RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Історія однієї вулиці: Брівібас

Історія однієї вулиці: Брівібас

Сьогодні в нашому циклі, присвяченому найцікавішим вулицях планети, ми розповімо про Брівібас – головну та одну з найцікавіших вулиць Риги. Старе місто Риги – справжня перлина латвійської столиці, яка прекрасно збереглася.

Саме тут найбільше туристів і найменше місцевих жителів, проте ще 350-400 років тому довкола нього не було практично нічого, і місто нагадувало собою неприступну середньовічну фортецю в напівскандинавському та напівєвропейському стилях, і все його населення жило тут. Проте в XVII столітті латишам все ж стало тісно у Старому місті, і в Риги почали з'являтися передмістя. Найчастіше це були робітничі або сільськогосподарські райони, котрі забезпечували столицю харчами та промисловими виробами. Чудова сьогодні вулиця Брівібас, яка розтягнулася на 12 з гаком кілометрів до самісіньких околиць столиці, зародилася саме в ті часи. Її перша назва Піщана, оскільки саме через неї проходив найважливіший торговельний шлях аж до Санкт-Петербурга, а купці, що вподобали її, промишляли саме піском і глиною.

До 1820-х років вулиця була звичайнісіньким для тих часів шляхом, але надто вже вразливе розміщення Риги, якщо говорити про Старе місто, де зосереджувалася вся адміністрація, банки та установи, а також демографічне зростання змусило високе начальство як міста задуматися про його розширення. Саме сьогоднішній Брівібас судилося стати найважливішою і центральною його вулицею, змінившись до кінця століття буквально до невпізнання.100062_16011918550039245884.jpgPhoto agoda.com

Розкішні особняки, палаци, перенесення сюди найважливіших муніципальних установ, помпезні ресторани, найкращі готелі, перші омнібуси, а потім трамваї і тролейбуси – все це за лічені десятиліття перетворило до невпізнання вчорашній маршрут з неохайними заїжджими дворами і складами. Уся ризька еліта перебралася в цю частину міста, ба більше – чимало впливових знатних сімей охоче придбали тут маєтки, оскільки і клімат м'якший, і столичної суєти менше. Наприкінці XIX століття вулиця вже називалась Олександрівською. Здавалося, її добробут і процвітання триватиме й надалі, та настало жорстоке як для Прибалтики, так і в цілому для Європи XX століття...

Читайте також: Що вони їдять: Латвія

Крім двох руйнівних світових війн і декількох революцій, Олександрівській вулиці він приніс ще й цілу низку перейменувань і перебудов, адже кожна нова влада (можна навіть збитися з ліку, скільки разів вона змінювалася в першій половині XX століття), прагнула перекроїти і її, і всю Ригу на свій лад. Брівібас устигла побути й Вулицею революції, і вулицею Леніна, до того ж двічі, і навіть Гітлерштрассе за часів німецької окупації. Свого нинішнього вигляду, при всій красі та оригінальності все ж менш помпезного, аніж на початку минулого століття, вона набула вже після Другої світової.1c6fbb43118fb0652406.jpeg
Photo chillisauce.com

До слова, про свободу: цю назву багатостраждальна вулиця дістала тільки після розпаду Радянського Союзу. Латиші сподіваються, більше їм не доведеться перейменовувати її, все-таки 7 разів за неповні сто років – якось занадто. У наші дні Брівібас є альтернативою Старому місту не тільки політичною, а й туристичною, оскільки нею можна довго бродити, розглядаючи пам'ятки, а ще заходити в затишні та стильні кав’ярні. На увагу заслуговують і житлові будинки, і приміщення колишніх фабрик, а також театри, готелі, садиби. Та все ж головною родзинкою форштадта є легендарний Матвіївський, або Відземський ринок. «Матвійчик», який безперервно працює в Ризі вже майже півтора століття – гідний суперник самій вулиці Брівібас, якщо говорити про довгожительство. Він так само стійко переніс усі труднощі, негаразди, перейменування та зміни режимів, повсякчас радуючи самих городян атмосферою і чудовим асортиментом.

Головне фото treksplorer.com/

Вам это будет интересно:
Камініто: Вулиця у ритмі танго
Ми продовжуємо наш цикл «Історія однієї вулиці» і сьогодні розповідаємо про одну з найгарніших і веселих вулиць Буенос-Айреса під назвою Камініто. Вона простяглася в знаменитому кварталі Ла Бока, заснованому в 19 столітті італійськими емігрантами.
Ломбард-стріт: вулиця, яку проковтнув удав
Пам’ятаєте, як Маленький принц учив бачити не капелюха, а слона, з’їденого удавом? Так от, у Сан-Франциско у вас є можливість побачити вулицю, частину котрої проковтнув удав. Змієподібна Ломбард-стріт заповзла майже до всіх путівників по Фріско.
Історія однієї вулиці: Талія: «Єлисейські поля» Саудівської Аравії
Сьогодні OUTLOOK повідає про життя в Саудівській Аравії, прогулюючись головною вулицею шанованого паломниками другого за величиною міста й «економічної столиці» – міста Джидди. Тут, на вулиці Талії, особливо явно можна прослідкувати, як стрімко в арабську культуру вливаються західні мотиви, вносячи в це місце легкий дисонанс…
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
Історія однієї вулиці: Orchard road - фруктовий шопінг
Єврейський і китайський цвинтарі по сусідству, фруктові дерева, модні бутіки і справжній військовий бункер – усе це змішалося на Orchard road, дивовижній вулиці Сінгапура. Саме розповіддю про неї ми продовжуємо наш захопливий цикл «Історія однієї вулиці».
Музеї, що лікують
«Мені, будь ласка, еліксир від головного болю, настоянку на корені мандрагори, пігулки від серця і трохи морфіну…» – приблизно так зверталися до аптекарів пацієнти кілька століть тому. А ті готували різноманітні бовтанки і суміші у фармакологічних лабораторіях, які знаходилися прямо в сусідніх кімнатах.
Несповідимі шляхи щастя: де загадувати бажання в Латвії?
Мандрівка в Латвію обриває ланцюг повсякденності, впускаючи у світ потаємні фантазії, котрим немає виходу в коловороті буднів. Блукаючи у вікових соснах, свіжий балтійський бриз млосно перебирає струни очікування чогось незвичного. Мрії справді збуваються – тільки треба знати, де загадувати бажання.
Історія однієї вулиці: Дизенгоф
Прогулюючись вулицею Дізенгоф у самісінькому центрі Тель-Авіва, можна спіймати себе на думці, що це не вулиця, а якийсь телепорт, адже тут змішалося все: торгові ряди, практична та лаконічна архітектура баугаус, модні шоуруми, котрі не поступаються міланським. Проте все це нагромадження аж ніяк не надмірне, а цілком природне, тому пройдімося вулицею.
Монмартр Белграда
Подібних їй – обмаль. Близько 400 метрів завдовжки. Зі своєю особливою атмосферою. Маленьке місто в місті. Тут не їздять машини. Тут відчуваєш під ногами стару нерівну бруківку, а розписи на будівлях довкола так вводять в оману, що не розбереш, де справжні вікно-балкон-двері, а де – всього лиш малюнок... Скадарлія, або вулиця Скадарська, знаходиться у центрі Белграда...
Історія однієї вулиці: проспект Андраші в Будапешті
Майже в кожному туристичному путівнику написано, що Будапешт – це східноєвропейський Париж, і сперечатися з цим твердженням не варто, оскільки угорська столиця, так само як і французька, вражає своєю розкішшю, помпезністю і бездоганним смаком. А ще й сам Ейфель разом зі своїм архітектурним бюро додав їй французького шарму.
Вручення вірчих грамот Президенту України новопризначеними главами місій
1 жовтня Президент України Володимир Зеленський прийняв вірчі грамоти в Апостольського нунція, послів Держави Ізраїль та Латвійської Республіки.
Історія однієї вулиці: Рамбла
Столиця Каталонії Барселона – це не тільки курортна зона, а й місто з багатою історією зі своїм неповторним стилем, атмосферою і південним темпераментом. Напевно, кожен турист, потрапляючи сюди, неодмінно здійснює неквапний променад пішохідною вулицею Рамбла, про яку ми сьогодні розповідаємо.
Прибалтика музейна
Прибалтика – гарне місце для недорогого туризму в Європі. Вона відома, крім усього, і своєю мінливою погодою. Води і вітри Балтики дають про себе знати несподіваними опадами, та це не привід сидіти в номері: довкола безліч дивовижних музеїв, а об’їхати всі три країни за кілька днів не така вже й велика проблема.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Незважаючи на розпал літніх відпусток, багато культурних заходів за участі іноземних дипломатичних установ відбулось в серпні в Україні. Далі представляємо вашій увазі підбірку деяких з них.
Панська вулиця – з корабля на бал
Напіврозвалені будівлі радянських часів, помпезні палаци угорської знаті, ятки з антикварним начинням, стріт-арт у стилі Ван Гога – вулиця Панська рясніє суперечностями. Це місце – коктейль із старих традицій, що вже сиплються піском, і затятого бажання стати маленькою охайною Європою. Які секрети приховує вулиця Братислави, знає OUTLOOK.
Болдуїн-стріт. Крутіше не буває
OUTLOOK продовжує цикл матеріалів про неповторні вулиці. Сьогодні ми розповімо про круту Болдуїн-стріт у новозеландському місті Данідіні. Її крутість не в розкішних бутиках, елітних ресторанах чи астрономічних цінах на нерухомість. У цьому контексті все досить приземлено і нічого незвичайного. А ось сама форма вулиці вражає – у місці, яке найбільше вивищується, нахил складає 32 градуси.
Історія однієї вулиці: Пікаділлі Стріт
Лондон – це місто, котре просто не може не вражати. Кожен його гість неодмінно чимось захоплюється: хтось архітектурою, хтось божевільним ритмом життя, а хтось вікторіанським духом і аристократичною атмосферою в нашому XXI столітті. Його вулиці – справжня скарбниця для власних досліджень, а починати їх слід з легендарної Пікаділлі Стріт...
Історія однієї вулиці: Проспект Багдад у Стамбулі
Якщо весь величний Стамбул – це серце регіональної торгівлі, то одна з його розкішних вулиць – проспект Багдад – безумовно, головна артерія. Опинившись там, навіть заперечуючи шопінг усією душею, вельми складно встояти і не піддатися бажанням усе ж вирушити по крамницях і ринках. Хоча, і крім цього, тут також є що робити.
Що вони їдять: Латвія
Прийнято вважати, що Латвія – це ризьке узбережжя, старовинні й затишні міста та прекрасний клімат. Усе це вірно, от тільки багато хто забуває про місцеву кухню. Outlook, побувавши там, не може не поділитися розповіддю про смачні, а інколи й дуже незвичайні страви.
Історія однієї вулиці: Янг-Стріт
Люди, котрі вперше приїхали до Торонто, мають всі шанси попастися на вудочку місцевих сюрпризів. Наприклад, вам можуть запропонувати: «Чи не бажаєте доїхати до пункту призначення через вулицю Янг-Стріт?» А коли ви погодитесь на цю авантюру, вас перепитають: «Ви що, зібрались проїхати по всій вулиці?» І коли зніяковілий мандрівник вникне в деталі...
Закрыть
Outlook facebook page