RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Каїр is the capital of…

Каїр is the capital of…

Автор: 16.11.2021 | Єгипет, is the capital of
Курорти формату All Inclusive, піраміди і мумії – ось, либонь, і все, що спадає на думку, коли говориш про Єгипет. А тим часом це одна з найдавніших держав світу, а його столиця Каїр - не просто найбільше місто Близького Сходу й Африки з населенням у 19 мільйонів людей, це мегаполіс, котрий об’єднує в собі стародавні історичні пам’ятки і скляні хмарочоси, сміттєві звалища і дорогі магазини, незліченні багатства і кричущу бідність.

Про такий різний і самобутній Каїр ми і розкажемо.

Каїр посідає 15-те місце у списку найбільш густонаселених міст світу. За останні кілька років він розрісся настільки, що крайній житловий будинок міста стоїть всього в 200 метрах від Сфінкса. Як і будь-який інший мегаполіс, Каїр не завмирає ані на секунду: юрби людей – місцевих, тих, що приїхали на заробітки, а також туристів – снують по його давніх жовтих вулицях з раннього ранку і до пізнього вечора, автомобілісти і мотоциклісти штовхаються у пробках, гул тисяч голосів зливається з шумом моторів і клаксонів. Це місто, де курять неймовірно міцний кальян, вулицями літає сміття й обривки паперу, де торгують на кожному кроці і продають все, що тільки можна продати, місто з безумним трафіком і дев’ятьма світлофорами на багатомільйонну агломерацію.panorama-of-cairo.jpgФото alittlenomad.com

Каїр розташований поруч із дельтою Нілу й умовно ділиться на старе місто і нове. Старе розташоване на східному березі ріки. Це традиційно ісламська територія, котра повністю зберегла своє стародавнє обличчя, хоч і постраждала внаслідок землетрусу 1992 року. Утім, саме завдяки йому було реконструйовано численні мечеті і пам’ятки, що перебували в занепаді протягом кількох десятиліть. В ісламському Каїрі можна загубитися в лабіринті вузьких, хаотично забудованих вуличок, побачити історико-культурні пам’ятки і пройнятися атмосферою знаменитих східних базарів. Саме в старому місті розташовані популярні пам’ятки: мечеті Ібн Тулуна і Амра ібн Аль-Аса, Коптський музей, Вавилон Єгипетський, церкви Святого Георгія и Святої Варвари. Нова ж частина розташована із західного боку Ніла і забудована за паризьким типом – з широкими проспектами, тихими парковими зонами, урядовими будівлями, сучасними бізнесовими і торговими центрами. Тут теж є популярні серед туристів пам’ятки. Наприклад, відомий Єгипетський музей – найбільше у світі сховище предметів давньоєгипетського мистецтва.2804852.jpgФото stocksy.com

За мірками Близького Сходу Каїр – доволі розвинене і багате місто. Це не тільки важливий релігійний і освітній центр (тут міститься стародавній і дуже престижний мусульманський університет Аль-Азхар), але й столиця арабського кінематографа, музичної і медіа-індустрії. Численні інтернаціональні медіа й корпорації обирають Каїр як свою штаб-квартиру на Близькому Сході, що робить місто привабливим, зокрема для закордонних спеціалістів. Життя тут коштує недорого, а заробляти експат може в районі трьох тисяч доларів на місяць. А ось місцевим і гастарбайтерам із довколишніх країн платять не так добре – 150-200 доларів на місяць. Але й це більше, ніж у багатьох країнах Близького Сходу й Африки, тому для багатьох Каїр надає гарну можливість підзаробити.

Всупереч розхожій думці, основну частину доходу Каїру приносить не туризм, хоча мандрівники теж роблять відчутний внесок в економіку. Столиця Єгипту – великий промисловий, фінансовий і діловий центр. Тут на околицях міста зосереджено близько чверті всіх промислових підприємств Єгипту. Найбільш важливимигалузями вважаються металургійна, цементна і поліграфічна. Також у Каїрі розташовані головні офіси всіх національних банків і компаній, а на окраїні недавно було збудовано центр комп’ютерних і телекомунікаційних технологій «Розумне село» за аналогією з американською Силіконовою долиною, куди з’їжджаються найбільш передові айтішники і стартапери країни.Spices-Egypt-Cairo-Local-Market.jpgФото expatexplore.com

Але разом з тим у Каїрі немало соціальних та екологічних проблем. Незважаючи на швидке економічне зростання, тут все ще панують доволі суворі закони щодо жінок. Як у більшості мусульманських країн, недотримання прав жінок і їхня дискримінація- звична справа і для цього мегаполіса. Через високий ризик домагань і насильства торік столиця Єгипту очолила рейтинг найбільш небезпечних міст світу для жінок.

Друга велика проблема Каїра – його густонаселеність. Чисельність людей зростає так швидко, що це нівелює всі економічні досягнення, які спостерігаються в Єгипті протягом останніх кількох років. Звідси – бідність і бруд, котрі можна побачити неозброєним оком. Третина каїрських будинків не мають водопроводу і каналізації, а близько мільйона людей і поготів живуть у «Місті мертвих» (ісламському цвинтарі, склепи якого бідні єгиптяни використовують як житла), і якщо мандрівники минулого казали, що Каїр пахне гарячими цеглинами, то тепер у повітрі куди частіше витає запах вихлопних газів і відходів.d763bad9-city-9087-164429bf757.jpgФото kayak.co.in

Тут є цілі райони, що потопають у смітті. Найбільш відомий із них – так зване «Місто сміттярів», в якому проживають 60 тисяч людей. І всі вони займаються сортуванням сміття. З ранку до ночі діти і дорослі перебирають відходи 19-мільйонної агломерації, а, коли стемніє, ідуть відпочивати у свої нетрі, розташовані поруч, серед звалища. Через те, що сміття із столиці не вивозять, а просто звалюють у купу, Каїр вважають одним із найбрудніших міст світу, а забруднення повітря тут викликає серйозну стурбованість серед екологів. Науковці і медики кажуть, що дихати каїрським повітрям – все одно, що викурювати тридцять сигарет на день.

Утім, ця неприглядна реальність компенсується добрими звичаями і дружнім ставленням каїрців і до «своїх», і до іноземців. Тут не прийнято грубіянити, а те, що сутички на вулицях рідкість, пояснюється не стільки присутністю озброєних поліцейських на кожному кутку, скільки вродженою миролюбністю містян. Тому Каїр неодмінно вартий того, щоб побачити на власні очі всі його контрасти.

Головне фото enjoyegypttours.com

Вам это будет интересно:
Стражі морів: вражаючі маяки світу
Слово «маяк» викликає красиві асоціації: морські пригоди, шторми, величезні кораблі. І ми хочемо не розвіяти ці думки, а навпаки підкинути хмизу у вогонь. У світі їх безмежна кількість, вони вражають своєю красою та неповторніст. Сьогодні ділимося з вами п’ятіркою найдивовижніших маяків!
За водними процедурами – в пустелю!
Місто, де Олександру Македонському передрекли завоювання світу. Місто, куди навідувалася Клеопатра щоб поплескатися в теплих цілющих джерелах. Місто, яке сьогодні складно відшукати на карті без хорошої оптики. Сіва. У самому серці Сахари, в 560 кілометрах від Каїра чекає на «свого» допитливого відвідувача невелике поселення з незмірно великою історією.
Шарм-ель-Шейх: танцюємо у пустелі, пірнаємо і вчимося торгуватися…
Узбережжя Червоного моря прикрашене курортним містом Шарм-Ель-Шейх, що перекладається витончено: «бухта шейха». Оточена Синайськими горами, вона надійно схована від вітру і негоди, зберігаючи затишний для подорожей цілий рік…
Затримай дихання. Найнебезпечніші місця для дайвінгу
Після того, як легендарний француз Жак-Ів Кусто за своїми колегами винайшов і вдосконалив акваланг, підводне плавання міцно увійшло у список найбільш популярних,але, на жаль, небезпечних хобі. Outlook попереджує і розповідає про найбільш екстремальні для занурення місця.
Тбілісі is the capital of ...
Кожне місто у світі має власне впізнаване обличчя, котре закарбовується у пам’яті мандрівників. Обличчя Тбілісі з часом дорослішає і кращає, набуває благородних європейських рис, при цьому не втрачаючи колоритних чортиків в очах…
Заступниця Міністра туризму Єгипту про відновлення подорожей
15 липня за участі Надзвичайного і Повноважного Посла Єгипету в Україні Аймана Елгаммалі відбулась пресконференція із заступницею Міністра туризму та пам’яток старовини Єгипту Гхадою Шалябі.
Якщо у тебе 10 доларів і ти в Хургаді
Продовжуємо витрачати 10 $ по світу... Сьогодні в пісках єгипетської Хургади шукаємо те, у що варто вкласти свої гроші, щоб відчути місто на смак і на дотик. І водночас розберемось, як не потрапити у пастки продавців, котрі заради вашого туристичного гаманця готові побудувати нові піраміди і вивести незнаний вид жуків-скарабеїв.
Бриджтаун is the capital of...
Помпезний міст, невеличкий місток чи проста дерев’яна кладочка завжди є символом чогось, що об’єднує. Ось і місто-міст Бриджтаун, столиця Барбадосу, яке отримало свою назву завдяки двом мостам, що пролягають через затоку Карлайл, об’єднує собою і в собі багато різноманітного, протилежного і, на перший погляд, непоєднуваного.
Продається все: найкращі ринки планети
У наш час складно здивувати людину, особливо міську, якимось великим магазином або ринком, оскільки навіть у міні-маркеті біля будинку можна купити все. Утім, по всій планеті продовжують працювати легендарні базари, про які століттями складають легенди і розказують із захватом, розуміючи, що вони – набагато більше, ніж просто місце для збуту товарів.
Ісламабад is the capital of…
Попри промовисту назву Ісламабад, мабуть, найбільш світське, космополітичне та вестернізоване місто мусульманського Пакистану, котре є ще й столицею цієї держави. І хоча Ісламабад важко зарахувати до щасливчиків, оскільки важливі стратегічні дороги завжди були в стороні, йому є чим вас здивувати. Чим і як він живе - далі в OUTLOOK.
Дипломатія в умовах карантину. Вручення вірчих грамот новопризначеними послами
11 грудня Президент України прийняв вірчі грамоти у послів Австралії, Єгипту, Ємену, Йорданії, Монголії, Норвегії, Пакистану, Таджикистану, Таїланду, Таджикистану та Філіппін. На церемонії були присутні заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква та заступник Міністра закордонних справ України Євгеній Єнін.
Глибокі музеї
Ще кілька століть тому морський транспорт був не просто найпопулярнішим, але й часом єдиним способом дістатися з точки А в точку Б. Однак, як відомо, форс-мажори трапляються на будь-яких дорогах, навіть водних, і за історію людства безліч кораблів так і не пристало до берега. Проте відносна «збережність» дозволяє затонулим суднам знайти друге життя, перетворившись на музеї.
Ашхабад is the capital of…
Розташований у південно-західній частині сучасного Туркменістану Ашгабат і його околиці – здавна дуже важлива для Середньої Азії торгова зона, котра остаточно оформилась у місто-фортецю наприкінці XIX століття. Назва теперішньої столиці має персидське походження і означає «місто кохання».
Анкара is the capital of…
У силу різних причин, а головне, завдяки своїй туристичної популярності та розмаху Стамбул сприймається більшістю туристів (ба навіть тими, хто побував у Туреччині) столицею цієї країни, хоча насправді головним містом є Анкара. Саме про неї, таку турецьку та інтернаціональну водночас, ми і розповідаємо сьогодні.
Ліма is the capital of...
Досвідчені мандрівники кажуть, що, коли багато їздити по світу, починаєш приблизно розуміти, як влаштовані мегаполіси. І якщо в Європі, Азії чи США досвіду і кмітливості для орієнтування цілком вистачає, то у південноамериканських містах про свої знання можна забути. Сьогодні ми розкажемо про одне з таких місць, Ліму – столицю Перу.
Не тільки нафта і туризм: сафарі від африканських роботодавців
У світі безліч варіантів професій, які може опанувати людина. Північна Америка дала поштовх стартапам та банківскому сектору, Азія - високим технологіям, Європа - медицині... А ким же працюють люди на найбільш сонячному континенті - давайте дізнаємось!
Бейрут is the capital of...
Бейрут – своєрідний острівець Європи в арабському світі. Ліванську столицю називають по-різному: за великий вибір модних бутіків і насичене нічне життя – Парижем Близького Сходу, за чудові можливості для бізнесу і надійність місцевих банків – Середземноморською Швейцарією, а за непоборний дух і безліч пережитих лих – Містом-феніксом.
Антананаріву is the capital of...
Острів Мадагаскар – батьківщина лемурів, головний постачальник ванілі, натхнення для мультиплікаторів і мекка для любителів яскравих вражень. З XVI століття приваблював французів та англійців, піратів і мандрівників. Багато подорожніх, котрі побували у всіх куточках світу, знаходили прихисток саме тут, на березі Індійського океану.
Сан-Марино is the capital of...
Крихітна гірська держава Сан-Марино, оточена зусібіч Італією, відома не тільки завдяки своєму розміру, але й як популярне туристичне місце. Ми захоплюємося його пам’ятками і красотами не менш ніж мандрівники, але пропонуємо поглянути на однойменну столицю країни і як на місто для життя.
Банк менталітетів: Єгипет
Єгиптяни складають думку про людину відразу ж після привітання, переважно у вигляді рукостискання. Та пам’ятайте – воно має бути неодмінно міцним, інакше буде розцінено як вияв нещирості… Так що вітаємось і продовжуємо знайомитися з особливостями менталітету цього народу!
Закрыть
Outlook facebook page