RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Валга. Місто на перехресті

Валга. Місто на перехресті

Люди, які люблять подорожувати, зазвичай відвідують одні й ті самі місця. Париж, Венеція, Рим, Краків, Дрезден уже так давно звикли до туристів, що часто поглядають на них трохи зверхньо, копиливши губи, у той час як маловідомі, але не менш цікаві містечка чи селища завше раді гостями.

Ось потяги, які снують між Таллінном, Тарту, Санкт-Петербургом і Ригою, не зупиняються надовго і не розсипають, ніби яблука з кошика, зацікавлених пасажирів в естонському містечку Валга, що живе собі на перехресті залізничних та шосейних шляхів. А дарма.

Валга, що вперше згадується під історичною назвою Валк 1286 року, зуміла ще з тих пір всидіти на двох стільцях, естонському та латвійському, бо це одне з небагатьох міст світу, яке розташоване одночасно в обох країнах. І, як те «ласкаве телятко» з приказки, почувається улюбленцем двох мамок: Естонії та Латвії. Після 1917 року естонці, які допомогли сусідам відстояти свою незалежність, отримали винагороду – більшу частину міста Валк. Відтоді ці нерозлучні сіамські близнюки Валга (Естонія) і Валка (Латвія) так і живуть одним спільним тілом, але кожен зі своєю головою.Valga-Town-Hall_C-1030x773.jpgФото visitvalgavalka.com

Тож Валга – затишне і чепурне містечко на перехресті історії, доріг, мов та культур. Його квітники розносять пахощі і милують око, бруківка пропонує приємні прогулянки, ошатні будиночки та паркани викликають повагу до працелюбних місцевих жителів. Вигляд міста такий, наче самі містяни струшують пил з будівель надто обережно, перебуваючи у будинку старої і дуже консервативної бабусі, у котрої кожна річ не рухається з місця десятиліттями. І, піднявши її, можна побачити вигоріле під сонцем полірування довкола. Це все лише те, що відкривається на перший погляд з вікна автомобіля чи вагона.

Якщо ж вам пощастило затриматися у місті довше, то можете дізнатися, що тут мирно співіснують прихожани різних конфесій. Про це говорить Церква Святого Яна, збудована в різних архітектурних стилях, класицизму і бароко, такої незвичної форми, що швидше схожа на концертну залу. Поговорюють, що такого дивного і рідкісного змішання стилів і форм не знайти не лише в усій Естонії, а й у світі. А ще є й православна церква, збудована в 1897-98 рр., Церква Святого Духу та католицька капличка – старовинні будівлі Валги, що майже не зустрічаються в таких маленьких і скромних населених пунктах.Valga-kesk-tnazdfcazdcf.jpgФото visit.valka.lv

Мир і спокій не завжди панували тут. І про це красномовно промовляє велике німецьке кладовище. У страшні роки Другої світової війни у північній частині міста Валга був розташований німецький концтабір, у якому після звільнення Естонії тримали полонених німців. Могили декого з них – поруч, на німецькому цвинтарі. Наприкінці ж 40-х років уже НКВС почав використовувати це жахливе місце для розправи над інакомислячими. На цих місцях тепер – Кладовище концтаборів. Поновити поховання загиблих в Естонії, де було немало військовополонених німців, взявся Народний союз Німеччини по догляду за військовими похованнями.Droonifoto-pedelile-Timo-Arbeiter_sdvgsdvg.jpg Фото visitestonia.com

Для послуг тих, кого зацікавила ця історія чи виникли додаткові запитання – місцева бібліотека, де можна не тільки знайти потрібну інформацію, а й провести час із задоволенням. Саму будівлю звели ще 1902 року як приватну садибу з зеленим парком та ставком, де можна відпочивати, глибоко занурюючись в історію.Фото static1.visitestonia.com

Прогулюючись вулицями Валги, наживо, за фотографіями або навіть через Гугл-карти, може здатися, що це таке собі селище, яке боїться порушити усталені століттями традиції. Але все змінюється, коли ви раптом натрапляєте на великий вулик, який нібито не вибивається із загального вигляду міста і одночасно виглядає космічним на його фоні. Особливо якщо почати зазирати в шестикутні вікна цієї великої будівлі, яких, ловіть на слові, аж 410! Насправді ж ці «медові соти» вирощують висококваліфікованих спеціалістів, адже ця неймовірна будівля – Професійний навчальний центр. Самі жителі Валги вже встигли надивитися на це диво архітектури, але залюбки і з гордістю закликають і приводять сюди приїжджих з усіх усюд, розповідаючи їм без перебільшення історії з майбутнього. Адже Центр став першою спорудою з найнижчим рівнем енерговитрат в усій Естонії і є одним з найцікавіших проектів у цій галузі для Європи та світу.ES_Schulgebaeude_Tallin-1.jpgФото contestor.ee

Та все-таки для приїжджих найцікавішим видаються факти існування одного міста в двох країнах, бо як же то мати у межах невеличкого населеного пункту дві різні системи податків, наприклад? А дві філармонії чи дві футбольні команди? А ось басейн виходить одразу на дві країни. З приходом Шенгену естонська ковбаса легко обмінюється на латвійський сир без черг на кордоні. Навіть День міста Валга-Валка святкують спільно. Місто на перехресті ніби демонструє всьому світу правила справжнього добросусідства та абсолютної взаємоповаги.

Головне фото readtiger.com

Вам это будет интересно:
Птахам хочеться тепла. Де зимують птахи
У дитинстві я міг годинами дивитись на небо, розглядаючи вервечки птахів, які відлітали у вирій. Для дитини це було справжньою магією. І нехай сьогодні на моїй книжковій полиці майже не зосталось книжок про чародійство, подорожі крилатих до тепла, в надії перезимувати, не залишають мене байдужим.
Хаапсалу: естонський настрій
Ми знаємо Естонію як батьківщину Skype і самобутніх страв на кшталт молочного супу з овочами, ми дивуємось відсутності майбутнього часу в національній мові. А сьогодні розглянемо крихітку-країну більш предметно, заскочивши в «осиновий гай» – місто Хаапсалу, столицю Ляенеського повіту держави.
Прибалтика музейна
Прибалтика – гарне місце для недорогого туризму в Європі. Вона відома, крім усього, і своєю мінливою погодою. Води і вітри Балтики дають про себе знати несподіваними опадами, та це не привід сидіти в номері: довкола безліч дивовижних музеїв, а об’їхати всі три країни за кілька днів не така вже й велика проблема.
Каламая: перша лінія естонського авангарду
У тихих водах рибальських сіл вирують ідеї. Талліннська богема відродила до життя старовинний приморський квартал Каламая. У Середні віки тут селилися рибаки і човнові майстри, а зараз сюди стікаються ловці душ, що плетуть строкаті сітки студій, галерей, лавок і кафе на зелених вулицях, що біжать до моря.
Хвилями часу: Історичні вітрильники Естонії
Історія Естонії зберігається не у пергаментних сувоях, а у свинцевому літописі Північного моря. Звивиста берегова лінія протяжністю три тисячі кілометрів бачила мільйони вітрильників, починаючи зі смугастих полотнищ драккарів і закінчуючи поземним польотом кліпера над хвилями за доби пари й електрики.
10 фактів про Естонію
Якщо вам не вдалося вирушити кудись улітку, не варто засмучуватись – деякі країни буквально розквітають саме восени. Одна з таких красунь – крихітна Естонія, яка розкинулась на узбережжі Балтійського моря. Саме про неї та її жителів далі в Outlook.
100 років незалежності країн Балтії. Посли Латвії, Литви та Естонії зустрічають друзів
Цього року країни Балтії - Литва, Естонія і Латвія - відзначають сторіччя проголошення незалежності. Тоді Українська Народна Республіка однією з перших визнала право балтійських народів на самовизначення. У Ризі й Талліні деякий час навіть діяли дипломатичні представництва УНР. Своєю чергою після розпаду СРСР Литва, Естонія і Латвія серед перших визнали незалежність України і встановили з нею дипломатичні відносини.
Посол Герт Антсу провів прийом на честь початку головування Естонії в Раді Європейського союзу
Надзвичайний і Повноважний Посол Естонії в Україні Герт Антсу провів урочистий прийом на честь початку головування Естонії в Раді Європейського Союзу.
Закрыть
Outlook facebook page