RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Алкогольні традиції світу. Вишуканий напій чи «три сокирки»? Дві грані одного вина

Алкогольні традиції світу. Вишуканий напій чи «три сокирки»? Дві грані одного вина

«Мама – анархія, тато – склянка портвейну» співається у відомій пісні культового гурту «Кіно». Поговорімо сьогодні про тата, який став головним напоєм представників андеграунду кінця минулого століття. Розповідь про те, як португальське вино стали називати трьома сокирками в радянський час, як воно стало улюбленим в Англії, однак для початку, як же воно народилося.

З «винної» історії відомо, що більшість її алкогольних представників, до того як вийти у світ, тривалий час були відомі лише у себе на батьківщині. І вже в солідному віці, з повністю сформованим смаком, букетом ароматів та іншими особливостями, що їх оцінюють дегустатори, потрапляли за кордон, як, наприклад, ті ж мадера і херес. Але є серед напоїв один, який залишив рідну домівку в зовсім юному віці, більш того, чиї характерні особливості, за легендою, формувалися по дорозі в Англію на початку XVIII століття.portvin-tips-ost.jpg
Фото ellematovin.se

Послужив приводом переїзду портвейну з Португалії до Великої Британії конфлікт останньої з головною тодішньою постачальницею вин Францією. Заборона на їхнє ввезення відкрила нові можливості для португальських купців, які вирішили збільшити експорт алкоголю на туманний Альбіон. Тривалі морські перевезення, особливо у спеку, могли неабияк зіпсувати якість напою, тому було вирішено додати трохи бренді в одну з бочок насиченого червоного вина з долини Дору. Англійцям міцніший варіант червоного сухого дуже сподобався, і незабаром додаткові партії вже тримали курс до країни, яка і нині залишається головним споживачем кріпленого.

Читайте також: "In vino veritas": 5 незвичайних виноградників світу

Розбавляли напій бренді аж до початку XIX століття, потім його замінили на коньячний спирт (до коньяку жодного відношення, крім назви, він не має, а є чистою виноградною горілкою), що більше підходить і за складом і за ціною. Друге обов'язкове правило виробництва полягало в тому, щоб додавати спирт саме в період бродіння, а не після. Далі діжки відправляли на зберігання в місто Порту, яке й дало назву вину. І вже звідти морем вирушали в подорож. Так було сформовано традиції знаменитого вина, і таким воно дійшло до наших часів. Ну практично таким, якщо портвейн приготовано за технологією, а не знайомий громадянам колишнього СРСР «33»або «777» , який нагадував три сокирки.Oporto.jpg
Фото waynabox.com

Але, враховуючи останнє (все ж частина історії), звернімо увагу і на цей, скажімо так, окремий вид портвейну. До XIX століття кріплені вина на теренах Російської імперії були практично невідомі. Лише зрідка багаті жителі, маючи можливість подорожувати, привозили заморські напої. Мабуть, один з таких скуштували і працівники винограднику при Нікітському ботанічному саду. Бо 1879 року було випущено «Нікітське кріплене», яке дуже нагадувало справжній португальський портвейн.

Читайте також: Стелленбош: не лише винна столиця Африки

Нове вино так припало до смаку росіянам, що незабаром його урізноманітнили додатковими сортами і стали виготовляти й інші виробники. Відомо, що імператор Микола II часто замовляв у палац червоний марочний портвейн «Лівадія» із сорту винограду Каберне-Совіньйон. Через декілька десятиліть назви для кріплених вин, певно, вигадувати втомилися і почали до слова «портвейн» просто прикріплювати номерок. Ця традиція збереглася і в Радянському Союзі. Тільки ось важливіша традиція щодо технології виробництва практично пішла у небуття, і замість коньячного спирту до бродильної суміші стали додавати дешевший зерновий без будь-якої витримки. Те, що від портвейну мало тільки назву, ішло у продаж. Мабуть, тому «воно» незабаром і набуло зовсім немилозвучних назв на кшталт «портяша» або «шмурдяк».OK-Portvin.jpg
Фото jyllands-posten.dk

Цей виток історії і призвів до того, що сприйняття портвейну англійцями і жителями колишнього СРСР кардинально різниться. Перші, відкоркувавши пляшку, насолодяться чудовим ароматом, наллють в келих прекрасної суміші і, як годиться, з десертом біля каміна потягуватимуть густий насичений еліксир. Традиція ж пиття знайомих нам «трьох сокирок» зовсім інша: гранована склянка і мінімум закуски.

Головне фото food-house.dk

Вам это будет интересно:
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
Смачна Японія: скуштувати країну на зуб
Морозиво зі смаком конини, мариновані комахи, риба зі смертельною отрутою – японській кухні є чим дивувати, вражати й шокувати. І чесно кажучи, перелік цих страв не завжды сприяє апетитові. Але ми не женемося за екзотикою. Істинний гастротуризм – це спроба збагнути менталітет і відчути національний колорит через традиційну кухню...
Мешуї: важке частування з верблюда
Доля часто підносить нам сюрпризи, і ніколи не знаєш непевне, що скуштуєш за святковим столом, особливо якщо подорожуєш країнами Близького Сходу.
Середземноморська дієта: Система харчування як культурне надбання
Приємний морський бриз, шовковий шелест листя маслини, смачний сир, паста, келих хорошого вина із місцевого виноградника… Так, трапеза по-середземноморськи – це істинна насолода. І недарма у середземноморської дієти унікальна репутація. Це єдина система харчування, визнана ЮНЕСКО національним культурним надбанням.
Символ Канади - Кленовий сироп. Що це таке і з чим його їдять?
Поряд з фаст-фудом, колою і пластівцями з молоком, продуктом, про який нав’язливо згадують мало не в кожному американському фільмі, є кленовий сироп. Ним «приправляють» млинці, оладки, кекси, тости... Загалом, все, що зроблено з борошна. На прилавки ж європейських супермаркетів він потрапив зовсім недавно, одразу загнавши в глухий кут покупців, які прагнуть скуштувати недоступні раніше страви з медово-деревним смаком, але не знають, як їх приготувати.
Що вони їдять: Алжир
OUTLOOK радий представити нашу "найсмачнішу рубрику", тексти якої будуть цікаві не тільки гурманам і кухарям, а й усім, хто любить пізнавати щось нове. Сьогодні ми зазирнемо на алжирські кухні та розповімо про традиційні і найбільш популярні страви цієї прекрасної країни.
Що вони їдять: Азербайджан
У нашій сьогоднішній рубриці, присвяченій кулінарним традиціям різних країн – Її Величність їжа Азербайджану. Чому до неї треба ставитися з такою шанобою, ви знаєте, якщо вже бували і їли там. Ну, а якщо ні – читайте в OUTLOOK.
Майстерклас з приготування вареників для Клубу дружин послів від проєкту OUTLOOK та кулінарного експерта Євгена Клопотенко
За ініціативи Клубу дружин послів “Ambassador’s Spouses Club” проєкт OUTLOOK організував кулінарний майстерклас з ліплення вареників від українського шеф-кухаря, співвласника ресторану “100 років тому вперед” Євгена Клопотенка.
Las Jornadas del Olivar y el Aceite: оливковий фестиваль у Баені
На карті Іспанії маленьке містечко Баена обведене у любителів оливок та оливкової олії червоним фломастером. Щороку з 9 до 11 листопада саме туди з’їжджаються гурмани з усього світу. Різноманітні заходи, екскурс в історію і величезна кількість усіляких смаколиків очікують на тих, хто ризикне розкусити кісточку диво-плоду.
Істина в зерні, або Кава по-польському
«Франція», «Італія», «Венеція» – такі назви дістали відкриті іноземцями ресторанчики, з яких почалася кавова біографія Польщі. Жителі країни стали одними з найперших гурманів у Східній Європі, котрі оцінили смак та аромат незвичайного напою. Про те, що нове джерело задоволення виготовлене з плодів дерева, яке колись росло в Ефіопії у дикому вигляді, тоді мало хто знав.
Пальчики оближеш: Що на вас чекає за кулісами найкращих кухонь світу
Давайте пригадаємо найбільш незвичну страву, котру вам випало скуштувати? Що це буде за їжа, вам вирішувати. Небагато екзотики;ті самі комахи, котрих ми слабо можемо уявити як інгредієнт; дивний напій із гіркуватим присмаком; несподіване поєднання гіркого і кислого… у кожного є свій незабутній досвід щодо цього.
У пошуках гастрономічного Ельдорадо
Зізнаюся, це нелегке завдання – описати кухню, котра віднедавна стала для мене основною. Нині я живу в Еквадорі і вже давно не куштувала голубці, вареники і навіть чорного хліба. Хоча, зізнаюся, кілька разів зварила борщ. Чужа кухня спочатку дивує, потім стає нудотною і лише на третій стадії знайомства з нею починає відкривати свої секрети.
Історія бренду: McDonald’s
У чому полягав секрет першої картоплі фрі, де гамбургер коштував 15 центів і чому єдиниц в 60-х фаст-фуд не почав би свій рух без... продавця міксерів? Брати Моріс і Ричард (Мак і Дік) Макдональди, як і ми, не знали відповідей на всі ці запитання, переїхавши з Нової Англії до Каліфорнії в 1927 році. Але за спиною багатозначно потирала долоні Велика депресія, готова звести нанівець усі їхні сподівання. І далі...
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу. Частина 2
Ви, бува, не зголодніли? Ну й чудово, адже ми продовжуємо нашу розповідь про найпопулярнішу вуличну їжу з усього світу. Налітай, поки гаряче! Почнемо з південно-азійської країни Сінгапур - багаті на вітаміни і мінерали морепродукти займають ключове місце в раціоні жителів ...
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу
Досвідчені туристи вважають: найпевніший спосіб швидко пройнятися чужою культурою – скуштувати страви місцевої кухні. Щоб не розгубитися при виборі наїдків і заощадити дорогоцінний час для їжі духовної, Outlook радить вам найкращі місця вуличної гастрономії із семи точок земної кулі.
MUST- WATCH VIDEO: традиції чаювання в світі
Цей напій настільки щільно увійшов у життя людини, що іноді ми самі не помічаємо, як знову поставили чайник на плиту. Існують тисячі способів його приготування. OUTLOOK пропонує вашій увазі кращі з них.
За підтримки посольства Франції Україна приєдналася до всесвітньої кулінарної акції
Сьогодні, 19 березня, у Києві та Львові пройде вечір французької кухні в рамках проекту Смак Франції, організований з ініціативи відомого французького кухаря Алена Дюкаса та Міністерства закордонних справ і міжнародного розвитку Франції.
Алкогольні традиції світу. Іменинник з провінції Шампань
Ченці непогано розуміються на алкогольних напоях - і це не жарт. Француз-бенедиктець П'єр Періньон з абатства Отвільер 4 серпня 1668-го року здогадався поєднати виноградний сік з вуглекислим газом. Так на світ з'явився напій, добре знайомий нам як «шампанське».
Передбачення від випічки
Варто було борошняним конвертикам з паперовою начинкою здобути світову популярність, як одразу ж виникла дискусія про те, кому належить ідея випікання пророчого печива. З одного боку, на авторське право претендують азіатські Китай і Японія, з іншого – багатонаціональна Америка. Пропонуємо ознайомитися з усіма трьома версіями і обрати переможця «суперечки», принаймні для себе.
Добавки не попросиш: 10 найогидніших страв
Якщо ви зараз на дієті, а підступний внутрішній голос по-зрадницьки шепоче: «Ну ж бо, піди подивися, що там є в холодильнику», – ця стаття апетит відіб’є начисто. Та увага! Людям зі слабкими нервами і шлунками читати матеріал і тим паче переглядати ілюстрації не радимо. OUTLOOK підготував топ найогиднішої їжі, порівняно з якою свинячий мозок або смажені коники здаються дуже навіть delicious...
Закрыть
Outlook facebook page