RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Якщо в тебе 10 доларів і ти в Римі

Якщо в тебе 10 доларів і ти в Римі

Автор: 12.01.2022 | Італія, 10 доларів
Сьогодні OUTLOOK продовжує одну із своїх найбільш популярних рубрик розповіддю про те, як можна витратити десять вічно зелених і приємних кишені й оку у Вічному місті, в який щорічно стікаються натовпи туристів і який не перестає дивувати кожного щасливця, який побував тут! Повірте, столиці Італії є, чим вас здивувати!

Більшість мандрівників потрапляють у Рим через головні «повітряні ворота» Італії – аеропорт Ф’юмічино, розташований на морському узбережжі в 30 кілометрах від центру столиці. І саме тут ми розпочнемо витрачати наші гроші, тому що, хоч околиці разом із пляжами і красивими античними будівлями і приваблюють, наша мета – Рим, і туди потрібно добратися. Нашої десятки аж ніяк не вистачить, щоб скористатися послугами місцевих таксистів, котрі хижо накидаються на пасажирів, щойно ті встигли отримати багаж і пройти паспортний контроль. Ми ретельно уникаємо їхнього напору і рухаємося у бік двох зупинок – залізничної або автобусної. Десяти доларів якраз вистачить на поїздку аероекспресом «Леонардо», що поєднує Ф’юмічино і головний римський вокзал Терміні, розташований в центральній частині міста. Поїздка суперсучасним поїздом триває всього 30 хвилин, але якщо наш бюджет обмежений, то куди вигідніші автобусні перевезення, оскільки 10 доларів – це квиток формату «туди-назад», і ним можна скористатися протягом трьох місяців. Автобуси приїжджають до того ж самого вокзалу Терміні, однак у дорозі доведеться провести годину, а, може, й більше, оскільки на під’їзді до Рима час від часу утворюються пробки.

Що ж, вітаємо, логістика позаду, і тепер ми у Вічному місті, котре відразу починає оповивати туристів своїми запахами, шумами, ритмом і чарівністю античності. У такому гігантському центрі світу, справжнісінькому Вавилоні, котрим Рим лишається і сьогодні, десять доларів можна витратити, либонь, за п’ять секунд – магнітики, листівки, пляшки з холодною водою, екскурсійні тури, морозиво джелато – зусібіч спокуси.04-snow-in-rome-italy-first-time-in-six-years-2018.jpgФото vogue.com

Але давайте все-таки по порядку. Ось на воду, приміром, витрачатися точно не варто – по всьому місту розкидані фонтанчики і колодязі, з яких тече дуже смачна і прохолодна вода. Місцеві жителі завжди носять із собою порожню пляшку, щоб поповнювати її час від часу, і воду вони ніколи не купують. Абсолютно всюди у місті можна пити з-під крана. Що стосується вхідних квитків, то, звичайно, десяти доларів на огляд найбільш популярних пам’яток не вистачить, туристичний бізнес у цьому місті процвітає і є дуже серйозною статтею доходів і муніципальної казни, і самих римлян. Та це не привід тужити: вузькі вулички, фантастичні за своєю атмосферою, квартали, величні п’яцци – все це доступно і безкоштовно, тим більше, що і Колізей, і Форум, і Ватикан прекрасні і «з вулиці».

Говорячи про місцевий транспорт, варто сказати, що 10 доларів – це доволі пристойна сума, оскільки на неї можна купити 4,5 квитки в метро чи на автобус. Що важливо знати: квиток діє 100 хвилин, тому свій маршрут можна спланувати таким чином, щоб до пункту призначення, якщо він далеко від центру, як, наприклад, знаменитий район Тестаччо, можна заодним квитком доїхати спочатку на метро, а потім вже під’їхати поближче автобусом на одну ціну. Тим більше, що вагони метро в літній час ще й прекрасне місце для відпочинку – в них працюють кондиціонери, а основний потік пасажирів – італійці, оскільки мандрівники або ходять пішки, або обирають наземний транспорт, тому вагони ще й напівпорожні. Усередині Вічного міста, на відміну від аеропорту, десять доларів доволі непогана сума для таксі: якщо ви зовсім знесилені від ходьби, заплативши її, можна проїхати кілометрів 4-5.01-snow-in-rome-italy-first-time-in-six-years-2018.jpgФото vogue.com

А ось якщо ви зголодніли, то, навіть незважаючи на столичний статус закладів, римські кафе зі своєю фантастичною кухнею здатні порадувати і на десятку. Наприклад, ви без проблемможете поснідати на неї навіть удвох, зайшовши до автентичного римського кафе формату «паніні і кава». Справжні такі кафетерії визначаються тим, що зазвичай у них ти замовляєш каву і випічку в однієї людини, а платиш іншій на касі-барі. Саме в таких місцях снідають римляни, випиваючи «під газетку» ароматне капучино і з’їдаючи свіжі круасани чи паніні (італійські бутерброди). Що стосується ресторанів і кафе, то, якщо звернути з туристичних вулиць у бік закутків і маленьких площ, де розташовані сімейні ресторанчики, за нашу десятку можна з’їсти бодай одну страву – наприклад, піцу чи пасту. На більше не вистачить, але, враховуючи розмір порцій, спокійно можна наїстися. І вже в крайньому випадку можна взяти 2-3 порції джелато за наші гроші і не тільки втамувати голод калоріями, але й освіжитися у спеку. Ще одне вигідне вкладення на 10 доларів – дочекатися вечора і години з 17-18-ї зайти у будь-який бар на аперитив. Саме так італійці називають традиційне проведення часу перед вечерею, коли ти платиш за келих вина чи спритця (коктейль на основі апероля) й отримуєш до нього безкоштовні закуски, іноді навіть у форматі шведського столу. Келих алкоголю під час аперитиву якраз і коштує близько десяти доларів.

У контексті Рима з його мальовничими ринками, де засмаглі майстри охайно нарізають прошутто, а високоповажні синьйори ретельно обирають сири, говорити про супермаркети якось зовсім не хочеться, тим більше, що в туристичній частині Вічного міста їх зовсім мало. Що ж до ринків, «меркато» італійською, тут наших грошей вистачить, щоб трішечки відчути себе італійцем, який збирається готувати обід. Отже, десять доларів - це 2-3 пляшки недорогого, але хорошого вина, 3-4 банки пива, 4-5 кілограмів томатів, 3 кілограми рису чи 1-1,5 кг м’яса. Овочі, фрукти на римських ринках цілком доступні, кожної позиції ми можемо набрати по 4-5 кілограмів, причому й екзотичні для нас артишоки обійдуться приблизно в таку ж ціну.02-snow-in-rome-italy-first-time-in-six-years-2018.jpg
Фото vogue.com

Якщо робити певні висновки про місцеві ціни, то для туриста Рим загалом виходить не набагато дорожчим, ніж Будапешт чи, наприклад, Прага – витрати на їжу тут можуть бути і нижчими. Трохи дорожчими у порівнянні зі східноєвропейськими туристичними центрами тут, приміром, будуть музеї і пам’ятки. А головна ж дорожнеча Вічного міста – поза сумнівами, оренда житла. І готелі, й хостели, й апартаменти тут дуже дорогі. Якщо вам вдасться зняти кімнату «в сезон» з квітня до листопада в центральній частині до 50 доларів за добу, можете вважати себе щасливчиком, адже зазвичай ціни кусаються. Навіть койко-місце в загальній кімнаті в хостелі буде коштувати не менш ніж 20 доларів. Напевно, саме це – головна частина витрат, але, як би там не було, Рим вартий будь-яких грошей, щоб його побачити.

Головне фото telegraph.co.uk

Вам это будет интересно:
Якщо у тебе 10 доларів і ти в Найробі
Сьогодні ми вирушаємо на відпочинок по-кенійськи. Будемо остерігатися злодюжок, торгуватися на місцевих ринках, куштувати фантастичний чай і закутуватися у строкатий африканський текстиль. Дізнаємося, які місця недоступні для скромних бюджетів, не засмутимося і піднімемо настрій фантастичним заходом сонця на узбережжі Індійського океану.
Якщо у тебе 10 доларів і ти в Нью-Йорку
Нарешті одна з наших улюблених рубрик «дісталася» до міста, де долари - головна валюта, а, значить, нам не доведеться ходити по обмінних пунктах і постійно концертувати ціни. Отже, вирушаємо в такий різний і захопливий Нью-Йорк витрачати наші 10 доларів.
Свята краса! Що приховують найвідоміші абатства світу?
Що ви уявляєте, коли чуєте слово «абатство»? Впевнена, більшість в першу чергу згадають про Вестмінстер. А якщо я скажу, що насправді це вже не абатство? Так що ж робить ці середньовічні споруди особливими? Давайте розбиратися на прикладі споруд з різних країн Європи.
Найкрасивіші костьоли світу: Чарівність і божественна сила
Архітектура храмів має багату, цікаву, а часом і неоднозначну історію. Часто саме з будівництва храмів, архітектура котрих вирізнялася особливою педантичністю і хитромудрістю, розпочиналися новаторства і закладалися основи течій в архітектурному мистецтві. Сьогодні розглядаємо і насолоджуємося найяскравішими у своїй красі зразками костьолів.
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
Скульптури Ватикану: історія та філософія
«Маленька країна, одначе з великою місією» – саме під таким девізом 11 лютого 1929 Латеранськими угодами між Італією і Святим Престолом Ватикан був визнаний суверенною територією. Цей пакт відчинив двері перед цікавими, які сторіччями обмінювалися плітками про те, «що ж зберігають замки Ватикану?»
Зимова казка: які міста найгарніше прикрашають до Нового року
До початку 2022 року лишилося зовсім обмаль часу, тому, якщо ви ще не вирішили, де саме будете відзначати найпопулярніше свято на нашій планеті, OUTLOOK пропонує свою добірку найбільш яскравих міст для святкування. У них всі бажання і мрії неодмінно збудуться!
Гетто світу: «Маленька Італія» Нью-Йорка
Переїжджаючи до нової країни, люди найчастіше селяться поряд з такими ж емігрантами. Це досить зручно: недороге житло, роботу можна знайти прямо на місці, та й мову вчити не обов’язково – довкола всі свої. Так виникають національні гетто. Маленька Італія – один із найбільш мальовничих кварталів Нью-Йорка.
Що вони їдять: кухня Риму
OUTLOOK часто розповідає про кухні народів світу, але, коли йдеться про Італію, писати про країну загалом було б злочином. Кожен з її двадцяти регіонів – це окремий світ зі своїми тонкощами і спеціалітетами. І нехай звання гастрономічної столиці Італії носить Болонья, її офіційній столиці Риму теж є чим похизуватися.
Кордони не перешкода: найбільш відомі анклави світу
Сьогодні OUTLOOK подорожує по найцікавішим з точки зору географії та адміністративного управління містам і країнам, які є анклавами, повністю розташовуючись на територіях інших держав.
Пляжі й античність – римське передмістя Остія
Стародавній, сповнений красот і пам’яток Рим щороку приваблює понад 30 мільйонів туристів. Побачити на власні очі Колізей, сунути руку у Вуста істини і кинути монетку у фонтан Треві – мрія будь-якого мандрівника. Але мало кому відомо, що лише в 30 кілометрах від столиці є не менш приваблива і поки що не окупована туристами Остія...
Якщо в тебе 10 доларів і ти у Болоньї
Неймовірна за своєю фактурою оранжево-червона середньовічна архітектура, величні вулиці-галереї замість звичних тротуарів, що дають змогу здійснювати пішохідні прогулянки за будь-якої погоди, а також статус кулінарної столиці Італії – хіба тільки цих причин замало, щоб вирушити у Болонью? OUTLOOK вважає, що ні...
Водні ворота. Вражаючі порти світу
Аеропорти, залізничні вокзали, автобусні станції практично завжди створюються «за примхою Людини». А ось порти і гавані – це вже спільна творчість homo sapiens і природи. Outlook пропонує вашій увазі найгарніші та найоригінальніші з них.
Ілюзії Сикстинської капели
Понад півтисячі років тому, 1 листопада, перед очима захоплених римлян вперше постала Сикстинська капела. За цей час народжувалися і помирали як самі майстри розпису, так і цілі напрямки в образотворчому мистецтві, а на капелу, так само відкривши роти від захвату, споглядають уже наші з вами сучасники.
Якщо у тебе 10 доларів і ти у Будапешті
Ми продовжуємо нашу одну з найбільш практичних і корисних рубрик, присвячену цінам у містах і про те, як можна витратити умовні 10 доларів. Сьогоднішня наша розповідь – про Будапешт, один із найбільш популярних туристичних центрів Європи
Якщо в тебе 10 доларів і ти в Афінах
Унікальні тисячолітні пам'ятки архітектури, смачна кухня, пляжні околиці – чудові Афіни пропонують своїм гостям стільки варіантів дозвілля, що очі розбігаються, а отже, коштів на це може піти чимало. Щоб хоч приблизно усвідомити майбутні витрати перед поїздкою в це дивовижне місто, ми розповідаємо, на що тут стане наших улюблених умовних 10 доларів.
Кожен рано чи пізно приходить до Риму
Хто добре бачив Італію, а особливо Рим, той більше ніколи не буде зовсім нещасним, – казав Гете. Повністю згоден з цією думкою наш читач і фотограф Роман Матков. Своїми враженнями від міста він сьогодні ділиться.
Якщо у тебе 10 доларів і ти в Хургаді
Продовжуємо витрачати 10 $ по світу... Сьогодні в пісках єгипетської Хургади шукаємо те, у що варто вкласти свої гроші, щоб відчути місто на смак і на дотик. І водночас розберемось, як не потрапити у пастки продавців, котрі заради вашого туристичного гаманця готові побудувати нові піраміди і вивести незнаний вид жуків-скарабеїв.
Таксі по-венеційському: гондоли
Мабуть, на планеті немає людини, яка би хоч краєчком вуха не чула про дивовижне італійське місто на воді. Венеція з її неповторною архітектурою, фантастичними пейзажами і власною атмосферою вже багато століть вабить людей з усіх куточків світу. І щоб відчути її на повну й побачити під несподіваним кутом, треба неодмінно поплавати на легендарних гондолах...
З екрану в реальність і назад: місця, де знімали відомі фільми
Скільки буває видів туризму? Гастро, екотуризм, шопінгтури - різновидів, напевно, стільки, скільки і самих мандрівників - кожному подавай своє. Сьогодні ж ми розповідаємо про людей, які відвідують місця, що стали локацією для зйомок відомих фільмів. Згідно з різними опитуваннями, близько 40% опитаних хоча б раз думали відвідати місця, де створювалися відомі фільми.
Закрыть
Outlook facebook page