RU  UK  EN
Статьи  >  Напиши  >  Ми там були: Ле-Ман – недоторканий шарм старої Франції

Ми там були: Ле-Ман – недоторканий шарм старої Франції

Антон Сак переїхав до Франції, щоб отримати вищу освіту. Він студент хімічного факультету Леманського університету (Le Mans Université). Сьогодні розповідає нам про Ле-Ман – чарівне старовинне французьке місто зі своїм особливим колоритом. Воно мало відоме туристам, проте відвідування його – цікава точка у маршруті.

На фото - Антон Сак

Ле-Ман було засновано ще до нашої ери кельтським племенем Ценоман. Тоді це місто входило до складу Галлії. Пізніше країна стала провінцією Римської імперії. Навіть сьогодні тут збереглися архітектурні споруди тих часів – руїни амфітеатру й так звані стіни міста. Їх звели ще в III-IV ст. н.е. для захисту міста від нападників. Тепер мури оточують середньовічні будинки навколо старого центру і вважаються найкращими зразками галло-римських оборонних будівель Європі.Фото marcgcphotography.cоm

– Французи не люблять Ле-Ман, бо вважають його маленьким та провінційним, – розповідає Антон. – Щоправда, він входить у десятку найбільших міст Франції, але для французів це вже не комільфо. Проте, як на мене, Ле-Ман – та справжня автентична Франція, яку ми завжди хотіли б побачити. Узагалі в Ле-Мані дуже добре. Адже тут небагато туристів. Є дуже гарний і атмосферний старий центр. Він називається В’є-Ман, і навколо нього поступово виростають нові будівлі. Тут він розташований якось на горі над річкою Сарта. І всі ці старовинні будинки не такі, як на півночі Франції, де вони просто із каменю зроблені. Тут вони якимось дивним чином зроблені з дерева – і це дуже круто виглядає.

Читайте також: Сен-Тропе – місто, що зійшло з екрана

Антон розповідає, що культурна пам’ятка, яка вважається символом міста – це Собор святого Жульєна:

– Звичайно, ця старовинна споруда із вражаючою архітектурою в історичному центрі міста – перлина Ле-Мана. Він реально надзвичайний, і я не розумію, як архітектори могли таке зробити та ще й в такі давні часи.

Цей собор і справді належить до унікальних пам’ятників світової архітектури. Монументальний романський стиль з готичними надбудовами. Також Сент-Жульєн має неймовірно багату колекцію вітражів і до того ж славетний своєю історією. У давні часи галло-римського правління в Ле-Мані жив святий Жульєн – перший єпископ, який приніс сюди християнство. Саме йому присвятили собор забудовники. Фото 3.bp.blogspot.cоm

Розбудовувати храм почали 1060 року. Saint-Julien мав стати найвищою будівлею середньовічної Франції. Масштабне будівництво продовжувалось майже 400 років та й досі не вважається остаточно завершеним. На території храму поховано членів королівської родини Карла Анжуйського (короля Неаполя). Звичайно, в самому храмі містяться мощі самого святого Юліана Леманського. Місцеві до сьогодні вважають його покровителем свого міста.

Адреса: Placedu Cardinal Grente, Le Mans.

Читайте також: Абатство Мон-Сен-Мішель: побачити і закохатися

У центрі міста дуже багато різних барчиків, кафе, різноманітних колоритних закладів.

Загалом французи схиблені на ресторанах – вони постійно в них ходять! Навіть в обідню перерву збираються зі своїми колегами й ідуть у ресторан – і там їдять, п’ють, розмовляють. У цілому всі заклади у Франції на високому рівні. Тут немає жодних таких мережевих низькосортних ресторанів. І кожен з них – якийсь особливий.

Серед леманських ресторанів Антон виділяє «Le Nez Rouge»:

– Це мій улюблений заклад. Він розташований в старому житловому будинку – типу сімейний. Сім’я живе на верхніх поверхах, а ресторан – на нижньому. Вони його обладнали в такому типово старому французькому стилі. Окрім основних залів є вихід до саду. Тут дерева, квіти, стоять столи, статуї, ввечері горять лампочки, ліхтарі – дуже гарно. Можна просто зайти випити кави або взяти келих якогось напою... Я тут дуже люблю брати, наприклад, коктейль «Монако». «Монако» – це пиво з гренадіном і лимонадом. А якщо пиво змішують тільки з лимонадом, то це «Панаше». Ось береш якийсь алкоголь, якийсь сир, і ця атмосфера – усе це дуже круто виходить. І ти сидиш і кайфуєш у цьому ресторані.Фото ilatou-sarthe.cоm

Адреса: 31 Rue du Pré, 72100 Le Mans.

Також Антон у захваті від колоритного бару акордеоністів «Café de Bretagne» («Бретань»):

Це дуже маленький і колоритний заклад, і називається він, як старовинний північно-західний регіон Франції. І воно все так стильно обладнано – акордеони, платівки і т. д. Сам бар дуже старий – у ньому є свій шарм, власна родзинка. Я спілкувався з літньою жінкою, яка там працює. Вона насправді вже дуже немолода. І виявилося, що це її сімейний бар, і вона працює там десятиліттями. Щовечора у Бретані акордеоністи грають наживо. Тут ще є власні фестивалі, конкурси, тематичні вечори.

Адреса: 33 Rue Montoise, 72000 Le Mans.

Родзинки міста

У Ле-Мані проходять суперпопулярні гонки, – продовжує розмову Антон. – Це одні з найпрестижніших у світі перегонів – Ле-Ман 24. На тиждень змагань влітку сюди з’їжджаються з усього світу. І населення міста збільшується у 5 разів. Навколо Ле-Мана обладнана кільцева дорога, і змагання проходять по цій дорозі. astonmartinlede18.jpgФото michelinracingusa.com

Щоліта тут проводять Ніч Химер у старому центрі. Це нічне світлове шоу – видовищні проекції на стінах старого міста з усілякими анімаціями, фігурами, сюжетами. la_nuit_des_chimeres_5-scaled-1280x720.jpgФото discoverwalks.com

Магазини – це не дуже по-французьки, – зауважує Антон. – Головна торгова точка в Ле-Мані – це ринок. І так всюди, у всіх містах, ринок у Франції – це дуже популярна тема.

Читайте також: Продається все: найкращі ринки планети

Ринок у Ле-Мані один, але щодня він переїжджає в іншу частину міста. Усі місцеві обожнюють ринок і щонеділі люблять відвідувати його в центрі, коли він збирається біля цього центрального собору. IMGP7607.jpgФото sylviastitch.blogspot.com

Головне фото pinterest.com

Вам это будет интересно:
Міста у скелях: іспанське видання
Збудувати поселення на рівнині – чи велика премудрість? Зовсім інша справа, коли місцевість норовлива і непоступлива, хоч і складається всуціль із уступів й узвиш. Люди століттями намагалися перемогти рельєф і сказати своє слово в гірському містобудуванні. Та лише ті, кому вдалося знайти із Землею спільну мову, змогли створити справжні романи в камені.
Свята краса! Що приховують найвідоміші абатства світу?
Що ви уявляєте, коли чуєте слово «абатство»? Впевнена, більшість в першу чергу згадають про Вестмінстер. А якщо я скажу, що насправді це вже не абатство? Так що ж робить ці середньовічні споруди особливими? Давайте розбиратися на прикладі споруд з різних країн Європи.
Бельгія очима Марини Орлової: Як живуть бельгійці
Марина Орлова – проектний менеджер у культурно-громадській організації. На одному з міжнародних проектів вона зустріла своє кохання – Віма, хлопця з Бельгії. Поїхати в його країну їй вдалося тільки тоді, коли Україна отримала безвіз і саме про те, як живуть бельгійці, що вони їдять на сніданок і як у них заведено відпочивати, Марина розповіла OUTLOOK.
Ми там були: Марокко – дивовижна країна
Тут увечері тільки починають працювати ринки. Без комах не обходиться жоден дім. А зі зміями люди практично подружилися. І ще: уявляєте, вони не мріють про море! Про всі тонкощі африканського Королівства Марокко нам розповіла український SMM-фахівець Анна Фунт, яка провела там незабутню відпустку.
Декілька граней багатогранного Бостона
Враження про це місто багато в чому залежить від того, де ви були до зустрічі з ним. Після Лос-Анджелеса Бостон може здатися дуже діловим і культурно насиченим, після Нью-Йорка – дещо провінційним і старомодним. Але в будь-якому разі він має яскраве та поважне обличчя массачусетського джентльмена.
Стражі морів: вражаючі маяки світу
Слово «маяк» викликає красиві асоціації: морські пригоди, шторми, величезні кораблі. І ми хочемо не розвіяти ці думки, а навпаки підкинути хмизу у вогонь. У світі їх безмежна кількість, вони вражають своєю красою та неповторніст. Сьогодні ділимося з вами п’ятіркою найдивовижніших маяків!
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
Перу. Місця сили
Ізраїль, Індія, Мекка – ці географічні точки дуже важливі для адептів різних релігій і не тільки: вирушивши туди у паломництво, можна звідати благодать і відчути найпотужнішу концентрацію енергії, навіть будучи невіруючим. Не території Південної Америки, у Перу, теж є свої місця сили. І саме про них пише наш читач і автор Ія Зайцева.
"Le Grand Louvre"
В найбільш знаному музеї світу, французькому Луврі, було впершо відкрито двері для публіки в 1793. Хоча й до цього ця будівля була відома далеко за межами Франції. Тільки от використовувалась вона далеко не в таких піднесених цілях, як зараз.
Річард Ганнон: Фарери - овечі острови
Тільки три місяці на рік між Великою Британією і Фарерськими островами відкрито повітряні рейси. Я радів своїй майбутній подорожі, хоча до кінця не усвідомлював, що очікує там, на півночі. Іноді я уявляв Фарери, як землю, покриту кригою. Наступної миті здавалося, що на островах не вщухає потужний вітер, а отже, мене обов'язково здує з якогось стрімчака в холодну воду.
Ми там були: Гудаурі
У Гудаурі легко відчути час, затиснути його між пальцями і розтягнути у просторі, перелаштовуючи свій внутрішній ритм у режим відчуттів. І вже немає дедлайну, набридливих сусідів і лихачів, що виїжджають на зустрічку. Усе це починає здаватися ілюзорним і швидкоплинним. Тут, у Гудаурі, інші цінності. Гори не терплять метушні, внутрішнього діалогу і самоїдства. Найбільше задоволення просто дивитися на них.
Ми там були: Нью-Йорк, Вашингтон і Маямі
Так склалося, що в Америці дві столиці – офіційна і фактична. Київський контекстний менеджер Богдан Янчев побував в обох і розповів нам про дух цих міст, про їхні пам’ятки і про те, чим вони є в реальності. Гадаєте, Нью-Йорк просякнутий дорогими парфумами, а у Вашингтоні, окрім полежати на травичці біля Білого дому, і робити нічого? Ви помиляєтесь!
Засніжені вершини. Найкращі зимові курорти
З настанням холодних сезонів важливо не тільки кутатися у светри з оленями, пити какао і в черговий раз переглядати різдвяні комедії. Спорт ще ніхто не скасовував, тому Outlook розповідає про п’ять чудових гірськолижних курортів, де можна добряче збадьоритися і вилізти із зимової сплячки.
Ковзкі забави: Найкращі вуличні ковзанки світу
З криги зводять готелі і висікають фонтани з білим вином, роблять самовари і навіть гасові лампи. Фотографи пішли ще далі: призвичаїлись використовувати сухий лід для створення ефекту диму й туману в кадрі. Напередодні свят OUTLOOK підготував для вас добірку про найпопулярніші льодові арени світу.
Піша прогулянка Аахеном
Побувати у трьох країнах за один день – реально, якщо ви потрапили в Аахен. Розташоване між Німеччиною, Бельгією і Голландією невелике студентське місто увібрало риси середньовічної культури, що відбилася в його вражаючій архітектурі. Олена Буравцова побувала в цьому місті, яке полонило її серце своїми дивовижними пам’ятниками...
Країна майже з таким самим прапором. Швеція очима українця
Швеція, напевно, не є найпопулярнішим туристичним напрямком серед українців. Охочіше наші співвітчизники їдуть до теплих країн або ж у доступніші та популярніші європейські столиці. Наш сьогоднішній співрозмовник, вокаліст київського гурту «М'ЯЧ» Юрій Розенко, навпаки, двічі на рік обов'язково відвідує це королівство.
Ми там були: Каппадокія
У кожної людини є такий момент чи випадок, котрий він запам’ятає на все життя. Поїздка в Каппадокію і політ на повітряній кулі – одне з найбільш незабутніх видовищ у моєму житті. Саме тому я хочу з вами поділитися своїми враженнями.
Хаапсалу: естонський настрій
Ми знаємо Естонію як батьківщину Skype і самобутніх страв на кшталт молочного супу з овочами, ми дивуємось відсутності майбутнього часу в національній мові. А сьогодні розглянемо крихітку-країну більш предметно, заскочивши в «осиновий гай» – місто Хаапсалу, столицю Ляенеського повіту держави.
Несповідимі шляхи щастя: де загадувати бажання в Латвії?
Мандрівка в Латвію обриває ланцюг повсякденності, впускаючи у світ потаємні фантазії, котрим немає виходу в коловороті буднів. Блукаючи у вікових соснах, свіжий балтійський бриз млосно перебирає струни очікування чогось незвичного. Мрії справді збуваються – тільки треба знати, де загадувати бажання.
Нормандія очима Корнія Грицюка: Останній прихисток Жанни Д’арк. Частина 3
Корній Грицюк завершує цикл подорожніх нотаток про французьку Нормандію. Після Довіля і Шербура-Октевіле ми запрошуємо вас до головного міста північної частини великої країни – до Руана.
Закрыть
Outlook facebook page