RU  UK  EN
Статьи  >  Дізнайся  >  Посол Таджикистану проведе брифінг у зв’язку з ухваленням резолюції ООН «Вода для стійкого розвитку»

Посол Таджикистану проведе брифінг у зв’язку з ухваленням резолюції ООН «Вода для стійкого розвитку»

Автор: 20.04.2018 | посол, Таджикистан
26 квітня 2018 року об 11:00 в медіа-центрі ГДІП Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Таджикистан в Україні Файзулло Холбобоєв проведе брифінг у зв’язку з ухваленням резолюції ГА ООН «Міжнародне десятиліття дії «Вода для стійкого розвитку» 2018 – 2028 роки».

21 грудня 2016 року Генеральна Асамблея ООН схвалила резолюцію A/RES/71/222 під назвою «Міжнародне десятиліття дії «Вода для стійкого розвитку», 2018-2028 роки», котра була підтримана всіма країнами-членами ООН.

Ініціативу про проголошення Міжнародного десятиліття дії «Вода для стійкого розвитку» вперше було висунуто Президентом Республіки Таджикистан Емомалі Рахмоном у ході 7-го Всесвітнього Водного Форму у квітні 2015 року в Республіці Корея.

У відповідності з даною резолюцією період 2018-2028 років оголошено Міжнародним десятиліттям дії «Вода для стійкого розвитку», котре розпочалося 22 березня 2018 року і завершиться 22 березня 2028 року (22 березня – Всесвітній день водних ресурсів).

Виступаючи на Водному Форумі, Президент Республіки Таджикистан наголосив, що «… сучасні глобальні виклики і загрози, включаючи фінансово-економічні кризи, ріст населення, зміни клімату, частішання стихійних гідрометеорологічних явищ, нехватка води і, як результат, зростаючий рівень бідності, ріст інфекційних захворювань, дитячої і материнської смертності, все ще потребують мобілізації наших зусиль і вжиття відповідних заходів у цій сфері».

У цьому зв’язку Глава держави запропонував, щоб на зміну Міжнародному десятиліттю дії «Вода для життя», 2005-2015 роки» було підготовлено нове Десятиліття, котре стане суттєвою платформою і буде сприяти координації і заохоченню всіх зусиль для вирішення питань і проблем, пов’язаних з водними ресурсами.

Крім того, нове Десятиліття покликане продовжити незавершену справу Міжнародного десятиліття дії «Вода для життя, 2005-2015», збагачуючи його новими заходами і зусиллями щодо досягнення Цілей стійкого розвитку.

Широко відомо, що ініціатива про проголошення Міжнародного десятиліття дії «Вода для життя, 2005-2015» була також висунута Президентом країни 2003 року. Того ж року за ініціативою Таджикистану Генеральна Асамблея ООН схвалила резолюцію, у відповідності до якої період з 2005 по 2015 роки було проголошено Міжнародним десятиліттям дії «Вода для життя». У подальшому в рамках даного десятиліття було також схвалено ініціативу Таджикистану про проголошення 2013 року міжнародним роком водного співробітництва.

У рамках Міжнародного десятиліття дії «Вода для життя» і у відповідності з резолюціями ГА ООН було проведено три інтерактивних діалоги Генеральної асамблеї 2010, 2013, і 2013 років.

Крім того Урядом країни у співпраці з ООН були підготовлені і проведені в Душанбе важливі заходи:

-Середньостроковий всеосяжний огляд ходу проведення Міжнародного десятиліття дій «Вода для життя» у червні 2010 року;

-Міжнародна конференція високого рівня з водної співпраці в серпні 2013 року;

-Міжнародна конференція високого рівня за підсумками реалізації Міжнародного десятиліття дії «Вода для життя» в червні 2015 року.

У липні 2016 року Генеральний секретар ООН опублікував доповідь за підсумками здійснення Міжнародного десятиліття дії «Вода для життя», 20015-2015 роки (А/71/260).

У відповідності з даною доповіддю «Десятиліття було відзначене багатьма досягненням. Жодний інший десятилітній період в історії ООН не може зрівнятися з ним за кількістю заходів і результатів, пов’язаних із водними ресурсами».

Окрім цього, Десятиліття, як відзначено в доповіді, «відкрило недоліки і проблемні точки, що уповільнюють прогрес на шляху до досягнення цілей і завдань щодо водних ресурсів. Зберігаються численні обмеження з точки зору людських, інституційних і фінансових ресурсів».

Згідно з резолюцією ГА ООН цілі Міжнародного десятиліття дії «Вода для стійкого розвитку» передбачають підвищену увагу до:

-стійкого розвитку і комплексного управління водними ресурсами для досягнення соціально-економічних і природоохоронних цілей:

-здійснення і просування відповідних програм і проектів;

-розширення співробітництва і партнерства на всіх рівнях для сприяння реалізації погоджених на міжнародному рівні цілей і завдань, пов’язаних з водними ресурсами, зокрема Цілей стійкого розвитку.

Крім того, резолюція особливо наголошує на важливості просування ефективного водокористування на всіх рівнях з урахуванням взаємозв’язків між водними ресурсами, продовольством, енергетикою і довкіллям.

На додаток до цього резолюція визначає наступні дії як додаткові цілі Десятиліття:

-вдосконалення механізмів формування і поширення знань, полегшення доступу до знань і обміну інформацією про передову практику, отримання нової інформації щодо цілей стійкого розвитку, пов’язаних з водними ресурсами;

-створення мереж і сприяння у формуванні партнерства і діяльності інших зацікавлених учасників в реалізації цілей і завдань, пов’язаних з водними ресурсами;

-зміцнення комунікаційної діяльності на різних рівнях в інтересах реалізації цілей, пов’язаних з водними ресурсами.

Дана резолюція пропонує Генеральному секретарю ООН вдатися до необхідних кроків щодо планування й організації діяльності в рамках Десятиліття на глобальному, регіональному і рівні країн за підтримки міжвідомчого механізму «ООН-водні ресурси».

При цьому мають бути враховані підсумки здійснення міжнародного десятиліття дій «Вода для життя», 2005-2015 роки», діяльність Політичного форму високого рівня ООН зі стійкого розвитку і робота Панелі високого рівня щодо води, заснованої Генеральним секретарем ООН і Президентом Світового Банку.

22 березня в Нью-Йорку Президент Республіки Таджикистан Емомалі Рахмон в рамках початку Міжнародного десятиліття дії «Вода для стійкого розвитку, 2018-2028 роки» виступив на спільному заході Таджикистану з активними країнами під назвою «Пріоритетні дії у сфері водних ресурсів, зміни клімату, пониження загрози природних лих у рамках Міжнародного десятиліття дії «Вода для стійкого розвитку, 2019-2028 роки».

Для мобілізації зусиль урядів, закладів ООН, міжнародних і неурядових організацій, а також інших зацікавлених сторін на всіх рівнях з метою ефективного здійснення пов’язаних із водою Цілей стійкого розвитку, а також цілей і завдань Міжнародного водного десятиліття, 20-22 червня 2018 року у місті Душанбе Урядом Республіки Таджикистан у співпраці з ООН та іншими партнерами планується проведення Міжнародної конференції високого рівня з міжнародного десятиліття дії «Вода для стійкого розвитку», 2018-2028 роки.

Докладна інформація про наступну Міжнародну конференцію високого рівня з міжнародного десятиліття дії «Вода для стійкого розвитку», 2018-2028 роки розміщена на сайтіwww.wsdconf2018.org/ru

Інформацію надано Посольством Таджикистану в Україні

Вам это будет интересно:
"Made in Slovenia". Відкриття виставки сучасного словенського дизайну
З 5 по 15 листопада пройде виставка "The Future of Living" ("Майбутнє життя"), організована у співпраці Посольства Республіки Словенія в Україні з Центром креативності Республіки Словенія та Музеєм історії міста Києва.
Відриття Скверу Мислителів у Харкові!
23 жовтня за ініціативи Посольств Казахстану та Азербайджану в Україні та за підтримки Харківської міської ради, Почесного консульства Казахстану в Харкові та Харківського Дипломатичного Клубу відбулось урочисте відкриття Скверу Мислителів у Харкові, який символізує дружні відносини між Україною, Азербайджаном та Казахстаном.
Вручення вірчих грамот Президенту України новопризначеними главами місій
1 жовтня Президент України Володимир Зеленський прийняв вірчі грамоти в Апостольського нунція, послів Держави Ізраїль та Латвійської Республіки.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Незважаючи на розпал літніх відпусток, багато культурних заходів за участі іноземних дипломатичних установ відбулось в серпні в Україні. Далі представляємо вашій увазі підбірку деяких з них.
Вручення вірчих грамот чотирма новопризначеними послами Президенту України
19 серпня Президент України Володимир Зеленський прийняв вірчі грамоти у послів Ірландії, Федеративної Республіки Нігерія, Республіки Корея та Республіки Вірменія.
Національний день Бельгії-2021!
21 липня у Києві відбувся дипломатичний прийом з нагоди 190-ї річниці з дня присяги Леопольда Сакскобургського на вірність новій бельгійській конституції і обрання його першим монархом. Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Бельгія в Україні Алекс Ленартс радо вітав гостей на урочистому заході, серед яких були присутні...
Покладання квітів з нагоди 297-го дня народження Махтумкулі Фрагі
25 травня, напередодні одночасно двох свят - Дня працівників культури та мистецтва та Дня поезії великого сина туркменського народу Махтумкулі Фрагі, у Києві за участі Надзвичайного і Повноважного Посла Туркменістану відбулось покладання квітів до пам'ятника національному поету Туркменістану Махтумкулі Фрагі.
Золтан Кіш у Києві. Концерт за підтримки Посольства Угорщини в Україні
24 червня у Колонній залі імені М.В.Лисенка Національної філармонії України відбувся концерт Національного академічного духового оркестру України під диригуванням Олексія Вікулова. Солістом став лауреат міжнародних конкурсів, угорський тромбоніст та учасник всесвітньо відомого гурту Mnozil Brass Золтан Кіш.
29-а річниця заснування ГДІПу. Дипломати вітають!
5 червня 2021 року відбулось велике дипломатично-сімейне спортивне свято з нагоди 29-ї річниці заснування Генеральної дирекції у спортивно-дипломатичному клубі ДП «ГДІП», що на Трухановому острові.
Великий шовковий шлях по-таджицьки
Зачувши словосполучення «великий шовковий шлях», одразу уявляєш собі відважних мандрівників і нескінченні каравани, повні коштовностей і дивовижних товарів, що перетинають країни та континенти. Сьогодні ми розповімо про таджицькі міста, котрі слугували у давнину найважливішими перевалочними пунктами цієї торговельної артерії.
В Києві відбувся концерт до Дня Республіки Азербайджан
27 травня у Колонній залі ім.В.Лисенка Національної філармонії України за підтримки Об'єднаної діаспори азербайджанців України з нагоди державного свята - Дня Республіки відбувся концерт Діалог дружби "Україна-Азербайджан". На заході були присутні Надзвичайні та Повноважні Посли Азербайджану, Туркменістану, Куби ...
Нагородження переможців 25-ї ювілейної загальнонаціональної премії «Людина року-2020»
22 травня 2021 року в залі Національної опери України відбулася ХХV ювілейна церемонія нагородження переможців загальнонаціональної програми «Людина року-2020» та володарів міжнародних та спеціальних премій програми.
Про національного лідера словами Посла Азербайджану Ельміри Ахундової
10 травня з нагоди 98-річчя Гейдара Алієва у Посольстві Азербайджану в Києві відбулась презентація першого тому "Під тягарем влади" тритомного роману-дослідження «Гейдар Алієв. Особистість і епоха» авторства Надзвичайного і Повноважного Посла Азербайджану в Україні, народної письменниці Ельміри Ахундової.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Квітень 2021 року - місяць святкування Великодня західного і східного обрядів, початок Рамадану, а також місяць активної роботи посольств у культурних та політичних напрямах. Добірка таких новин - далі у статті.
Гребені краси. Таджицькі гребінці
"...Коли Бахріддінова мама збиралася на роботу, вона старанно укладала свої довгі коси навколо тюбетейки. Виходило щось схоже на корону. На свята жінка вплітала у своє чорне волосся спеціальні прикраси. При ходьбі вони ледь подзвонювали, створюючи відчуття танцю. А ввечері маленький Бахріддін не міг заснути, якщо не стискав у своїх руках тугу мамину косу.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Протягом березня акредитовані в Україні посольства брали активну участь у культурному та соціальному житті, адаптованому під сучасні реалії. Тож пропонуємо вашій увазі їх добірку.
Традиції святкування NOWRUZ - розповідає Посол Туркменістану в Україні
Продовжуємо розповідати про традиції святкування Міжнародного дня NOWRUZ, який покликаний зміцнити відносини між державами і популяризувати історико-культурні традиції народів. І з цим нам допомагає Надзвичайний і Повноважний Посол Туркменістану в Україні Й.В.Тойли Атаєв.
Традиції святкування NOWRUZ - розповідає Посол Ірану в Україні
19 лютого 2010 року на 64-й сесії Генеральної Асамблеї ООН було ухвалено Резолюцію «Міжнародний день NOWRUZ». Відповідно до неї Генеральна Асамблея ООН закликає держави-члени «докладати зусиль для підвищення рівня інформованості щодо NOWRUZ та організовувати щорічні заходи до цього свята». Тому сьогодні OUTLOOK про традиції святкування NOWRUZ...
Дипломатія в умовах карантину. Відбулась церемонія вручення вірчих грамот Президенту України
4 березня Володимир Зеленський прийняв вірчі грамоти у новопризначених послів В’єтнаму, Бразилії та Італії. У розмові із Главою держави, заступником керівника Офісу Президента Ігорем Жовквою та Міністром закордонних справ Дмитром Кулебою було визначено пріоритетні напрямки роботи.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Протягом лютого відбулась низка подій, які організували або до яких долучились іноземні представництва, акредитовані в Україні. Пропонуємо до вашої уваги підбірку деяких з них.
Закрыть
Outlook facebook page