RU  UK  EN
Статьи  >  Насолодись  >  Знай наших: ДахаБраха

Знай наших: ДахаБраха

Їхня пісня Sho Z-Pod Duba звучить у серіалі «Фарго» і рекламному ролику з Девідом Бекхемом, тайські школярки вчать «Колискову» на уроці музики, а концерти гурту з нетерпінням чекають по всьому світу. Продовжуючи серію надихаючих історій про талановитих українців у рубриці «Знай наших», Outlook розповідає про найбільш самобутній і популярний за кордоном український колектив «ДахаБраха».

Гуртові «ДахаБраха» цього року виповнюється 14 років, а він все так же купається у променях слави і з кожним роком тільки нарощує армію шанувальників як закордонних, так і українських. У цього колективу, на відміну від сотень гуртів-одноденок, є свій неповторний стиль – вибухова суміш етніки, хаусу, хіп-хопу, соул і блюзу, завдяки якому йому вдається мати попит протягом стількох років.384381335928738ebc7ef88ea8f3fc5e.jpgФото zefir.ua

Гурт почав формуватися на початку нульових на базі театру «Дах». Влад Троїцький, відомий в Україні і Європі культурний діяч і театральний режисер, згуртував довкола себе четвірку молодих музикантів і фольклористів, щоб 2004 році голосно заявити про себе виступом на Майдані під час Помаранчевої революції. Про молодий гурт, що виконує українські народні пісні в сучасній обробці під широкий спектр інструментів, заговорили у всіх ЗМІ. Але, як не дивно, спочатку «ДахаБраха»в особах Ніни Горенецької, Ірини Коваленко, Олени Цибульської і Марка Галаневича здобула визнання за кордоном. На той момент український слухач не сприймав етнічну музику серйозно: прийнято було вважати, що вона або занадто класична, фольклорна, або занадто проста і сільська. Тоді не було ні ONUKA, ні Panivalkova, і до таких експериментів зі звучанням, як у молодого квартету, слухач був просто не готовий.

У Європі ж навпаки давно був попит на автентичну музику і гурти з яскравим національним характером. Майже відразу в середині 2000-х колективом зацікавилось велике американське агентство, котре всерйоз зайнялося його просуванням на світовій музичній арені. Почалися гастролі по США, Бразилії, Мексиці, Канаді, Новій Зеландії, раз на рік – тур по Франції і європейських столицях. Здебільшого гурт грає в залах на одну-дві тисячі людей, і майже завжди повний солд-аут. А бувають і більш масштабні концерти, як наприклад, в лос-анджелеському Дисней-холі, де виступають переважно зірки класичної музики.

413A4612.jpgФото zefir.ua

Але головний успіх «ДахиБрахи» в тому, що за кордоном гурт має популярність не тільки серед української діаспори, як численні виконавці-гастролери з України, а серед вибагливих закордонних слухачів. Нерідко артистів називають «культурними амбасадорами»: у багатьох іноземців знайомство з Україною і її культурою відбувається через музику екзотичного гурту. На більшості європейських фестивалів «ДахаБраха» – єдиний представник своєї країни. А це велика відповідальність – представляти на виступі не тільки себе, але й свою країну. Тим більше, що часто люди і взагалі не знають, що таке Україна, і де вона розташована. «ДахаБраха» справляється з такою презентацією на відмінно.

Квартет нерідко запрошують на теле- і радіоефіри в Америці і Європі, але справжнім проривом був виступ на популярному музичному шоу Джулса Холланда «Later… with Jools Holland» на BBC 2015 року, після якого про «ДахуаБраху» заговорили нарешті і в Україні. Незважаючи на велику популярність за кордоном, мало пройти більш ніж десять років, щоб національні меді по-справжньому помітили своїх героїв. Посипалися дзвінки, пропозиції інтерв’ю, замітки в газетах і журналах. Українські журналісти і глядачі зробили так, що виступ «ДахиБрахи» набрав в рази більше переглядів, ніж виступи інших учасників цього ж шоу.

Шукати слави на батьківщині довелося через закордонне визнання, і тільки після успішного виступу на британському телебаченні гурт вийшов за межі «вузького кола» і не сходить з язиків у широкої аудиторії. І, втім, про національний успіх говорити поки що не доводиться. Так вже вийшло, що в нашій країні популярні ті, хто потрапив у телевізор – вони автоматично стаютьвизнаними, впізнаваними й успішними. А «ДахаБраха» – зовсім інший формат і навряд чи коли-небудь посяде своє місце в національному хіт-параді. Хоча музична індустрія в Україні зараз на підйомі, і попит на неформатну музику поступово зростає.Фото zefir.uaдахаЮраха.jpgФото zefir.ua

Незважаючи на свої успіхи, артисти з «ДахиБрахи» не планують зупинятися на досягнутому. Торік їхня пісня Sho Z-Pod Duba стала саунд-треком до третього сезону серіалу «Фарго», а через півроку Девід Бекхем забажав використати її ж для рекламного ролика свого бренда House 99. Це ще раз доводить, що українська етнічна музика може бути актуальною й цікавою для найвибагливішої публіки, вона має комерційний потенціал на світових майданчиках. Українці намагаються не відставати від світових трендів і починають розуміти, що етно-музика – це не те, чого слід соромитися, це не тільки пісні прабабусьі нудні концерти у провінційних Палацах культури. Навпаки – це може стати національним надбанням, силою і багатством народу.

Сьогодні гастрольна програма гурту розписана на два роки вперед. У четвірки великі плани із завоювання світу: музиканти ще не були в Японії, Африці, Ісландії, є амбіції зібрати в Києві стадіон «Олімпійський» і виховати в українців смак до хорошої музики, до того ж і своєї власної.

Головне фото kudago.com

Вам это будет интересно:
Вічна любов. Пам’ятники коханню в Україні
Скільки важить кохання і чи можна виміряти його обсяг? А чи має воно центр ваги і як поводиться у спеку та в снігову заметіль? Певна річ, кохання ефірне і радше нагадує шалених метеликів, що несамовито танцюють у животі. Однак люди, котрі особливо глибоко відчувають, навчилися «творити кохання» і передавати його сенс у камені, дереві, металі для інших.
Йодль – музика австрійських гір
В Австрії з'явився незвичайний маршрут, його вибирають любителі вокального стилю йодлем. Бредуть туристи долиною Циллерталь, широка стежина звужується, відкриваючи шлях тільки для найзавзятіших, і звивиста доріжка веде вгору. Зазирають мандрівники до хижки, яка має форму дзвіночка, обходять стороною найбільший ріг, прямуючи туди, де альпійські пастухи вели неквапливі музичні бесіди зі своїм стадом.
Зимові забави Василя та Маланки: карнавал по-українськи
Новий рік в Україні не завжди розпочинався з ялинки, а замість Діда Мороза і Снігуроньки в гості чекали пустунку Маланку і моторного парубка Василя, та й не самих, а з почтом. Усі навіженості сходили з рук: витівки ряджених несли в собі сакральний зміст, продиктований логікою міфу про поєдинок весни і зими.
Ніч перед Різдвом і після
Різдво приходить, накидаючи теплий кожух на плечі. Ввечері воно приносить із собою м’яке світло першої вечірньої зірки, а зранку будить білим, але теплим сонцем. Якби про відчуття Різдва хтось запитав у бабці моєї прабабці, то, гадаю, її слова були б ідентичні моїм. Бо разом із мисочкою куті із рук у руки українські покоління передають і свої традиції.
Харківський Дипломатичний Клуб святкує першу річницю створення!
23 грудня у стінах Харківського Дипломатичного клубу пройшов новорічний Гала-вечір на честь річниці його створення. Учасниками заходу стали народні депутати, керівники структур міста й області та громадськх організацій, губернатори, почесні консули, керівники ВНЗ, та інші почесні гості.
Вісім новопризначених послів вручили вірчі грамоти Президенту України
У четвер, 9 грудня, новопризначені Надзвичайні та Повноважні Посли Алжирської Народної Демократичної Республіки, Боснії і Герцеговини, Грузіїі, Домініканської Республіки, Нової Зеландії, Республіки Сенегал, Демократичної Соціалістичної Республіки Шрі-Ланка та Японії вручили вірчі грамоти Президенту України Володимиру Зеленському.
Онлайн-семінар від Міжнародного жіночого клубу Києва
1 грудня з 10:00 до 11:30 Міжнародний жіночий клуб Києва запрошує долучитись до онлайн-заходу на платформі Zoom на тему: «Як бути у часи невизначеності? Секрет вашого успіху»
Музеї, що лікують
«Мені, будь ласка, еліксир від головного болю, настоянку на корені мандрагори, пігулки від серця і трохи морфіну…» – приблизно так зверталися до аптекарів пацієнти кілька століть тому. А ті готували різноманітні бовтанки і суміші у фармакологічних лабораторіях, які знаходилися прямо в сусідніх кімнатах.
"Made in Slovenia". Відкриття виставки сучасного словенського дизайну
З 5 по 15 листопада пройде виставка "The Future of Living" ("Майбутнє життя"), організована у співпраці Посольства Республіки Словенія в Україні з Центром креативності Республіки Словенія та Музеєм історії міста Києва.
Відриття Скверу Мислителів у Харкові!
23 жовтня за ініціативи Посольств Казахстану та Азербайджану в Україні та за підтримки Харківської міської ради, Почесного консульства Казахстану в Харкові та Харківського Дипломатичного Клубу відбулось урочисте відкриття Скверу Мислителів у Харкові, який символізує дружні відносини між Україною, Азербайджаном та Казахстаном.
«Школа молодого дипломата» з Харкова в проєкті Diplomatic Greetings
У понеділок, 18 жовтня, відбувся проєкт Diplomatic Greetings за участі членів "Школи молодого дипломата" при Харківській міській раді. Спікерами заходу стали Надзвичайний та Повноважний Посол України Олександр Сліпченко, Надзвичайний та Повноважний Посол Чорногорії в Україні пані Драгіца Понорац ...
Фаду: ніжність і глибина португальських романсів
Дванадцятиструнна гітара, напівтемрява португальських ночей, свічки і пронизливий голос ... Драматичні мотиви романсу фаду розповідають про нерозділене кохання. Йому не судилося збутись, але це не заважає почуттям втілюватися в зворушливі звуки португальських романсів.
У Харкові відкриють Сквер Мислителів на знак дружніх відносин між Україною, Азербайджаном та Казахстаном
23 жовтня за ініціативи Посольств Казахстану та Азербайджану в Україні та за підтримки Харківської міської ради, Почесного консульства Казахстану в Харкові та Харківського Дипломатичного Клубу відбудеться урочисте відкриття Скверу Мислителів у Харкові. Меценатом проєкту став Почесний консул Казахстану у Харкові, Емін Наджафлі.
Кінофестиваль "ОКО" встановлює рекорд
До Національного реєстру рекордів України внесуть унікальний етнографічний артоб'єкт, який створили в Болграді в рамках Міжнародного етнографічного кінофестивалю "ОКО".
Стартує online-едиція Міжнародного Етнографічного Кінофестивалю ОКО
З 11 по 18 вересня на сайті кінофестивалю okofilmfest.com.ua відбудуться покази конкурсних стрічок на етнографічну та антропологічну тематику.
Оголошено онлайн та офлайн програми кінофестивалю "ОКО"
Менш ніж за місяць розпочнеться друга едиція Міжнародного етнографічного кінофестивалю «ОКО», який зібрав у свою програму документальні стрічки з усього світу, і мовою кіно розповідатиме про звичаї, обряди, традиції, релігії та культуру різних країн та народів.
Що вони їдять: Україна
Розпещені домашніми борщами, голубцями та котлетами ми наївно вважаємо, що знаємо українську кухню як свої п'ять пальців і нічого примітного в ній немає, хоча насправді гастрономічна спадщина нашої країни значно багатша, аніж нехитре бабусине меню. Настав час згадати оригінальні українські страви, незаслужено забуті в епоху напівфабрикатів і швидкого харчування.
Міжнародна акція до Дня Державного Прапора та 30-ї річниці Незалежності України від проєкту OUTLOOK, МЗС та NARODNYI DIM UKRAINA
За організації та ініціативи Міністерства закордонних справ України, Народного дому «Україна» та проєкту OUTLOOK у співпраці з українськими громадами за кордоном відбулася міжнародна акція з відзначення Дня Державного Прапора та 30-ї річниці Незалежності України.
Вручення вірчих грамот чотирма новопризначеними послами Президенту України
19 серпня Президент України Володимир Зеленський прийняв вірчі грамоти у послів Ірландії, Федеративної Республіки Нігерія, Республіки Корея та Республіки Вірменія.
Зміна дат та локації етнографічного кінофестивалю "ОКО"
Друга едиція кінофестивалю відбудеться 11-18 вересня онлайн та 16, 17, 18 вересня офлайн, в сонячному регіоні Бессарабії, що на півдні України, в м. Болград, яке святкує цього року 200-річний ювілей.
Закрыть
Outlook facebook page