RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Лігурія: середземноморський рецепт ідеальних міст

Лігурія: середземноморський рецепт ідеальних міст

Збираючись на Лігурійське узбережжя, не тіште себе думкою, що зможете за декілька днів об’їздити його вздовж і впоперек. Так ви лише роздражните свій мандрівний апетит. Кожним інгредієнтом Лігурії можна тільки ласувати, забуваючи при цьому про існування решти світу. Портове місто Генуя (італ. Genova¬) – основне у регіоні Лігурія.

Воно схоже на якогось моряка у відставці чи підстаркуватого рибалку з величезним досвідом. Погляньте, як його смугастий тільник сохне під сонцем, накинутий на Собор Сан Лоренцо. Десь під тим чорно-білим фасадом можна знайти справжню скарбницю спогадів, бо у музеї Тезоро зберігається купа артефактів, які розповідають про історичне життя Генуї.

У його кишенях і торбах стільки всього, що про кожний скарб можна говорити й слухати годинами. Ось якісь затерті карти із заплутаними, як рибацькі сітки, маршрутами, а он волосінь вузеньких вуличок. Генуя пояснює, що ще замолоду, коли моряки виходили у плавання, а жінки залишалися самі на березі, ці вулиці допомагали їм оборонятись від нападників – панянки з вікон виливали на непроханих гостей розпечену олію.5631.jpgФото theguardian.com

А ось ціла жменя цінностей із вуличної скриньки Віа Гарібальді (італ. Via Garibaldi). Вони всі неймовірно гарні, але в не надто гарному стані, трохи занедбані. Складається враження, що господар боїться їх загубити, тому постійно тягає із собою у кишенях робочих штанів чи просто забув, що колись поскидав їх туди. За роки будівлі затерлися, трохи подряпались. Та коли Генуя обережно презентує кожну, то настає безперечне розуміння вартості й цінності. Справжній епохальний антикваріат – червоно-оксамитовий Палаццо Россо (Palazzo Rosso), Палаццо Турсі (Palazzo Tursi) зі схованими у ньому автентичними листами Христофора Колумба та скрипкою Паганіні, Палаццо Ніколозо Ломелліно (Palazzo Lomellino) з вестибюлем небесних відтінків і ще низка справді розкішних будівель. Усі ці скарби створювались ще в ті часи, коли в портовому місті було зосереджено багато грошей, що робило його доволі заможним порівняно із сусідами.

Як і всі літні люди, Генуя полюбляє розповідати реальні й вигадані притчі, вихвалятися своїми синами. Місцеві жителі радо підхоплюють історії, тому неодмінно нагадають вам, що у Генуї було створено перший у світі банк. А потім зауважать, що їхнє місто є справжньою батьківщиною джинсів, бо колись саме тут почали виготовляти цупку тканину для моряцьких штанів. А також обов’язково розкажуть, як у цій портовій колисці виплекали відкривача Америки та найвідомішого скрипаля-віртуоза.20190830-Cinque-Terre-Day-Trip-L-1.jpg
Фото truthoftraveling.com

І не посоромляться похвастатися своїм ласим уловом, що зберігається в акваріумі, який визнано найбільшим морським парком Європи.

Головне місто Лігурії ласкаво та ненав’язливо запросить вас кудись у Боккадассе (Boccadasse) – старий місцевий район, де ви неодмінно відчуєте, що таке італійський рибальський дух. А вже потім і без запрошення вирушайте на набережну Аніти Гарібальді (Passeggiata Anita Garibaldi), бо все ж найголовнішим скарбом лігурійської столиці залишається море.

Генуя не приймає натовпів туристів, тому всіх приїжджих зустрічає по-домашньому, як своїх.

Рапалло (Rapallo) ще одне місто курортного узбережжя. Його часто називають перлиною Лігурійської Рив’єри. Історія Рапалло дає зрозуміти, що такими омріяними ці місця були не завжди. Десь з 964-го року тут було звичайнісіньке приморське селище. До нього полюбляли навідуватися берберські пірати, тому біля берегів Рапалло повиростали оборонні споруди. Одна з них, Рапалльска фортеця, яка раніше слугувала сторожовою вежею, стоїть у бухті й донині, тільки тепер контролювати море зобов’язались пернаті армії чайок.1df0f365-64ba-407e-85fa-688d254626b9.jpgФото ua.hotels.com

Своє сільське минуле лігурійське містечко забажало призабути десь наприкінці XIX століття. Залізниця, яка проходила містом, з’єднуючи Рим та Ніццу, поділила життя Рапалло на «до» і «після». Найвідоміші представники Прекрасної епохи за коротку зупинку крізь відчинене вікно потяга своїм творчим поглядом устигали вловити в Рапалло щось особливе. Belle Époque увірвалася в життя міста, й воно мало відповідати всім запитам і виростити із себе перлину для аристократів. Рапалло це вдалося. Так натурально й органічно виглядали пагорби з вишуканими готелями, маєтками з балконами-рюшами й крислатими капелюхами зелених крон, що ідеально пасували лазуровому берегу.

Дипломати, літератори, художники та інша знать залюбки занурювалася в шовк помірного клімату Рапалло й охоче плинула за п’янким шлейфом морських парфумів. Василь Кандинський подарував світу декілька рапалльских творів, спокою у бухті шукали Гі де Мопассан та Езра Паунд, вів свої розмови із Заратустрою Фрідріх Ніцше, розпочавши саме тут роботу над своїм трактатом, та й відомий денді-інтелектуал Максиміліан Бірбом усвідомлював, що перлина Лігурійської Рив’єри стане ідеальним місцем для його літературного салону.

Рапалло і сьогодні залишається доволі манерним курортом. Давню фортецю перетворили на місце концертів і виставок, а витонченість забутих століть можна роздивитися в музеї мережива. У місті дуже багато літніх людей і собак. На думку спадає дама із собачкою, і ти собі фантазуєш, що котрась із цих поважних пані і є саме тією з чеховського оповідання, просто час змушує її стежити за модою і ховати свої вишукані текстурні сукні у шафі. Рапалло продовжує свою Прекрасну епоху, припудрюючи щовечора небо рожевими барвами.

Містечко Санта-Маргерита-Лігуре (Santa Margherita Ligure) – ще один традиційно розкішний для Лігурії курорт, який розкинувся трохи східніше від Генуї. Він цілковито витриманий у стилі Італійської Рив’єри, за гостями і жителями спокійно споглядають кольорові будиночки, кидаючи свої погляди з-під вій-віконниць. 0102p12000810rur85D11.jpgФото trip.com

А ще за кожним поворотом тільки-но й чекають знайомства з туристами непорушні Христофор Колумб, Джузеппе Гарібальді, Віктор Емануїл ІІ, король Умберто І та інші. Місцева оборонна фортеця, яку було зведено ще в далекому XVI столітті, тепер стоїть на варті історичного минулого, запрошуючи до себе на музейні екскурсії.

Місто ласкаво кличе подивитись, як потопає у пишних садах Вілла Дураццо. Заплутані доріжки цього ошатного комплексу виведуть вас до основної вілли Дураццо Чентуріоне, до маєтку Сан Джакомо і до розкішно вбраної церкви Сан Джакомо ди Корте.

Санта-Маргерита-Лігуре може стати саме тим фінальним десертом, який завершить ваш подорожній середземноморський обід на Лігурійському узбережжі.

Головне фото ice-nut.ru

Вам это будет интересно:
Фарбарні Феса: райдужна палітра Сходу
Стара медина Феса міцно тримає час у тенетах вузьких звивистих вулиць і мальовничих крамниць. Середньовічне місто майстрів не визнає сучасні технології, однак прослідкувати життєвий цикл вподобаної сумки з тисненою в’яззю не справить клопотів. Шкіру для сувенірів вичиняють тут же, у внутрішніх двориках...
Departure: Киргизстан
Киргизстан прозвали Швейцарією Середньої Азії. Гори, річки, водоспади, печери, перевали і зелені луки – нітрохи не поступаються за естетикою європейським. Тотальне освоєння території гостями держави тільки починається. І поряд зі стрімким будівництвом готелів, для проживання все ще пропонуються звичайні юрти, які підкреслюють тутешній природний і ментальний колорит.
Синя Перлина Монголії
6 мільйонів років тому в далекій Монголії глибокий кратер згаслого вулкана поступово був вщерть заповнений водою, утворивши дивовижне озеро. Вода хвилювалася під поривами вітру та виблискувала під сонячними променями, наче коштовна прикраса, тож не дивно, що поряд з офіційною назвою Хубсугул з’явилася ще й більш поетична – Синя Перлина.
Свята краса! Що приховують найвідоміші абатства світу?
Що ви уявляєте, коли чуєте слово «абатство»? Впевнена, більшість в першу чергу згадають про Вестмінстер. А якщо я скажу, що насправді це вже не абатство? Так що ж робить ці середньовічні споруди особливими? Давайте розбиратися на прикладі споруд з різних країн Європи.
Найкрасивіші костьоли світу: Чарівність і божественна сила
Архітектура храмів має багату, цікаву, а часом і неоднозначну історію. Часто саме з будівництва храмів, архітектура котрих вирізнялася особливою педантичністю і хитромудрістю, розпочиналися новаторства і закладалися основи течій в архітектурному мистецтві. Сьогодні розглядаємо і насолоджуємося найяскравішими у своїй красі зразками костьолів.
Гірокастра: «албанський Рим»
Конвенція про охорону всесвітнього культурного і природного спадку ЮНЕСКО зобов’язує з року в рік невтомно працювати над вивченням об’єктів, що мають неминущу цінність і унікальних за походженням. Під номером 569 великого списку організації розмістилося місто Гірокастра, що на півдні Албанії, котре ми сьогодні вивчимо вздовж і впоперек.
Бельгія очима Марини Орлової: Як живуть бельгійці
Марина Орлова – проектний менеджер у культурно-громадській організації. На одному з міжнародних проектів вона зустріла своє кохання – Віма, хлопця з Бельгії. Поїхати в його країну їй вдалося тільки тоді, коли Україна отримала безвіз і саме про те, як живуть бельгійці, що вони їдять на сніданок і як у них заведено відпочивати, Марина розповіла OUTLOOK.
Ісландія очима Софії Андрущенко
Ісландія – країна «льоду і полум’я», «тисячі рік і озер», незліченних водоспадів і гейзерів. Тут, як у казці, щоразу хочеться ущипнути себе і перевірити, чи ти спиш, чи все це існує насправді…
Гватемала: привіт від духів майя
Країна, де у древніх містах туристів більше, ніж у сучасних. Містична Центральноамериканська місцевість, відома як батьківщина цивілізації майя – Гватемала. Прогуляємося по одному з її стародавніх поселень, загубленому в непрохідних джунглях – Тікалі. Якщо уважно прислухатись, тут можна почути голос духів...
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
Джайпур. Рожеве місто
Хтось порівнює Джайпур з ажурною скатертиною. Інші – з коробкою рожевого зефіру. Треті твердять – це вулик, щільно заселений бджолами. Однак всі сходяться в одному – тут дивовижне повітря, сповнене якоюсь свободою, котру не зустрінеш у Європі. Вона заповнює легені, і вже через вдих мандрівник втрачає лік годинам і навіть століттям.
Скульптури Ватикану: історія та філософія
«Маленька країна, одначе з великою місією» – саме під таким девізом 11 лютого 1929 Латеранськими угодами між Італією і Святим Престолом Ватикан був визнаний суверенною територією. Цей пакт відчинив двері перед цікавими, які сторіччями обмінювалися плітками про те, «що ж зберігають замки Ватикану?»
Якщо в тебе 10 доларів і ти в Римі
Сьогодні OUTLOOK продовжує одну із своїх найбільш популярних рубрик розповіддю про те, як можна витратити десять вічно зелених і приємних кишені й оку у Вічному місті, в який щорічно стікаються натовпи туристів і який не перестає дивувати кожного щасливця, який побував тут! Повірте, столиці Італії є, чим вас здивувати!
ВІДЕО. Віфлеєм: абсолютна святість
У це величне для всіх християн православного обряду свято хочему представити вам відео про святі місця Палестини, а саме про місто Віфлеєм.
Зимова казка: які міста найгарніше прикрашають до Нового року
До початку 2022 року лишилося зовсім обмаль часу, тому, якщо ви ще не вирішили, де саме будете відзначати найпопулярніше свято на нашій планеті, OUTLOOK пропонує свою добірку найбільш яскравих міст для святкування. У них всі бажання і мрії неодмінно збудуться!
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
Індійське село Кодхіні: таємниця близнюків, котру ніхто не розгадав
У світі є незвичайне місце, де народжується найбільше близнюків. Хоча на перший погляд це схоже на містичний збіг, статистика змушує вірити в чудеса. Індійський штат Керала може похвалитися селом, де відбуваються незвичайні речі. Кодхіні – те саме місце, де близнюків більше, ніж у будь-якій іншій точці світу. І цьому немає майже жодних пояснень.
Піша прогулянка Аахеном
Побувати у трьох країнах за один день – реально, якщо ви потрапили в Аахен. Розташоване між Німеччиною, Бельгією і Голландією невелике студентське місто увібрало риси середньовічної культури, що відбилася в його вражаючій архітектурі. Олена Буравцова побувала в цьому місті, яке полонило її серце своїми дивовижними пам’ятниками...
Чан-чан. Перуанське місто з глини
Бувалі мандрівники розповідають, що розглядати руїни стародавніх поселень в Андах можна місяцями, переїжджаючи з одного регіону в інший. Особливо багате на археологічні комплекси західне узбережжя південного континенту. Декотрі з них, приміром, Мачу-Пікчу, давно стали популярними серед туристів, інші тільки розпочинають прочиняти свої двері для допитливих.
Гетто світу: «Маленька Італія» Нью-Йорка
Переїжджаючи до нової країни, люди найчастіше селяться поряд з такими ж емігрантами. Це досить зручно: недороге житло, роботу можна знайти прямо на місці, та й мову вчити не обов’язково – довкола всі свої. Так виникають національні гетто. Маленька Італія – один із найбільш мальовничих кварталів Нью-Йорка.
Закрыть
Outlook facebook page