RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Гетто світу: польське село в Стамбулі

Гетто світу: польське село в Стамбулі

Складно уявити більш несхожі один на одного народи, ніж турки і поляки, котрі відрізняються, либонь, у всьому, починаючи з релігії і закінчуючи кулінарними традиціями. Утім, ніщо не перешкоджає їм мирно й любо уживатися вже понад 150 років на окраїні Стамбула. Саме про це дивовижне сусідство наша сьогоднішня розповідь у рамках рубрики «гетто світу».

У тридцяти кілометрах від легендарного Босфору, на самій-самісінькій окраїні «азійської» частини Стамбула, починаються величні ліси, пагорби, ріки й освіжаючі селища і села – для містян справжній оазис прохолоди у спекотному мегаполісі. Саме там, де закінчується адміністративна межа міста, розташоване й одне з найбільш знаменитих сіл Туреччини – Полонезкьой, що дослівно перекладається як «польське село». Сьогодні в ньому постійно проживає близько 500 людей, і приблизно третина з них – поляки, що досконало володіють польською мовою, народними ремеслами і національною кухнею. Польське село справді славиться своїми кулінарними шедеврами, а якщо додати сюди ще й чудову природу і наявність великої кількості баз для відпочинку, не варто дивуватися популярності цього місця для «внутрішнього» вік-ендного туризму стамбульців.Фото i.hurimg.com

Поляки облюбували ці землі ще в далекі 1840-ті роки, коли сюди з важливою місією прибув визначний громадський діяч, патріот і меценат Міхал Чайковський. Польська знать і аристократія, що не бажали миритися з розділом власної країни між трьома імперіями-гігантами – Російської, Німецької й Австрійської – виношувала плани про відновлення суверенітету. У ті роки основним центром польського опору був Париж, де жили багато визначних політиків, полководців і управлінців, проте Франція не надто могла допомогти слов’янам в їхній суперечці з такими суперниками. У той же час Туреччина, що побоювалася сильного впливу Росії на Сході та Балканах, була готова радо дати прихисток на своїх теренах полякам, котрі мали створити тут ще один штаб-пункт для продовження своєї боротьби. 19 березня 1842 року на території сьогоднішнього Полонезкьоя було зведено першу польську хату, а незабаром ці мальовничі місця заселили кілька тисяч поляків з усіх куточків країни. Що цікаво, серед них назва Полонезкьой не надто і прижилилась, оскільки їм куди більше подобалася інша – Адамполь, на честь ще одного борця за незалежність Адама Чарторийського, котрий особисто домовився і викупив цю територію у султана, відправивши сюди Чайковського як лідера.f03f48386fc9a0a658594d110aa0c1eb.jpgФото i.pinimg.com

Як ми знаємо з історії, надіям поляків не судилося збутися ще довго – тільки у двадцятому столітті вони нарешті відновили суверенітет своєї країни, але, незважаючи ні на що, весь це час у польському селі на окраїні Стамбула кипіло життя – тут видавали національні газети, проводили наради, будували костели. Навіть коли в 1860-1880-х роках стало очевидним, що для продовження боротьби із Туреччини сил все ще не вистачає, тутешні поляки, серед яких більша частина була інтелігенцією, перекваліфікувались на аграріїв і не стали виїжджати, оскільки вони закохалися в ці землі і подружилися з турками, котрі, до слова, і дотепер поводяться з великою повагою і толерантно. Більше того, до самих 1990-х, коли Польща стала по-справжньому незалежною, в Адамполь час від часу прибували нові переселенці, для яких у космополітичному Стамбулі, що постійно розростався, завжди були і робота, і місце для нового дому. Окрім традиційних ремесел, тутешні жителі і дотепер активно займаються сільським господарством і риболовлею. Вони перетворили зелені пагорби, долини і ліси на справжню ферму з фруктовими садами під 15-мільйонним мегаполісом. Природа і клімат дають їм тут змогу століттями займатися своєю улюбленою справою, за яку їх дуже шанують турки, про що свідчать високі ціни на «продукти з Адамполя» на базарах і ринках.Фото neredekal.com

Звичайно, в наші дні Полонезкьой вже не настільки аграрний, яким він був ще 50 років тому – туристична сфера в XXI столітті має вигляд куди більш привабливий, буквально двадцять-тридцять років тому тут активно почали будувати автентичні ресторани, готелі й будинки відпочинку, оскільки завдяки і своїй незвичній історії, і природним ресурсам ці землі стали дуже популярними. Серед мільйонів гостей і туристів тут бували і Лех Валенса, і Ференц Ліст, і Мустафа Кемаль, і Ґюстав Флобер. Усі вони знаходили тут щось своє, що умиротворяє – чи то зелені пейзажі чи просто старовинні дерев’яні сільські будиночки, з дахів яких видно хмарочоси Стамбула. Влада міста всіляко підтримує село, не тільки вирішуючи інфраструктурні питання, але й постійно призначаючи на керівні посади когось із поляків. Усі державні заклади тут, всі вказівники на дорогах і таблички - все написано двома мовами. Важко повірити, але у Полонезкьої справді панують дружба і толерантність. Туркам подобається ця польська «родзинка» у своєму місті і працелюбність слов’ян, а поляки своєю чергою ніколи не забудуть того, що саме Туреччина і за великим рахунком тільки вона з-поміж наддержав у XIX столітті не лише не відвернулася від них у скрутну годину, але й підставила своє плече.

Головне фото ecctur.com

Вам это будет интересно:
ФОТОПРОЕКТ: Варшава звисока
Ми ловили промені весняного сонця на майже порожніх варшавських вуличках в неділю. Коли сонце сховалося за хмарочосами - ми піднялися на найвищий з них, щоб побачити захід.
Без Гранд Базару і мечетей: Стамбул музейний
Музейна програма під час подорожей найчастіше асоціюється з груповими походами, нудними експонатами й відчуттям, нібито втрачаєш з поля зору важливі «вуличні» пам’ятки. Звичайно, це не так, особливо якщо ти в такому унікальному з усіх сторін місті, як Стамбул, де і музеї вражають своїми концепціями.
Новий рік у Стамбулі: гранат замість «Олів’є»
За стереотипами, Новий рік у Стамбулі – це сірість без снігу, а, отже, нудьга. OUTLOOK на власному досвіді перевірив, чи так це насправді, і тепер ділиться своїми враженнями. Звісно, якщо ми скажемо, що це свято відзначають у Туреччині так само, як і в Європі або Північній Америці – це буде перебільшенням.
Визначні пам'ятки Польщі: все можуть королі!
Палацові інтриги, шлюби за розрахунком і вражаючі інтер'єри. Ось які асоціації виникають при згадці про життя монархів. А Польща – та ще королівська країна. Тут у лічені хвилини і всього за кілька злотих можна зануритися в цю чарівну для простих смертних атмосферу.
Гетто світу: «Маленька Італія» Нью-Йорка
Переїжджаючи до нової країни, люди найчастіше селяться поряд з такими ж емігрантами. Це досить зручно: недороге житло, роботу можна знайти прямо на місці, та й мову вчити не обов’язково – довкола всі свої. Так виникають національні гетто. Маленька Італія – один із найбільш мальовничих кварталів Нью-Йорка.
Що подивитися в азіатській частині Стамбула?
Судячи з відгуків більшості туристів, котрі відвідали Стамбул, багато з них так і не зібралися досхочу погуляти азіатською частиною головного турецького мегаполіса. Максимум, що вони бачили – аеропорт Сабіха і причали, куди можна як на атракціон приплисти з Європи, попутно нагодувавши чайок хлібом.
Ми там були: Каппадокія
У кожної людини є такий момент чи випадок, котрий він запам’ятає на все життя. Поїздка в Каппадокію і політ на повітряній кулі – одне з найбільш незабутніх видовищ у моєму житті. Саме тому я хочу з вами поділитися своїми враженнями.
Гетто світу: Бедфорд: англійська глибинка з італійським присмаком
Сьогодні розповіддю про одне з найбільш дивовижних поєднань, яке тільки можна уявити, таких несхожих одне на одного народів – італійців та англійців – ми продовжуємо нашу рубрику, присвячену етнічним гетто світу. Приготуйтеся вирушити разом з нами в холодний і дощовий Бедфорд, де ми зануримося в теплу середземноморську атмосферу.
Килимами вистелена дорога до Азії
Килими вішають на стіни як символ достатку, стелять на підлогу для створення затишку і підносять як дорогий подарунок. А роздивлятися химерні малюнки у вигляді ромбів і зірочок на них, вгадуючи їх значення, – справа вельми цікава. Поширені по всьому світу килимові традиції були запозичені у східних народів, які першими навчилися робити пряжу і тканини з волокнистих матеріалів.
Краків. Устигнути за 48 годин.
На Краків маємо усього 48 годин – треба поспішати! Тож снідаємо тутешнім традиційним фаст-фудом, а саме шматком булки зі смальцем, і мерщій знайомитись із сотнями творів мистецтва і десятками легенд міста на березі Вісли...Зранку найкраще вирушити в серце всіх старих міст, у тому числі й першої столиці Польщі Кракова – ринкову площу, одну з найбільших у Європі.
"Танцюючі фарби" чи турецьке малювання на воді - ебру
Вода – стихія примхлива і хистка. Будь-яке порушення її спокою змушує водний глянець змінюватися. Важко уявити собі, що воду можна використовувати як полотно, створюючи неповторні малюнки різнокольоровими фарбами: одна рідина лягає на поверхню іншої, народжуючи смислові сюжети…
Ми там були: Сопот
Балтійське узбережжя Європи не може похвалитися теплими водами і довгим пляжним сезоном, однак це не заважає йому бути популярною курортною зоною. Безліч прибережних і затишних містечок приваблює туристів передусім свіжим і цілющим повітрям, а також можливістю «полікувати очі», дивлячись на холодне море та неймовірні пейзажі.
Істина в зерні, або Кава по-польському
«Франція», «Італія», «Венеція» – такі назви дістали відкриті іноземцями ресторанчики, з яких почалася кавова біографія Польщі. Жителі країни стали одними з найперших гурманів у Східній Європі, котрі оцінили смак та аромат незвичайного напою. Про те, що нове джерело задоволення виготовлене з плодів дерева, яке колись росло в Ефіопії у дикому вигляді, тоді мало хто знав.
Історія однієї вулиці: Проспект Багдад у Стамбулі
Якщо весь величний Стамбул – це серце регіональної торгівлі, то одна з його розкішних вулиць – проспект Багдад – безумовно, головна артерія. Опинившись там, навіть заперечуючи шопінг усією душею, вельми складно встояти і не піддатися бажанням усе ж вирушити по крамницях і ринках. Хоча, і крім цього, тут також є що робити.
Відпустка в радість, або де відпочити в тиші і спокої?
Літо вже зовсім скоро, а це значить, що час планувати відпустку, пакувати валізи і складати список місць must visit. Ми розуміємо, що в шумному місті важко знайти місце, де б панувала повна тиша. А людина так влаштована, що іноді спокій їй просто необхідний.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Квітень 2021 року - місяць святкування Великодня західного і східного обрядів, початок Рамадану, а також місяць активної роботи посольств у культурних та політичних напрямах. Добірка таких новин - далі у статті.
Продається все: найкращі ринки планети
У наш час складно здивувати людину, особливо міську, якимось великим магазином або ринком, оскільки навіть у міні-маркеті біля будинку можна купити все. Утім, по всій планеті продовжують працювати легендарні базари, про які століттями складають легенди і розказують із захватом, розуміючи, що вони – набагато більше, ніж просто місце для збуту товарів.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Протягом березня акредитовані в Україні посольства брали активну участь у культурному та соціальному житті, адаптованому під сучасні реалії. Тож пропонуємо вашій увазі їх добірку.
Головне – не загубитися: Найцікавіші ринки Стамбула
Жодне східне місто неможливо собі уявити без великої кількості торгових точок – «купи-продай» у місцевих жителів будь-якого віку і статусу в крові. Навіть той факт, що Стамбул – це наполовину Європа, ніскільки не скасовує «східність» мегаполіса. Щоб ви напевно знали, куди і за чим іти, OUTLOOK, повернувшись зі стамбульських ринків, розповідає про найбільш вражаючі з них.
А ви знали...?
Фарби, які роблять картини незабутніми... Емоції, які додають скульптурам душі... Різнобарвна краса, створена природою... Про все ми хочемо вам сьогодні розповісти!
Закрыть
Outlook facebook page