RU  UK  EN
Статьи  >  Напиши  >  Ми там були: Будапешт – андеграундний естетизм та оздоровлення

Ми там були: Будапешт – андеграундний естетизм та оздоровлення

Креативний копірайтер Маша Гольдман об'їздила мало не півсвіту. Подорожі дівчина може порівняти хіба що з корисним наркотиком. Маша розповідає, що кожна поїздка, навіть найкоротша і недалека, дає їй повне відновлення сил і ніби початок нового життя.

І, звісно, кожне нове місто дарує своє специфічне наповнення. Сьогодні вона поділилася з нами принадами угорської столиці: що там варто подивитися, що обов'язково зробити і що неодмінно скуштувати!

Є два Будапешти...

Самі угорці офіційно ділять свою столицю на два міста – Буду і Пешт. Правобережна західна частина з пагорбами уздовж Дунаю і рівнинна східна частина з головними визначними пам'ятками і центром. Марія була в цьому місті двічі – і в кожну поїздку воно здавалося їй різним. Умовно Будапешт можна розділити на денний і нічний:

– Тут, мені здається, кожен знайде те, що шукає – починає свою розповідь дівчина. – Хочеться оздоровитися і погуляти гарним містом, Будапешт вам це дасть. А для тих, хто хоче тусуватися і відриватися, угорська столиця тим паче ідеальний варіант.

З кожної мандрівки я повертаюся набагато кращою, ніж була до неї.Фото travelask.ru

Можу сказати, що я справжній самостійний турист. Обов'язково подорожую, не затискаючи себе в рамки туристичної групи чи розпланованого автобусного туру, бо так ти світу не відчуєш. Я їжджу сама, спілкуюся з місцевими, методом проб і помилок вишукую ресторани, визначні пам'ятки, специфічні розваги.

Адже специфічна особливість Будапешта в тому, що в ньому гуляє вся Європа. Тут можна поспілкуватися з туристами з багатьох країн. Тут ти стільки всього дізнаєшся, стільки всього бачиш і відкриваєш, що це робить тебе кращим і новішим. Загалом подорожувати треба обов’язково – це певний саморозвиток і fun.shutterstock_1078814498.0.jpgФото eater.com

Будапешт змагається з Прагою за звання «Клубної столиці Європи». Тут, приміром, щодня можна побачити святкування парубоцьких і дівочих вечірок. Уся Європа їде сюди гарненько гульнути перед весіллям! Причини – досить дешево, дуже багато барів і вельми цікава творча атмосфера.

Це реально місто гріхів, такий собі європейський Лас-Вегас! Але водночас дуже доступний і з неймовірними вечірками! Тут настільки інтернаціональна і доброзичлива публіка – суцільні веселощі і рух.

Угорщина, на мою думку, не така вже й багата визначними пам'ятками. Там є знаменитий Угорський парламент, який красується на всіх листівках / світлинах країни. Задля розваги можна дійти до нього, прогулюючись набережною. Далі від парламенту над Дунаєм простягається гарний пішохідний міст, Міст Свободи, який веде на протилежний берег міста. Переходячи його, піднімаєшся на замок Вайдахуняд. Дуже гарний, цікавий у плані змішування архітектурних стилів замок в оточенні пишного парку.

Звідси відкриваються дуже гарні краєвиди на місто. З моста можна зробити чарівні знімки і вдень, і вночі. Але в Будапешт насправді не для цього їздять.budapest-parliament.jpgФото brusselsairlines.com

Поїхати, щоб скуштувати троянду з морозива

Специфічний унікальний символ Будапешта – морозиво «Gelarto Rosa». І спробувати його – чи не головне, що тут варто зробити.

Це єдиний у світі кафетерій морозива з таким смаком. Міститься «Gelarto Rosa» в самісінькому центрі біля набережної та Угорського парламенту, на Площі героїв. У цьому абсолютно приголомшливому закладі найсмачніше морозиво у світі. Там завжди величезна черга. Але заради цих ласощів варто відстояти будь-яку чергу хоч годину, хоч дві! Мало того, що воно надзвичайно смачне та якісне (безліч смаків з натуральних інгредієнтів без будь-яких штучних домішок), та ще й має естетичний вигляд. Морозиво різних смаків, які ти вибираєш, викладають такими пелюстками, що виходить різнобарвна троянда в ріжку. Неймовірно гарна, що її шкода їсти. Ось це місце я запам'ятала з першого разу, тож, приїхавши вдруге, цілеспрямовано туди пішла по морозиво.19441932_1505082522846975_4945314251282854085_o.jpgФото welovebudapest.com

Руїни перетворили на неймовірні арт-бари

Особлива фішка розважального житті Будапешта – приголомшливі бари в руїнах. Сумно, певна річ, що місто так спотворила війна – центральну частину було практично повністю розбомблено. Але угорці змогли і це перетворити на перевагу своєї столиці. Навмисно не все реконструювали, а чимало будівель залишили руїнами і перетворили їх на незвичайні бари а-ля арт-об'єкти.

Ось ідеш вулицею Будапешта, бачиш фасад пересічного житлового будинку, але, зайшовши в його внутрішній дворик, опиняєшся в нереальному мегабарі в кілька поверхів. Химерні стіни, безліч кімнаток, декор, який і описати важко. Наприклад, за диван править стара розпиляна навпіл ванна з м'якими подушками; замість коктейльного столика – раритетне авто. Надувна жінка на стіні, абажур 40-х років, стільці різних стилів – абсолютно божевільний дизайн, але все так захопливо і незвично, що неабияк дивуєшся. І до того ж усе це заповнене людьми з різних країн, які поринають в атмосферу нескінченної яскравої вечірки.20170713_175212.jpg
Фото alisonstravels.meInside-Szimpla-Kert-Ruin-Bar.jpgФото michellefranclee.com

Унікальні термальні води

Ще важливо неодмінно відвідати в Будапешті знамениті на весь світ унікальні термальні купальні Сечені. Це величезний лікувально-оздоровчий комплекс з купою басейнів. Я скажу, що тут дуже добре відходити від гулянок. Увечері – бари, а вдень – Сечені. Це ідеальне поєднання – своєрідна спа-програма для відпускників.Фото turuturu.ru

Але в чому ще особливість Сечені? Удень це можна прийняти за «пенсійний» спа-комплекс. Так, і справді, тут переважно публіка старша і багато дітей, хоча є, звісно, і молодь. Але вночі раз на тиждень, щосуботи, ці термальні басейни перетворюються на pool party – вечірки в басейнах. І це найбільш феєричні вечірки, які я відвідувала в своєму житті. Там справжній відрив – щось на зразок Казантипу чи Ібіци, але тільки в басейні. І вхід туди недешевий. Квитки на таку вечірку коштували близько 60-70 євро. Але в цю суму входить рушник, спеціальні тапочки, твоя персональна кабінка для перевдягання і кілька базових коктейлів. Просто в басейні на узвишші грає діджей. У басейн ллється піна, з усіх боків його оточують бари, в які потрібно підпливати, класна музика. Це було круто і реально запам'ятається мені на все життя!

Головне фото trover.com

Вам это будет интересно:
Фарбарні Феса: райдужна палітра Сходу
Стара медина Феса міцно тримає час у тенетах вузьких звивистих вулиць і мальовничих крамниць. Середньовічне місто майстрів не визнає сучасні технології, однак прослідкувати життєвий цикл вподобаної сумки з тисненою в’яззю не справить клопотів. Шкіру для сувенірів вичиняють тут же, у внутрішніх двориках...
Departure: Киргизстан
Киргизстан прозвали Швейцарією Середньої Азії. Гори, річки, водоспади, печери, перевали і зелені луки – нітрохи не поступаються за естетикою європейським. Тотальне освоєння території гостями держави тільки починається. І поряд зі стрімким будівництвом готелів, для проживання все ще пропонуються звичайні юрти, які підкреслюють тутешній природний і ментальний колорит.
Синя Перлина Монголії
6 мільйонів років тому в далекій Монголії глибокий кратер згаслого вулкана поступово був вщерть заповнений водою, утворивши дивовижне озеро. Вода хвилювалася під поривами вітру та виблискувала під сонячними променями, наче коштовна прикраса, тож не дивно, що поряд з офіційною назвою Хубсугул з’явилася ще й більш поетична – Синя Перлина.
Гірокастра: «албанський Рим»
Конвенція про охорону всесвітнього культурного і природного спадку ЮНЕСКО зобов’язує з року в рік невтомно працювати над вивченням об’єктів, що мають неминущу цінність і унікальних за походженням. Під номером 569 великого списку організації розмістилося місто Гірокастра, що на півдні Албанії, котре ми сьогодні вивчимо вздовж і впоперек.
Бельгія очима Марини Орлової: Як живуть бельгійці
Марина Орлова – проектний менеджер у культурно-громадській організації. На одному з міжнародних проектів вона зустріла своє кохання – Віма, хлопця з Бельгії. Поїхати в його країну їй вдалося тільки тоді, коли Україна отримала безвіз і саме про те, як живуть бельгійці, що вони їдять на сніданок і як у них заведено відпочивати, Марина розповіла OUTLOOK.
Ісландія очима Софії Андрущенко
Ісландія – країна «льоду і полум’я», «тисячі рік і озер», незліченних водоспадів і гейзерів. Тут, як у казці, щоразу хочеться ущипнути себе і перевірити, чи ти спиш, чи все це існує насправді…
Ми там були: Марокко – дивовижна країна
Тут увечері тільки починають працювати ринки. Без комах не обходиться жоден дім. А зі зміями люди практично подружилися. І ще: уявляєте, вони не мріють про море! Про всі тонкощі африканського Королівства Марокко нам розповіла український SMM-фахівець Анна Фунт, яка провела там незабутню відпустку.
Гватемала: привіт від духів майя
Країна, де у древніх містах туристів більше, ніж у сучасних. Містична Центральноамериканська місцевість, відома як батьківщина цивілізації майя – Гватемала. Прогуляємося по одному з її стародавніх поселень, загубленому в непрохідних джунглях – Тікалі. Якщо уважно прислухатись, тут можна почути голос духів...
Декілька граней багатогранного Бостона
Враження про це місто багато в чому залежить від того, де ви були до зустрічі з ним. Після Лос-Анджелеса Бостон може здатися дуже діловим і культурно насиченим, після Нью-Йорка – дещо провінційним і старомодним. Але в будь-якому разі він має яскраве та поважне обличчя массачусетського джентльмена.
Перу. Місця сили
Ізраїль, Індія, Мекка – ці географічні точки дуже важливі для адептів різних релігій і не тільки: вирушивши туди у паломництво, можна звідати благодать і відчути найпотужнішу концентрацію енергії, навіть будучи невіруючим. Не території Південної Америки, у Перу, теж є свої місця сили. І саме про них пише наш читач і автор Ія Зайцева.
Джайпур. Рожеве місто
Хтось порівнює Джайпур з ажурною скатертиною. Інші – з коробкою рожевого зефіру. Треті твердять – це вулик, щільно заселений бджолами. Однак всі сходяться в одному – тут дивовижне повітря, сповнене якоюсь свободою, котру не зустрінеш у Європі. Вона заповнює легені, і вже через вдих мандрівник втрачає лік годинам і навіть століттям.
Річард Ганнон: Фарери - овечі острови
Тільки три місяці на рік між Великою Британією і Фарерськими островами відкрито повітряні рейси. Я радів своїй майбутній подорожі, хоча до кінця не усвідомлював, що очікує там, на півночі. Іноді я уявляв Фарери, як землю, покриту кригою. Наступної миті здавалося, що на островах не вщухає потужний вітер, а отже, мене обов'язково здує з якогось стрімчака в холодну воду.
Скульптури Ватикану: історія та філософія
«Маленька країна, одначе з великою місією» – саме під таким девізом 11 лютого 1929 Латеранськими угодами між Італією і Святим Престолом Ватикан був визнаний суверенною територією. Цей пакт відчинив двері перед цікавими, які сторіччями обмінювалися плітками про те, «що ж зберігають замки Ватикану?»
Ми там були: Гудаурі
У Гудаурі легко відчути час, затиснути його між пальцями і розтягнути у просторі, перелаштовуючи свій внутрішній ритм у режим відчуттів. І вже немає дедлайну, набридливих сусідів і лихачів, що виїжджають на зустрічку. Усе це починає здаватися ілюзорним і швидкоплинним. Тут, у Гудаурі, інші цінності. Гори не терплять метушні, внутрішнього діалогу і самоїдства. Найбільше задоволення просто дивитися на них.
Ми там були: Нью-Йорк, Вашингтон і Маямі
Так склалося, що в Америці дві столиці – офіційна і фактична. Київський контекстний менеджер Богдан Янчев побував в обох і розповів нам про дух цих міст, про їхні пам’ятки і про те, чим вони є в реальності. Гадаєте, Нью-Йорк просякнутий дорогими парфумами, а у Вашингтоні, окрім полежати на травичці біля Білого дому, і робити нічого? Ви помиляєтесь!
ВІДЕО. Віфлеєм: абсолютна святість
У це величне для всіх християн православного обряду свято хочему представити вам відео про святі місця Палестини, а саме про місто Віфлеєм.
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
Індійське село Кодхіні: таємниця близнюків, котру ніхто не розгадав
У світі є незвичайне місце, де народжується найбільше близнюків. Хоча на перший погляд це схоже на містичний збіг, статистика змушує вірити в чудеса. Індійський штат Керала може похвалитися селом, де відбуваються незвичайні речі. Кодхіні – те саме місце, де близнюків більше, ніж у будь-якій іншій точці світу. І цьому немає майже жодних пояснень.
Піша прогулянка Аахеном
Побувати у трьох країнах за один день – реально, якщо ви потрапили в Аахен. Розташоване між Німеччиною, Бельгією і Голландією невелике студентське місто увібрало риси середньовічної культури, що відбилася в його вражаючій архітектурі. Олена Буравцова побувала в цьому місті, яке полонило її серце своїми дивовижними пам’ятниками...
Чан-чан. Перуанське місто з глини
Бувалі мандрівники розповідають, що розглядати руїни стародавніх поселень в Андах можна місяцями, переїжджаючи з одного регіону в інший. Особливо багате на археологічні комплекси західне узбережжя південного континенту. Декотрі з них, приміром, Мачу-Пікчу, давно стали популярними серед туристів, інші тільки розпочинають прочиняти свої двері для допитливих.
Закрыть
Outlook facebook page