RU  UK  EN
Статьи  >  Дізнайся  >  100 років незалежності країн Балтії. Посли Латвії, Литви та Естонії зустрічають друзів

100 років незалежності країн Балтії. Посли Латвії, Литви та Естонії зустрічають друзів

Цього року країни Балтії - Литва, Естонія і Латвія - відзначають сторіччя проголошення незалежності. Тоді Українська Народна Республіка однією з перших визнала право балтійських народів на самовизначення. У Ризі й Талліні деякий час навіть діяли дипломатичні представництва УНР. Своєю чергою після розпаду СРСР Литва, Естонія і Латвія серед перших визнали незалежність України і встановили з нею дипломатичні відносини.

В рамках святкування 100-річчя незалежності країн Балтії в багатьох країнах Європи зараз відбуваються численні культурно-мистецькі події. Посольства Литви, Естонії та Латвії в Україні та особисто Надзвичайні та Повноважні Посли організували урочистий дипломатичний прийом  в Національному заповіднику "Софія Київська" і підготували виставку "балтійських" робіт відомого українського художника Юрія Химича.

Святковий захід відвідали Міністри закордонних справ України та Литви, Надзвичайні та Повноважні Посли таких іноземних держав, акредитованих в Україні як: Молдова, Палестина, Австралія, Грузія, Бельгія, Сербія, Словенія, Болгарія, Туркменістан, Вірменія,  представники державних органів, політики, бізнесмени, громадськість, ЗМІ.

Відкрив вечір Посол Латвії в Україні Юріс Пойканас, він привітав усіх, хто розділив із господарями свято 100-річчя незалежності країн Балтії та зазначив, що цей період був складним та бурхливим. «Нам навіть в один момент здавалося, що ми не маємо можливості повернутися на політичну карту Європи та світу. Та мобілізуючи всі сили наших народів ми повернули свободу та незалежність. І я впевнений, що Україна зможе також гідно вирішити усі сьогоднішні виклики. Ми з Вами і ми віримо у Вас. Балтійські держави сьогодні готові будувати майбутнє з нашими партнерами з ЄС та Україною. Хай живе наша дружба!», - зазначив пан Пойканас.

В свою чергу Посол Естонії Герт Анцу підкреслив, що сторіччя незалежності є дуже важливою для естонців подією. «Ми вдячні, що ви прийшли відсвяткувати цю щасливу дату разом. Погодьтеся таке буває раз в 100 років. Можемо пишатися, що стосунки між державами у розквіті і ще ніколи не були такими тісними як зараз. Бажаю усім гарного настрою і хочу щоб цей захід став найкращим в цьому році в Україні після Фіналу Лігі чемпіонів, звичайно», - із посмішкою зазначив Посол.

«100 років тому ми поклали фундамент своєї державності, те саме зробила і Україна. Впевнений, що наша спільна історія буде гарантом нашої дружби і світлого майбутнього», - підкреслив Посол Литви в Україні Марюс Януконіс.

Голова місії надав слово Міністру закордонних справ Литви Лінасу Лінкявичусу, який зазначив, що сьогодні ми стоїмо перед важливим питанням куди, чому і як ми йдемо, за що боремося. «Ми можемо прослідкувати як багато спільного було на наших шляхах. Колись і сьогодні. Я особисто можу сказати, що коли звучить гімн України, то я відчуваю величезну близькість, він нагадує мені Майдан, боротьбу за свободу. Я так само пишаюся Вами. Нехай Бог буде з Вами і Вашою державою. Разом до перемоги».

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін підкреслив приємність чудового літнього вечора, на якому друзі вітають друзів і коли у виконанні віртуозних джазменів лунає п’ять державних гімнів. «Джаз - це завжди музика свободи. В джазі кожен грає свою мелодію і всі разом грають одну. Тут ноти волі і дружби. Ви бачите чотири країни сьогодні, які заплатили високу ціну за своє місце в Європі. У кожного з нас - своя історія, але багато і паралелей між нами», - на завершення сказав Міністр.

Дійсно, як зазначив пан Клімкін, усі гості могли у невимушеній атмосфері насолодитись літнім вечором під чудову джазову музику, поспілкуватись із друзями та однодумцями та познайомитись із виставкою робіт Юрія Химича, створених під час його перебування у Вільнюсі, Талліні та Ризі у 1960-х та на початку 1970-х років. Твори митця свідчать про захоплення художником архітектурою балтійських столиць та є проявом щирої симпатії і поваги до литовців, естонців та латишів, їхньої культурної самобутності. Колорит святу додали виступи етно-колективів. 

Вам это будет интересно:
Птахам хочеться тепла. Де зимують птахи
У дитинстві я міг годинами дивитись на небо, розглядаючи вервечки птахів, які відлітали у вирій. Для дитини це було справжньою магією. І нехай сьогодні на моїй книжковій полиці майже не зосталось книжок про чародійство, подорожі крилатих до тепла, в надії перезимувати, не залишають мене байдужим.
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
Харківський Дипломатичний Клуб святкує першу річницю створення!
23 грудня у стінах Харківського Дипломатичного клубу пройшов новорічний Гала-вечір на честь річниці його створення. Учасниками заходу стали народні депутати, керівники структур міста й області та громадськх організацій, губернатори, почесні консули, керівники ВНЗ, та інші почесні гості.
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
Хаапсалу: естонський настрій
Ми знаємо Естонію як батьківщину Skype і самобутніх страв на кшталт молочного супу з овочами, ми дивуємось відсутності майбутнього часу в національній мові. А сьогодні розглянемо крихітку-країну більш предметно, заскочивши в «осиновий гай» – місто Хаапсалу, столицю Ляенеського повіту держави.
Музеї, що лікують
«Мені, будь ласка, еліксир від головного болю, настоянку на корені мандрагори, пігулки від серця і трохи морфіну…» – приблизно так зверталися до аптекарів пацієнти кілька століть тому. А ті готували різноманітні бовтанки і суміші у фармакологічних лабораторіях, які знаходилися прямо в сусідніх кімнатах.
"Made in Slovenia". Відкриття виставки сучасного словенського дизайну
З 5 по 15 листопада пройде виставка "The Future of Living" ("Майбутнє життя"), організована у співпраці Посольства Республіки Словенія в Україні з Центром креативності Республіки Словенія та Музеєм історії міста Києва.
Несповідимі шляхи щастя: де загадувати бажання в Латвії?
Мандрівка в Латвію обриває ланцюг повсякденності, впускаючи у світ потаємні фантазії, котрим немає виходу в коловороті буднів. Блукаючи у вікових соснах, свіжий балтійський бриз млосно перебирає струни очікування чогось незвичного. Мрії справді збуваються – тільки треба знати, де загадувати бажання.
Відриття Скверу Мислителів у Харкові!
23 жовтня за ініціативи Посольств Казахстану та Азербайджану в Україні та за підтримки Харківської міської ради, Почесного консульства Казахстану в Харкові та Харківського Дипломатичного Клубу відбулось урочисте відкриття Скверу Мислителів у Харкові, який символізує дружні відносини між Україною, Азербайджаном та Казахстаном.
«Школа молодого дипломата» з Харкова в проєкті Diplomatic Greetings
У понеділок, 18 жовтня, відбувся проєкт Diplomatic Greetings за участі членів "Школи молодого дипломата" при Харківській міській раді. Спікерами заходу стали Надзвичайний та Повноважний Посол України Олександр Сліпченко, Надзвичайний та Повноважний Посол Чорногорії в Україні пані Драгіца Понорац ...
У Харкові відкриють Сквер Мислителів на знак дружніх відносин між Україною, Азербайджаном та Казахстаном
23 жовтня за ініціативи Посольств Казахстану та Азербайджану в Україні та за підтримки Харківської міської ради, Почесного консульства Казахстану в Харкові та Харківського Дипломатичного Клубу відбудеться урочисте відкриття Скверу Мислителів у Харкові. Меценатом проєкту став Почесний консул Казахстану у Харкові, Емін Наджафлі.
Вручення вірчих грамот Президенту України новопризначеними главами місій
1 жовтня Президент України Володимир Зеленський прийняв вірчі грамоти в Апостольського нунція, послів Держави Ізраїль та Латвійської Республіки.
Прибалтика музейна
Прибалтика – гарне місце для недорогого туризму в Європі. Вона відома, крім усього, і своєю мінливою погодою. Води і вітри Балтики дають про себе знати несподіваними опадами, та це не привід сидіти в номері: довкола безліч дивовижних музеїв, а об’їхати всі три країни за кілька днів не така вже й велика проблема.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Незважаючи на розпал літніх відпусток, багато культурних заходів за участі іноземних дипломатичних установ відбулось в серпні в Україні. Далі представляємо вашій увазі підбірку деяких з них.
64-ий Національний День Малайзії!
31 серпня малазійці у всьому світі відзначають Національний День. Темою цьогорічного свята стала «Малайзійська турбота» (“Malaysia Care”), що уособлює діяння малайзійців, притаманну їм турботу та гостинність.
Вручення вірчих грамот чотирма новопризначеними послами Президенту України
19 серпня Президент України Володимир Зеленський прийняв вірчі грамоти у послів Ірландії, Федеративної Республіки Нігерія, Республіки Корея та Республіки Вірменія.
Каламая: перша лінія естонського авангарду
У тихих водах рибальських сіл вирують ідеї. Талліннська богема відродила до життя старовинний приморський квартал Каламая. У Середні віки тут селилися рибаки і човнові майстри, а зараз сюди стікаються ловці душ, що плетуть строкаті сітки студій, галерей, лавок і кафе на зелених вулицях, що біжать до моря.
Національний день Бельгії-2021!
21 липня у Києві відбувся дипломатичний прийом з нагоди 190-ї річниці з дня присяги Леопольда Сакскобургського на вірність новій бельгійській конституції і обрання його першим монархом. Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Бельгія в Україні Алекс Ленартс радо вітав гостей на урочистому заході, серед яких були присутні...
Хвилями часу: Історичні вітрильники Естонії
Історія Естонії зберігається не у пергаментних сувоях, а у свинцевому літописі Північного моря. Звивиста берегова лінія протяжністю три тисячі кілометрів бачила мільйони вітрильників, починаючи зі смугастих полотнищ драккарів і закінчуючи поземним польотом кліпера над хвилями за доби пари й електрики.
Що вони їдять: Латвія
Прийнято вважати, що Латвія – це ризьке узбережжя, старовинні й затишні міста та прекрасний клімат. Усе це вірно, от тільки багато хто забуває про місцеву кухню. Outlook, побувавши там, не може не поділитися розповіддю про смачні, а інколи й дуже незвичайні страви.
Закрыть
Outlook facebook page