RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Підземний полиск імперії: будапештське метро

Підземний полиск імперії: будапештське метро

Провівши всього годину в польоті, я раптом дізнався, що опинився в місті, де є найстаріше в континентальній Європі метро. І це ще не все, чим примітна будапештська підземка. OUTLOOK вирушає на прогулянку метрополітеном одного з найгарніших міст світу. Спускаємось?

Старовинний Будапешт вважався другим за важливістю містом в Австро-Угорщині. І хоча та держава проіснувала трохи більше як півстоліття, пафос і гордість імперії нікуди не поділися. Погляньте хоча б на будівлю угорського парламенту. Утім, одного випадково кинутого погляду буде замало – в житті ви не зможете відірвати очей від цього шедевра архітектури і проведете поряд з ним декілька годин.

Прогулюючись під платанами на вулиці Байза, я вирішив перейти на протилежний бік, щоб роздивитися один з будинків. Знайшов типовий підземний перехід, спускаюся – а там метро. На глибині всього 5-7 метрів виявилася невелика затишна станція, майже безлюдна.470621be50c3b7981949bd4b00690162.jpgФото welovebudapest.com

Так я потрапив у найстаріше в континентальній Європі метро (не рахуючи його прообразу – 600-метрового «Тюнелю» у Стамбулі). Перші станції нинішньої «жовтої» гілки було побудовано 1896 року до святкування тисячоліття «Здобуття угорцями батьківщини», коли вони прийшли на Дунай і заснували Будапешт. Церемонію відкриття лінії, а це відразу 10 станцій, тоді вшанував присутністю сам імператор Австро-Угорщини Франц Йосиф.

Імовірно, помпезний привід відкрити метрополітен до круглої дати придумали вже після, адже будувати підземку в місті почали ще 1870 року. У XIX столітті Будапешт стрімко розростався, тож городяни задихалися без нового транспорту.44132175180_aa4575c525_b.jpgФото hiveminer.com

З початку ХХ століття тут усе залишилося, як і раніше: стіни для захисту від вогкості акуратно декоровані плиткою, деревом і чавуном у стилі модерн. Кажуть, що на станції «Вулиця Верешмарті» навіть збереглася та сама табличка сторічної давнини. Через кілька хвилин на перон прибув крихітний 30-метровий жовтий потяг, схожий на тягач фунікулера. За раз у 4 вагонах він може перевозити максимум 250 пасажирів, це удвічі менше, ніж у звичних для нас.

Читайте також: БагатоМЕТРОва краса

Я зайшов всередину і вже за хвильку був на іншій станції – прольоти тут дуже короткі, в середньому по 400 метрів. Перед тим, як рушити, поїзд видає різкий гучний звук – так ще сто років тому пасажирам повідомляли, що вагони ось-ось рушать.m-16.jpgФото architectforum.eu

Найстаріша «жовта» лінія завдовжки трохи більше 4 кілометрів і налічує 11 станцій. Угорці навіть не відносять її до метро і радше за звичкою називають по-старому «фольдалатті» («підземка»). Проходить метро під центральним фешенебельним проспектом Андраші та є однією з визначних пам'яток міста.

На тлі зворушливої «жовтої» інші три гілки будапештського метрополітену – «синя», «червона» й «зелена» – це щось! Будувати їх почали вже при соціалістичній Угорщині в середині ХХ століття. На станції «синьої» гілки я несподівано побачив до болю знайомі всім жителям СНД вагони Митищинського машинобудівного заводу. Родом із 1970-80-х років вони непогано збереглися. Тільки всередині в них поміняли оббивку сидінь і злегка модернізували, щоб дуже не гриміли. Щоправда, 2012 року ці вже майже музейні вагони стали потроху міняти на сучасні.M3.jpgФото bkk.hu

Ще одна особливість будапештського метро – тут немає турнікетів. Квиток дійсний лише упродовж однієї години з того моменту, як ви вставите його в спеціальний компостер – валідатор. Хоча спуститися в підземку і доїхати куди треба загалом можна і без плати, адже ніхто вас не зупинить. Однак не раджу – прямо у вагоні або навіть на виході з метро вас можуть зупинити контролери. І тоді ці грізні на вигляд чоловіки і навіть жінки з червоними пов'язками на рукавах оштрафують на суму, яка перевищує вартість 65 (!) поїздок.

Головне фото hiveminer.com

Вам это будет интересно:
Гід по старині: Европейські блошині ринки
Всупереч поширеній думці, європейські блошині ринки мають небагато спільного з секонд-хендом або звичайними торговельними рядами традиційних речових базарів. По суті, ці місця унікальні тим, що своєрідно відображають дух країни, а по непоказних, на перший погляд, товарах можна прочитати її минуле, відчути настрій епохи.
"Le Grand Louvre"
В найбільш знаному музеї світу, французькому Луврі, було впершо відкрито двері для публіки в 1793. Хоча й до цього ця будівля була відома далеко за межами Франції. Тільки от використовувалась вона далеко не в таких піднесених цілях, як зараз.
Священні тварини інків
Наш «перуанський цикл» продовжується розповіддю про найбільш шанованих тварин у Перу. Вони – як зв'язок піж сьогоднішнім і минулим, грають важливу роль у житті цього народу. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало.
Подивися на це небо. Найкращі планетарії світу
Добре це чи ні, та подорожі до далеких планет і зірок поки що залишаються тільки на сторінках наукової фантастики та у фільмах голлівудського кінопрому. Хоча можливість космічного туризму підібралася впритул, все ж до Юпітера і Сатурна ще ой як не близько.
Рисові поля: Злаки неземної краси
- Чи не хочете покуштувати рису? - таким питанням зустрічають гостей в Китаї. А якщо господарі виявляться ще і фермерами, вони можуть запросити вас на незвичайну екскурсію і покажуть шедевр природного мистецтва. Рис, який ми часто вживаємо в їжу, не замислюючись про його естетику, в момент вирощування нагадує ковдру, виткану з різнокольорових клаптиків...
Історія однієї вулиці: проспект Андраші в Будапешті
Майже в кожному туристичному путівнику написано, що Будапешт – це східноєвропейський Париж, і сперечатися з цим твердженням не варто, оскільки угорська столиця, так само як і французька, вражає своєю розкішшю, помпезністю і бездоганним смаком. А ще й сам Ейфель разом зі своїм архітектурним бюро додав їй французького шарму.
Якщо у тебе 10 доларів і ти у Будапешті
Ми продовжуємо нашу одну з найбільш практичних і корисних рубрик, присвячену цінам у містах і про те, як можна витратити умовні 10 доларів. Сьогоднішня наша розповідь – про Будапешт, один із найбільш популярних туристичних центрів Європи
ВІДЕО: Загадка на півдні Франції - печера Шове
У 1994 році в горах на півдні Франції була виявлена печера, всередині якої знаходилося більше тисячі наскельних зображень, що датуються 34 століттям до н.e. На думку експертів, це сліди першої цивілізації на території Європи. Чудовою якістю збережених малюнків печера зобов'язана тому...
ВІДЕО: Підкорити природу. Найвражаючі віадуки світу
Нерідко природа посилає людям випробування. Час від часу стихію доводиться приборкувати і підкорювати. Зі спорудженням мостів водні перепони перестали бути для людства проблемою. Та що ж робити, коли населений пункт розділений яром або ущелиною? Не скрізь же прокладеш заповітний місток з опорами.
Departure: Балчик
Якщо вам до душі відпочинок у Болгарії, але не знаєте, в якому містечку зупинитися, відвідайте Балчик. Він підійде тим, хто цінує затишні й недорогі поїздки, без напливу відпочивальників і спустошення гаманця. А древній вік міста і наявність унікальних пам'яток створять чудову альтернативу сонячним і морських ваннам.
Термальні купальні: Ще одна причина відвідати Будапешт
Через його величну красу і розкіш багато хто називає Будапешт не інакше як «східноєвропейський Париж». У цьому місті, буквально залитому бронзою і гранітом, години прогулянок та екскурсій летять непомітно, нагадуючи про себе тим, як під вечір гудять ноги від втоми. Щоб добре перезарядитися після кількох насичених днів і продовжити своє активне знайомство з угорською столицею.
Гайдусобосло: скупатися в золоті
Місцеві мешканці, певно, знали, що роблять, коли вирішили залити гектари своєї землі водою з дивним кольором і запахом. Сьогодні ж Гайдусобосло купає в «киплячому золоті» мільйони відпочивальників, заробляючи на цьому золото справжнє.
Золтан Кіш у Києві. Концерт за підтримки Посольства Угорщини в Україні
24 червня у Колонній залі імені М.В.Лисенка Національної філармонії України відбувся концерт Національного академічного духового оркестру України під диригуванням Олексія Вікулова. Солістом став лауреат міжнародних конкурсів, угорський тромбоніст та учасник всесвітньо відомого гурту Mnozil Brass Золтан Кіш.
Великий шовковий шлях по-таджицьки
Зачувши словосполучення «великий шовковий шлях», одразу уявляєш собі відважних мандрівників і нескінченні каравани, повні коштовностей і дивовижних товарів, що перетинають країни та континенти. Сьогодні ми розповімо про таджицькі міста, котрі слугували у давнину найважливішими перевалочними пунктами цієї торговельної артерії.
Підземеллями Європи: Париж, Берлін, Прага
Блукаючи мальовничими вуличками старої Європи, ми роздивляємося на всі боки і навіть не підозрюємо, скільки цікавого лежить у нас під ногами. Якщо вам набридли стандартні туристичні тури з черговим марафонським забігом до музеїв та пам'ятників, пропонуємо поглянути на бабусю Європу з іншого ракурсу. Точніше – зазирнути їй «під ноги».
Гунгарікуми – часточки Угорщини по всьому світу
Що спільного між футболістом Ференцем Пушкашем, апетитним гуляшем, токайськими винами, вівцями породи Рацка і популярним в Європі озером Балатон? Справа в тому, що все це – гунгарікуми, про які ми говоримо сьогодні в OUTLOOK.
26 жахливих фактів про Голокост
Голокост – одна з найстрашніших трагедій, в котру затягли людство викривлені уявлення про переваги однієї раси над іншою. У скаліченому тілі горів вогонь незламного духу. Хоча свідоцтва про Голокост неможливо читати без сліз і душевного болю, про це необхідно знати – хоча б для того, щоб уникнути подібного у майбутньому.
Петра. Скарби набатеїв
Безцінний дар земель Сходу, казкове місто, висічене з червоної плоті, столиця працьовитого арабського племені набатеїв, котрі прийшли до Йорданії понад дві тисячі років тому... У Петри багато порівнянь, та жодне з них не здатне передати красу і велич цього загадкового міста. Довгі роки воно було легендою, містом-примарою, що жило в оповідях про стародавній народ і його дивовижні скарби.
Сила – у миротворчості: День Організації Об'єднаних Націй
Організацію Об'єднаних Націй було створено задля припинення насильства у світі, захисту прав людини і викорінення злиднів. 24 жовтня 1945 року держави-засновники ратифікували договір про створення всесвітнього органу, який отримав назву ООН.
Посольства відзначили Європейський день мов-2020!
Рада Європи спільно з Європейським Союзом оголосила 2001 рік роком Європейських мов, який став дуже успішним у всіх 45 країнах-учасницях. Цього року посольства, акредитовані в Україні, а також їх культурні центри, організували онлайн та офлайн заходи для всіх охочих долучились до розуміння культури через мову.
Закрыть
Outlook facebook page