RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Помпеї: життя під попелом

Помпеї: життя під попелом

Автор: 23.03.2020 | Італія, історія
Людська історія пам'ятає Дрезден, Хіросіму, Нагасакі. Але очолюють цей сумний список древні Помпеї – жителі, якого стали застиглими пам'ятниками не з власної волі. Місто з видом на Везувій, неподалік сучасного Неаполя, було одним з найбільш розвинених не тільки в Римській імперії, але і в Європі. Свідченням цього є те, що Помпеї лежали на торговельному шляху, який з'єднував Рим і Південну Італію.

Місто з видом на Везувій, неподалік сучасного Неаполя, було одним з найбільш розвинених не тільки в Римській імперії, але і в Європі. Свідченням цього є те, що Помпеї лежали на торговельному шляху, який з'єднував Рим і Південну Італію. Також культурологи вважають, що унікальний живопис, скульптура і мозаїка, знайдені при розкопках, можуть позмагатися з роботами творців Епохи Відродження. А виявлений там сонячний годинник з розділеними рівномірно сегментами, датується I століттям нашої ери, тоді як подібні прилади стали поширеними лише в пізньому Середньовіччі.

Тамтешні жителі вважали, що Помпеї – не гірші за Рим. І з патріотизмом у них теж усе було гаразд. Під час гладіаторських боїв 59 року нашої ери городяни посварилися з приїжджими з Нуцерії. Побоїще було жахливим, адже в амфітеатрі перебувало близько 20 тисяч глядачів. Як наслідок – тисячі поранених, сотні вбитих і дискваліфікація арени на 10 років. Перемогли у бійці, звісно, горді помпейці.1_Pompei-1160x772.jpgPhoto prestigetouritaly.com

Однак такій тривалій дискваліфікації не судилось збутися. Бо вже через 3 роки, в 62-му, природа послала перший сигнал – найпотужніший землетрус, який практично повністю зруйнував Помпеї і забрав декілька тисяч життів. Після цього місто поринуло в хаос і наполовину спорожніло. Там запанували злочинність, анархія і справжнє варварство. Занепадали храми, було пограбовано заможні будинки, вчорашні раби перетворювалися на вельмож, ведучи торгівлю зі зброєю в руках. Місцеві жителі збирались на майданах, молилися і навіть приносили жертву.

Читайте також: Пляжі й античність - римське передмістя Остія

5 років знадобилось для відновлення порядку. Хоч Помпеї і входили до складу імперії, імператор Нерон махнув на них рукою, не бажаючи допомагати норовливим мешканцям. Самотужки помпейці практично заново відбудували місто, і городяни, які раніше втекли, стали повертатися, а разом з ними прибули ще й нові, котрі мріяли знайти своє місце під сонцем. За свідченнями істориків, у тому числі й Тацита, катастрофа стала поштовхом не тільки у фізичному розумінні. Помпеї відновилися і стали ще більш розвиненим містом. Уже в 70 році там працювало близько 120 таверн, 40 пекарень, кілька десятків мануфактур із пошиття одягу. Підприємництво і торгівля знову стали наповнювати місцеву скарбницю.

На жаль, тривало це недовго. Вранці 24 серпня 79 року мало хто звернув увагу на чорну хмару над Везувієм, який давно вважався звичайною горою. Та вже вдень здавалось, що в місті настала ніч – дим затягнув небо, попіл осідав на білосніжних дахах будинків, вулицях та одязі людей. Городяни стали задихатись, а земля затремтіла ще дужче, ніж 62 року. Що було далі, страшно й уявити. Один з очевидців, Пліній Молодший, писав, що виникла паніка, адже з жерла вулкана піднявся стовп заввишки 20 кілометрів, з неба летіло каміння, підступала лава...pompei-1-copia-1.jpgPhoto naplesbay.it

Багатьом пощастило врятуватися, однак жертв було безліч. За приблизними підрахунками, загинуло від 2 до 12 тисяч, і це при тому, що в самому місті жило близько 20 тисяч. Розкопки, які почались випадково через 15 століть, тривають донині. Час від часу ми чуємо про чергові дивовижні знахідки археологів, але все ж найбільше вражають моторошні артефакти, що найчастіше трапляються дослідникам – це люди, котрі назавжди застиглі у лаві.

Головне фото civitatis.com

Вам это будет интересно:
Гід по старині: Европейські блошині ринки
Всупереч поширеній думці, європейські блошині ринки мають небагато спільного з секонд-хендом або звичайними торговельними рядами традиційних речових базарів. По суті, ці місця унікальні тим, що своєрідно відображають дух країни, а по непоказних, на перший погляд, товарах можна прочитати її минуле, відчути настрій епохи.
Свята краса! Що приховують найвідоміші абатства світу?
Що ви уявляєте, коли чуєте слово «абатство»? Впевнена, більшість в першу чергу згадають про Вестмінстер. А якщо я скажу, що насправді це вже не абатство? Так що ж робить ці середньовічні споруди особливими? Давайте розбиратися на прикладі споруд з різних країн Європи.
Найкрасивіші костьоли світу: Чарівність і божественна сила
Архітектура храмів має багату, цікаву, а часом і неоднозначну історію. Часто саме з будівництва храмів, архітектура котрих вирізнялася особливою педантичністю і хитромудрістю, розпочиналися новаторства і закладалися основи течій в архітектурному мистецтві. Сьогодні розглядаємо і насолоджуємося найяскравішими у своїй красі зразками костьолів.
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
"Le Grand Louvre"
В найбільш знаному музеї світу, французькому Луврі, було впершо відкрито двері для публіки в 1793. Хоча й до цього ця будівля була відома далеко за межами Франції. Тільки от використовувалась вона далеко не в таких піднесених цілях, як зараз.
Скульптури Ватикану: історія та філософія
«Маленька країна, одначе з великою місією» – саме під таким девізом 11 лютого 1929 Латеранськими угодами між Італією і Святим Престолом Ватикан був визнаний суверенною територією. Цей пакт відчинив двері перед цікавими, які сторіччями обмінювалися плітками про те, «що ж зберігають замки Ватикану?»
Якщо в тебе 10 доларів і ти в Римі
Сьогодні OUTLOOK продовжує одну із своїх найбільш популярних рубрик розповіддю про те, як можна витратити десять вічно зелених і приємних кишені й оку у Вічному місті, в який щорічно стікаються натовпи туристів і який не перестає дивувати кожного щасливця, який побував тут! Повірте, столиці Італії є, чим вас здивувати!
Зимова казка: які міста найгарніше прикрашають до Нового року
До початку 2022 року лишилося зовсім обмаль часу, тому, якщо ви ще не вирішили, де саме будете відзначати найпопулярніше свято на нашій планеті, OUTLOOK пропонує свою добірку найбільш яскравих міст для святкування. У них всі бажання і мрії неодмінно збудуться!
Гетто світу: «Маленька Італія» Нью-Йорка
Переїжджаючи до нової країни, люди найчастіше селяться поряд з такими ж емігрантами. Це досить зручно: недороге житло, роботу можна знайти прямо на місці, та й мову вчити не обов’язково – довкола всі свої. Так виникають національні гетто. Маленька Італія – один із найбільш мальовничих кварталів Нью-Йорка.
Що вони їдять: кухня Риму
OUTLOOK часто розповідає про кухні народів світу, але, коли йдеться про Італію, писати про країну загалом було б злочином. Кожен з її двадцяти регіонів – це окремий світ зі своїми тонкощами і спеціалітетами. І нехай звання гастрономічної столиці Італії носить Болонья, її офіційній столиці Риму теж є чим похизуватися.
Кордони не перешкода: найбільш відомі анклави світу
Сьогодні OUTLOOK подорожує по найцікавішим з точки зору географії та адміністративного управління містам і країнам, які є анклавами, повністю розташовуючись на територіях інших держав.
Священні тварини інків
Наш «перуанський цикл» продовжується розповіддю про найбільш шанованих тварин у Перу. Вони – як зв'язок піж сьогоднішнім і минулим, грають важливу роль у житті цього народу. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало.
Пляжі й античність – римське передмістя Остія
Стародавній, сповнений красот і пам’яток Рим щороку приваблює понад 30 мільйонів туристів. Побачити на власні очі Колізей, сунути руку у Вуста істини і кинути монетку у фонтан Треві – мрія будь-якого мандрівника. Але мало кому відомо, що лише в 30 кілометрах від столиці є не менш приваблива і поки що не окупована туристами Остія...
Якщо в тебе 10 доларів і ти у Болоньї
Неймовірна за своєю фактурою оранжево-червона середньовічна архітектура, величні вулиці-галереї замість звичних тротуарів, що дають змогу здійснювати пішохідні прогулянки за будь-якої погоди, а також статус кулінарної столиці Італії – хіба тільки цих причин замало, щоб вирушити у Болонью? OUTLOOK вважає, що ні...
Рисові поля: Злаки неземної краси
- Чи не хочете покуштувати рису? - таким питанням зустрічають гостей в Китаї. А якщо господарі виявляться ще і фермерами, вони можуть запросити вас на незвичайну екскурсію і покажуть шедевр природного мистецтва. Рис, який ми часто вживаємо в їжу, не замислюючись про його естетику, в момент вирощування нагадує ковдру, виткану з різнокольорових клаптиків...
Водні ворота. Вражаючі порти світу
Аеропорти, залізничні вокзали, автобусні станції практично завжди створюються «за примхою Людини». А ось порти і гавані – це вже спільна творчість homo sapiens і природи. Outlook пропонує вашій увазі найгарніші та найоригінальніші з них.
Ілюзії Сикстинської капели
Понад півтисячі років тому, 1 листопада, перед очима захоплених римлян вперше постала Сикстинська капела. За цей час народжувалися і помирали як самі майстри розпису, так і цілі напрямки в образотворчому мистецтві, а на капелу, так само відкривши роти від захвату, споглядають уже наші з вами сучасники.
ВІДЕО: Загадка на півдні Франції - печера Шове
У 1994 році в горах на півдні Франції була виявлена печера, всередині якої знаходилося більше тисячі наскельних зображень, що датуються 34 століттям до н.e. На думку експертів, це сліди першої цивілізації на території Європи. Чудовою якістю збережених малюнків печера зобов'язана тому...
Підземний полиск імперії: будапештське метро
Провівши всього годину в польоті, я раптом дізнався, що опинився в місті, де є найстаріше в континентальній Європі метро. І це ще не все, чим примітна будапештська підземка. OUTLOOK вирушає на прогулянку метрополітеном одного з найгарніших міст світу. Спускаємось?
Departure: Балчик
Якщо вам до душі відпочинок у Болгарії, але не знаєте, в якому містечку зупинитися, відвідайте Балчик. Він підійде тим, хто цінує затишні й недорогі поїздки, без напливу відпочивальників і спустошення гаманця. А древній вік міста і наявність унікальних пам'яток створять чудову альтернативу сонячним і морських ваннам.
Закрыть
Outlook facebook page