RU  UK  EN
Статті  >  Уяви  >  Що вони їдять. Голландія

Що вони їдять. Голландія

Перше, що в Голландії обурює туриста, так це продуктовий вандалізм. Жителі цієї маленької північної країни звикли не церемонитися з беконом чи гарячими реберцями, навіть якщо ті щедро политі ягідним соусом. Тому все, що не влазить за обідом чи вечерею в шлунок, голландці з легкістю викидають на смітник, вважаючи їжу, що лишилася без уваги, не придатною для завтрашнього дня.

Ставлення до решток їжі не єдине дивацтво сучасних голландців. Тим, хто звик до гарячого, тут доводиться непросто. По-справжньому розігріту їжу в Нідерландах подають один раз на день – на вечерю, коли за столом збираються всі родичі. Вранці ж і в обід традиційно їдять бутерброди. Для цього у найближчому маркеті купують простий батон, м’ясну нарізку, сир і шоколадну крихту, потім голландці роблять бутерброд за бутербродом. Поглинають їх, доки не наїдяться. Усе це щедро запивають кавою. Її п’ють із максимально об’ємних чашок. Під такий графік харчування в країні підлаштовано меню і численних кафе, і ресторанів. Гарячі страви там теж починають пропонувати увечері.

Голландці люблять перекусити «по дорозі». У містах цієї приморської країни повно забігайлівок, кафе, ресторанів і вуличних торгових яток, де пропонують різноманітні снеки. Велику популярність серед місцевих має смажена картопля, чи як її тут називають, «фламандське фрі». Ті, хто скуштував цю страву, твердять, що вона надзвичайно смачна. А хитромудрі продавці розставляють свої картопляні ятки на вулицях так, щоб їх неодмінно помітили. Фрі продають у паперових пакетах і щедро поливають арахісовим соусом, маринованою цибулею чи простим майонезом.

Фото infoglaz.ru

До популярної тут гастрономії можна віднести крокети і біттербалени. І хоча голландці вважають, що це зовсім різні закуски, багато хто все ж погоджується, що смак у них схожий. Перші – м’ясні палички, другі – кульки. Але найголовніше в них – начинка. Вона достатньо різноманітна і смачна. Обсмажують ці снеки до хрусткої скоринки, часто нанизуючи на шпажки. Їх подають дуже гарячими і часто заправляють гірчицею.

Фото knaapen.nl

Жителі Нідерландів, як твердить статистика самої країни, з’їдають тонни хлібобулочних виробів. Але не варто квапитися засуджувати їх з цього приводу. Хліб у Голландії надзвичайно смачний. Тому на вулицях великий попит мають несолодкі булочки, листкові пиріжки, круасани, чіабати, багети і сандвічі. Останні традиційно з шинкою, ситром і шоколадною крихтою. До крихти у місцевих дуже трепетне ставлення. Навіть вирушаючи в далекі подорожі, жителі країни вітряних млинів намагаються взяти із собою кілька коробочок тертого шоколаду, щоб потім посипати ним хліб і почуватися як вдома.

Фото gotovo96.ru

Нідерланди – морська держава. А тому булочки з рибою і морськими продуктами, засмаженими у панірувальних сухарях, вуличні торговці тут пропонують нарівні з іншими закусками. Найбільшу популярність у любителів риби мають ринки і ятки, що стоять вздовж берегової лінії. Часто прямо на очах у покупців продавці коптять і засолюють вранішній улов. У них же продаються тушкований судак з овочами, хрусткі рибні фрикадельки, палтус, вугор, посипаний яйцем і политий лимонним соком, тунець, оселедець. Останній входить у традиційне меню голландців і надзвичайно популярний. Це зазвичай малосолена риба, котру поїдають разом із кістками. Її акуратно тримають за хвіст і поступово опускають у рота, при цьому закидаючи голову. Заїдають такого оселедця цибулею і солоним огірочком. Вважають, що найбільш смачний оселедець виходить, якщо він потрапить у сіті теплої пори року. Любов до оселедця тут настільки велика, що навіть переросла у всенародне свято, котре відзначають після першого сезонного улову. Тоді ж засолюють першу бочку свіжого оселедця, котру відправляють у Королівський палац, і тільки після цього починають торгувати свіжим оселедцем на вулицях і в ресторанах.

Фото aeroflot.ru

Що нижча температура на вулиці, то частіше на столах гаряче. А оскільки голландці віддають перевагу простим у приготуванні висококалорійним стравам, то це традиційно густий і наваристий гороховий суп, м’ясні тюфтельки, копчені ковбаски і пюре. Його роблять на основі картоплі і додають в неї овочі. Як правило, це квашена капуста іноді зі шматочками сала. Називається такий мікс – стампот. Посередині викладеного в тарілку пюре роблять заглиблення, туди наливають густу м’ясну підливку. До гарячого можна також віднести сосиски, ковбаски і тріску. Її смажать у фритюрі і часто подають без гарніру. Ще одна гаряча і популярна страва – коров’яче вим’я. навіть після дев’ятигодинної варки і смаження воно зберігає специфічний різкий запах. Голландці кажуть, що це від молока, котре лишається всередині. Коли вим’я охолоджується, його нарізають тонкими шматочками і поїдають із хлібом.

Фото boodschappen.nl

Голландці обожнюють млинці. Тут вони великі і тонкі. Як правило, їх поїдають увечері, щедро поливаючи цукровим сиропом, морозивом. Їх також використовують як основу для піци. Згори ріжуть бекон, сир або викладають яблука з ізюмом, шоколад з горіхами, запікають. Їдять млинці в Голландії однаково як основну страву, десерт і святкове частування. Для млинців тут навіть існують спеціальні тарілки.

Фото cf.ua

Голландці неабиякі ласуни. Полиці в магазинах тут завжди ломляться від солодкого. Це мармелад, карамель, імбирне печиво, вафлі, марципани, шоколад і монпансьє, котре часто роблять із лакриці солоної чи солодкої. На вигляд це маленькі льодяники, котрі продають буквально всюди від аптек до заправок. Статистики підрахували: щороку кожен голландець з’їдає понад два кілограми лакричних солодощів, а все тому, що у північній країні впевнені у користі лакриці для здоров’я. Також популярні ласощі – солодкі пончики з гречаного борошна на дріжджах. Їх їдять із полуницею, збитими вершками і карамельним сиропом. Типове голландське тістечко – томпус. Його випікають із листкового тіста, перемазують товстим шаром ванільних вершків. Воно чимось нагадує «наполеон». Зазвичай цей десерт рожевого кольору, але в ті дні, коли грає національна збірна з футболу, тістечка фарбують у помаранчевий колір.

Фото wp.com

Про якість і неповторний смак місцевого сиру знає весь світ. особлива рецептура, соковиті пасовища і молочні породи корів допомогли Нідерландам здобути славу лідера серед виробників і постачальників сиру. Загалом існує близько сотні сортів цього продукту. Щорічно Голландія продає його за кордон на суму від п’ятдесяти мільярдів євро. Переважно це тверді сорти сиру. Солодкувато-горіхові, пряні, із кмином і гвоздикою, солоні, із пліснявою, кропивою і часником, з дірками і без. Найбільш популярні сорти: роомано, лейденський, маасдам, граскаас, едамер, гауда, едем, буренкаас. Самі голландці споживають понад двадцять кілограмів виру на рік. Його їдять на сніданок, нарізають на сандвічі, подають кубиками як доповнення до гарячих страв, поїдають як закуску до пива чи вина.

Фото livejournal.com

Як і у більшості європейських країн, міцний алкоголь тут продають тим, кому за вісімнадцять. Більшість голландців віддають перевагу ялівцевій горілці чи, як її ще називають, женеверу. Авторами цього міцного напою вважають ченців, що отримали методом багаторазової перегонки кукурудзи, жита і ячменя високоякісний зерновий спирт. У нього традиційно додають трави і ягоди ялівця. Ця горілка доволі міцна, і її рідко п’ють у чистому вигляді. Більше використовують для коктейлів. Більшість жителів країни вітряних млинів віддають превагу лікерам. Бананові, абрикосові, вишневі, кофейні, динні, ванільні. Вони слабші за женевера удвічі. На свята всі піддані держави куштують апельсинове бренді. Також тут п’ють пиво – темне, світле, фруктове, гірке, медове, настояне на травах. Серед лідерів – чай і кава, шоколад, молоко з анісом.

Головне фото wp.com

Вам це буде цікаво:
Що вони їдять: Україна
Розпещені домашніми борщами, голубцями та котлетами ми наївно вважаємо, що знаємо українську кухню як свої п'ять пальців і нічого примітного в ній немає, хоча насправді гастрономічна спадщина нашої країни значно багатша, аніж нехитре бабусине меню. Настав час згадати оригінальні українські страви, незаслужено забуті в епоху напівфабрикатів і швидкого харчування.
Що вони їдять: Болівія
Болівійська кухня – це багатогранність смаків, переважно успадкованих від давніх індіанців. Тільки у Болівії ви скуштуєте автентичні страви, приготовлені за їхніми справжніми рецептами, що не піддалися впливу європейських тенденцій. А після щедрої вечері з бананового пюре із м’ясом альпака, влаштувавшись зручно у кріслі-гойдалці з кухликом традиційного мате, спостерігатимете вражаючий захід сонця на схилах мальовничих гір.
Що вони їдять: кухня Риму
Outlook часто розповідає про кухні народів світу, але, коли йдеться про Італію, писати про країну загалом було б злочином. Кожен з її двадцяти регіонів – це окремий світ зі своїми тонкощами і спеціалітетами. І нехай звання гастрономічної столиці Італії носить Болонья, її офіційній столиці Риму теж є чим похизуватися.
Що вони їдять: Малайзія
Збудливий аромат малайської кухні простіше відчути, ніж описати. Спробуйте кинути у киплячий казан дрібку Індії, жменю Китаю, приправити пекучим настоєм Індонезії, спекотливим духом Марокко, додати пару капель Сіаму і томити на повільному вогні кількасот років, спостерігаючи, як дрібні розсипи португальських вливань тануть у строкатій амальгамі кулінарних традицій народів Малайзії – і ви пізнаєте блаженство.
Що вони їдять: Вірменія
Гастротуризм – найважливіша частина будь-якої поїздки на Кавказ, оскільки їжа для тутешніх народів – це ціла культура і національний код, така ж значуща, як менталітет, архітектура і народна творчість. У нашій рубриці, присвяченій кухням світу, сьогодні ми розповідаємо про вірменську.
Що вони їдять: Албанія
Ароматний «Чомлек», життєдайний «Таратор» і «Скандербег», який зігріває душу – про що це ми? Якщо балканські країни від вас далеко, й останню відпустку ви провели не біля Адріатичного моря, то сьогодні ми заповнимо прогалину і запросимо вас до Албанії. І не просто на екскурсію, а на кухню. Тож, якщо вам пощастить повернутися звідти без зайвих кілограмів, медаль за стійкість вам можна сміливо вручати.
Що вони їдять: Перу
Ми продовжуємо публікувати подорожні нотатки нашої читачки Ії Зайцевої, присвячені Перу. Сьогодні вона ділиться своїми враженнями від перуанської кухні, котру по праву вважають однією з найбільш різноманітних і смачних у світі.
Що вони їдять: Латвія
Прийнято вважати, що Латвія – це ризьке узбережжя, старовинні й затишні міста та прекрасний клімат. Усе це вірно, от тільки багато хто забуває про місцеву кухню. Outlook, побувавши там, не може не поділитися розповіддю про смачні, а інколи й дуже незвичайні страви.
Що вони їдять: Киргизстан
Із плином часу страви жителів цієї країни не перестали вражати своєю ментальністю і ґрунтовним підходом до приготування домашньої трапези. Солоний чай, кислі супи, закуски з конини – сміливі поєднання продуктів й ароматів кидають виклик банальності, тішать гурманськими знахідками корінне населення і дивують гостей, що зазирнули в долину Небесних гір.
Що вони їдять: Велика Британія
Кухня Великої Британії – нічний кошмар дієтологів, гурманів та інших експертів зі здорового харчування. Типовий англієць не вельми шанує кухарське мистецтво і задля економії часу перекушує на ходу, а свіжі овочі та фрукти є в раціоні суто номінально. Та якщо дуже постаратися, то і в Альбіоні можна отримати яскраві гастрономічні враження, знаючи, що і де шукати.
Що вони їдять: Греція
Традиційна кухня Греції сповнена парадоксів. Меню грецьких таверн суперечить всім законам здорового харчування: нащадки еллінів обожнюють смажене м’ясо, овечий сир і солодощі, вечеряють пізно, шанують бога Діоніса – і лишаються стрункими і підтягнутими до сивини. Не бійтеся помилитися при підрахунку калорій: національні грецькі страви – радість для душі і тіла!
Що вони їдять: Бельгія
Жодна країна не натерпілася так від ресторанних критиків, як Бельгія. Лише поверхово торкаючись хвиль французько-італійського мейнстриму, глянцеві видання немилосердно розпікають бельгійців за провінційні смаки і всеосяжний культ картоплі. Треба ж, який моветон – заїдати морепродукти вульгарною картоплею фрі та подавати картопляну запіканку як основну страву!
Що вони їдять: Португалія
Відвідавши Португалію, «на самому крає Європи», Outlook не міг не звернути увагу на місцеву кухню. Про те, що саме їдять жителі і туристи колись однієї з найбільших імперій у світі – в нашому матеріалі.
Закрити
Outlook facebook page