RU  UK  EN
Статті  >  Напиши  >  Азербайджан зсередини: заручини

Азербайджан зсередини: заручини

Ми продовжуємо публікувати розповіді українки з азербайджанською кров'ю Сабіни Сафарової про дивовижну культуру Азербайджану. Дівчина продовжує вести свій авторський блог і сьогодні пропонує дізнатися тонкощі такої цікавої традиції як - заручини.

Перехідною сходинкою між сватанням і весіллям є нішан (заручини). У порівнянні зі сватанням коло учасників нішану більше (20-30 осіб). У давнину цей обряд проводили в два етапи: kiçik nişan (малі заручини) і böyük nişan (великі заручини). Давайте повернемося до витоків і розберемо по порядку, як раніше відбувалися заручини двох людей, які виявили бажання зв’язати свої долі щлюбом.

Дивіться також: Азербайджан зсередини: велике і мале сватання

Kiçik nişan/Мале заручення

Через деякий час після сватання в дім дівчини приходили родичі нареченого із солодощами, обручкою і хусткою червоного кольору.1405988107_31.jpgФото toyshow.az

Частенько організацію малих заручин брала на себе сторона нареченої. Один із делегатів надягав дівчині обручку (в Азербайджані обручки надягають на ліву руку), накидав на плечі хустку і давав відкусити половину цукерки чи шматочок торта, іншу половину відносили нареченому. Усі розпивали солодкий чай із частуваннями, а після відходу гостей заручена наречена залищалася зі своїми подругами сама, клала праву руку на голову кожній незаміжній дівчині, тим самим бажаючи якнайскорішого шлюбу. Більше того, наречеа давала приміряти подругам свою обручку. Ідучи, всі брали із собою солодощі. Перед сном незаміжні дівчата ховали під подушки дві однакові цукерки. Вважалося, що цієї ночі уві сні можна побачити судженого.01.jpgФото javidmammadov.wordpress.com

Böyük nişan/ Велике заручення

Через кілька місяців після малих заручин відзначали великі. Сім’я нареченого готувалася до цього дня заздалегідь і дуже старанно. У дім нареченої приносили багато дарунків, національну випічку (пахлаву, шекербуру, гогал), набат (кристали вареного цукру) дві свічки і дзеркало, прикрашене червоними стрічками, купували продукти (всі, крім цибулі, котра за повір’ям є символом смутку). Дарунки приносили на спеціальних підносах і у валізах, прикрашених червоними стрічками – xonça («хонча»). Сторона нареченого також приносила «kəllə qənd» (пресований цукор у формі конуса), що символізувало побажання солодкого життя. Витрати “böyük nişan” брала на себе сторона нареченого. Після закінчення святкування і відходу гостей близькі вітали наречену і бажали їй щастя.

“Kəllə qənd” і набат15.JPGФото 1news.az

У сучасному Азербайджані частенько проводять один захід під спільною назвою нішан, суміщаючи всі традиції і звичаї в єдине ціле. Відмінністю також є присутність нареченого на заручинах. Наречена цього дня вдягає сукню червоного кольору.

Заручена дівчина залишається у будинку батька. Період між заручинами і весіллям давала змогу молодятам упевнитися у своїх почуттях. Важливо те, що молодята могли з’являтися в товаристві родичів разом тільки вже в статусі «nişanlı»– заручений (заручена).

До весілля на кожне свято в дім нареченої обов’язково потрібно посилати дарунки. Цей обряд називається байрамлиг (bayram/байрам з азерб. «свято»). Якщо період між нішаном і весіллям припадає на час Новруз-байраму чи Курбан-байраму, то сторона нареченого має привітати наречену і її сім’ю, відправивши в її дім дарунки і солодощі (на Новруз) чи презентувати цілого барана (Курбан-байрам).018.jpgФото javidmammadov.wordpress.com

Після нішану родини обох сторін домовляються про дату весілля і починають готуватися до найважливішого і наймасштабнішого торжества своїх дітей.

Головне фото ee.sputniknews.ru

Вам це буде цікаво:
Palio del Papero: не тільки птахи
Скільки всього змішує у своєму казані Італія: гондоли, які плинуть оливковими річками, палюче сонце, що стікає своїм соком у пляшку Пізанської вежі, заплутане спагеті вуличок і коржі площ, присипані сумішшю італійських трав і діалектів. А ще у її казані є качки. Так-так, саме ці створіння дозволять вам відчути присмак справжнього національного колориту! І цій качиній історії вже понад тридцять років.
Ваш сніданок, сер! Або як починають свій день у різних країнах світу
Маленький тост, шматочок сиру і ковток міцної кави. «Це вам не шведський стіл!» – обурено пробурчить офіціант, дивлячись на незадоволене обличчя туриста. Щедрій українській душі не збагнути, як таким примудряються наїстись місцеві жителі. Тому перед подорожжю до нової країни варто знати точно, де звечора приготувати собі бутерброди на ранок, а де й запастися кількома літрами води!
Свято весни. Посольства восьми країн відсвяткували у столиці України NOWRUZ 2019
19 березня 2019 року в Києві відбулося святкування Міжнародного дня NOWRUZ. Ініціаторами проведення офіційного святкування у Колонному залі Київської державної адміністрації стали вісім посольств іноземних держав, акредитованих в Україні, а саме: Азербайджанської Республіки, Ісламської Республіки Афганістан, Ісламської Республіки Іран, Республіки Казахстан, Киргизької Республіки, Республіки Таджикистан, Турецької Республіки та Республіки Узбекистан.
Жіночі прикраси в Індії: сакральний зміст
При слові індійка в нашій уяві виникає красива жінка в сарі, неодмінно з безліччю прикрас і малюнків на тілі. Звідки в національних традиціях цього народу така пристрасть до прикрашання тіла? У цьому є не лише естетичний, але й глибокий сакральний сенс – відображення культури, вірувань і світогляду індійців...
Азербайджан зсередини: «хна-яхти»
А ми продовжуємо публікувати авторську рубрику Сабіни Сафаровою про традиції в Азербайджані. Ми вже дізналися і про сватання, і про заручини, і зараз OUTLOOK пропонує зануриться в традиції ритуалів і церемоній «хна-яхти», яка безпосередньо передує весіллю.
Відчайдушний футуризм: Японія. Частина 1
Олена Расенко, повернувшись з Японії, розпочинає спеціальний цикл матеріалів про цю країну. Попередження для особливо вразливих: обережно! Після прочитання розвивається гостре бажання зірватися, купити авіаквиток в таку чудову і чарівну країну висхідного сонця!
ВІДЕО: Ремесла Узбекистану. Шиття золотом
OUTLOOK пощастило побувати в гостинному Узбекистані і ближче познайомитися з ремеслами цієї дивовижної країни. Сьогодні ми розповімо вам про мистецтво шиття золотом, яке здавна вважалось мистецтвом знаті,. Розкажемо ми й про те, які матеріали використовує майстер, в чому секрети і унікальні особливості цього ремесла. Відчувайте світ з нами!
Ніч перед Різдвом і після
Різдво приходить, накидаючи теплий кожух на плечі. Ввечері воно приносить із собою м’яке світло першої вечірньої зірки, а зранку будить білим, але теплим сонцем. Якби про відчуття Різдва хтось запитав у бабці моєї прабабці, то, гадаю, її слова були б ідентичні моїм. Бо разом із мисочкою куті із рук у руки українські покоління передають і свої традиції.
Глінтвейн: зігріваємось правильно
Вітамінчики, загартовування, правильний режим дня... Це все добре і корисно, особливо в холоди, ось тільки іноді треба себе і побалувати й одночасно убезпечити від мікробів і застуди. У такий час найкращий засіб – глінтвейн.
СПЕЦПРОЕКТ: Про новорічні та різдвяні традиції. Розповідають Посли.
Звичаї однієї держави відрізняються від іншої, але люди з різних куточків планети однаково чекають на дива, приємні сюрпризи й добру казку напередодні новорічних свят. Тому ми вирішили запитати у дипломатів про особливості святкувань Нового року і Різдва в їхніх країнах.
Азербайджан зсередини: велике і мале сватання
Українка з азербайджанськими корінням Сабіна Сафарова з трепетом ставиться до своєї малої Батьківщини, є членом Союзу азербайджанської молоді в Україні та популяризує культуру цієї країни. Сьогодні розповіддю дівчини про одну з найцікавіших традицій Азербайджану - сватання, ми запускає нову рубрику, в якій українці іноземного походження розповідають про свою Батьківщину.
Гагаузи: этнос Білого Півня
«Жив у глухому гагаузькому селі бідний селянин, і багатства у нього було – троє синів…» - так розпочинається одна з народних казок, створених гагаузами. Цей тюркський народ і насправді жив небагато, кочував селами, пас овець.
Що вони їдять: кухня Риму
Outlook часто розповідає про кухні народів світу, але, коли йдеться про Італію, писати про країну загалом було б злочином. Кожен з її двадцяти регіонів – це окремий світ зі своїми тонкощами і спеціалітетами. І нехай звання гастрономічної столиці Італії носить Болонья, її офіційній столиці Риму теж є чим похизуватися.
ВІДЕО: Ремесла Узбекистану. Вироби з соломки
OUTLOOK пощастило побувати в гостинному Узбекистані і ближче познайомитися з ремеслами цієї дивовижної країни. Сьогодні ми розповімо вам про мистецтво виготовлення виробів з соломки, про те, які матеріали використовує майстер, в чому секрети і унікальні особливості цього ремесла. Відчувайте світ з нами!
Продається все: найкращі ринки планети
У наш час складно здивувати людину, особливо міську, якимось великим магазином або ринком, оскільки навіть у міні-маркеті біля будинку можна купити все. Утім, по всій планеті продовжують працювати легендарні базари, про які століттями складають легенди і розказують із захватом, розуміючи, що вони – набагато більше, ніж просто місце для збуту товарів.
Східна музика суфіїв: Кавалі
«Кохання виникає, коли ти дивишся в очі іншої людини і бачиш в них Бога», - так перекладаються рядки однієї з арабських пісень, що називається Кавалі. Їхнє авторство приписують східним мандрівникам суфіям, котрі, намагаючись знайти сенс існування, босоніж сходили півсвіту. У подорожах вони складали пісні, в яких розповідали про те, що їм довелося пережити.
Кабукі: тернистий шлях квітки
Традиційний японський театр кабукі завжди лишався загадкою для європейського менталітету: зрозуміти спектакль без підказок гіда може хіба що спеціаліст з культури Країни вранішнього сонця.
Не зламай язика. Найбільш складні діалекти світу
Кажуть, чим простіше, тим краще, але чи так це? Ми знаємо, що не всі народності сповідують цей принцип. OUTLOOK знайшов найбільш дивніі, складні і важко вимовляючі мови світу і хоче поділитися цим з читачами.
Смачна Японія: скуштувати країну на зуб
Морозиво зі смаком конини, мариновані комахи, риба зі смертельною отрутою – японській кухні є чим дивувати, вражати й шокувати. І чесно кажучи, перелік цих страв не завжды сприяє апетитові. Але ми не женемося за екзотикою. Істинний гастротуризм – це спроба збагнути менталітет і відчути національний колорит через традиційну кухню, а не покуштувати найбільш екстравагантних наїдків.
Живий танець. Полька
Цей танець не має жодного відношення до Польщі. У цьому життєрадісному і пустотливому темпі крутиться вся Європа і Америка, лише скромно додаючи до слова «полька» своє географічне розташування. Наприклад, фінська, андіжонська або навіть мексиканська. Саме з цієї хореографії починають діти, її ж вважають «вищим класом», який під силу лише витривалим танцюристам з міцним вестибулярним апаратом.
Закрити
Outlook facebook page