RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Бельвіль: паризький Вавилон

Бельвіль: паризький Вавилон

Автор: 12.03.2021 | Франція
Напевно, кожна людина знає міф про знамениту Вавилонську вежу, яку так і не судилося побудувати різним народам. Дивно, але те, що не вийшло в легенді, відбувається насправді – десятки різних етносів мирно уживаються в паризькому кварталі Бельвіль і зводять вежу Толерантності на наших очах.

Урбанізація по-паризькому

Ще в XIX столітті околиці пагорба Бельвіль були звичайним селом, яке активно постачало в столицю Франції продукти і робочу силу. Ці землі передусім славилися своїми виноградниками і продукцією місцевих ремісників. Час од часу сюди навідувалися представники дворянських домів, щоб відчути, як живе народ і запастися сільськими делікатесами.

Так тривало аж до 1860-х років, поки знаменитий містобудівник барон Осман не задумав свою грандіозну перебудову Парижа. Після цього перепланування селяни раптом стали парижанами, а їхній район узагалі прицентральним. Ціни на житло тут миттєво злетіли, та все одно залишилися нижчими, ніж по місту загалом. До пагорба потягнулися торговці, дрібні буржуа та інтелігенція, яка завжди рахувала гроші.Bellville-15.jpg
Фото salutfromparis.com

Мир, рівність, братерство

Історія Бельвіля XX століття чудово ілюструє загальну картину наповнення Франції мігрантами. Першими сюди в 1920-х роках прибули росіяни, вірмени, греки і поляки. Далі настала черга євреїв, африканців і арабів. Ближче до кінця 20 століття почали з’являтися китайці та в'єтнамці. За словами соціологів, зараз можна спостерігати хвилю напливу індусів. Дивно, але місця справді вистачає всім, хоча фізично район не надто й великий – він розкинувся у східній частині міста між парком Бютт-Шомон і знаменитим цвинтарем Пер-Лашез.

Щоб опинитися в центрі цього Вавилона, досить скористатися 11-ою лінією метрополітену і вийти на станції Belleville. Напевно, в перші хвилини будь-який турист впаде в ступор, бо вкрай важко повірити, що все відбувається насправді – євреї та араби мирно обговорюють, як їм ремонтувати спільну будівлю, де міститься кошерна їдальня і халяль-ресторан, африканці допомагають китайцям розкладати товари на ринку, а десь неподалік літній француз агітує за компартію, яка в цьому районі завжди в пошані. Не треба себе щипати, це звичайна картина.Фото Парк Бютт-Шомон soundlandscapes.files.wordpress.com

Вулиці «Вавілонвіля» візуально переплітаються і сходяться в одну, розмальовану всілякими графіті і з перманентною торгівлею. Підворіття, бари, закапелки – все просякнуте міфами і легендами тамтешніх мігрантів, тому гуляти тут цікаво саме з місцевими, які й покажуть і розкажуть, в якому будинку, приміром, народилася Едіт Піаф або де продається найсмачніша польська ковбаса.

Найцікавіше

Мандрівники, які відвідують Париж, зазвичай не бувають в околицях Бельвіля, тому гіди частенько водять сюди екскурсії для корінних парижан. Квартал вважається місцем внутрішнього туризму, а цікавих об'єктів тут удосталь. Сам пагорб – один з найкращих оглядових майданчиків, звідки відкривається неймовірний краєвид на центр Парижа. Жителі району навіть жартують, що варто вже брати гроші за підйом, адже тут не гірше, ніж на Ейфелевій вежі.Фото blog.savoirfaireparis.com

Головна вулиця району – однойменна Rue de Belleville з десятками дивовижних барів і кафе, де на одному квадратному метрі уживаються всі головні кухні світу. До речі, саме тут у будинку під номером 72 народилася Едіт Піаф. Вона тут майже як свята – чи не кожен бельвілець у літах розповість, що особисто був з нею знайомий і не тільки... Тому не варто дивуватися, коли бармен або офіціант, крім звичайного меню, покладе перед вами додаток з «улюбленими десертами і коктейлями співачки».

Трохи вбік від Rue de Belleville тягнеться старовинна вуличка Піа, яка впирається в парк – улюблене місце відпочинку і занять спортом. У тіні дерев можна розслабитися і забути про столичну суєту, насолоджуючись краєвидом та маленькими водоспадами. Околиці саду усіяні виноградниками – це нагадування про ті часи, коли квартал був селом.Фото blog.savoirfaireparis.com

На захід від парку, на перетині вулиць Рампоно і Туртій колись була остання барикада часів Паризької комуни. Кажуть, її протягом п'ятнадцяти хвилин хоробро захищав один-єдиний комунар, який все ж загинув у бою з версальцями.

На окрему увагу заслуговують художні галереї та майстерні художників. Через їхню кількість здається, що кожен, хто в Бельвілі не торгує – неодмінно малює. Річ у тім, що, попри близькість до центру і безпеку, ціни на нерухомість тут все одно в рази нижчі, тому творці викуповують цілі підвали, де ще вчора були майстерні або ательє, і створюють там власні студії.Fresh-fruit-French-outdoor-market-stalls-berries-grapes-plums.jpg
Фото nyhabitat.com

Площа Фет і Бельвільський бульвар – здавна найважливіші торговельні точки району. Такої кількості всіляких крамничок і яток не зустрінеш ще десь у Європі. Як той відважний комунар, місцеве населення щосили пручається безликим торговим центрам і гіпермаркетам. «Купи-продай» для багатьох тут не просто заробіток, а стиль життя, закладений ще сто років тому прадідами нинішніх мешканців району. Сьогодні ринок Марше вважається найдешевшим у Парижі, де на 30-50 євро можна закупити всіляких продуктів на весь тиждень.b0atrg.jpg
Фото img.theculturetrip.com

Outlook сподівається, що після виконання «обов'язкової» програми з Ейфелевою вежею, Монмартром і човником по Сені, ви все-таки потрапите сюди і й оціните паризький Вавилон, адже це ще одна принада улюбленого багатьма міста.

Головне фото parisladouce.com

Вам это будет интересно:
Свята краса! Що приховують найвідоміші абатства світу?
Що ви уявляєте, коли чуєте слово «абатство»? Впевнена, більшість в першу чергу згадають про Вестмінстер. А якщо я скажу, що насправді це вже не абатство? Так що ж робить ці середньовічні споруди особливими? Давайте розбиратися на прикладі споруд з різних країн Європи.
Стражі морів: вражаючі маяки світу
Слово «маяк» викликає красиві асоціації: морські пригоди, шторми, величезні кораблі. І ми хочемо не розвіяти ці думки, а навпаки підкинути хмизу у вогонь. У світі їх безмежна кількість, вони вражають своєю красою та неповторніст. Сьогодні ділимося з вами п’ятіркою найдивовижніших маяків!
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
"Le Grand Louvre"
В найбільш знаному музеї світу, французькому Луврі, було впершо відкрито двері для публіки в 1793. Хоча й до цього ця будівля була відома далеко за межами Франції. Тільки от використовувалась вона далеко не в таких піднесених цілях, як зараз.
Засніжені вершини. Найкращі зимові курорти
З настанням холодних сезонів важливо не тільки кутатися у светри з оленями, пити какао і в черговий раз переглядати різдвяні комедії. Спорт ще ніхто не скасовував, тому Outlook розповідає про п’ять чудових гірськолижних курортів, де можна добряче збадьоритися і вилізти із зимової сплячки.
Ковзкі забави: Найкращі вуличні ковзанки світу
З криги зводять готелі і висікають фонтани з білим вином, роблять самовари і навіть гасові лампи. Фотографи пішли ще далі: призвичаїлись використовувати сухий лід для створення ефекту диму й туману в кадрі. Напередодні свят OUTLOOK підготував для вас добірку про найпопулярніші льодові арени світу.
Ми там були: Ле-Ман – недоторканий шарм старої Франції
Антон Сак переїхав до Франції, щоб отримати вищу освіту. Він студент хімічного факультету Леманського університету (Le Mans Université). Сьогодні розповідає нам про Ле-Ман – чарівне старовинне французьке місто зі своїм особливим колоритом. Воно мало відоме туристам, проте відвідування його – цікава точка у маршруті.
Нормандія очима Корнія Грицюка: Останній прихисток Жанни Д’арк. Частина 3
Корній Грицюк завершує цикл подорожніх нотаток про французьку Нормандію. Після Довіля і Шербура-Октевіле ми запрошуємо вас до головного міста північної частини великої країни – до Руана.
Абатство Мон-Сен-Мішель: побачити і закохатися
Уявіть собі величну картину: посеред безкраїх хвиль раптом нізвідки перед вашим оком виростає стародавня таємнича споруда – бенедиктинське абатство, що височіє на самісінькій вершині скелі… А довкола острова, на якому воно розташоване, вирують потужні відпливи і припливи, стрімкість яких багато хто порівнює зі швидкістю коня, що мчить галопом.
Водні ворота. Вражаючі порти світу
Аеропорти, залізничні вокзали, автобусні станції практично завжди створюються «за примхою Людини». А ось порти і гавані – це вже спільна творчість homo sapiens і природи. Outlook пропонує вашій увазі найгарніші та найоригінальніші з них.
Нормандія очима Корнія Грицюка: батьківщина парасольок і субмарин. Частина 2
Корній Грицюк продовжує ділитися враженнями від французької Нормандії. У попередньому матеріалі він розповідав про свій вояж до Довіля. Тепер на черзі Шербург, або Шербур-Октевіль. Подвійна назва міста з'явилася на початку 2000-х, коли Шербург злився з Октевілем.
Нормандія очима Корнія Грицюка: яблука, молоко та океан. Частина 1
Для багатьох туристів Франція – це в основному Париж із довжелезною чергою на Ейфелеву вежу, Лувр та околиці з їхнім королівським шиком або курорти Середземного моря. А ось Корній Грицюк, мандруючи цією країною, вирішив податися на північ – у Нормандію! Для наших читачів він підготував цикл подорожніх нотаток про поїздку до Атлантичного океану...
ВІДЕО: Загадка на півдні Франції - печера Шове
У 1994 році в горах на півдні Франції була виявлена печера, всередині якої знаходилося більше тисячі наскельних зображень, що датуються 34 століттям до н.e. На думку експертів, це сліди першої цивілізації на території Європи. Чудовою якістю збережених малюнків печера зобов'язана тому...
Прованс: від Марселя до Монако
Monamour, monami… Усі найкрасивіші слова і пісні про кохання звучать французькою. Переглянути всі вигини Франції і знайти усамітнення у провінції Прованс, що ніжно гойдається на південному сході батьківщини Брижит Бардо й Антуана де Сент-Екзюпері. Старовинні міста від Марселя до Монако просякнуті ліричною античністю, і думки лишитися на Лазуровому березі відвідують знов і знов.
Не вежею єдиною. ТОП кращих творінь Густава Ейфеля
Кажуть, Гі де Мопассан ненавидів Ейфелеву вежу. Знаменитий письменник вважав, що вона спотворює Париж і не приносить місту ніякої користі. Проте його частенько можна було зустріти в затишному кафе на вершині конструкції. У таких випадках автор «Любого друга» говорив, що «тільки тут клята вежа не трапляється йому на очі...»
Підземеллями Європи: Париж, Берлін, Прага
Блукаючи мальовничими вуличками старої Європи, ми роздивляємося на всі боки і навіть не підозрюємо, скільки цікавого лежить у нас під ногами. Якщо вам набридли стандартні туристичні тури з черговим марафонським забігом до музеїв та пам'ятників, пропонуємо поглянути на бабусю Європу з іншого ракурсу. Точніше – зазирнути їй «під ноги».
Відпустка в радість, або де відпочити в тиші і спокої?
Літо вже зовсім скоро, а це значить, що час планувати відпустку, пакувати валізи і складати список місць must visit. Ми розуміємо, що в шумному місті важко знайти місце, де б панувала повна тиша. А людина так влаштована, що іноді спокій їй просто необхідний.
Квіткові долини світу
Квіткові поля і долини вражають і приваблюють увагу найвибагливіших поціновувачів прекрасного. Різнокольорові розсипи духмяних рослин прикрашають простори майже в кожній країні, у найвіддаленіших між собою частинах світу. Ми пропонуємо кілька варіантів таких квіткових килимів на будь-який смак.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Протягом березня акредитовані в Україні посольства брали активну участь у культурному та соціальному житті, адаптованому під сучасні реалії. Тож пропонуємо вашій увазі їх добірку.
Подорожі до китової пащі
Нам, дорослим, іноді таки вдається втілити в життя дитячі фантазії, побачити наяву історії з малечих снів, відтворити те, що здавалося казкою. Ось мріяли ви коли-небудь побувати в пащі у кита? Ніби вас проковтнула величезна рибина і тривалий час ви там жили, роздивлялись, як там у неї всередині, облаштовували свій побут, плавали та пірнали досхочу?
Закрыть
Outlook facebook page