RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Руанда: ну й Африка, от так Африка!

Руанда: ну й Африка, от так Африка!

Незважаючи на трагічне минуле, не так давно жителі Руанди зняли фільм під назвою «Живе прощення», де розповіли, як живуть після страшного періоду у своїй історії. Громадянська війна не змогла зламати їх. Більше того, на сьогоднішній день Руанда за туристичними мірками наздоганяє Сінгапур. Вірите в таке? Тоді швидше читайте статтю!

Був період в історії, коли Руанду розглядали лише як другосортну державу. Країна побувала під пануванням Німецької імперії, а згодом стала колонією Бельгії. Постійно відбувались сутички між двома африканськими племенами тутсі і хуту через вплив на місцеві території. Останнє повстання датоване 1959 роком – саме тоді хуту прогнали тутсі зі своєї території і, як їм здавалося, нарешті повернули владу над власними землями.Rwanda.jpg
Фото businessday.ng

Війна, котру складно виправдати

У 1990-х роках тутсі, котрі не могли змиритися із втратою панування, організували партизанську війну. Місцеві вирішили, що життя невинуватих жителів дорожче за геополітичні ігри, і підписали угоду, згідно з якою обидва народи мали помиритися. Але не всіх влаштовував стан справ, який склався. 1994 року відбулася подія, що стала поворотною у кривавій історії Руанди. Каталізатором подій у регіоні став теракт у літаку тогочасного президента Жувенала Хабіарімана. Почалася повномасштабна громадянська війна і геноцид. Сто днів – рівно стільки тривала бійня, поки у справу не втрутилися миротворці ООН.rwanda-africa-scaled.jpgФото coffeehunter.com

Поль Кагаме, котрого пізніше охрестили національним героєм, повалив уряд хуту і прогнав його військову підтримку з країни, а сам став президентом Руанди. Розвиток економіки, котрий ішов божевільними темпами, пов’язують саме з його правлінням.

Як Руанда стала популярним туристичним напрямком

Хоча Поля Кагаме періодично звинувачують в авторитаризмі, він зумів вивести країну на зовсім інший рівень. Тепер в Руанду приїздять туристи: любителі екзотики знають місця, де можна провести незабутні дні. Захисники довкілля милуються озером Ківу. Останнє особливо цікаво, враховуючи, що тільки в ньому не живуть крокодили. Численні парки, пам’ятки старовини й історичні місця нікого не залишать байдужими. А ми рухаємося далі і натрапляємо на неймовірні речі – місцевість, де проживають горили.

У невеличкому місті Кінігі щоліта приток туристів. Всі, хто приїжджають, вважають за свій обов’язок відвідати величезну резервацію горил. А якщо поталанить, всі охочі зможуть потрапити на свято, де новонароджені малята отримують незвичайні імена. При цьому звучить екзотична музика, місцеві жителі пригощають туристів найсмачнішими стравами, а саме дійство тоне в африканських танцях під барабанний дріб. Для тих, хто переймається питанням, як жителям Руанди вдається тримати під контролем таку величезну резервацію, заготовлено сюрприз – екскурсію в сусіднє село Умуганда. Саме тут упродовж багатьох років за тваринами доглядають, як за малими дітьми. До речі, більшість туристів зізнається: вони їдуть в Руанду саме для того, щоб подивитись на цих звірів.Bwindi_gorilla-at-lodge_preview.jpgФото volcanoessafaris.com

При цьому гірських горил можна побачити у парку Volcanoes National Park. Щоправда, це задоволення коштує не менш ніж 400 доларів. Для тих, хто подорожує Африкою, ця сума здаватиметься досить скромною. У тій же Уганді за відпочинок в компанії мавп доведеться викласти не менш ніж 500 доларів.

Окрім таких екзотичних місцевостей і парків, Руанда порадує туристів колоритними стравами. Найсмачніша з них – бананова картопля. Їдять її неодмінно з рибою. У місцевому озері Ківу живе самбаза, котра на смак нагадує мініатюрну корюшку. Ще один делікатес – колюча риба індугу. Під час їжі вам доведеться не тільки витягувати кістки, але ще й знімати колючки, котрих тут виявиться чимало. На гарнір у місцевих закладах подадуть банани – варені чи тушковані. А якщо захочете чимось запити цю страву, вам запропонують трохи місцевого пива. Тут ви напевно пригадаєте старий добрий анекдот про те, як англійському лордові подавали вівсянку тричі на день, а на вечерю запропонували котлети, щоправда «Із вівсянки, сер!» Тут складається подібна ситуація. Ви щойно зібралися відпочити від бананової картоплі, досхочу наїлися каші з бананів і навіть навчилися відрізняти середній жовтий плід від його зеленого аналога? Що ж, пиво тут також із бананів. Словом, Африку ви не забудете ніколи.Картинка 4 ещё.jpgФото theugandan.info

Місцеві сюрпризи

Білу людину в Руанді називають «мзунгу». А дітлахи навіть написали віршик: «Мзунгу, гіммі мані». Будь-який знавець англійської розбереться з ламаним акцентом і висипле в дитячу долоньку трохи грошей. Адже саме їх просить діти, щоб на вечерю поласувати печивом.

Утім, не судіть людей за першим враженням. Можливо, десь поруч із вами проходять нащадки знатних сімей. Тим більше, що в Руанді з королівською династією пов'язаний не один десяток історій. Наприклад, неподалік від Кінгалі сховалося поселення Ньянза, справжнє історичне надбання. Упродовж багатьох років у цих місцях жили королі – вважалося, що монарх має бути прикладом для свого народу. Тому вони вели скромне існування, котре в матеріальному плані мало чим відрізнялося від життя підданих. Замість палацу – хатини, на які варто подивитися і сьогодні. Щоправда, в сучасній Руанді королівську обитель реставрували в європейський спосіб. Зазирнувши всередину, можна не тільки побродити вздовж старовинних стін, але й зіграти в стародавню королівську гру ігісоро, котра, без сумніву, нагадає ва нарди.Rwandan-women-selling-eggs-at-Kimironko-Market-1024x683.jpgФото travelguide.com

Руанду недарма називають країною тисяч гір, взяти хоча б гірський ланцюг Вірунґа. Тут ви втратите лік часу і дізнаєтеся, що таке справжня екзотика. Жодну оповідь гіда не зрівняти з побаченим. Отже, якщо ви скучили за пригодами і жадаєте незабутніх емоцій, приїжджайте в Руанду.

Головне фото topsimages.com

Вам это будет интересно:
10 фактів про Папуа Нову Гвінею
Професійні мандрівники, етнографи і дослідники рідко бувають у популярних серед туристів краях, оскільки там мало шансів звершити якесь відкриття або ж дізнатися про щось нове. Утім, у спеціалістів є свій список топових країн і регіонів, де вони у XXI столітті знаходять, чим здивувати себе, а потім вже й весь світ.
Якщо у тебе 10 доларів і ти в Найробі
Сьогодні ми вирушаємо на відпочинок по-кенійськи. Будемо остерігатися злодюжок, торгуватися на місцевих ринках, куштувати фантастичний чай і закутуватися у строкатий африканський текстиль. Дізнаємося, які місця недоступні для скромних бюджетів, не засмутимося і піднімемо настрій фантастичним заходом сонця на узбережжі Індійського океану.
Колоритний континент. Красиві племена Африки
Повсякденне життя африканських племен може видаватися дивним навіть для мешканців цього континенту. І тільки природа і допитливі мандрівники лишаються наодинці з колоритом і незвичністю побуту етносів за межею мегаполіса.
Ця дика Африка… Частина 2
Ми продовжуємо нашу розповідь про найбільш захопливі національні заповідники Африки! Ось вам ще п’ять первозданних світових оаз, в котрих час ніби уповільнив свій біг, боячись потурбувати гармонію природи…
Ця дика Африка. Найвідоміші заповідники континенту. Частина 1
Божевільно красива первозданна Африка – саме те місце, де можна і потрібно, не довго думаючи, занурюватися у світ дикої природи і відчувати себе в незвичній ролі – ролі гостя в домі тварин, а не навпаки… Тут викидаєш із думок все неприродне і напускне, відчуваючи себе лише маленькою піщинкою у величезному захопливому світі…
Африканські красоти. Ботсвана
Усіма своїми гранями горять алмази Ботсвани. Але крім коштовних каменів, тут є й інші скарби. Сьогодні відкриємо цю країну зовсім по-іншому.
Кабо-Верде: серфінг по вулканах
Сьогодні ми пропонуємо вам вирушити з нами у дивовижну і мальовничу африканську країну Кабо-Верде, де всюди океан, а кожен турист, хоче він того чи ні, стане любителем морепродуктів.
10 фактів про Лесото
Всесвіт дуже часто пропонує нам баланс, показуючи відтінки і більш насичені кольори. Яскравий приклад такої рівноваги на теренах Південно-Африканської Республіки – Королівство Лесото. Ця держава, розташована високо в горах, – єдине місце на території континенту, котре в липні-серпні відвідують завірюхи. Тому його також називають «африканською Швейцарією».
Там, де «Король лев» стає реальністю
До речі, сценами для цього художнього фільму компанія «Disney» надихнулась саме у Кенії, а точніше у національному парку «Брама Пекла», що знаходиться на відстані 90 км від Найробі. Хоча і сімбу («лев» з суахілі) разом з іншими хижаками тут не побачиш, бонусом стане прогулянка на велосипеді поміж стада зебрів, антилоп гну та жирафів. Цікаво...?
Стелленбош: не лише винна столиця Африки
OUTLOOK продовжує знайомити вас із найбільш мальовничими та оригінальними містами нашої планети. Сьогодні ми розповімо про передмістя південноафриканського Кейптауна, Стелленбош, який справедливо вважають провідним центром виноробства всього континенту.
Кіно по-нігерійськи
Більшості людей Нігерія відома як країна з величезними запасами нафти і перманентними економічними і політичними проблемами. При цьому мало хто за межами Африки знає про потужну кіноіндустрію в цій державі, розмах і оборот якої вражають. Ми з головою пішли в цю тему і спробували зрозуміти, що таке «Ноллівуд»?
Сен-Луї: перше поселення європейців в Африці
У цій дивовижній африканській державі туристів вражає дика мішанина культур. Чого тільки не побачиш у Сенегалі! Старовинні авто родом із Франції; корови, які ліниво гуляють по дорозі; гужові візки… А в історичній і культурній столиці країни Сен-Луї сюрпризів взагалі забагато.
Гвінея-Бісау. Дорога втеча від цивілізації
Відпочивальники поділяються на два типи: «тепличні» й екстремальні. Перші ні за що не проміняють затишні готелі й пасивне лежання на пляжі. Другі ж замість остогидлого all inclusive і люксових номерів нададуть перевагу навіть хижці. Саме такі умови вам запропонує Гвінея-Бісау.
Не тільки нафта і туризм: сафарі від африканських роботодавців
У світі безліч варіантів професій, які може опанувати людина. Північна Америка дала поштовх стартапам та банківскому сектору, Азія - високим технологіям, Європа - медицині... А ким же працюють люди на найбільш сонячному континенті - давайте дізнаємось!
Туристичне Intermezzo
Чи знайоме вам відчуття втоми від урбанізму? Після закінчення важкого дня так і жадаєш влаштувати собі Intermezzo. Саме тоді хочеться змінити буденний чорний колодязь кави на кухлик прозорої джерельної води, будильник – на спів птахів, автомобільні вихлопи – на обійми гірських туманів, ТБ-перегляди...
Найробі: тепер я бачив усе
Унікальна природа, головний тектонічний розлам планети, фламінго, жирафи й гепарди на відстані витягнутої руки – про це і багато іншого в нашому новому матеріалі про столицю Кенії Найробі та її околиці.
Мови. Яка зникне наступною?
Уже зовсім скоро ми втратимо їхню мелодику, потім перестанемо впізнавати слова, і врешті їхній зміст стане для нас загадкою. Мови, що зникають. Скільки їх було за весь час існування людства? Для нас це таємниця, а так як 21 лютого – День рідної мови, ми підготували матеріал про мови, які вимирають, щоб вкотре звернути увагу на цю проблематику.
Кано - найстаріше місто Нігерії
Вам обридла передбачуваність «ситого» життя, але ви не готові з головою пірнути в небезпечні пригоди в диких джунглях? Тоді вирушайте в Нігерію: цей цивілізований регіон Африки приголомшує, але не залякує. Крім того, тут розташований Ноллівуд – найбагатша «кузня» фільмів, якій поступається навіть Голлівуд. Сьогодні розкажемо вам про найстаріше місто Нігерії під назвою Кано.
У Києві відкрилася виставка «По Дорогах Африки»
У Києві в Національному музеї імені Тараса Шевченка відкрилася виставка «По Дорогах Африки», організована громадською організацією «Африканська Рада в Україні».
ДІАЛО ІССА – ВІЦЕ-ПРЕЗИДЕНТ АФРИКАНСЬКОЇ РАДИ В УКРАЇНІ: «Головна наша місія – це забезпечити діалог культур»
Ми поспілкувалися з представником громадської організації "Африканська рада в Україні". Про життя африканців і афро-українців у нашій країні, особливостях встановлення міжкультурного діалогу, про основні напрямки роботи організації, - розповів віце-президент спільноти Діалло Ісса...
Закрыть
Outlook facebook page