RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Чудний Чад. 10 фактів про країну

Чудний Чад. 10 фактів про країну

Автор: 03.10.2019 | 10 фактів, Чад
Африка, величезний континент, для більшості жителів Землі виглядає одним глобальним регіоном без особливих відмінностей. Звичайно, це не так! Сьогодні ми ділимося найцікавішими фактами про Республіку Чад, про існування якої навіть не всі знають, хоча там живе 11 мільйонів людей, а її територія - 20-та у світі за розмірами.

Напевно, про державу мало хто знає, тому що саме слово «Чад» в першу чергу асоціюється з гігантським озером, розташованому в Сахарі, хоча якщо судити про його розміри, доречніше говорити про нього як про море. Саме на честь цього водного дива природи серед тисяч кілометрів піску і була названа країна, яка отримала від Франції незалежність тільки в 1958 році.

Хоча за самостійність була не просто боротьба, а й відразу кілька громадянських воєн, незалежність звалилася на голови жителів Чаду дуже несподівано. Це підтверджує той факт, що після отримання статусу незалежної країни у місцевої влади навіть не було проекту національного прапора, тому перші кілька років вони використовували французький як основний, поки не вигадали власний. Він дуже схожий на румунський, через що їх часто плутають. Жовтий колір символізує пустелю, синій - небо, а червоний - пролиту за свободу кров. Фото stаtic.panoramio.com

Що стосується державних мов, то їх дві - французька та арабська. При цьому у багатьох племен є власні діалекти, настільки своєрідні, що жителі різних частин країни не розуміють одне одного, тому їм простіше спілкуватися якоюсь з державних мов.

Чадські жінки досі дотримуються старовинного звичаю деформувати свої частини тіла, особливо обличчя, вставляючи в губи різні предмети, будь то тарілки або пластини. У них це вважається дуже гарним, та й взагалі - краса тут цінується, адже Біта Келлі, одна з найкрасивіших жінок цієї країни, навіть була удостоєна честі розміщення портрету на купюри поряд з правителями і видатними громадськими діячами.

Дивіться також: Колоритний континент. Красиві племена Африки

Фото luаnnecadd.com

Туристам і мандрівникам, що збираються в Чад, добре б дізнатися хоча б трохи про місцевий менталітет, щоб не потрапити в неприємну ситуацію. Відмінності, особливо з європейцями, просто величезні. Наприклад, дуже поганим тоном тут вважається дивитися співрозмовнику прямо в очі під час розмови, це може навіть викликати агресію. Також чадці дуже забобонні - навіть якщо людина лівша, йому ні в якому разі не можна їсти лівою рукою, це дуже погана прикмета.

Не менш цікаві уявлення місцевих жителів про погоду. Їх вираз «гарна погода» відноситься до того часу, коли йде дощ. А ось сонячні дні - однозначно погані. Що ж, напевно, багато хто так би думав, живучи по суті в пекучій Сахарі. Таке становище ускладнюється ще й тим фактом, що Чад - одна з небагатьох країн у світі без виходу до світового океану. Саме тому на вже згадане нами озеро, головне джерело води і свіжості, тут так моляться, що називають на його честь державу. chad.jpg
Фото ethnomir.ru

Через складні кліматичні умови, низький рівень життя і часті спалахи хвороб, зокрема, ВІЛ, яким хворіє близько 4-7% населення, тривалість життя тут одна з найбільш коротких на планеті - всього 47 років у чоловіків і відповідно, 49 у жінок.

Чад - аграрна країна, близько 80% населення зайнято в сільському господарстві. Хоча останніми роками тут були знайдені серйозні запаси нафти, проте технічна відсталість поки не дозволяє серйозно займатися її розробкою. Тому сьогодні 70% доходу дає продаж бавовни. Його, як і плодоносні дерева, місцеві дуже поважають, тому іноземцям радять не задивлятися на них і не нахвалювати, оскільки це виглядає підозріло.

Дивіться також: Не тільки нафта і туризм: сафарі від африканських роботодавців

У 1986-1987 роках Чад воював з Лівією через невеликої ділянки на кордоні між країнами. Здавалося б, нічого незвичайного, проте саме цей конфлікт увійшов в історію як перший, що названий на честь певного бренду. Toyota War - звучить як якась чорна реклама, але саме так у всьому світі донині прийнято називати те протистояння, яке Чад виграв багато в чому тому, що уряд Франції надав місцевій армії 400 позашляховиків Toyota з встановленими на них кулеметами і протитанковими комплексами... Фото public-domаin-image.com

Оскільки навіть місцеві жителі втомлюються від дуже спекотного і сухого клімату, найкращим часом для відвідування країни туристами є зимові місяці, коли температура хоча трохи опускається. А подивитися тут дійсно є на що: взяти хоча б столицю - Нджамену - цікавий африканський мегаполіс, заснований французами, або нагір'я Тібесті, що вражає великою кількістю вулканічних конусів. Про саме озеро навіть не говоримо - це диво світу, справжній must visit об'єкт планетарного масштабу.

Головне фото qz.com

Вам это будет интересно:
10 фактів про Папуа Нову Гвінею
Професійні мандрівники, етнографи і дослідники рідко бувають у популярних серед туристів краях, оскільки там мало шансів звершити якесь відкриття або ж дізнатися про щось нове. Утім, у спеціалістів є свій список топових країн і регіонів, де вони у XXI столітті знаходять, чим здивувати себе, а потім вже й весь світ.
10 фактів про Киргизстан
Киргизстан приваблює унікальною природою і кліматом, автентичною кухнею і гостинним народом, а ще – це країна з давніми цікавими традиціями й історією. Сьогодні розкажемо вам про найдивовижніші факти й особливості цієї країни.
10 фактів про ПАР
Для більшості людей ПАР – це лише батьківщина великого Нельсона Мандели і країна, чиї надра буквально кишать корисними копалинами. Утім, освічена людина має знати про найбільш передову державу Африки значно більше. Надолужуйте прогаяне разом з OUTLOOK!
10 фактів про Лесото
Всесвіт дуже часто пропонує нам баланс, показуючи відтінки і більш насичені кольори. Яскравий приклад такої рівноваги на теренах Південно-Африканської Республіки – Королівство Лесото. Ця держава, розташована високо в горах, – єдине місце на території континенту, котре в липні-серпні відвідують завірюхи. Тому його також називають «африканською Швейцарією».
10 фактів про Сальвадор
Вбиваючи у пошукових мережах слово «Сальвадор», у більшості випадків доведеться мати справу з посиланнями про великого художника Сальвадора Далі, а вже потім з державою, причому найбільш густонаселеною в Центральній Європі. Outlook хоче заповнити прогалину у глобальному павутинні своєю цікавою інформацією про цю красиву самобутню країну.
10 цікавих фактів про Олімпійські ігри в Токіо!
Вже цієї п’ятниці, 23 липня, відбудеться церемонія відкриття літніх Олімпійських ігор-2020 в Токіо. Вони, до речі, єдині в історії, які Олімпійський комітет був вимушений перенести і все через пандемію COVID-19. Тож пропонуємо вашій увазі добірку інших цікавих фактів про найбільш очікувану спортивну подію літа.
Азербайджан: усе най-най
Чи знаєте ви, що на території Азербайджану зосереджено 350 грязьових вулканів? Усього на нашій планеті вченим відомо 800 подібних об'єктів. Вони унікальні тим, що за своїм складом схожі на марсіанські ґрунти. Сьогодні до вашої уваги найцікавіші факти про цю дивовижну країну.
10 фактів про Ісландію
Значною мірою завдяки чемпіонатові Європи з футболу, що відбувся 2016 року у Франції, весь світ зацікавився далекою і нібито холодною Ісландією, оскільки її футболісти, створивши на цьому турнірі кілька сенсацій, голосно розпіарили свою Батьківщину. Щоб не відставати від тренда, OUTLOOK вирішив поділитися найбільш цікавими фактами про реальну країну ельфів, вулканів і льодовиків.
10 фактів про Ліван
Будучи однією з найдревніших країн світу, Ліван понад 75 разів згадується в Старому Завіті, а тутешнє місто Бібл офіційно вважається найдревнішим у світі. Перші людські поселення на території Лівану датуються приблизно VI тисячоліттям до нашої ери, що вкотре доводить: саме Близький Схід – колиска людства. Сьогодні ми хотіли б розповісти про Ліван як про одну з головних перлин цієї частини світу.
10 фактів про Колумбію
У стереотипному сприйнятті середньостатистичного туриста всі країни Латинської Америки «на одне обличчя» з їхніми пляжами, футболом, іспанською мовою і політичною нестабільністю. Та насправді усі вони – по-своєму унікальні. Сьогодні до вашої уваги цікаві факти про одну з них – Колумбію.
10 фактів про Казахстан
Ми в OUTLOOK цілком переконані в тому, що кожна країна цікава по-своєму, а «популярні» напрямки дуже часто стають такими завдяки грамотній подачі і серйозній розкрутці. Сьогодні ми хочемо поділитися з вами цікавими фактами з життя дивовижного і гостинного Казахстану – держави, без культури й історичного спадку якої не можна уявити ні Середню Азію, ні всю Євразію загалом.
10 фактів про Бахрейн: Екзотика арабського світу
Бахрейн – це найменша арабська країна. І дуже дивно, що вона не має всесвітньої пишної слави, адже це – справжня перлина Сходу у прямому і переносному значенні сенсі. Тим більше, що її не можна віднести до плеяди типових країн для арабського світу: навіть на їхньому тлі ця держава вважається екзотичною. Що ми знаємо про Бахрейн – 10 головних фактів.
Не лише тропіки та море. 10 фактів про Малайзію
Дедалі більше туристів з усього світу відкривають для себе Малайзію, яка поєднує як незайману азійську природу, так і урбанізовані міста-мільйонники. Outlook розповідає про цікаві аспекти життя цієї держави, які обов’язково допоможуть зробити вашу подорож іще приємнішою.
10 маловідомих фактів про Ізраїль
Об'їхавши цю маленьку за площею, проте надзвичайно цікаву країну, наша команда OUTLOOK підготувала добірку незвичайних фактів про неї. Ви ж не знали, що на івриті звичного нам равлика @ називають «штруделем»? Тож читайте далі, і ми розкриємо інші цікавинки, про які ви й не підозрювали!
10 фактів про Кубу
Залізний і харизматичний Фідель, чудовий ром і відомі сигари - мабуть, це мінімальний набір знань кожної людини на планеті в Кубі. Ми пропонуємо на ньому не зупинятися, оскільки знаменитий острів Свободи - дійсно цікава і незвичайна країна, яка заслуговує уваги. Наша добірка цікавих фактів - хороший привід познайомитися з нею ближче.
10 фактів про Бруней
Про давню історію таємничого Брунею майже нічого не відомо. Напевно, до витоків причетні іспанські, японські колонізатори і пірати, що завжди зазіхали на ці землі. Бо ж окрім пам’яті і вивозити звідси було практично нічого. Це тільки у 20-х роках минулого сторіччя уже суверенний Бруней випадково знайшов у своїх землях масштабні поклади газу і чорного нафтового золота.
10 фактів про Сербію
Балкани стають з кожним роком дедалі більш популярним туристичним напрямком. Напевно, у кожного мандрівника є свої улюблені країни регіону, але не розповісти про одну з найцікавіших держав цього півострова, Сербію, ми просто не можемо.
На краю світу. 10 фактів про Нову Зеландію
Максимум, що знає пересічна людина про Нову Зеландію, це те, що вона міститься десь «поруч» з Австралією і Пітер Джексон знімав там свої екранізації Толкієна. Outlook заповнює географічні та культурні прогалини і з радістю ділиться незвичайними фактами про цю дивовижну країну.
10 фактів про Естонію
Якщо вам не вдалося вирушити кудись улітку, не варто засмучуватись – деякі країни буквально розквітають саме восени. Одна з таких красунь – крихітна Естонія, яка розкинулась на узбережжі Балтійського моря. Саме про неї та її жителів далі в Outlook.
10 фактів про Боснію та Герцоговину
Боснія і Герцеговина, як скромна красуня з-поміж яскравих подруг – сусідньої Чорногорії і Італії, що розкинулася через Адріатичне море – звикла триматися осторонь від туристичної метушні і спалахів «дзеркалок». Ті, хто ганяються за колоритним відпочинком, рідко зазирають у тиху заводь зелені і мальовничих гір, що лиш на руку шанувальникам спокою.
Закрыть
Outlook facebook page