зусиль, аби все життя насолоджуватися комфортом. Однак іноді наша душа вимагає романтики, тому OUTLOOK розповість вам про сім неповторних каньйонів.
Хаапсалу: естонський настрій
Ми знаємо Естонію як батьківщину Skype і самобутніх страв на кшталт молочного супу з овочами, ми дивуємось відсутності майбутнього часу в національній мові. А сьогодні розглянемо крихітку-країну більш предметно, заскочивши в «осиновий гай» – місто Хаапсалу, столицю Ляенеського повіту держави.
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу. Частина 2
Ви, бува, не зголодніли? Ну й чудово, адже ми продовжуємо нашу розповідь про найпопулярнішу вуличну їжу з усього світу. Налітай, поки гаряче! Почнемо з південно-азійської країни Сінгапур - багаті на вітаміни і мінерали морепродукти займають ключове місце в раціоні жителів ...
«In vino veritas»: 5 незвичайних виноградників світу
Здавна відомо, що виноробство – це справжнє мистецтво, підвладне тільки щиро закоханим у свою справу майстрам. Що ж казати про красу шедеврів, створених вмілими руками – виноградники, розкидані по всіх куточках світу, вражають своєю грандіозністю і прикрашають планету, розмальовуючи її яскравими соковитими барвами.
Закрыть
Outlook facebook page