RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Канадські хмарочоси: не тільки вгору, але і вниз

Канадські хмарочоси: не тільки вгору, але і вниз

Автор: 22.07.2021 | архітектура, Канада
Навряд чи знайдеться така людина, котра б не скасувала свою зустріч чи прогулянку, побачивши не найкращу погоду за вікном, оскільки вдягатися, утеплятися, чекати на холоді транспорт – це цілий атракціон, і взагалі краще закутатися у плед і почитати книжку.

Що ж тоді казати про канадців – над ними природа взагалі не зглянулася зі своїми суворими зимами і справжніми сніговими бурями. Утім, канадці якраз зустрічі не скасовують, більше того ходять на них легко вдягненими навіть узимку. Як їм це вдається – далі в OUTLOOK.

Напевно навіть любителі свіжого повітря і загартовування навряд чи прийдуть у захват від канадської зими, оскільки мінус 30 – це цілком така звичайна температура, а дуже часто буває й нижче. А якщо додати до неї ще й тижневі снігопади з пронизуючим до кісток вітром, вже мурашки по шкірі, чи не так? Щоб життя на вулицях не ставало грою на виживання, а транспорт не ковзав по льодяних трасах, муніципалітети великих канадських міст ще в середині минулого століття почали розробляти проекти із захисту своїх громадян та інфраструктури від негоди. Оскільки ні тоді, ні тепер люди не навчилися керувати погодою, практично водночас і в Торонто, і у Монреалі в 1950-х було ухвалено рішення будувати підземні простори, обладнані для повноцінної життєдіяльності всього міста.things-to-do-downtown-montreal-mathieu-dupuis-getty-5a70d7a1ae9ab80037bba0ff.jpgФото tripsavvy.com

На перший погляд здається, що в цій канадській ідеї не було нічого унікального – людство споконвіку ховалося від небезпеки під землею, однак еволюція якраз таки і вивела всіх нас на поверхню. Утім, той, хто бодай раз на власні очі побачив підземні частини канадських мегаполісів, зрозуміє, що цей хід вниз – точно не деградація, а максимально практичний крок. Будувати андеґраундові Торонто і Монреаль почали практично одночасно з будівництвом метро в цих містах. Міська влада в 1960-х продавала підземні ділянки під торгові площі чи здавала їх в довгострокову оренду за дуже низькою ціною, приваблюючи потенційних орендарів. Ними переважно стали великі компанії, готелі, і, звісно, магазини. Найважливіша умова укладання угоди – власник торгової площі під землею мав вкласти кошти у будівництво виходів на поверхню. Робота закипіла, і вже в 1970-х монреальці розпочали не лише пересуватися містом за будь-якої погоди під землею, але й буквально днями не виходили звідти на поверхню!toronto-1426205_1280.jpgФото needpix.com

Густа мережа з 30-ти кілометрів офісів, станцій метро, магазинів, адміністративних будівель, вокзалів, кінотеатрів і всього, що тільки є в сучасному місті – це нинішній підземний Монреаль. Ці лабіринти з комфортною температурою, власним транспортом і можливістю опинитися за кілька хвилин за допомогою ліфтів у практично будь-якому хмарочосі, називаються RESO, що є омонімом французького слова «réseau», котре означає «мережа» (не будемо забувати, що Монреаль – це друге за кількістю населення франкомовне місто планети після Парижа). Уся ця краса влаштована максимально зрозуміло і доступно – її системи навігації не раз відзначали преміями, оскільки навіть іноземці, спустившись сюди раз чи другий, починають орієнтуватися і розуміти, куди їм треба йти. Холодної пори року щонайменше 500 людей користуються RESO щодня, оскільки потрапити сюди можна майже з будь-якого житлового комплексу чи адміністративної будівлі. Для міста це складний проект, збудований із залученням приватних інвестицій тих же бізнесменів, що орендували хто на 50, хто на 100 років торгові площі, обійшовся не так вже й дорого. А сьогодні він і поготів приносить прибуток, оскільки дає змогу економити масу грошей, котрі зазвичай витрачають на очистку доріг від снігу і ліквідацію аварійних ситуацій взимку – тепер ці суми йдуть на інші проекти.

Читайте також: Вище за всіх! Оглядові майданчики світу

У Торонто, найбільшому місті країни, будівництво свого підземного міста трохи застопорилося в 1960-х, зате справжній бум стався через двадцять років, коли за короткий час площа андеґраунду зросла на 20 кілометрів. Його назва – PATH, що перекладається як «хід», і будівництво деяких його дільниць триває і зараз, адже успіх монреальського проекту так надихнув владу Торонто, що вона вирішила не тільки наздогнати, але й обігнати колег за розмірами і якістю. Цей мурашник офіційно вважається найбільшим у світі, а самі містяни пишаються ним найбільше, тому ведуть сюди туристів будь-якої пори року, навіть влітку. Хоч спека не так сильно впливає на життя канадців, прохолода лабіринтів PATH приваблює, тим більше, що практично всі найкращі бари, клуби, кафе і ресторани мегаполіса мають тут свої «філіали», і можна спуститися сюди прямо з готелю, оминаючи трафік, і так само дістатися назад. Згідно з планами архітекторів, підземне місто виросте практично вдвічі і зв’яже передмістя з центром вже до 2050 року.13862630.jpgФото globalnews.ca

Звичайно, наявність подібних просторів дуже впливає на ритм і спосіб життя і Торонто, і Монреаля, і для приїжджих все це може видаватися дивним, особливо, якщо приїхати сюди в теплий сезон. Однак варто тільки висунути носа на вулицю, скажімо, в середині січня, як відразу оціниш всі переваги цих комфортабельних підземель. Проекти довели своє право на життя і стали найважливішими об’єктами інфраструктури, тому зараз про подібні лабіринти розмірковують вже і в Оттаві з Ванкувером.

Головне фото home.kpmg

Вам это будет интересно:
Краса та спокій: найгарніші храми Азії
Буддисти кажуть: «Щоб позбутися страждання, треба позбутися бажання». А для цього є відповідні місця. Сьогодні ми зібрали для вас п'ятірку дивовижних храмів, де буддисти і прості туристи шукають гармонії для своєї душі.
Свята краса! Що приховують найвідоміші абатства світу?
Що ви уявляєте, коли чуєте слово «абатство»? Впевнена, більшість в першу чергу згадають про Вестмінстер. А якщо я скажу, що насправді це вже не абатство? Так що ж робить ці середньовічні споруди особливими? Давайте розбиратися на прикладі споруд з різних країн Європи.
Висоти Сходу
Стереотипи – страшна річ. За «допомогою» них у нас в голові формується певна картина світу, яку не так просто змінити. Взяти, приміром, поняття «хмарочос». У 90% людей в уяві відразу ж виникають американські міста, знайомі з фільмів і ТБ. Цілком логічно, та ось тільки в наш час, щоб побачити кращу панораму на шикарні хмарочоси, курс слід тримати на схід.
ФОТОПРОЕКТ: Варшава звисока
Ми ловили промені весняного сонця на майже порожніх варшавських вуличках в неділю. Коли сонце сховалося за хмарочосами - ми піднялися на найвищий з них, щоб побачити захід.
Найкрасивіші костьоли світу: Чарівність і божественна сила
Архітектура храмів має багату, цікаву, а часом і неоднозначну історію. Часто саме з будівництва храмів, архітектура котрих вирізнялася особливою педантичністю і хитромудрістю, розпочиналися новаторства і закладалися основи течій в архітектурному мистецтві. Сьогодні розглядаємо і насолоджуємося найяскравішими у своїй красі зразками костьолів.
Стражі морів: вражаючі маяки світу
Слово «маяк» викликає красиві асоціації: морські пригоди, шторми, величезні кораблі. І ми хочемо не розвіяти ці думки, а навпаки підкинути хмизу у вогонь. У світі їх безмежна кількість, вони вражають своєю красою та неповторніст. Сьогодні ділимося з вами п’ятіркою найдивовижніших маяків!
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
"Le Grand Louvre"
В найбільш знаному музеї світу, французькому Луврі, було впершо відкрито двері для публіки в 1793. Хоча й до цього ця будівля була відома далеко за межами Франції. Тільки от використовувалась вона далеко не в таких піднесених цілях, як зараз.
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
ВІДЕО. Віфлеєм: абсолютна святість
У це величне для всіх християн православного обряду свято хочему представити вам відео про святі місця Палестини, а саме про місто Віфлеєм.
Снігова королева позаздрила б. Кращі льодові готелі світу
Замість підлоги з підігрівом – ковзанка. Як альтернатива махровому халату – шапка-вушанка і пуховик. Відпочити у стилі «Північний полюс» пропонують еко-готелі та кафе в Канаді, Румунії і навіть спекотному Дубаї...Єкзотичними можуть бути готелі не тільки біля окену та тропічних пальм.
Ескімоські іглу. Що нам варто із снігу дім збудувати!
Крихітка-син до батька прийшов і пропонує втекти від мами і бабусі на Північний полюс? Тільки не треба трагічних промов про люті морози, суцільну темряву полярної ночі і голодних білих ведмедів! Змовницьки підморгніть сміливцю й запропонуйте справжню чоловічу справу – навчитися будувати іглу для ночівлі в краю вічної мерзлоти під час зимових канікул.
Засніжені вершини. Найкращі зимові курорти
З настанням холодних сезонів важливо не тільки кутатися у светри з оленями, пити какао і в черговий раз переглядати різдвяні комедії. Спорт ще ніхто не скасовував, тому Outlook розповідає про п’ять чудових гірськолижних курортів, де можна добряче збадьоритися і вилізти із зимової сплячки.
Ковзкі забави: Найкращі вуличні ковзанки світу
З криги зводять готелі і висікають фонтани з білим вином, роблять самовари і навіть гасові лампи. Фотографи пішли ще далі: призвичаїлись використовувати сухий лід для створення ефекту диму й туману в кадрі. Напередодні свят OUTLOOK підготував для вас добірку про найпопулярніші льодові арени світу.
Вік живи, вік учись: найцікавіші кампуси світу
Цією статею ми хочемо надихнути як нинішніх, так і майбутніх студентів підбіркою найбільш вражаючих університетських містечок і кампусів. Напевно і ті, хто вже має освіту, теж будуть в захопленні від них і замисляться, чи не отримати ще одну, адже в таких місцях гризти граніт науки, вочевидь, можна з більшим апетитом.
Баальбек – місто Сонця
Можливо, це були атланти під три метри на зріст або інопланетяни, які випадково забрели на Землю й були змушені побудувати космодром. А може, це фінікійці так намагалися вшанувати свого верховного бога Баала гігантською спорудою. Досі ніхто не дав відповіді, що ж за цивілізація звела Баальбек – одну з величних пам'яток Лівану.
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу. Частина 2
Ви, бува, не зголодніли? Ну й чудово, адже ми продовжуємо нашу розповідь про найпопулярнішу вуличну їжу з усього світу. Налітай, поки гаряче! Почнемо з південно-азійської країни Сінгапур - багаті на вітаміни і мінерали морепродукти займають ключове місце в раціоні жителів ...
Ми там були: Прага
Де віднайти найвужчий у Чехії готель «Clementin» завширшки всього близько 3 метрів, як вибрати між Pilsner Urquel, Krušovice і Gambrinus, коли годувати золотих коропів і чому 91-ий трамвай не такий як усі? Про це і не тільки дізналася Ельвіра Матросова. І, попри те, що це місто стоїть на Влтаві (дослівно wilth-ahwa – дика вода), воно аристократичне, стримане, спокійне, хоча і далеке від пуританства.
Ілюзії Сикстинської капели
Понад півтисячі років тому, 1 листопада, перед очима захоплених римлян вперше постала Сикстинська капела. За цей час народжувалися і помирали як самі майстри розпису, так і цілі напрямки в образотворчому мистецтві, а на капелу, так само відкривши роти від захвату, споглядають уже наші з вами сучасники.
Озера, що змінюють уявлення про силу природи
Коли згадуєш слово «озеро», в голові з’являється перший-ліпший образ тихої затишної водойми, яку з усіх боків обіймають порослі травою береги. OUTLOOK зробив добірку найбільш вражаючих озер, котрі змінять ваше уявлення про це творіння природи. Кожному з них є чим дивувати, хай то нетиповий колір води чи лячна здатність умертвляти живі організми.
Закрыть
Outlook facebook page