RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Хто поскаче зі Стокгольма на Бронзовому Коні цього року?

Хто поскаче зі Стокгольма на Бронзовому Коні цього року?

Автор: 08.11.2017 | Швеція
Уже зовсім скоро, 8 листопада, парадний вхід найвідомішого стокгольмського культурного центру «Скандія» буде прикрашено червоною доріжкою, котрою пройдуть сотні світових кінознаменитостей на честь відкриття престижного "Stockholms film festival" . Саме про нього, вельми значущого і важливого в сучасному світі кіно, ми сьогодні і розповідаємо.

Не тільки кіномани, а й пересічні люди бодай раз у своєму житті чули про Канський кінофестиваль чи Берлінале, котрі разом із Венеціанським оглядом є найпопулярнішими подіями у світі кіно, за винятком «Оскара». Про них відомі легенди і красиві історії. Утім, названими урочистостями життя не обмежується – у світі налічується не менш ніж 20 найголовніших кінофестивалів, серед яких і Стокгольмський.

Матеріали за темою: До Берліна за ведмедем

 Якщо копнути глибше і не брати до уваги червоні доріжки, скандали і смокінги, за кожним по-справжньому солідним кінофорумом криється потужна індустріальна складова. І саме її наявність для професіоналів не менш важлива, ніж власне кіноогляди і вечірки, і саме її статусом і визначається реальна «крутість» заходу. Якраз своєю індустріальною секцією, корисною і продуманою, може похизуватися Стокгольмський кінофестиваль, котрий, незважаючи на свій відносно молодий вік, є дуже важливою і значущою подією для будь-якого кіношника планети.

Фото: vimooz.cоm

"Stockholmsfilmfestival" вперше відбувся 1990 року, а його «батьками-засновниками» вважають Ігнара Шейніуса, Кіма Кляйна і Гіта Шейніуса (останній, до речі, зараз – директор фестивалю). Ці ентузіасти дійшли думки, що Швеції, країні з потужними кінематографічними традиціями, батьківщині Інгмара Бергмана, неодмінно потрібен свій серйозний кінофорум. На ідею цього тріо 27 років тому відгукнулися ще близько 200 кінолюбителів, серед яких були і волонтери з міської адміністрації, і представники приватного бізнесу, що надали фінансову підтримку в організації такої масштабної події. 

Матеріали за темою: "Кіно з вокзалу": зародження кінематографа

Карти і зірки зійшлися вдало, процес пішов. Більше того – як картину-відкриття вдалося привезти у шведську столицю вже легендарний фільм «Дикі серцем» культового американця Девіда Лінча. Загалом тоді протягом чотирьох днів було переглянуто понад 40 фільмів з усієї планети, найкращі з яких були нагороджені Бронзовими конями – статуетками-символами, котрі вручають і дотепер.

Фото: stоckholmfilmfestival.se

Після такого потужного і впевненого старту Ігнар і Гіт Шейніуси і Кім Кляйн почали працювати ще більше і домоглися важливої у світі кіно ініціації – акредитації фестивалю Міжнародною федерацією асоціацій кінопродюсерів. Саме потрапляння в цей ряд оглядів дає кінофестивалю змогу залучати найбільш цікаві й нові кіно роботи провідних авторів у свої програми, а також проводити важливі індустріальні події – пітчинги проектів, панельні дискусії, кіноринки, освітні заходи. Додав шведському огляду значущості і його концепт: окрім «хітів» поважних режисерів, організатори всіляко намагаються відкривати нові імена, не соромлячись показувати дебютні стрічки, часто навіть доволі радикальні – саме тут свого часу помітили, наприклад, Квентіна Тарантіно, Ларса фон Трієра і Гаспара Ное. Це дуже важливо, оскільки потрапити в основну програму того ж Канського фестивалю чи Берлінале часто просто неможливо, адже в ній демонструють всього 15-20 фільмів і практично всі вони запрошуються туди заздалегідь за домовленістю з їхніми відомими авторами. Саме ця націленість на нове і молоде, що може «вистрілити» завтра, дає змогу «Stockholmsfilmfestival»вважати таким сміливим і яскравим.

Матеріали за темою: Хрещене кіно

Тому навіть сьогодні, після майже 30 років роботи, за час якої тут було показано понад 3000 фільмів, а серед гостей і учасників побували такі метри, як Енг Лі, Девід Кроненберг, Роман Поланський, Денніс Хоппер і багато інших, шведський кінофестиваль хоч і став респектабельним, та, як і раніше, лишається новаторським і яскравим. Оголошена програма 2017 року також інтригує, адже окрім вже крім фільмів, що вже отримали розголос, зокрема «Дволичний», «Засновано на реальних подіях», «Свавілля 3», можна буде побачити чимало відкриттів і знахідок шведських відбірників зі всіх куточків планети. Не може не тішити і той факт, що тут же буде представлено й український фільм «Стрімголов»/Стремглав / Falling Марини Степанської, котрому ми бажаємо бути поміченим і привезти додому щонайменше одну Конячку. 

Фото: i.ytimg.cоm

Головне фото: stockhоlmfilmfestival.se

Вам это будет интересно:
Снігова королева позаздрила б. Кращі льодові готелі світу
Замість підлоги з підігрівом – ковзанка. Як альтернатива махровому халату – шапка-вушанка і пуховик. Відпочити у стилі «Північний полюс» пропонують еко-готелі та кафе в Канаді, Румунії і навіть спекотному Дубаї...Єкзотичними можуть бути готелі не тільки біля окену та тропічних пальм.
Дивовижна Лапландія: країна чудес за полярним колом
Що ближче зимові свята, то голосніше всенародний плач за втраченими чарами новорічної ночі. Дощі, тумани і банальна втома стали на заваді рухові радості у місто, і казка відступила на північ, в далеку Лапландію. Тремтлива заграва полярного сяйва вкриває плоттю стародавні сказання і здуває з листівок золочений пил...
Країна майже з таким самим прапором. Швеція очима українця
Швеція, напевно, не є найпопулярнішим туристичним напрямком серед українців. Охочіше наші співвітчизники їдуть до теплих країн або ж у доступніші та популярніші європейські столиці. Наш сьогоднішній співрозмовник, вокаліст київського гурту «М'ЯЧ» Юрій Розенко, навпаки, двічі на рік обов'язково відвідує це королівство.
Гетеборг: місто з ароматом моря
Його часто порівнюють із Сан-Франциско через велику кількість мостів, води, пагорбів і рибних ресторанчиків на будь-який смак. Із кранів тут тече мінеральна вода, а по парках любенько собі розгулюють зайці з кроликами… Може здатися, що це місто із казки, але насправді воно розташоване у Швеції, і це – місто Гетеборг.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Незважаючи на розпал літніх відпусток, багато культурних заходів за участі іноземних дипломатичних установ відбулось в серпні в Україні. Далі представляємо вашій увазі підбірку деяких з них.
Зроблено у Швеції: далекарлійська конячка
Відтоді, як крилаті коні валькірій назавжди поскакали до Вальхалли, на сторожі традицій вікінгів стоїть далекарлійська конячка – розписна народна іграшка, вперше згадана в літописі XVII століття. Далекарлійський коник є талісманом нетуристичної Швеції, рятуючи від забуття старовинні перекази і вірування.
Якщо у тебе 10 доларів і ти у Стокгольмі
Стокгольм – одне з найдорожчих міст у світі. Та більшість місцевих такий статус столиці цілком влаштовує, і це зовсім не дивно, адже середня зарплата у місті сягає 2800$… Так що, на перший погляд, спробувати добряче розважитися тут, маючи в кишені всього 10$ – справа складна. Але далеко не безнадійна, якщо увімкнути фантазію і кмітливість.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Протягом березня акредитовані в Україні посольства брали активну участь у культурному та соціальному житті, адаптованому під сучасні реалії. Тож пропонуємо вашій увазі їх добірку.
Дім, який побудував…
«Халабуди» на деревах, землянки, схованки – що ми тільки не будували в дитинстві. На жаль, коли дорослішаєш, фантазія втрачається, і більшість із нас тепер живе в незручних сірих «коробках». Однак є люди, які самостійно створили житло своєї мрії.
А ви знали...?
Трохи фото і декілька відео... Додати Європи і ще трішечки Африки... Щось очевидне і вражаюче... Ось так можна описати новини, які ми підготували для вас сьогодні. Зацікавили? Тоді мершій читайте!
Глибокі музеї
Ще кілька століть тому морський транспорт був не просто найпопулярнішим, але й часом єдиним способом дістатися з точки А в точку Б. Однак, як відомо, форс-мажори трапляються на будь-яких дорогах, навіть водних, і за історію людства безліч кораблів так і не пристало до берега. Проте відносна «збережність» дозволяє затонулим суднам знайти друге життя, перетворившись на музеї.
Новопризначені посли чотирьох держав та Глава Представництва ЄС вручили вірчі грамоти Президенту України
​7 листопада 2019 року відбулась церемонія вручення вірчих грамот Президенту України Володимиру Зеленському послами Королівства Швеція, Швейцарської Конфедерації, Грузії, Мексиканських Сполучених Штатів та Главою Представництва Європейського Союзу.
Посольство Швеції в Україні провело святкування Дня святої Люсії
13 грудня в Києві відзначили одне з традиційних шведських свят - День святої Люсії.
Шведський відлюдник Інгмар Бергман
14 липня 1918 року у шведському місті Упсала народився чоловік, який зняв понад 50 картин і поставив кількадесят вистав, що підняли планку у мистецтві на недосяжний рівень. Навіть сьогодні, переглядаючи шедеври Бергмана, створені ще півстоліття тому, розумієш, що вони нічого не втратили з часом – скоріше навпаки.
У Києві за участі голови МЗС Швеції та Посла відбувся Шведсько-український бізнес-форум
У Києві відбувся Шведсько-український бізнес-форум, організований Посольством Швеції в Україні за підтримки шведської бізнес-спільноти. Представники ділової та бізнесової спільноти обох країн вже шостий рік поспіль зустрічаються в столиці України, щоб обмінятися передовим досвідом в різних галузях. Темою цьогорічної зустрічі стало укріплення економічних взаємовідносин між двома країнами. Під гаслом «Швеція-Україна: зростаємо разом» пройшли панельні дискусії, що презентували перспективні сектори української економіки і шведські рішення для потреб українського ринку.
Посольство Швеції провело прийом на честь Євробачення 2017
Посольство Швеції в Україні та особисто Надзвичайний і Повноважний Посол Мартін Хагстрьом організували і провели в Києві вечір, присвячений пісенному конкурсу Євробачення - 2017, який походить в ці дні в українській столиці.
Посол Швеції Мартін Хагстром запросив українців і дипломатичний корпус відсвяткувати День Святої Люсії
Одна з найбільш древніх і культурних традицій в Щвеції - вшанування Святої Люсії. Долучитися до звичаїв, що супроводжують 13 грудня змогли гості офіційного дипломатичного прийому і в столиці України.
Швеція. Вижити без копійки в кишені
Перший день у Швеції. Ви стоїте на центральній площі Стокгольма. Поглинаєте очима культурні надбання. Аж раптом до вас підбігає злодій, вириває сумку з ваших рук і кидається навтьоки. «Це були всі мої гроші!» – кричите у розпачі йому вслід. А хулігана і слід прохолов. Що робити? Перше правило – не панікувати. А друге – зібратися з духом і... влаштуватися на роботу! Дарія Черноусова ділиться досвідом, як заробити в чужій країні.
Закрыть
Outlook facebook page