RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Якщо у тебе 10 доларів і ти в Єревані

Якщо у тебе 10 доларів і ти в Єревані

Вірменія активно просуває сама себе на міжнародному туристичному ринку, завдяки чому про неї знають далеко за межами Кавказу. Щоб трохи зорієнтувати майбутніх туристів в плані цін, наш журналіст Корній Грицюк, який тільки повернувся з вірменської столиці, розповідає, як і на що можна витратити наші умовні і улюблені 10 доларів.

Єреван – це не лише столиця Вірменії і найбільше місто, це системоутворюючий центр всієї вірменської економіки, оскільки у місті живе приблизно половина всього майже тримільйонного населення країни. Кінець двадцятого століття сильно вдарив по тутешньому рівню життя – наприкінці 1980-х країна пережила страхітливий землетрус, який знищив понад 60% всього промислового потенціалу, далі був болісний розпад СРСР, війна в Карабаху і нестабільні 1990-ті, коли соціалістична республіка переходила на капіталістичні рейки. Усі ці катаклізми не могли минутися безслідно – навіть сьогодні, через десятиліття, відчутні їхні відголоски – невисокі зарплати, безробіття і соціальні проблеми. При всьому цьому вірмени не втрачають ентузіазму і своїх чудових людських якостей – доброти, чуйності і почуття гумору. Як вони самі кажуть, «ми країна бідна, але наші люди з теплими і відкритими серцями».
Фото lokaso.in

Нинішній Єреван приваблює вірмен з усіх куточків країни відносно високими як для країни зарплатами. Середня зарплата тут близько 200 доларів на місяць, що є одним із найнижчих показників у всій Європі. Тому, як ви розумієте, наші 10 доларів тут – це доволі серйозна сума. Взяти хоча б витрати на таксі: з єреванського аеропорту Звартноц можна, навіть не викликаючи, що називається «з бордюру» взяти машину і доїхати до самого центру міста за 2–2,5 долара. При цьому важливо додати, що аеропорт розташований зовсім не у місті, і наш шлях потребуватиме близько 20 хвилин, а якщо вдень і з пробками, то всі 35-40. Тому, якщо говорити конкретно про 10 доларів, то на ці гроші можна взагалі цілий день кататися по столиці, оскільки одна поїздка тут рідко виходить дорожче за один долар. Любителі метрополітену, особливо «класичного глибокого радянського», теж можуть порадіти, оскільки один жетон коштує близько 20 центів (проїзд у тролейбусах, маршрутках і міських автобусах – приблизно стільки ж), тому, якщо ви подорожуєте компанією, імовірно, ви будете пересуватися тільки на таксі. За десятку можна сміливо брати машину з водієм чи тур на автобусі і їхати в околиці одного з найдавніших міст світу споглядати старовинні церкви, фортеці і неймовірну природу з чудовим озером Севан. Напевно, немає такої екскурсії в околицях, яка триває довше за один день і коштує дорожче, ніж ми можемо собі дозволити.Фото travel.com.am

Міські пам’ятки теж тішать своєю дешевизною: мало того, що вхід у найцікавіші церкви, старовинні будівлі і на каскад безкоштовний (спасибі меценатам), так ще й квитки у музеї рідко перевищують суму в один долар. Трохи більше коштує хіба що вхід у дім-музей великого Сергія Параджанова, котрий вражає своїм багатством – там можна знайти малюнки, нариси сценаріїв, сімейні фотографії, предмети одягу і побуту великого вірменсько-грузинського режисера, котрий сидів у радянській в’язниці за український націоналізм. Наша десятка – це можливість не тільки відвідати музей великою компанією, але й навіть внести певну суму на пожертви. Узагалі у Вірменії багато чого тримається на добровільних внесках, особливо активні в цьому заможні вірмени, що проживають за кордоном. Діаспора дуже численна, вона налічує близько 15 мільйонів людей, розкиданих по світу. Багато з них, усвідомлюючи тяжкий економічний стан Батьківщини, вкладають свої гроші в різноманітні культурні, соціальні і гуманітарні проекти, що дає змогу не лише вірменам, але й туристам відвідувати багато об’єктів або безкоштовно, або за символічну плату.Фото newcaucasus.com

Після духовної їжі непогано було б пройтися по місцевих ресторанах і кафе, щоб ознайомитися зі знаменитою вірменською кухнею, котрій ми присвятили окрему статтю, хоча вона заслуговує на цілу книгу чи навіть енциклопедію. Наші десять доларів чи 4800 вірменських драм – це сума, котрої вистачить, щоб влаштувати щоб влаштувати невелике застілля на компанію з двох людей навіть не в найдешевшому закладі в центрі міста. Окрім повноцінного обіду з кількох страв (тут головне не розганятися і не замовляти стільки, що лопнеш), хорошої порції вина чи коньяку, скоріше за все вистачить і на каву чи морозиво в іншому кафе. Ціни справді радують, тому багато туристів, особливо із Заходу, в намаганні скуштувати всі шедеври кавказьких шеф-кухарів замовляють стільки, що потім не можуть ходити. Звісно, транспорт тут дешевий, але переїдати шкідливо.

Читайте також: Дудук: Музика, що пробуджує кохання

Фото upload.wikimedia.org

Любителі готувати вдома з десяткою можуть набрати повні пакети продуктів у супермаркеті чи на ринках, відвідування яких теж важлива частина програми: це ж Кавказ, де торгівлю піднесено до мистецтва. Якщо говорити про ціни і найпопулярніші позиції, то наші десять доларів це 2-3 кг м’яса чи сиру чи 6 – 7 пляшок вина чи 130 – 150 яєць. Ціни на фрукти й овочі в цій сонячній країні теж не кусаються: десять доларів можуть перетворитися на 20 кг яблук або ж 30 кг картоплі. Навіть апельсинів можна набрати стільки, що руки відмовляться нести – кілограмів 7-8. загалом для хорошої тутешньої хазяйки 10$ – це можливість накупити й наготувати стільки смачного, що навіть велика родина буде їсти кілька днів.
Фото lisa.ru

Якщо говорити про розваги, то на 10 доларів, як ви вже зрозуміли, можна дуже активно провести цілий день, сходивши тільки в кінотеатр близько трьох разів. Нічні клуби, театри, легендарна вірменська опера, стадіон, де грає місцевий гранд «Пюнік» – всі ці місця теж цілком доступні, і наш бюджет дасть змогу купити 3-4 квитки всюди. Подумки повертаючись додому через уже відомий нам аеропорт Звартноц, не можна не зазирнути в д’юті-фрі, оскільки наші 10 доларів – це практично пляшечка об’ємом 0,5 літра знаменитого коньяку «Арарат» 6-літньої витримки. А це, як кажуть єреванці, найкращий сувенір, котрий тільки можна привезти з їхньої столиці. Якщо додати ще, то за 35 доларів можна взагалі купити подарунковий набір із двох пляшок по 0,7 літра. Навіть залишиться ще на пару «пробників» по 50 грамів, щоб під час набору висоти краще споглядати краєвиди гір і це дивовижно контрастне місто, що так закарбовується у пам’яті, через ілюмінатор.

Ще кілька позицій щодо міських цін:

Місце в хостелі в самому серці міста обійдеться у 5-8 доларів за ніч. Номери в готелях стартують від 12-ти.

Оренда однокімнатної квартири в хорошому районі чи неподалік від Старого міста обійдеться в 200-300 доларів на місяць. У спальному можна вкластися і в 100$.

Середня ціна місячного домашнього Інтернету на хорошій швидкості – 10-12 доларів на місяць.

Вартість комунальних послуг за один місяць для 1-2-кімнатної квартири – 30-50 доларів.

Квиток на автобус до Тбілісі, котрий єреванці використовують як хаб для різноманітних перельотів – 15-20 доларів залежно від перевізника.the-cascade-yerevan-armenia-cs-3000-04a48f353caf.jpgФото lonelyplanet.com

Головне фото tourzhara.com

Вам это будет интересно:
Фарбарні Феса: райдужна палітра Сходу
Стара медина Феса міцно тримає час у тенетах вузьких звивистих вулиць і мальовничих крамниць. Середньовічне місто майстрів не визнає сучасні технології, однак прослідкувати життєвий цикл вподобаної сумки з тисненою в’яззю не справить клопотів. Шкіру для сувенірів вичиняють тут же, у внутрішніх двориках...
Departure: Киргизстан
Киргизстан прозвали Швейцарією Середньої Азії. Гори, річки, водоспади, печери, перевали і зелені луки – нітрохи не поступаються за естетикою європейським. Тотальне освоєння території гостями держави тільки починається. І поряд зі стрімким будівництвом готелів, для проживання все ще пропонуються звичайні юрти, які підкреслюють тутешній природний і ментальний колорит.
Синя Перлина Монголії
6 мільйонів років тому в далекій Монголії глибокий кратер згаслого вулкана поступово був вщерть заповнений водою, утворивши дивовижне озеро. Вода хвилювалася під поривами вітру та виблискувала під сонячними променями, наче коштовна прикраса, тож не дивно, що поряд з офіційною назвою Хубсугул з’явилася ще й більш поетична – Синя Перлина.
Якщо у тебе 10 доларів і ти в Найробі
Сьогодні ми вирушаємо на відпочинок по-кенійськи. Будемо остерігатися злодюжок, торгуватися на місцевих ринках, куштувати фантастичний чай і закутуватися у строкатий африканський текстиль. Дізнаємося, які місця недоступні для скромних бюджетів, не засмутимося і піднімемо настрій фантастичним заходом сонця на узбережжі Індійського океану.
Якщо у тебе 10 доларів і ти в Нью-Йорку
Нарешті одна з наших улюблених рубрик «дісталася» до міста, де долари - головна валюта, а, значить, нам не доведеться ходити по обмінних пунктах і постійно концертувати ціни. Отже, вирушаємо в такий різний і захопливий Нью-Йорк витрачати наші 10 доларів.
Гірокастра: «албанський Рим»
Конвенція про охорону всесвітнього культурного і природного спадку ЮНЕСКО зобов’язує з року в рік невтомно працювати над вивченням об’єктів, що мають неминущу цінність і унікальних за походженням. Під номером 569 великого списку організації розмістилося місто Гірокастра, що на півдні Албанії, котре ми сьогодні вивчимо вздовж і впоперек.
Бельгія очима Марини Орлової: Як живуть бельгійці
Марина Орлова – проектний менеджер у культурно-громадській організації. На одному з міжнародних проектів вона зустріла своє кохання – Віма, хлопця з Бельгії. Поїхати в його країну їй вдалося тільки тоді, коли Україна отримала безвіз і саме про те, як живуть бельгійці, що вони їдять на сніданок і як у них заведено відпочивати, Марина розповіла OUTLOOK.
Ісландія очима Софії Андрущенко
Ісландія – країна «льоду і полум’я», «тисячі рік і озер», незліченних водоспадів і гейзерів. Тут, як у казці, щоразу хочеться ущипнути себе і перевірити, чи ти спиш, чи все це існує насправді…
Гватемала: привіт від духів майя
Країна, де у древніх містах туристів більше, ніж у сучасних. Містична Центральноамериканська місцевість, відома як батьківщина цивілізації майя – Гватемала. Прогуляємося по одному з її стародавніх поселень, загубленому в непрохідних джунглях – Тікалі. Якщо уважно прислухатись, тут можна почути голос духів...
Джайпур. Рожеве місто
Хтось порівнює Джайпур з ажурною скатертиною. Інші – з коробкою рожевого зефіру. Треті твердять – це вулик, щільно заселений бджолами. Однак всі сходяться в одному – тут дивовижне повітря, сповнене якоюсь свободою, котру не зустрінеш у Європі. Вона заповнює легені, і вже через вдих мандрівник втрачає лік годинам і навіть століттям.
Скульптури Ватикану: історія та філософія
«Маленька країна, одначе з великою місією» – саме під таким девізом 11 лютого 1929 Латеранськими угодами між Італією і Святим Престолом Ватикан був визнаний суверенною територією. Цей пакт відчинив двері перед цікавими, які сторіччями обмінювалися плітками про те, «що ж зберігають замки Ватикану?»
Якщо в тебе 10 доларів і ти в Римі
Сьогодні OUTLOOK продовжує одну із своїх найбільш популярних рубрик розповіддю про те, як можна витратити десять вічно зелених і приємних кишені й оку у Вічному місті, в який щорічно стікаються натовпи туристів і який не перестає дивувати кожного щасливця, який побував тут! Повірте, столиці Італії є, чим вас здивувати!
ВІДЕО. Віфлеєм: абсолютна святість
У це величне для всіх християн православного обряду свято хочему представити вам відео про святі місця Палестини, а саме про місто Віфлеєм.
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
Індійське село Кодхіні: таємниця близнюків, котру ніхто не розгадав
У світі є незвичайне місце, де народжується найбільше близнюків. Хоча на перший погляд це схоже на містичний збіг, статистика змушує вірити в чудеса. Індійський штат Керала може похвалитися селом, де відбуваються незвичайні речі. Кодхіні – те саме місце, де близнюків більше, ніж у будь-якій іншій точці світу. І цьому немає майже жодних пояснень.
Піша прогулянка Аахеном
Побувати у трьох країнах за один день – реально, якщо ви потрапили в Аахен. Розташоване між Німеччиною, Бельгією і Голландією невелике студентське місто увібрало риси середньовічної культури, що відбилася в його вражаючій архітектурі. Олена Буравцова побувала в цьому місті, яке полонило її серце своїми дивовижними пам’ятниками...
Чан-чан. Перуанське місто з глини
Бувалі мандрівники розповідають, що розглядати руїни стародавніх поселень в Андах можна місяцями, переїжджаючи з одного регіону в інший. Особливо багате на археологічні комплекси західне узбережжя південного континенту. Декотрі з них, приміром, Мачу-Пікчу, давно стали популярними серед туристів, інші тільки розпочинають прочиняти свої двері для допитливих.
Гетто світу: «Маленька Італія» Нью-Йорка
Переїжджаючи до нової країни, люди найчастіше селяться поряд з такими ж емігрантами. Це досить зручно: недороге житло, роботу можна знайти прямо на місці, та й мову вчити не обов’язково – довкола всі свої. Так виникають національні гетто. Маленька Італія – один із найбільш мальовничих кварталів Нью-Йорка.
Ця дика Африка… Частина 2
Ми продовжуємо нашу розповідь про найбільш захопливі національні заповідники Африки! Ось вам ще п’ять первозданних світових оаз, в котрих час ніби уповільнив свій біг, боячись потурбувати гармонію природи…
Що подивитися в азіатській частині Стамбула?
Судячи з відгуків більшості туристів, котрі відвідали Стамбул, багато з них так і не зібралися досхочу погуляти азіатською частиною головного турецького мегаполіса. Максимум, що вони бачили – аеропорт Сабіха і причали, куди можна як на атракціон приплисти з Європи, попутно нагодувавши чайок хлібом.
Закрыть
Outlook facebook page