RU  UK  EN
Статьи  >  Дізнайся  >  Наукові хроніки у медіа-центрі ГДІП: «Україна–Австрія–Угорщина: сто років відносин»

Наукові хроніки у медіа-центрі ГДІП: «Україна–Австрія–Угорщина: сто років відносин»

Автор: 08.05.2018 | дипломатія, посол
30 квітня 2018 року у Медіа-центрі Генеральної дирекції з обслуговування іноземних представництв відбувся круглий стіл на тему: «Україна–Австрія–Угорщина: сто років відносин».

Серед запрошених доповідачів були Державний секретар МЗС України Андрій Заяць, Надзвичайні і Повноважні Посли Угорщини в Україні Ерно Кешкень, Австрійської Республіки в Україні Герміне Поппеллер, доктор історичних наук, професор Ігор Жалоба, голова Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин, доктор історичних наук, професор Ірина Матяш тагенеральний директор ДП «ГДІП» Павло Кривонос,

Відкрив захід вітальним словом генеральний директор ДП «ГДІП» Павло Кривонос, наголосивши, що Медіа-центр ГДІП вже традиційно є інформаційним майданчиком для промоції та зміцнення відносин у сфері культурної дипломатії.

Державний секретар МЗС України Андрій Заяць у своєму виступі підкреслив, що українська дипломатія має давню історію. Проте саме в часи Української революції 1917–1921 років відбулася одна з визначних подій українського державотворення – заснування сучасної української дипломатичної служби. Її головними завданнями стали міжнародне визнання України як самостійної європейської держави, налагодження відносин з провідними країнами світу та захист щойно здобутої державної незалежності.

“Сторіччя української дипломатичної служби – не лише важлива віха нашої інституційної історії, але й привід для роздумів про зв’язок засадничих принципів модерної української дипломатії з основами національної дипломатії, закладеними нашими попередниками” – підсумував А. Заяць.

Під час свого виступу Надзвичайний і Повноважний Посол Австрійської Республіки в Україні Герміне Поппеллер зазначила, що 2018 рік є пам’ятним роком не тільки для Австрії та України, а й для всієї Європи. У центрі спогадів стоять завершення Першої світової війни, розпад Великої Габсбурзької монархії і як наслідок – утворення нових численних незалежних держав. Зокрема, й існування, хоч і нетривале, Української держави. В тих історичних умовах Українська держава, зважаючи на різні чинники, мала надзвичайно малі шанси вижити. Свій виступ пані Посол завершила словами про те, що сьогодні Україна є рівним європейським партнером.

Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень підкреслив, що умови для створення УНР були сформовані тогочасними історичними умовами. Українська держава самостійно вела переговори з європейськими країнами, ефективність такого спілкування засвідчив підписаний Брестський мир. “Саме тоді було встановлено дипломатичні відносини Української держави з центральними країнами. Базуючись на взаємних інтересах, у Києві було відкрито 11 дипломатичних представництв, зокрема й Австро-Угорської монархії. Вже тоді Угорщина прагнула встановлення тісних дипломатичних відносин між країнами” – зазначив пан Е. Кешкень.

Професор Ірина Матяш підготувала для учасників заходу презентацію на основі архівних документів, які засвідчили встановлення офіційних дипломатичних відносин між Українською Народною Республікою та Австро-Угорщиною. Пані І. Матяш розпочала свій виступ з окреслення підґрунтя встановлення відносин УНР з країнами світу, що було зумовлено підписаним 27 січня (9 лютого) 1918 р. у Брест-Литовську мирним договором між УНР та представниками країн Четверного союзу. Згаданий договір, зокрема, передбачав “негайне встановлення дипломатичних і консульських зносин (ст. IV), звільнення військовополонених (ст. VI), започаткування товарообміну (ст. VII)”. Розповіла пані професор про історію обрання представників та відкриття дипломатичних осередків, складні умови, у яких перебувала українська дипломатія, та перемоги її представників.

До речі, продовження встановлення дипломатичних відносин між нашими країнами відбулося й згодом. 17 квітня 1969 р. засновано Генеральне консульство Угорської Народної Республіки в Києві. 1 грудня 1991 року засновано Генеральне консульство Австрійської Республіки в Києві. 3 грудня 1991 р. Угорщина визнала Україну і вже 6 грудня 1991 р. на вулиці Рейтарській, 33 було відкрито Посольство Угорської Республіки, що стало першим закордонним дипломатичним представництвом у незалежній Україні.

24 січня 1992 р. було відновлено дипломатичні відносини між Україною і Австрією. Посольство Австрії в Україні діє за адресою: вул. Івана Франка, 33.

Підсумував вплив історії відносин на сьогодення голова комісії істориків України та Австрії Ігор Жалоба. Варто зазначити, що формат зустрічі передбачав не тільки виступи гостей, а й вільне обговорення наступних питань: аналіз розвиткудипломатичнихвідносини між державами-сусідами протягом минулого століття та сучасний стан дипломатичних відносин між країнами.

Зокрема, ветеран дипломатичної служби, Надзвичайний і Повноважний Посол Ігор Турянський подякував за чудову організацію заходу та поставив питання високоповажним гостям. У Надзвичайного і Повноважного Посла Угорщини в Україні Ерно Кешкеня як він оцінює відносини між Угорщиною та Україною сьогодні, зважаючи на прийняття Закону про освіту та, зокрема, Статтю номер 7. Пан Посол розповів про наукові плани для зміцнення взаємин, а саме про видання книги з дослідженням Ірини Матяш про угорців у Києві українською мовою. Він наголосив, що Угорщина у 1991 році була однією з перших країн відкритою до дипломатичної співпраці з Україною. “Мені шкода, що Угорщина, яка завжди підтримувала Україну, зараз у ЗМІ має негативне висвітлення. Угорці підтримували і підтримують Україну від початку її незалежності. Одна з основних проблем наразі – це питання національних меншин та їхнє ставлення до Закону про освіту. Але разом з тим Угорщина продовжує гуманітарну допомогу Україні. Було запрошено три тисячі дітей на оздоровлення до Угорщини, надана допомога воїнам АТО, продовжується розробка спільних економічних проектів. Угорщина надала кредити для України фактично без відсотків. Тож у нас багато планів та спільних проектів. Одна проблема – це національні меншини і ми її маємо вирішити” – зауважив Ерно Кешкень.

Завершилася зустріч неформальним спілкуванням.

За матеріалами gdip.com.ua

Вам это будет интересно:
Харківський Дипломатичний Клуб святкує першу річницю створення!
23 грудня у стінах Харківського Дипломатичного клубу пройшов новорічний Гала-вечір на честь річниці його створення. Учасниками заходу стали народні депутати, керівники структур міста й області та громадськх організацій, губернатори, почесні консули, керівники ВНЗ, та інші почесні гості.
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
"Made in Slovenia". Відкриття виставки сучасного словенського дизайну
З 5 по 15 листопада пройде виставка "The Future of Living" ("Майбутнє життя"), організована у співпраці Посольства Республіки Словенія в Україні з Центром креативності Республіки Словенія та Музеєм історії міста Києва.
Відриття Скверу Мислителів у Харкові!
23 жовтня за ініціативи Посольств Казахстану та Азербайджану в Україні та за підтримки Харківської міської ради, Почесного консульства Казахстану в Харкові та Харківського Дипломатичного Клубу відбулось урочисте відкриття Скверу Мислителів у Харкові, який символізує дружні відносини між Україною, Азербайджаном та Казахстаном.
«Школа молодого дипломата» з Харкова в проєкті Diplomatic Greetings
У понеділок, 18 жовтня, відбувся проєкт Diplomatic Greetings за участі членів "Школи молодого дипломата" при Харківській міській раді. Спікерами заходу стали Надзвичайний та Повноважний Посол України Олександр Сліпченко, Надзвичайний та Повноважний Посол Чорногорії в Україні пані Драгіца Понорац ...
У Харкові відкриють Сквер Мислителів на знак дружніх відносин між Україною, Азербайджаном та Казахстаном
23 жовтня за ініціативи Посольств Казахстану та Азербайджану в Україні та за підтримки Харківської міської ради, Почесного консульства Казахстану в Харкові та Харківського Дипломатичного Клубу відбудеться урочисте відкриття Скверу Мислителів у Харкові. Меценатом проєкту став Почесний консул Казахстану у Харкові, Емін Наджафлі.
Вручення вірчих грамот Президенту України новопризначеними главами місій
1 жовтня Президент України Володимир Зеленський прийняв вірчі грамоти в Апостольського нунція, послів Держави Ізраїль та Латвійської Республіки.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Незважаючи на розпал літніх відпусток, багато культурних заходів за участі іноземних дипломатичних установ відбулось в серпні в Україні. Далі представляємо вашій увазі підбірку деяких з них.
64-ий Національний День Малайзії!
31 серпня малазійці у всьому світі відзначають Національний День. Темою цьогорічного свята стала «Малайзійська турбота» (“Malaysia Care”), що уособлює діяння малайзійців, притаманну їм турботу та гостинність.
Вручення вірчих грамот чотирма новопризначеними послами Президенту України
19 серпня Президент України Володимир Зеленський прийняв вірчі грамоти у послів Ірландії, Федеративної Республіки Нігерія, Республіки Корея та Республіки Вірменія.
Національний день Бельгії-2021!
21 липня у Києві відбувся дипломатичний прийом з нагоди 190-ї річниці з дня присяги Леопольда Сакскобургського на вірність новій бельгійській конституції і обрання його першим монархом. Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Бельгія в Україні Алекс Ленартс радо вітав гостей на урочистому заході, серед яких були присутні...
Прем’єра вистави Бертольта Брехта «Тригрошова опера» у Львові!
9 липня о 19:30 на Великій сцені Національного академічного українського драматичного театру ім. Марії Заньковецької у Львові за фінансової підтримки Посольства Німеччини в Україні та організаційної - Почесного консульства Німеччини у Львові відбудеться прем'єра вистави «Тригрошова опера» Бертольта Брехта.
Покладання квітів з нагоди 297-го дня народження Махтумкулі Фрагі
25 травня, напередодні одночасно двох свят - Дня працівників культури та мистецтва та Дня поезії великого сина туркменського народу Махтумкулі Фрагі, у Києві за участі Надзвичайного і Повноважного Посла Туркменістану відбулось покладання квітів до пам'ятника національному поету Туркменістану Махтумкулі Фрагі.
Золтан Кіш у Києві. Концерт за підтримки Посольства Угорщини в Україні
24 червня у Колонній залі імені М.В.Лисенка Національної філармонії України відбувся концерт Національного академічного духового оркестру України під диригуванням Олексія Вікулова. Солістом став лауреат міжнародних конкурсів, угорський тромбоніст та учасник всесвітньо відомого гурту Mnozil Brass Золтан Кіш.
29-а річниця заснування ГДІПу. Дипломати вітають!
5 червня 2021 року відбулось велике дипломатично-сімейне спортивне свято з нагоди 29-ї річниці заснування Генеральної дирекції у спортивно-дипломатичному клубі ДП «ГДІП», що на Трухановому острові.
В Києві відбувся концерт до Дня Республіки Азербайджан
27 травня у Колонній залі ім.В.Лисенка Національної філармонії України за підтримки Об'єднаної діаспори азербайджанців України з нагоди державного свята - Дня Республіки відбувся концерт Діалог дружби "Україна-Азербайджан". На заході були присутні Надзвичайні та Повноважні Посли Азербайджану, Туркменістану, Куби ...
Новий Почесний Президент Харківського Дипломатичного клубу
24 травня у Харківському дипломатичному клубі відбулась інагурація його Почесних Президента та членів. У заході взяли участь почесні консули в Харкові Бразилії, Австрії, Словенії, Словаччини, Чорногорії, Грузії, Індонезії, Туреччини, в.о. міського голови Харкова​ Ігор Терехов...
Нагородження переможців 25-ї ювілейної загальнонаціональної премії «Людина року-2020»
22 травня 2021 року в залі Національної опери України відбулася ХХV ювілейна церемонія нагородження переможців загальнонаціональної програми «Людина року-2020» та володарів міжнародних та спеціальних премій програми.
Святкування Дня Африки онлайн!
25 травня на сторінці Facebook Посольства Південної Африки в Києві з 17:00 до 18:30 відбудеться святкування Дня Африки. Вже 58 років поспіль 55 держав на Афринському континенті об'єднуються для відзначення цього свята...
Про національного лідера словами Посла Азербайджану Ельміри Ахундової
10 травня з нагоди 98-річчя Гейдара Алієва у Посольстві Азербайджану в Києві відбулась презентація першого тому "Під тягарем влади" тритомного роману-дослідження «Гейдар Алієв. Особистість і епоха» авторства Надзвичайного і Повноважного Посла Азербайджану в Україні, народної письменниці Ельміри Ахундової.
Закрыть
Outlook facebook page