RU  UK  EN
Статьи  >  Напиши  >  США очима Богдана Янчева

США очима Богдана Янчева

Контекстний менеджер Богдан Янчев здійснив тривалу подорож у США. Він провів там близько півроку і не просто побував у найбільших містах, таких як Маямі, Нью-Йорк, Вашингтон, але й попрацював на різних роботах, завів чимало знайомств із місцевими і відвідав місця, про які звичайні туристи нічого не знають. Після повернення він розповів нам про свої найяскравіші враження.

Так, Америка мене багато чим вразила

Після тривалої поїздки в Америку я полюбив подорожувати. Це зовсім інше життя, інше бачення, словам інше все. Раніше я бував у традиційних курортних місцях на кшталт Єгипту чи Болгарії. Та коли просто лежиш на пляжі, не можеш заглибитися в культуру країни, зрозуміти менталітет її народу. В Америці ж я познайомився з укладом місцевого життя, зі справжніми американцями, можна сказати у побутовій реальності. Це на багато речей мені відкрило очі.

Фото автора

Американська реальність сильно змінила мої уявлення про США. Є позитивні сторони, є й негативні. Чимало хто говорить, що це країна споживання. І навіть коли я сюди приїхав, мене один хлопець попередив: будь обережним, ця культура споживання може тебе засмоктати і зробити тебе таким же. Тобто, образно кажучи, таким, що дбає тільки про те, щоб з’їсти гамбургер.

Країна розтрат і споживання

У чому це виявляється? Повсюди передумови витрачати, витрачати і витрачати – споживати, споживати і споживати. Повсюдна реклама, кредитні карти, і, по суті, мені здається, що навіть погодинний спосіб оплати праці сприяє тому, щоб ти більше витрачав грошей. Я, приміром, багато зустрічав людей, котрі працюють офіціантами чи барменами і навіть за американськими мірками мають доволі високу зарплату. Припустимо, 400-500 доларів за зміну. І коли ти після зміни приходиш у магазин купити якусь техніку чи навіть продукти, дивишся на ціни і думаєш, що для мене це ніщо, тому що я заробляю 400 доларів за зміну. Але ти не думаєш про те, що не працюєш завтра і післязавтра. По суті, це певний маркетинговий обман. І, звичайно, погодинна оплата праці більш справедлива, ніж помісячна, тому що ти не боїшся перепрацювати, і кожна хвилина роботи оплачується. А наднормова – оплачується екстрено. Так само, як залежно від штату міняється рівень життя в Америці, та і збільшується ставка на одній і тій самій роботі. І різниця може бути у півтора чи навіть у два рази. І все ж це змінює твоє мислення щодо витрачання грошей. Я це відчув на собі і на людях, котрі мене оточували. Я завів дуже багато знайомств із місцевими і по-справжньому відчув цю країну зсередини. .

Фото world-card.ru

Я не кажу, що споживати – це погано. Я кажу про те, що у США все сприяє тому, щоб це робити. Для економіки, безумовно, добре, коли гроші в обороті.

Я гадаю, Америка мене змінила у позитивному сенсі, тому що вона надихає прагнути чогось більшого. Адже, працюючи там, у день отримуєш чверть своєї місячної зарплати. Навіть, незважаючи на те, що там, природно, і витрачаєш більше, все одно рівень життя зовсім інший. Правда, я був у найбільших містах, у бідні райони якось не заносило.

Normandy trought eyes Korney Gritciuk.

Менталітет: американці – це дружелюбна нація?

Якщо говорити про менталітет і якусь кардинальну різницю між нами і ними, мені доволі складно сформулювати свою думку. Я, до речі, недавно дивився інтерв’ю Найшуллера (відомий актор, сценарист, кінорежисер, музикант і композитор, котрий тривалий час прожив в Америці – ред.), і він так вдало сказав те, що я намагався скласти у себе в голові. Коли ти читаєш про Америку, то помічаєш, що думки про дружелюбність цієї нації у різних людей протилежні. Одні кажуть, що американці дуже дружелюбні, а інші – що дуже і дуже недружелюбні. І це відбувається тому, що існує велика різниця між нами і ними в розумінні дружби.

Фото timedotcom.files.wordpress.com

У нас, приміром, набагато складніше познайомитися з людиною. Але якщо вже познайомився, то майже напевно будеш продовжувати з ним спілкування. Якщо ти познайомився з людиною на вулиці чи у барі, обмінявся номерами телефонів, то у тебе є всі передумови, щоб із ним дружити. Але у нас дуже складно зробити цей перший крок, розговорити людину: у нас люди більш закриті. Там усе навпаки: на перший погляд, всі дуже товариські. Дуже легко зробити перший крок, але дуже важко його розвинути у більш серйозні стосунки. Не скажу, що там не можна знайти друзів – можна, просто це складніше. Та, можливо, це навіть і добре. В американців просто інші уявлення про стосунки.

У США ніколи не ставай у черги

Якщо вони бачать довгу чергу, то неодмінно туди стануть. Так що черги кругом величезні. Я бачив – на цілий квартал, причому просто за морозивом. А в деякі справді хороші місця люди не ходять тільки тому, що там немає черги. Мені здається, у закладах їх інколи штучно створюють. Наприклад, у клубах охоронці чекають, поки набереться черга, тільки після цього починають пропускати людей. А потім ще раз зупиняють пропуск і збирають чергу знову. Тобто видимість популярності і потрібності там працює на ура.

Фото world-card.ru

Бюджет для американської подорожі

Уся Америка дуже дорога. Але найдорожча – Каліфорнія. У цьому штаті, по-моєму, навіть мінімальна зарплата у півтора-два рази вища, ніж в основному у США.

Звичайному туристові слід розраховувати мінімум на 30-35 доларів оплати місця в хостелі за добу. Якщо це перевести на гривні, то не так вже й дешево. Але хостели тут дуже комфортабельні. Навіть у центрі великих міст можна знайти таке доступне житло. Наприклад, мені дуже сподобався хостел у Вашингтоні – це був хороший двоповерховий будинок, обладнаний під гостей.

Один раз поїсти – це мінімум 10 доларів. І, на мою думку, Макдональдс там гидкий.

Головне фото 2d.by

Вам это будет интересно:
Фарбарні Феса: райдужна палітра Сходу
Стара медина Феса міцно тримає час у тенетах вузьких звивистих вулиць і мальовничих крамниць. Середньовічне місто майстрів не визнає сучасні технології, однак прослідкувати життєвий цикл вподобаної сумки з тисненою в’яззю не справить клопотів. Шкіру для сувенірів вичиняють тут же, у внутрішніх двориках...
Departure: Киргизстан
Киргизстан прозвали Швейцарією Середньої Азії. Гори, річки, водоспади, печери, перевали і зелені луки – нітрохи не поступаються за естетикою європейським. Тотальне освоєння території гостями держави тільки починається. І поряд зі стрімким будівництвом готелів, для проживання все ще пропонуються звичайні юрти, які підкреслюють тутешній природний і ментальний колорит.
Синя Перлина Монголії
6 мільйонів років тому в далекій Монголії глибокий кратер згаслого вулкана поступово був вщерть заповнений водою, утворивши дивовижне озеро. Вода хвилювалася під поривами вітру та виблискувала під сонячними променями, наче коштовна прикраса, тож не дивно, що поряд з офіційною назвою Хубсугул з’явилася ще й більш поетична – Синя Перлина.
Міста у скелях: іспанське видання
Збудувати поселення на рівнині – чи велика премудрість? Зовсім інша справа, коли місцевість норовлива і непоступлива, хоч і складається всуціль із уступів й узвиш. Люди століттями намагалися перемогти рельєф і сказати своє слово в гірському містобудуванні. Та лише ті, кому вдалося знайти із Землею спільну мову, змогли створити справжні романи в камені.
Гірокастра: «албанський Рим»
Конвенція про охорону всесвітнього культурного і природного спадку ЮНЕСКО зобов’язує з року в рік невтомно працювати над вивченням об’єктів, що мають неминущу цінність і унікальних за походженням. Під номером 569 великого списку організації розмістилося місто Гірокастра, що на півдні Албанії, котре ми сьогодні вивчимо вздовж і впоперек.
Де «запалюють» зірки
Мало що може зрівнятися з яскравим зоряним небом під акомпанемент тиші. Саме про зірки OUTLOOK і розповість, а точніше про місця, де на них відкривається найкращий вид. У Європі дивитися на зірки радять не де-небудь , а... в Словенії. Справа в тому, що ця невелика країна – одна з найчистіших у світі, а отже, й атмосфера тут не настільки забруднена смогом.
Бельгія очима Марини Орлової: Як живуть бельгійці
Марина Орлова – проектний менеджер у культурно-громадській організації. На одному з міжнародних проектів вона зустріла своє кохання – Віма, хлопця з Бельгії. Поїхати в його країну їй вдалося тільки тоді, коли Україна отримала безвіз і саме про те, як живуть бельгійці, що вони їдять на сніданок і як у них заведено відпочивати, Марина розповіла OUTLOOK.
Ісландія очима Софії Андрущенко
Ісландія – країна «льоду і полум’я», «тисячі рік і озер», незліченних водоспадів і гейзерів. Тут, як у казці, щоразу хочеться ущипнути себе і перевірити, чи ти спиш, чи все це існує насправді…
Гватемала: привіт від духів майя
Країна, де у древніх містах туристів більше, ніж у сучасних. Містична Центральноамериканська місцевість, відома як батьківщина цивілізації майя – Гватемала. Прогуляємося по одному з її стародавніх поселень, загубленому в непрохідних джунглях – Тікалі. Якщо уважно прислухатись, тут можна почути голос духів...
Ломбард-стріт: вулиця, яку проковтнув удав
Пам’ятаєте, як Маленький принц учив бачити не капелюха, а слона, з’їденого удавом? Так от, у Сан-Франциско у вас є можливість побачити вулицю, частину котрої проковтнув удав. Змієподібна Ломбард-стріт заповзла майже до всіх путівників по Фріско.
Декілька граней багатогранного Бостона
Враження про це місто багато в чому залежить від того, де ви були до зустрічі з ним. Після Лос-Анджелеса Бостон може здатися дуже діловим і культурно насиченим, після Нью-Йорка – дещо провінційним і старомодним. Але в будь-якому разі він має яскраве та поважне обличчя массачусетського джентльмена.
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
Джайпур. Рожеве місто
Хтось порівнює Джайпур з ажурною скатертиною. Інші – з коробкою рожевого зефіру. Треті твердять – це вулик, щільно заселений бджолами. Однак всі сходяться в одному – тут дивовижне повітря, сповнене якоюсь свободою, котру не зустрінеш у Європі. Вона заповнює легені, і вже через вдих мандрівник втрачає лік годинам і навіть століттям.
Скульптури Ватикану: історія та філософія
«Маленька країна, одначе з великою місією» – саме під таким девізом 11 лютого 1929 Латеранськими угодами між Італією і Святим Престолом Ватикан був визнаний суверенною територією. Цей пакт відчинив двері перед цікавими, які сторіччями обмінювалися плітками про те, «що ж зберігають замки Ватикану?»
Ми там були: Нью-Йорк, Вашингтон і Маямі
Так склалося, що в Америці дві столиці – офіційна і фактична. Київський контекстний менеджер Богдан Янчев побував в обох і розповів нам про дух цих міст, про їхні пам’ятки і про те, чим вони є в реальності. Гадаєте, Нью-Йорк просякнутий дорогими парфумами, а у Вашингтоні, окрім полежати на травичці біля Білого дому, і робити нічого? Ви помиляєтесь!
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
ВІДЕО. Віфлеєм: абсолютна святість
У це величне для всіх християн православного обряду свято хочему представити вам відео про святі місця Палестини, а саме про місто Віфлеєм.
Таксі по-нью-йоркському
Наступним героєм нашого циклу про міський транспорт-символ стало жовте таксі Нью-Йорка. Без цих яскравих і неймовірно маневрених машин просто неможливо уявити Велике Яблуко, а надто його центр – Мангеттен. Здається, що «шашечок» тут більше, ніж людей.
Зимова казка: які міста найгарніше прикрашають до Нового року
До початку 2022 року лишилося зовсім обмаль часу, тому, якщо ви ще не вирішили, де саме будете відзначати найпопулярніше свято на нашій планеті, OUTLOOK пропонує свою добірку найбільш яскравих міст для святкування. У них всі бажання і мрії неодмінно збудуться!
Засніжені вершини. Найкращі зимові курорти
З настанням холодних сезонів важливо не тільки кутатися у светри з оленями, пити какао і в черговий раз переглядати різдвяні комедії. Спорт ще ніхто не скасовував, тому Outlook розповідає про п’ять чудових гірськолижних курортів, де можна добряче збадьоритися і вилізти із зимової сплячки.
Закрыть
Outlook facebook page