RU  UK  EN
Статьи  >  Дізнайся  >  Знай наших: Михайло Яримович

Знай наших: Михайло Яримович

За знаменитою висадкою Ніла Армстронга та його команди на поверхню Місяця 1969 року стояло не тільки абстрактне торжество сили людського розуму, а й велика група висококласних інженерів, які розв’язували надскладні завдання. Серед них своїм сміливим і несподіваним підходом особливо виділявся Михайло Яримович, один з керівників місячної програми. Саме про нього ми з великою гордістю сьогодні розповідаємо в рубриці «Знай наших».

Михайло Миколайович Яримович – гідний представник стародавнього тернопільського роду, який уславився, подарувавши нашому народові й відважних полководців, і обдарованих управлінців, і геніальних науковців, оскільки в НАСА інших просто не беруть і тим більше не призначають на високі посади. Наш сьогоднішній герой, який живе нині зі своєю сім'єю в американському містечку Оспрі у Флориді, справедливо вважається легендою світової астронавтики, адже без його розрахунків та ідей складно уявити сучасну науку й авіабудування. І це ще при тому, що більшу частину своєї діяльності він присвятив роботі з військовими, тому нам невідомо й половини його праць, бо на них, як і раніше, стоїть гриф «секретно». Свій життєвий шлях нинішній володар почесних грамот і медалей, отриманих від кількох американських президентів та урядів, почав у польському Білостоці, де він народився дуже непростого для Європи 1933 року. За десять років Яримовичі переїхали до США.

Опинившись в Америці, країні можливостей, маленький Михайло став Майклом, адже його рідне ім'я виявилося надто складним і для однокласників, а пізніше і для однокурсників одразу двох найпрестижніших університетів, де він здобував освіту – Нью-Йоркського і Колумбійського. Там майбутній конструктор вивчав аероінженерію і філософію, ба більше, за другою спеціальністю він навіть захистив докторський ступінь, зламавши стереотип, що технар не може бути гуманітарієм. Напевно, саме такі фахівці, з гострим аналітичним математичним розумом, але при цьому й живою фантазією і були потрібні НАСА – корпорації, де вміння мріяти і думати про високе, як у прямому, так і в переносному сенсі, цінується не менше, ніж уміння обчислювати і проектувати кораблі. Саме туди, на роботу своєї мрії, на початку 1960-х і влаштувався Михайло, а вже за кілька років його призначають відповідальним за функціонування всіх систем кораблів «Аполлон», яким буквально до кінця десятиліття належить стати легендарними, адже місячна програма матиме небувалий тріумф.

І хоч наш герой не став таким відомим, як Ніл Армстронг, який зробив перший крок на супутнику Землі, професійне співтовариство та колеги відзначали і 48 років тому, і зараз його величезну заслугу в підкоренні людиною Місяця. При цьому сам Яримович, неймовірно скромний і добрий чоловік, донині називає себе всього лише «одним із» творців успіху, адже в НАСА взагалі не заведено виділятися. У 1970-1980-і настає апогей кар'єри етнічного українця – він стає не тільки однією з головних фігур у Космічному агентстві, але й багато та активно працює в Європі на космічні повітряні сили США, завдяки чому стає улюбленцем Рейгана, який фанатично вірив у власні « Зоряні війни".

Фото oformi.net

Та не лише наука захоплювала Михайла-Майкла, про свою далеку батьківщину він теж намагався не забувати, всіма силами й матеріально, й морально підтримуючи емігрантів з УРСР, які опинилися на Заході. Завдяки своїм зв'язкам та авторитету Яримовичу вдалося розвинути успішну Спільноту українських інженерів, допомогти заснувати кафедру українознавства в Гарварді та ще декілька суспільних організацій української громади США.

Після здобуття нашою країною незалежності 1991 року авіаконструктор ще більше поглибив власні зв'язки з Батьківщиною, ставши іноземним членом Академії Наук України і всіляко співпрацюючи з вітчизняними інженерами, ділився з ними своїм безцінним досвідом. А перед виходом на заслужену пенсію в 1990-х роках Михайло Яримович зробив свій останній подарунок людству – прообраз системи GPS для американських військових. Учений розробив її з компанією Rockwell, де, до речі, мав посаду віце-президента. Про її значущість у нинішньому світі годі й казати. Михайло Миколайович Яримович – людина, котра назавжди вписала золотими літерами не тільки своє ім'я, але й нашу країну в історію міжнародної космонавтики.

Заглавное фото heraldtribune.com

Вам это будет интересно:
Квіти по-українському. Катерина Білокур
Сьогодні виповнюється 120 років з дня народження відомої української художниці - Катерини Білокур. Її талант був визнаний за життя, її роботами захоплювався Пабло Пікассо, а в наші дні її картини виставлені у музеях, а Google присвячує їй свій дудл. А розпочиналось все за тоталітарних часів, коли всі сфери людського життя контролювались...
Знай наших: Ежен Деслав
У рубриці «Знай наших» ми зазвичай розповідаємо про видатних українців, котрі досягли значного успіху в тій чи тій сфері. Однак нашого сьогоднішнього героя – Ежена Деслава, або Євгена Слабченка – важко вписати в певні рамки, оскільки він досяг висот одразу в кількох сферах, будучи не тільки справжньою Людиною епохи Відродження XX століття, але й патріотом своєї України.
Знай наших: Анатолій Кокуш
Кіно – либонь, найбільш «технічний» вид мистецтва, котрий придумало людство. Скільки б таланту, фантазії і енергії не було у творців будь-якого фільму, практично всі стадії виробництва так чи інакше спираються на техніку, без якої ідеї так і залишаться всього лиш ідеями.
Знай наших: Христя Фріланд
У сьогоднішньому продовженні нашої рубрики про знаменитих українців, що змінюють світ тут і зараз, ми розкажемо про неймовірно енергійну Христю Фріланд – журналіста, письменника, а тепер вже й успішного політика. Етнічна українка, що відмінно володіє «рідною мовою», – чудовий приклад того, що людина, якщо вона сама того хоче, може розвиватися у багатьох сферах.
Знай наших: Серж Лифар
Знаменитий француз українського походження в дитинстві був блакитнооким мрійником. Згодом усі його жадання стали реальністю. Хай би чого він прагнув, усе давалося легко, немов удача назавше зробила його своїм улюбленцем. Спів у хорі, артистичний талант і, нарешті, балет. Серж Лифар не тільки підкорив світові сцени та здобув заслужену славу. Він відродив французький балет як такий і ввів поняття, котрі стали основою неокласицизму.
Знай наших: ДахаБраха
Їхня пісня Sho Z-Pod Duba звучить у серіалі «Фарго» і рекламному ролику з Девідом Бекхемом, тайські школярки вчать «Колискову» на уроці музики, а концерти гурту з нетерпінням чекають по всьому світу. Продовжуючи серію надихаючих історій про талановитих українців у рубриці «Знай наших», Outlook розповідає про найбільш самобутній і популярний за кордоном український колектив «ДахаБраха».
Знай наших: безперервна музика Любомира Мельника
Музика завдовжки у вічність або, іншими словами, Continuous music – жанр, який викликає гучні суперечки в професійних колах. Любомир Мельник, канадський композитор українського походження, бачить у своєму дітищі Continuous music продовження класичних традицій. За якими правилами грають його партитури, Outlook розповість у наступному матеріалі рубрики «Знай наших».
Яскравіше тисячі смарагдів. У Києві відкрилася виставка, присвячена українці Катерині Десницькій - дружині принца Таїланду
Катерина Десницька - родом з Волині. Втім, в світі її знають, як принцесу Таїланду, дружину принца Чакрабона. Ця незвичайна українка відома своєю безстрашністю і силою духу. Недарма під час російсько-японської війни вона відмовилася від привабливої ​​пропозиції жити в розкоші і багатстві і пішла на фронт працювати медсестрою. Після повернення доля винагородила її за сміливість. А історія її любові до сих пір захоплює любителів щасливих історій.
Знай наших: Макс Левчин
Українські IT-спеціалісти щороку доводять, що вони якщо не найкращі, то вже напевно одні з найкращих на планеті, працюючи над різноманітними і складними проектами. При цьому вихідці з нашої країни – не тільки високопрофесійні співпрацівники, вони ще й чудові управлінці і керівники, що створюють світ теперішнього, який оточує нас, і майбутнього, про котре ми поки навіть боїмося мріяти. Про одного з таких лідерів Макса Левчина, розробника загальновідомої платіжної системи PayPal, читайте в нашій рубриці «Знай наших».
Знай наших: Сергій Полунін
26 жовтня відбудеться довгоочікувана прем`єра документально-біографічної картини «Танцюрист» про ціну успіху, яку заплатив артист балету Сергій Полунін. Херсонець за походженням, волею випадку потрапляє до Королівського театру в Лондоні, де здобуває неймовірний успіх, а потім зникає з поля зору, щоб згодом завоювати ще більше любові глядачів. Сьогодні OUTLOOK продовжує серію матеріалів про успішних українців.
Історія бренду: Davidoff
Він заробив свої перші песо, танцюючи танго і чарльстон. Трудився зварювальником у Буенос-Айресі та не гребував будь-якою працею, щоб зібрати свій стартовий капітал. Фанатичний трудоголік, який увесь час намагався виглядати снобом. Усміхнений з клієнтами та неймовірно вимогливий до колег. Читайте в OUTLOOK у день народження Зіно Давидоффа про те, як обдарований скрипаль з українським корінням домігся для свого бренду без перебільшень королівських аудієнцій.
Яке сумо без українського сала
При слові «сумоїст» практично у кожного в голові виникає образ величезної людини, непереможної, немов брила льоду. І обов’язково східного походження. «Але при чому тут наше сало?» – запитаєте ви. Дуже навіть при тому! Виявляється, Україна не просто пов’язана з головною японською забавою, а й подарувала Країні, де сходить сонце, одного з найсильніших спортсменів усіх часів.
Знай наших: Міла Йовович
Мілу Йовович часто називають втіленням американської мрії. Дочка емігрантів з Радянського Союзу впевнена: їй вдалося домогтись успіху завдяки слов'янському корінню, яке сформувало сильний характер.
Знай наших: Ліза Холоденко
Сьогодні ми продовжуємо серію матеріалів, об'єднаних загальним концептом «знай наших». На черзі розповідь про режисера нашумілої американської TV-драми «Олівія Кіттерідж» – Лізу Холоденко.
Знай наших: Максим Шкіндер - український дизайнер McLaren
Відклавши вбік патріотизм і знявши рожеві окуляри, треба визнати: вітчизняний автопром переживає не найкращі часи, і це ще м'яко сказано. І все ж можна знайти привід для гордості. Outlook ділиться з вами історією успіху та порадами дизайнера Максима Шкіндера, який просто зараз проектує в Лондоні нові машини марки McLaren.
Українська кров на світових струнах
У школі на уроках української кожному з нас розповідали про милозвучність рідної мови. Напевно, ми пишалися цим фактом, хоча й не зовсім розуміли його значення. Тепер, дізнаючись про того чи іншого виконавця, який має наше коріння, я не дивуюся, адже українська мова – неймовірно мелодійна, і це передається на генетичному рівні від покоління до покоління, навіть на різних континентах. OUTLOOK склав свій список «голосів», з яких може пробиватися «солов’їна мова».
Закрыть
Outlook facebook page