RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Історія однієї вулиці: Шпігельгассе

Історія однієї вулиці: Шпігельгассе

Шпігельгассе, що у перекладі з німецької означає «Дзеркальна вулиця» чи «Дзеркальний провулок» – це зовсім не найбільша і не найголовніша вулиця в Цюриху. Навіть зовсім навпаки – вона феноменально коротка і вузька, але розташована в затишних куточках міста так, що навіть рідкісний турист зможе її відшукати.

Шпігельгассе просто неймовірна своєю історією. Протяжністю всього лише 160 метрів, вона – жива легенда… Її минуле пов’язане з неймовірною кількістю великих і знаменитих на весь світ людей. Ця одна чудова вулиця своєю історією гідна безлічі книг і музеїв, присвячених їй.

Чи є дзеркала в Дзеркальному провулку?

Цю крихітну вузьку каменисту вуличку можна порівняти із звивистою змійкою, котра надійно поселилася в серці Цюриха. Тільки ступивши на її бруківку, ви занурюєтеся в незвичайний шарм політичних і культурних революцій, які тут замислювалися, нібито відчуваючи дух людей, що колись жили на ній.Безымянный.jpgФото telegraph.co.uk

Звідки пішла її назва, достеменно не відомо. Але існують три версії. Перша свідчить, що на одній із невеличких башт на початку Шпігельгассе є скульптура людини, котра, за легендою, тримала в руках величезне дзеркало. За другою версією, через те, що Дзеркальна вулиця дуже вузька, люди вивішували на стінах будинків дзеркала, щоб візуально її розширити. Але це малоймовірно, тому що в стародавні часи дзеркала були дуже дорогими. Згідно з третьою версією, за Середньовіччя тут було розташоване промислове об’єднання склярів.

Читайте також: Швейцарія: банки, шоколад та армія

Шпігельгассе зароджувалася ще в XIII столітті. Не дивно, що перші споруди і тепер спокійно височіють на Напфплатц. На цій крихітній площі збудовані дві башти – Колодязна і Дворянська. Вони максимально зберегли свій оригінальний вигляд і захоплюють похмурим і величним стилем Пізнього Середньовіччя, незважаючи навіть на те, що час змінив їх під свої потреби. Тепер в Колодязній башті розташований розкішний ресторан. На площі також зберігся питний фонтан. У стародавні часи тут не було каналізації, і містяни набирали воду із таких джерел. Їхня система дотепер збереглася у Швейцарії і повноцінно функціонує.a1fbc6f5-97db-4368-bd50-156ddcf90e9b.jpgФото theartnewspaper.ru

Усі забудови того найпершого періоду теж збереглися, але втратили своє середньовічне обличчя через безліч сучасних модних реставрацій.

Зараз це елітна вулиця розвиненого, порівняно великого (як для старої Європи) міста. Але ще на початку минулого століття всі люди, які жили тут, мусили міцно запирати всі вікна у своїх невеликих квартирах. На вулиці стояв нестерпний сморід: тут працював жахливий ковбасний цех. Вдихати повітря Дзеркального провулку можна було хіба що вночі. І ночами тут вирувало дуже цікаве життя видатних людей, котрі залишили по собі значущий слід у світовій історії.

Розпочинається Дзеркальний провулок обителлю дадаїстів. Шпігельгассе, 1 – будинок, де на початку минулого століття збиралися дадаїсти, замислюючи переворот в літературі. Літератори і сьогодні вважають перший будинок в цьому провулку мало не священним місцем. Словом, у цих стінах невелика компанія божевільних письменників збагатила історію мистецтва новаторською течією. Їхнім лідером був французький і румунський поет Трістан Тцара. Дадаїсти оголосили раціоналізм і логіку винуватцями всій війн. Тому закликали руйнувати всі канони у мистецтві.cabaret-voltaire-saal-2017-03.jpgФото cabaretvoltaire.ch

Будинок номер 5 на цій вулиці був місцем зустрічі прогресивних європейських художників. В 11-му будинку виріс і тривалий час жив філософ Лафатер. Якось його тут навідував Йоганн Вольфганг Гете. У сусідньому будинку (Шпігельгассе, 12) жив Георг Бюхнер – німецький письменник, котрий теж був змушений втікати з батьківщини через свою революційну діяльність. Саме він став автором знаменитої фрази – гасла всіх революцій: «Мир хатам, війна палацам».5c7698533f6cf.jpegФото momstotszurich.com

Закінчується Дзеркальний провулок зовні непримітним будинком, але він теж знаменитий на весь світ. На Шпігельгассе в домі під номером 14 на третьому поверсі жив і працював Володимир Ленін. Це була комунальна квартира, в якій майбутній вождь світового пролетаріату разом із Крупською орендував кімнату по сусідству з парою акторів, німецьким сімейством і родиною шевця, господаря квартири. Удень Ленін ходив у бібліотеку і писав роботу «Імперіалізм як вища стадія капіталізму», а вечори коротав у «Кабаре Вольтер». Квартири в цьому домі досі успішно здають в оренду, зокрема й апартаменти Леніна.Фото rutraveller.ru

Ясна річ, революціонерам до душі андеграунд – підвальчики і доведений до абсурду глазур кабаре. Один із таких легендарних злачних закладів розташований на Шпігельгассе.haus_01.jpgФото walterlenz.wordpress.com

«Кабаре Вольтер» – це якраз такий собі прокурений підвальчик. Тут влаштовували декламації віршів і перформанси у стилі абсурд. Тут писав «Квітневі тези» Ленін, і тут розважались, вигадуючи нові рими і форми, дадаїсти. «Вольтер» зберігся ще з тих часів. Тепер це три заклади – кафе, масштабний центр сучасного мистецтва і сувенірна крамниця.

Головне фото venagid.ru

Вам это будет интересно:
Фарбарні Феса: райдужна палітра Сходу
Стара медина Феса міцно тримає час у тенетах вузьких звивистих вулиць і мальовничих крамниць. Середньовічне місто майстрів не визнає сучасні технології, однак прослідкувати життєвий цикл вподобаної сумки з тисненою в’яззю не справить клопотів. Шкіру для сувенірів вичиняють тут же, у внутрішніх двориках...
Departure: Киргизстан
Киргизстан прозвали Швейцарією Середньої Азії. Гори, річки, водоспади, печери, перевали і зелені луки – нітрохи не поступаються за естетикою європейським. Тотальне освоєння території гостями держави тільки починається. І поряд зі стрімким будівництвом готелів, для проживання все ще пропонуються звичайні юрти, які підкреслюють тутешній природний і ментальний колорит.
Синя Перлина Монголії
6 мільйонів років тому в далекій Монголії глибокий кратер згаслого вулкана поступово був вщерть заповнений водою, утворивши дивовижне озеро. Вода хвилювалася під поривами вітру та виблискувала під сонячними променями, наче коштовна прикраса, тож не дивно, що поряд з офіційною назвою Хубсугул з’явилася ще й більш поетична – Синя Перлина.
Свята краса! Що приховують найвідоміші абатства світу?
Що ви уявляєте, коли чуєте слово «абатство»? Впевнена, більшість в першу чергу згадають про Вестмінстер. А якщо я скажу, що насправді це вже не абатство? Так що ж робить ці середньовічні споруди особливими? Давайте розбиратися на прикладі споруд з різних країн Європи.
Гірокастра: «албанський Рим»
Конвенція про охорону всесвітнього культурного і природного спадку ЮНЕСКО зобов’язує з року в рік невтомно працювати над вивченням об’єктів, що мають неминущу цінність і унікальних за походженням. Під номером 569 великого списку організації розмістилося місто Гірокастра, що на півдні Албанії, котре ми сьогодні вивчимо вздовж і впоперек.
Бельгія очима Марини Орлової: Як живуть бельгійці
Марина Орлова – проектний менеджер у культурно-громадській організації. На одному з міжнародних проектів вона зустріла своє кохання – Віма, хлопця з Бельгії. Поїхати в його країну їй вдалося тільки тоді, коли Україна отримала безвіз і саме про те, як живуть бельгійці, що вони їдять на сніданок і як у них заведено відпочивати, Марина розповіла OUTLOOK.
Ісландія очима Софії Андрущенко
Ісландія – країна «льоду і полум’я», «тисячі рік і озер», незліченних водоспадів і гейзерів. Тут, як у казці, щоразу хочеться ущипнути себе і перевірити, чи ти спиш, чи все це існує насправді…
Гватемала: привіт від духів майя
Країна, де у древніх містах туристів більше, ніж у сучасних. Містична Центральноамериканська місцевість, відома як батьківщина цивілізації майя – Гватемала. Прогуляємося по одному з її стародавніх поселень, загубленому в непрохідних джунглях – Тікалі. Якщо уважно прислухатись, тут можна почути голос духів...
Незабутня Чагатта: жахи в долині Летч
У лютому Швейцарію не впізнати: на вулиці вихлюпується божевільна стихія масничних карнавалів, ненаситної обжерливості і кошачих концертів гугге-музики. Тільки нечисть якась квола – всюди одні й ті ж гламурні вампіри і хирляві зомбі. Хочете, щоб стало по-справжньому страшно? Вирушайте в долину Летч святкувати Чагатту: інфернальні персонажі альпійського фольклору будуть довго переслідувати вас уві сні!
Джайпур. Рожеве місто
Хтось порівнює Джайпур з ажурною скатертиною. Інші – з коробкою рожевого зефіру. Треті твердять – це вулик, щільно заселений бджолами. Однак всі сходяться в одному – тут дивовижне повітря, сповнене якоюсь свободою, котру не зустрінеш у Європі. Вона заповнює легені, і вже через вдих мандрівник втрачає лік годинам і навіть століттям.
Скульптури Ватикану: історія та філософія
«Маленька країна, одначе з великою місією» – саме під таким девізом 11 лютого 1929 Латеранськими угодами між Італією і Святим Престолом Ватикан був визнаний суверенною територією. Цей пакт відчинив двері перед цікавими, які сторіччями обмінювалися плітками про те, «що ж зберігають замки Ватикану?»
ВІДЕО. Віфлеєм: абсолютна святість
У це величне для всіх християн православного обряду свято хочему представити вам відео про святі місця Палестини, а саме про місто Віфлеєм.
З вітерцем! На собаках по Швейцарії
Перегони собачих упряжок – національна пристрасть швейцарців: неспроста один з найкращих центрів підготовки їздових собак в Європі розташований у лісовому селі Сен-Серж, що причаїлося за перевалами Юрських гір. Шлях у володіння хаскі лежить через сонячний сосновий бір по мальовничому трекінговому маршруту від гори до долини Коль де ла Живрінь.
Ковзкі забави: Найкращі вуличні ковзанки світу
З криги зводять готелі і висікають фонтани з білим вином, роблять самовари і навіть гасові лампи. Фотографи пішли ще далі: призвичаїлись використовувати сухий лід для створення ефекту диму й туману в кадрі. Напередодні свят OUTLOOK підготував для вас добірку про найпопулярніші льодові арени світу.
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
Індійське село Кодхіні: таємниця близнюків, котру ніхто не розгадав
У світі є незвичайне місце, де народжується найбільше близнюків. Хоча на перший погляд це схоже на містичний збіг, статистика змушує вірити в чудеса. Індійський штат Керала може похвалитися селом, де відбуваються незвичайні речі. Кодхіні – те саме місце, де близнюків більше, ніж у будь-якій іншій точці світу. І цьому немає майже жодних пояснень.
Піша прогулянка Аахеном
Побувати у трьох країнах за один день – реально, якщо ви потрапили в Аахен. Розташоване між Німеччиною, Бельгією і Голландією невелике студентське місто увібрало риси середньовічної культури, що відбилася в його вражаючій архітектурі. Олена Буравцова побувала в цьому місті, яке полонило її серце своїми дивовижними пам’ятниками...
Чан-чан. Перуанське місто з глини
Бувалі мандрівники розповідають, що розглядати руїни стародавніх поселень в Андах можна місяцями, переїжджаючи з одного регіону в інший. Особливо багате на археологічні комплекси західне узбережжя південного континенту. Декотрі з них, приміром, Мачу-Пікчу, давно стали популярними серед туристів, інші тільки розпочинають прочиняти свої двері для допитливих.
Гетто світу: «Маленька Італія» Нью-Йорка
Переїжджаючи до нової країни, люди найчастіше селяться поряд з такими ж емігрантами. Це досить зручно: недороге житло, роботу можна знайти прямо на місці, та й мову вчити не обов’язково – довкола всі свої. Так виникають національні гетто. Маленька Італія – один із найбільш мальовничих кварталів Нью-Йорка.
Ця дика Африка… Частина 2
Ми продовжуємо нашу розповідь про найбільш захопливі національні заповідники Африки! Ось вам ще п’ять первозданних світових оаз, в котрих час ніби уповільнив свій біг, боячись потурбувати гармонію природи…
Закрыть
Outlook facebook page