RU  UK  EN
Статьи  >  Дізнайся  >  Яскравіше тисячі смарагдів. У Києві відкрилася виставка, присвячена українці Катерині Десницькій - дружині принца Таїланду

Яскравіше тисячі смарагдів. У Києві відкрилася виставка, присвячена українці Катерині Десницькій - дружині принца Таїланду

Катерина Десницька - родом з Волині. Втім, в світі її знають, як принцесу Таїланду, дружину принца Чакрабона. Ця незвичайна українка відома своєю безстрашністю і силою духу. Недарма під час російсько-японської війни вона відмовилася від привабливої ​​пропозиції жити в розкоші і багатстві і пішла на фронт працювати медсестрою. Після повернення доля винагородила її за сміливість. А історія її любові до сих пір захоплює любителів щасливих історій.

1 чеврня в Національному музеї імені Тараса Шевченка за підтримки Консульства Королівства Таїланд в Україні відкрилася виставка «Катерина Таїландська. Виставка про долю і любов Каті Десницької». Відкриття виставки ознаменувалося презентацією книги видавництва "Pinzel" про долю легендарної українки.

З віхами життя Катерини Десницької українську громадськість познайомив Почесний консул Королівства Таїланд в Україні Михайло Радуцький. Вітальне слово також взяли Голова департаменту культури КМДА Діана Попова, Директор Національного музею імені Тараса Шевченка Дмитро Стус.

Початок XX століття. Каті Десницькій - п'ятнадцять років. Їй ще невідомі життєві тяготи. Вона проводить щасливі дні з мамою і старшим братом. Поки ніхто не зміг похитнути її впевненість: так буде завжди. Але безхмарне щастя не триває вічно. Помирає мати, і діти приймають рішення про переїзд - так Катя та Іван потрапляють в Петербург. Дівчина вступає до училища і закінчує курси сестер милосердя. Саме в цей період вона говорить про те, що її призначення - допомагати людям. Вона має намір відправитися на фронт, і тяготи військового життя не лякають її. Але одного разу на світській вечірці з нею знайомиться принц Таїланду, і ця зустріч стає доленосною.

Говорили, сіамський принц закохався в Катю Десницьку з першого погляду. Запропонував руку і серце. Але у дівчини були інші плани, і, не дивлячись на взаємнц любов,що вспалахнула, Катя поїхала на фронт.

Принц Чакрабон кожен день писав їй листи, благав повернутися. Попереджав про небезпеку, боявся, що чийсь зрадницький постріл обірве життя його коханої. Але доля розпорядилася інакше. Катя Десницкая дійсно повернулася, з трьома заслуженими нагородами «за безстрашну хоробрість». Принц зробив пропозицію, і щасливі молодята приїхали в Таїланд. Але там їх чекало нове випробування.

Батьки принца були вражені. Їхній син порушив традиції вікової давнини, відмовився від прийнятого в тому середовищі багатоженства і не побажав одружитися з жінкою з королівського роду. Вибір Чакрабона був сприйнятий як особиста образа. Ще б пак, заради красуні-українки він не послухався батьків, пішов проти їх волі ... а тому втратив можливість претендувати на престол. Але минуло кілька років. Добра вдача і м'яка натура Каті Десницкой зробили неможливе. Батьки полюбили дівчину і зізналися: насправді, вони схвалюють вибір сина.

У свою чергу, Катя рахувалась з традиціями Таїланду. Вона погодилася взяти друге, екзотичне ім'я - На Пітсанулок. Вивчила тайську мову, прекрасно спілкувалася з дипломатами різних країн англійською, німецькою та французькою. Її ерудиція і здатність вирішити будь-яку проблему викликали непідробний захват і захоплення. Але всьому приходить кінець, і любов - не виняток.

Принцеса дізналася про зраду чоловіка і подала на розлучення. Далі події розвивалися катастрофічно швидко. Королівська родина подбала про те, щоб син Каті і Чакрабона залишився в Таїланді. Десницькій довелося виїхати. А через рік після розлучення в 1920 році принц загинув.

Історія Каті Десницької надихала письменників, серед яких були Костянтин Паустовський, Віктор Шкловський, Лев Тоні ... А моменти життя знаменитої українки обіграються в багатьох літературних творах.

Вам это будет интересно:
Гід по старині: Европейські блошині ринки
Всупереч поширеній думці, європейські блошині ринки мають небагато спільного з секонд-хендом або звичайними торговельними рядами традиційних речових базарів. По суті, ці місця унікальні тим, що своєрідно відображають дух країни, а по непоказних, на перший погляд, товарах можна прочитати її минуле, відчути настрій епохи.
"Le Grand Louvre"
В найбільш знаному музеї світу, французькому Луврі, було впершо відкрито двері для публіки в 1793. Хоча й до цього ця будівля була відома далеко за межами Франції. Тільки от використовувалась вона далеко не в таких піднесених цілях, як зараз.
Зимова казка: які міста найгарніше прикрашають до Нового року
До початку 2022 року лишилося зовсім обмаль часу, тому, якщо ви ще не вирішили, де саме будете відзначати найпопулярніше свято на нашій планеті, OUTLOOK пропонує свою добірку найбільш яскравих міст для святкування. У них всі бажання і мрії неодмінно збудуться!
Харківський Дипломатичний Клуб святкує першу річницю створення!
23 грудня у стінах Харківського Дипломатичного клубу пройшов новорічний Гала-вечір на честь річниці його створення. Учасниками заходу стали народні депутати, керівники структур міста й області та громадськх організацій, губернатори, почесні консули, керівники ВНЗ, та інші почесні гості.
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
Священні тварини інків
Наш «перуанський цикл» продовжується розповіддю про найбільш шанованих тварин у Перу. Вони – як зв'язок піж сьогоднішнім і минулим, грають важливу роль у житті цього народу. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало.
"Made in Slovenia". Відкриття виставки сучасного словенського дизайну
З 5 по 15 листопада пройде виставка "The Future of Living" ("Майбутнє життя"), організована у співпраці Посольства Республіки Словенія в Україні з Центром креативності Республіки Словенія та Музеєм історії міста Києва.
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу
Досвідчені туристи вважають: найпевніший спосіб швидко пройнятися чужою культурою – скуштувати страви місцевої кухні. Щоб не розгубитися при виборі наїдків і заощадити дорогоцінний час для їжі духовної, OUTLOOK радить вам найкращі місця вуличної гастрономії із семи точок земної кулі.
Рисові поля: Злаки неземної краси
- Чи не хочете покуштувати рису? - таким питанням зустрічають гостей в Китаї. А якщо господарі виявляться ще і фермерами, вони можуть запросити вас на незвичайну екскурсію і покажуть шедевр природного мистецтва. Рис, який ми часто вживаємо в їжу, не замислюючись про його естетику, в момент вирощування нагадує ковдру, виткану з різнокольорових клаптиків...
Відриття Скверу Мислителів у Харкові!
23 жовтня за ініціативи Посольств Казахстану та Азербайджану в Україні та за підтримки Харківської міської ради, Почесного консульства Казахстану в Харкові та Харківського Дипломатичного Клубу відбулось урочисте відкриття Скверу Мислителів у Харкові, який символізує дружні відносини між Україною, Азербайджаном та Казахстаном.
«Школа молодого дипломата» з Харкова в проєкті Diplomatic Greetings
У понеділок, 18 жовтня, відбувся проєкт Diplomatic Greetings за участі членів "Школи молодого дипломата" при Харківській міській раді. Спікерами заходу стали Надзвичайний та Повноважний Посол України Олександр Сліпченко, Надзвичайний та Повноважний Посол Чорногорії в Україні пані Драгіца Понорац ...
У Харкові відкриють Сквер Мислителів на знак дружніх відносин між Україною, Азербайджаном та Казахстаном
23 жовтня за ініціативи Посольств Казахстану та Азербайджану в Україні та за підтримки Харківської міської ради, Почесного консульства Казахстану в Харкові та Харківського Дипломатичного Клубу відбудеться урочисте відкриття Скверу Мислителів у Харкові. Меценатом проєкту став Почесний консул Казахстану у Харкові, Емін Наджафлі.
Вручення вірчих грамот Президенту України новопризначеними главами місій
1 жовтня Президент України Володимир Зеленський прийняв вірчі грамоти в Апостольського нунція, послів Держави Ізраїль та Латвійської Республіки.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Незважаючи на розпал літніх відпусток, багато культурних заходів за участі іноземних дипломатичних установ відбулось в серпні в Україні. Далі представляємо вашій увазі підбірку деяких з них.
Затримай дихання. Найнебезпечніші місця для дайвінгу
Після того, як легендарний француз Жак-Ів Кусто за своїми колегами винайшов і вдосконалив акваланг, підводне плавання міцно увійшло у список найбільш популярних,але, на жаль, небезпечних хобі. Outlook попереджує і розповідає про найбільш екстремальні для занурення місця.
Замість візка – човен: знамениті плавучі ринки
Магазини, супермаркети, ринки – всі ці місця невід’ємна частина життя будь-якої людини на нашій планеті. Здавалося б, що в них незвичайного – кругом усе схоже, хіба що товари і ціни різняться в залежності від країни чи міста. Насправді все не зовсім так – до деяких базарів слід діставатися вплав… Про них ми і розповімо.
Поласувати оригінально: найдивніші кафе світу
Маркетологи і ресторатори – народ підприємливий і готовий на все, аби тільки збільшити число відвідувачів власного закладу. Доволі часто способи їхнього «загравання» з публікою схожі одне на одне, а дизайн і меню мало чим відрізняються. Тому ми добряче пошукали по всьому світу і зібрали для вас колекцію справді оригінальних закладів.
ВІДЕО: Загадка на півдні Франції - печера Шове
У 1994 році в горах на півдні Франції була виявлена печера, всередині якої знаходилося більше тисячі наскельних зображень, що датуються 34 століттям до н.e. На думку експертів, це сліди першої цивілізації на території Європи. Чудовою якістю збережених малюнків печера зобов'язана тому...
64-ий Національний День Малайзії!
31 серпня малазійці у всьому світі відзначають Національний День. Темою цьогорічного свята стала «Малайзійська турбота» (“Malaysia Care”), що уособлює діяння малайзійців, притаманну їм турботу та гостинність.
Вручення вірчих грамот чотирма новопризначеними послами Президенту України
19 серпня Президент України Володимир Зеленський прийняв вірчі грамоти у послів Ірландії, Федеративної Республіки Нігерія, Республіки Корея та Республіки Вірменія.
Закрыть
Outlook facebook page