RU  UK  EN
Статті  >  Уяви  >  Що вони їдять: Україна

Що вони їдять: Україна

Розпещені домашніми борщами, голубцями та котлетами ми наївно вважаємо, що знаємо українську кухню як свої п'ять пальців і нічого примітного в ній немає, хоча насправді гастрономічна спадщина нашої країни значно багатша, аніж нехитре бабусине меню. Настав час згадати оригінальні українські страви, незаслужено забуті в епоху напівфабрикатів і швидкого харчування.

Щедра та еклектична українська кухня нагадує полотна імпресіоністів: соковиті мазки польських, угорських, німецьких і тюркських запозичень утворюють виразний малюнок, віртуозно зіграний на тремтливій струні настрою, посилений обертонами асоціацій і вражень. Багатоступенева термообробка продуктів, властива українській кулінарній традиції, частково компенсує обмежену палітру смаків і сільську простоту основних страв, дозволяючи кожному компоненту прозвучати на повну, не затьмарюючи провідного мотиву. М'ясо та овочі спочатку обсмажують на повільному вогні, потім пасерують і тушкують у посудині з товстими стінками, що забезпечує рівномірне прогрівання суміші.Фото fotoreceptik.ru

Українська кухня відносно молода: її специфічні риси почали складатися ще в XVII-XVIII столітті, проте повністю оформилися лише до середини XIX століття. Оскільки чималу частину населення України становили селяни, які важко працювали фізично, в їхньому раціоні переважали калорійні продукти: пшоняна, гречана і просяна крупа, зернобобові культури, випічка, прісні борошняні вироби, жирна свинина і, певна річ, сало – універсальний енергетичний ресурс, придатний до вживання в сирому, солоному, копченому або топленому вигляді.

Традиційний український обід починався з густого наваристого червоного борщу, до якого входили близько двадцяти інгредієнтів. Раніше його готували тільки в неділю і на свята. У трудові будні наші пращури споживали простіші, легкі у приготуванні страви. На південному сході варять куліш – чумацьку юшку з пшоном, щедро заправлену салом. Шанувальникам гострих страв напевно сподобається черкаський капусняк з цибулею чи знаменитий вінницький годзь – розсольник на міцному кістковому бульйоні, присмачений лісовими грибами, рисом і селерою.

Дивіться також: На подіумі: Україна

На Запоріжжі ще пам'ятають рецепти старовинних страв з козацького казана. Не панікуйте, якщо в ресторанному меню виявите загадкову страву з назвою «рябко» – мова йде не про невинно вбитого дворняжку, а про дуже смачну юшку на житньому борошні, розведену молоком, у яку додають м'ясо, шкварки, рибу або раків. На закуску були потапці – сухарики з часником і цибулею, житні коржі-загреби чи лемішка – пісна запіканка або каша з гречаного борошна на олії чи смальці, яку за декілька хвилин перед тим, як зняти з вогню, заливали конопляним або маковим молоком. Сучасних екстремалів, на жаль, не потішимо, адже в наш час лемішку подають тільки з кефіром.Фото pirozhnichenko.ru

На друге українці приберігали м'ясо, запіканки й борошняні вироби з дріжджового тіста, відварені в супі чи бульйоні. Крім загальновідомих галушок, на Полтавщині у пошані пундики – тонкі кружальця, замішані на кислому молоці та наспіх підрум'янені на сковорідці з цибулею і шкварками. До слова, класичний полтавський рецепт галушок передбачає м'ясну або курячу начинку, а не звичне для нас сирне тісто – такі галушки називалися «ледачими» й кидали тінь на репутацію кухарки. Оспівані Гоголем вареники наші предки підгледіли у турків, замінивши не дуже популярну баранину начинками з капусти, сиру та печериць, а на Тернопільщині замість вареників ліплять гречаники.

Дивіться також: 10 фактів про Україну

Для кращого засвоєння важкі м'ясні страви вживають з овочевими гарнірами – буряком, капустою, ріпою, редисом, огірками й томатами. Класичним прикладом може бути печеня – зі свининою, шкварками та овочами, запечена в горщиках або у хлібній тарілці. На Закарпатті вам запропонують човлент – окіст або грудинку з перловкою, квасолею і паприкою. А от картопля так і не стала для українців другим хлібом: навіть картопляне пюре рекомендується присмачувати квасолею, горохом, квашеною капустою чи тертою морквою. На Галичині так готують чинахи – копчені свинячі реберця, перекладені шарами товчених бобів і печеної картоплі.Фото static.relax.ua

Пристрасть до рубленого м'яса Україна через Польщу перейняла в Німеччини. На свята господині намагаються подати до столу якомога більше різноманітних наїдків: битки-крученики з капустяною, морквяною, грибною чи сирною начинкою, січеники – пласкі коржі з м'ясного або овочевого фаршу, рулети-завиванці, саморобну ковбасу і кров'янку. У західних регіонах також можна скуштувати кендюха – шлунок поросяти, начинений м'ясним фаршем.Фото delonghi.com

Вітчизняна гастрономія не розчарує і ласунів, яких застілля без десерту не тішитиме. Влітку настає сезон солодких вареників з вишнями, медом і маком, а довгими зимовими вечорами добре смакують коржі, сирники, вергуни («український хмиз») і соложеники – яєчні млинці з вершками. Приймаючи дорогих гостей, хлібосольні господарі неодмінно почастують улюбленою настоянкою на запашних травах, вогненною горілкою з перцем для чоловічої розмови, а прекрасних дам духмяною ягідною наливочкою.

Головне фото kievcheckin.com

Вам це буде цікаво:
Що вони їдять: Перу
Сьогодні Ія Зайцева ділиться своїми враженнями від перуанської кухні, котру по праву вважають однією з найбільш різноманітних і смачних у світі. Кажуть, що навіть в’їдливі дослідники з Книги рекордів Гіннеса збилися з рахунку, коли включали туди перуанську кухню як найбагатшу на страви.
Книжковий Арсенал 2019: іноземні гості
IX Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» завершився, а ми пропонуємо вам ще пролонгувати відчуття ейфорії від перебування в книжковій «оазі» у центрі столиці України. Наш портал, висвітлюючи дипломатичне життя в Україні, приділить свою увагу огляду цікавих заходів, що відбулися за підтримки іноземних посольств, і спілкуванню із закордонними гостями.
ГДІПу-27. Дипломати вітають!
У Київському національному академічному театрі оперети 16 травня 2019 року відбулося відзначення Дня вишиванки та святкування 27-ї річниці заснування державного підприємства «Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв».
Що вони їдять: Малайзія
Збудливий аромат малайської кухні простіше відчути, ніж описати. Спробуйте кинути у киплячий казан дрібку Індії, жменю Китаю, приправити пекучим настоєм Індонезії, спекотливим духом Марокко, додати пару капель Сіаму і томити на повільному вогні кількасот років...
Танець заради благодійності. Іноземні дипломати на щорічному балі в ІМВ
Інститут міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка та особисто директор Валерій Копійка запросили усіх охочих підтримати студентську ініціативу Благодійного балу ІМВ-2019.
Життя на воді: 7 маловідомих конкурентів Венеції
Коли ми чуємо вираз «місто на воді», одразу на думку спадає Венеція, чи не так? Неквапливі гондоли, вузенькі вулички по обидва боки, ніжне світло сонця, що заходить, і старовинна архітектура створюють той п’янкий романтичний коктейль, котрий приваблює туристів з усього світу.
Квіткові долини світу
Квіткові поля і долини вражають і приваблюють увагу найвибагливіших поціновувачів прекрасного. Різнокольорові розсипи духмяних рослин прикрашають простори майже в кожній країні, у найвіддаленіших між собою частинах світу. Ми пропонуємо кілька варіантів таких квіткових килимів на будь-який смак.
Diplomatics Greetings для студентів зі Шкіл молодого дипломата м.Харків та м.Київ
OUTLOOK та ДП «Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв» (ГДІП) проведуть захід Diplomatic Greetings 23 квітня 2019 року. Наші організації багато років поспіль працюють та реалізовують проекти у співпраці з іноземним дипломатичним корпусом.
Дружини іноземних дипломатів відвідали лекцію про українські традиції
У середу, 9 квітня 2019 року, з ініціативи та організаційного сприяння ДП «Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв», міжнародного жіночого клубу ASCK у Національному центрі народної культури «Музеї Івана Гончара» відбулася лекція, присвячена традиційному вбранню українок.
У Києві відбувся ХVІ загальноміський конкурс-фестиваль «Діалог держав: партнерство в освіті»
11 квітня 2019 року у Київському Палаці дітей та юнацтва відбувся ХVІ загальноміський конкурс-фестиваль «Діалог держав: партнерство в освіті» під гаслом «Пізнаємо світ – світ пізнає нас», приурочений до Дня Європи у місті Києві.
Українські Сади Семіраміди
Вы колись помічали, як манять парки, коли надворі стає тепліше? І що відбувається, коли раптом опиняєшся там? Час завмирає, а всередині тебе щось починає пульсувати. Пропонуємо відвідати разом з OUTLOOK найкрасивіші парки України, з яких ви вийдете оновленими.
У пошуках гастрономічного Ельдорадо
Зізнаюся, це нелегке завдання – описати кухню, котра віднедавна стала для мене основною. Нині я живу в Еквадорі і вже давно не куштувала голубці, вареники і навіть чорного хліба. Хоча, зізнаюся, кілька разів зварила борщ. Чужа кухня спочатку дивує, потім стає нудотною і лише на третій стадії знайомства з нею починає відкривати свої секрети.
Музеї, що лікують
«Мені, будь ласка, еліксир від головного болю, настоянку на корені мандрагори, пігулки від серця і трохи морфіну…» – приблизно так зверталися до аптекарів пацієнти кілька століть тому. А ті готували різноманітні бовтанки і суміші у фармакологічних лабораторіях, які знаходилися прямо в сусідніх кімнатах.
Історія однієї вулиці: проспект Дмитра Яворницького
Матеріалом про головну вулицю міста Дніпра, проспект Дмитра Яворницького, ми продовжуємо наш цикл, присвячений історіям вулиць. Проспект Дмитра Яворницького – це не просто центральна і найважливіша вулиця Дніпра, він є ще й уособленням багатовікової історії міста.
Знай наших: Серж Лифар
Знаменитий француз українського походження в дитинстві був блакитнооким мрійником. Згодом усі його жадання стали реальністю. Хай би чого він прагнув, усе давалося легко, немов удача назавше зробила його своїм улюбленцем. Спів у хорі, артистичний талант і, нарешті, балет. Серж Лифар не тільки підкорив світові сцени та здобув заслужену славу. Він відродив французький балет як такий і ввів поняття, котрі стали основою неокласицизму.
Візит дипломатів до міста Острог
У суботу, 23 лютого 2019 року, Надзвичайні і Повноважні Посли іноземних держав, представники дипломатичних місій, міжнародних організацій, Державного управління справами Президента України та Міністерства закордонних справ України відвідали центр зародження та розвитку української освіти – місто Острог – за організаційного сприяння й участі Генеральної дирекції з обслуговування іноземних представництв у співпраці з Національним університетом «Острозька академія».
Дипломатичний прийом з нагоди національного свята Республіки Сербія
13 лютого відбувся урочистий захід з нагоди головного національного свята Сербії - Дня державності, який відмічається на офіційному рівні з 2001 року і знаменує День початку сербської революції проти Османської окупації в 1804 році.
"Україноканадці". Посол Роман Ващук відкрив виставку в Києві
12 лютого в Музеї української діаспори за підтримки Посольства Канади в Україні відкрилась виставка, присвячена українській діаспорі у Канаді. Метою проекту є відображення для загалу життя українських канадців, їх невпинну роботу у новій країні та вклад, який вони вносять щодня.
Вічна любов. Пам’ятники коханню в Україні
Скільки важить кохання і чи можна виміряти його обсяг? А чи має воно центр ваги і як поводиться у спеку та в снігову заметіль? Певна річ, кохання ефірне і радше нагадує шалених метеликів, що несамовито танцюють у животі. Однак люди, котрі особливо глибоко відчувають, навчилися «творити кохання» і передавати його сенс у камені, дереві, металі для інших.
From Київ with торт
Київські аеропорти, вокзали та автобусні станції мало відрізняються від аналогічних об'єктів в інших великих містах. Та це лише на перший погляд. Якщо ж придивитися до пасажирів трохи уважніше, в руках у кожного третього можна побачити круглу біло-зелену коробку. Саме в ній міститься сувенір на згадку – знаменитий «Київський торт».
Закрити
Outlook facebook page