RU  UK  EN
Статьи  >  Дізнайся  >  У Києві за участі голови МЗС Швеції та Посла відбувся Шведсько-український бізнес-форум

У Києві за участі голови МЗС Швеції та Посла відбувся Шведсько-український бізнес-форум

У Києві відбувся Шведсько-український бізнес-форум, організований Посольством Швеції в Україні за підтримки шведської бізнес-спільноти. Представники ділової та бізнесової спільноти обох країн вже шостий рік поспіль зустрічаються в столиці України, щоб обмінятися передовим досвідом в різних галузях. Темою цьогорічної зустрічі стало укріплення економічних взаємовідносин між двома країнами. Під гаслом «Швеція-Україна: зростаємо разом» пройшли панельні дискусії, що презентували перспективні сектори української економіки і шведські рішення для потреб українського ринку.

Цього року у заході взяли участь Посол Швеції в Україні Мартін Хаґстрьом, міністр закордонних справ Швеції Маргот Вальстрьом, міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкевічус, перший Віце-прем’єр-міністр та міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів та інші. 

Крім українських та шведських урядовців до участі у форумі долучилися й представники бізнесу. Свої кейси презентували спікери таких всесвітньо відомих брендів, як Ericsson, Scania, SEB Corporate Bank, Sigma Software, SKF тощо.

«Я пишаюсь тим, що цього року ми будемо говорити не тільки про шведський експорт, а й про український експорт… Дуже хороша була статистика минулого року. Цього року все навіть краще. У першому кварталі український експорт до Швеції зріс на 34%, шведський експорт до України залишився на рівні минулого року. Сподіваюсь, що цей форум буде сприяти покращенню цих показників», - заявив під час свого вітального слова пан Хаґстрьом.

За його словами, саме економічні взаємовідносини нашої країни зі Швецією є показовими. Адже у разі, якщо українські товари сприйматимуться шведським ринком, то вітчизняні виробники зможуть експортувати власну продукцію у будь-яку країну ЄС.

Маргот Вальстрьом під час свого виступу наголосила на важливості Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС і створенні зони вільної торгівлі, що можуть відкрити нам доступ до багатомільйонного пулу європейських покупців. «На цьому тижні Україна отримала безвізовий режим з країнами Шенгенської Угоди, серед яких є Швеція, що теж сприятиме бізнесовим стосункам між нашими країнами, приведе до появи нових контактів», - підкреслила міністр закордонних справ Швеції. 

Вона також звернулася до вітчизняного уряду, розповівши про те, що задля залучення іноземного бізнесу та іноземних інвестицій, Україні конче потрібно продовжувати реалізовувати реформи. «Інвестиційний клімат має бути покращений належним чином. Іноземні компанії мають побачити справжнє покращення у цьому напрямку», - сказала Маргот Вальстрьом. 

Міністр закордонних справ Литви під час свого виступу особливу увагу приділив тому, що поява іноземного - шведського та литовського - бізнесу в Україні означатиме не лише безпосередні інвестиції, а й експорт технологій, нові методи управління, вдосконалення стандартів тощо. «Швеція, Литва та Україна справді мають багато спільного… Я впевнений, що ми будемо говорити і про спільні питання реалізації транспортних проектів… Отже, говоримо про бізнес, будуємо мости», - сказав Лінас Лінкевічус.

Перший Віце-прем’єр-міністр та міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів подякував іноземним представникам за участь у форумі. Він наголосив на тому, що Швеція, як автор «Східного партнерства», та Литва, з керівництвом якої нещодавно була затверджена ініціатива програмної співпраці на 2017-2020 рр., залишаються найбільшими союзниками України. «Минулого року ріст ВВП на 2,3% говорить про те, що макростабілізація та зростання дають ефект можливих майбутніх інвестицій при продовженні реформ. Це аксіома, якою користується уряд», - підкреслив пан Кубів. 

За його словами, ілюстрацією успіхів нашої країни є й покращення бізнес-клімату, у тому числі відображене у міжнародному рейтингу Doing Business. Якщо кілька років тому Україна займала лише 137-е місце, то нині займає 80-ту сходинку. Причому, як відзначив чиновник, уряд має амбіції покращення цього показника, як мінімум, ще на 10 позицій. «Ми маємо відповідну дорожню карту», - сказав він.

Однією з перших дискусій форуму стала розмова про методи та шляхи повного розкриття потенціалу двох країн у торгівлі. 

«Всі кажуть «у майбутньому, незабаром», проте це вже тут і зараз. Україна вже ввела всі необхідні технічні правила для розвитку міжнародної торгівлі», - підкреслила під час свого виступу Вероніка Мовчан, директор з наукової роботи Інституту економічних досліджень та політичних консультацій. 

Про готовність нашої країни нарощувати власну присутність на найбільших світових ринках розповідала і Мар’яна Каганяк, керівник Офісу з просування експорту України. Зокрема вона звернула увагу на потенціал окремих ринків, до яких можна віднести і Швецію. «Дослідження продемонструвало, що Швеція входить до ТОП-10 країн, куди Україна могла б експортувати значно більше, ніж нині», - заявила пані Каганяк.

Обговорюючи перспективні сектори української економіки з точки зору застосування шведських рішень, представники вітчизняних інституцій казали про імплементацію скандинавських підходів до бізнесу в реаліях нашого сьогодення. «Ніхто не будеінвестувати в країну з централізованою економікою радянського зразка. Задля притягнення інвестицій має бути створений ринок», - сказав Павло Ковтонюк, заступник міністра охорони здоров’я України. 

У цьому блоці багато керівників шведських компанії, які мають досвід роботи на вітчизняному ринку, розповіли про різноманітні складнощі та про очікування іноземних інвесторів від нашої країни.

Загалом цьогорічний Шведсько-український бізнес-форум у черговий раз продемонстрував значний інтерес до плідної співпраці представників різних галузей обох країн. Підбиваючи підсумки, учасники заходу виразили сподівання на те, що така плідна спільна робота матиме безпосередні наслідки для економічної взаємодії країн, та підтвердили свою готовність зустрітися на Шведсько-українському бізнес-форумі наступного року. 

Вам это будет интересно:
Вічна любов. Пам’ятники коханню в Україні
Скільки важить кохання і чи можна виміряти його обсяг? А чи має воно центр ваги і як поводиться у спеку та в снігову заметіль? Певна річ, кохання ефірне і радше нагадує шалених метеликів, що несамовито танцюють у животі. Однак люди, котрі особливо глибоко відчувають, навчилися «творити кохання» і передавати його сенс у камені, дереві, металі для інших.
Зимові забави Василя та Маланки: карнавал по-українськи
Новий рік в Україні не завжди розпочинався з ялинки, а замість Діда Мороза і Снігуроньки в гості чекали пустунку Маланку і моторного парубка Василя, та й не самих, а з почтом. Усі навіженості сходили з рук: витівки ряджених несли в собі сакральний зміст, продиктований логікою міфу про поєдинок весни і зими.
Ніч перед Різдвом і після
Різдво приходить, накидаючи теплий кожух на плечі. Ввечері воно приносить із собою м’яке світло першої вечірньої зірки, а зранку будить білим, але теплим сонцем. Якби про відчуття Різдва хтось запитав у бабці моєї прабабці, то, гадаю, її слова були б ідентичні моїм. Бо разом із мисочкою куті із рук у руки українські покоління передають і свої традиції.
Снігова королева позаздрила б. Кращі льодові готелі світу
Замість підлоги з підігрівом – ковзанка. Як альтернатива махровому халату – шапка-вушанка і пуховик. Відпочити у стилі «Північний полюс» пропонують еко-готелі та кафе в Канаді, Румунії і навіть спекотному Дубаї...Єкзотичними можуть бути готелі не тільки біля окену та тропічних пальм.
Харківський Дипломатичний Клуб святкує першу річницю створення!
23 грудня у стінах Харківського Дипломатичного клубу пройшов новорічний Гала-вечір на честь річниці його створення. Учасниками заходу стали народні депутати, керівники структур міста й області та громадськх організацій, губернатори, почесні консули, керівники ВНЗ, та інші почесні гості.
Дивовижна Лапландія: країна чудес за полярним колом
Що ближче зимові свята, то голосніше всенародний плач за втраченими чарами новорічної ночі. Дощі, тумани і банальна втома стали на заваді рухові радості у місто, і казка відступила на північ, в далеку Лапландію. Тремтлива заграва полярного сяйва вкриває плоттю стародавні сказання і здуває з листівок золочений пил...
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
Вісім новопризначених послів вручили вірчі грамоти Президенту України
У четвер, 9 грудня, новопризначені Надзвичайні та Повноважні Посли Алжирської Народної Демократичної Республіки, Боснії і Герцеговини, Грузіїі, Домініканської Республіки, Нової Зеландії, Республіки Сенегал, Демократичної Соціалістичної Республіки Шрі-Ланка та Японії вручили вірчі грамоти Президенту України Володимиру Зеленському.
Країна майже з таким самим прапором. Швеція очима українця
Швеція, напевно, не є найпопулярнішим туристичним напрямком серед українців. Охочіше наші співвітчизники їдуть до теплих країн або ж у доступніші та популярніші європейські столиці. Наш сьогоднішній співрозмовник, вокаліст київського гурту «М'ЯЧ» Юрій Розенко, навпаки, двічі на рік обов'язково відвідує це королівство.
Онлайн-семінар від Міжнародного жіночого клубу Києва
1 грудня з 10:00 до 11:30 Міжнародний жіночий клуб Києва запрошує долучитись до онлайн-заходу на платформі Zoom на тему: «Як бути у часи невизначеності? Секрет вашого успіху»
Музеї, що лікують
«Мені, будь ласка, еліксир від головного болю, настоянку на корені мандрагори, пігулки від серця і трохи морфіну…» – приблизно так зверталися до аптекарів пацієнти кілька століть тому. А ті готували різноманітні бовтанки і суміші у фармакологічних лабораторіях, які знаходилися прямо в сусідніх кімнатах.
"Made in Slovenia". Відкриття виставки сучасного словенського дизайну
З 5 по 15 листопада пройде виставка "The Future of Living" ("Майбутнє життя"), організована у співпраці Посольства Республіки Словенія в Україні з Центром креативності Республіки Словенія та Музеєм історії міста Києва.
Відриття Скверу Мислителів у Харкові!
23 жовтня за ініціативи Посольств Казахстану та Азербайджану в Україні та за підтримки Харківської міської ради, Почесного консульства Казахстану в Харкові та Харківського Дипломатичного Клубу відбулось урочисте відкриття Скверу Мислителів у Харкові, який символізує дружні відносини між Україною, Азербайджаном та Казахстаном.
«Школа молодого дипломата» з Харкова в проєкті Diplomatic Greetings
У понеділок, 18 жовтня, відбувся проєкт Diplomatic Greetings за участі членів "Школи молодого дипломата" при Харківській міській раді. Спікерами заходу стали Надзвичайний та Повноважний Посол України Олександр Сліпченко, Надзвичайний та Повноважний Посол Чорногорії в Україні пані Драгіца Понорац ...
У Харкові відкриють Сквер Мислителів на знак дружніх відносин між Україною, Азербайджаном та Казахстаном
23 жовтня за ініціативи Посольств Казахстану та Азербайджану в Україні та за підтримки Харківської міської ради, Почесного консульства Казахстану в Харкові та Харківського Дипломатичного Клубу відбудеться урочисте відкриття Скверу Мислителів у Харкові. Меценатом проєкту став Почесний консул Казахстану у Харкові, Емін Наджафлі.
Вручення вірчих грамот Президенту України новопризначеними главами місій
1 жовтня Президент України Володимир Зеленський прийняв вірчі грамоти в Апостольського нунція, послів Держави Ізраїль та Латвійської Республіки.
Гетеборг: місто з ароматом моря
Його часто порівнюють із Сан-Франциско через велику кількість мостів, води, пагорбів і рибних ресторанчиків на будь-який смак. Із кранів тут тече мінеральна вода, а по парках любенько собі розгулюють зайці з кроликами… Може здатися, що це місто із казки, але насправді воно розташоване у Швеції, і це – місто Гетеборг.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Незважаючи на розпал літніх відпусток, багато культурних заходів за участі іноземних дипломатичних установ відбулось в серпні в Україні. Далі представляємо вашій увазі підбірку деяких з них.
Кінофестиваль "ОКО" встановлює рекорд
До Національного реєстру рекордів України внесуть унікальний етнографічний артоб'єкт, який створили в Болграді в рамках Міжнародного етнографічного кінофестивалю "ОКО".
Стартує online-едиція Міжнародного Етнографічного Кінофестивалю ОКО
З 11 по 18 вересня на сайті кінофестивалю okofilmfest.com.ua відбудуться покази конкурсних стрічок на етнографічну та антропологічну тематику.
Закрыть
Outlook facebook page