RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Що вони їдять: Малайзія

Що вони їдять: Малайзія

Збудливий аромат малайської кухні простіше відчути, ніж описати. Спробуйте кинути у киплячий казан дрібку Індії, жменю Китаю, приправити пекучим настоєм Індонезії, спекотливим духом Марокко, додати пару капель Сіаму і томити на повільному вогні кількасот років...

... спостерігаючи, як дрібні розсипи португальських вливань тануть у строкатій амальгамі кулінарних традицій народів Малайзії – і ви пізнаєте блаженство.

Опинившись на одній із галасливих площ Куала-Лумпура, мимоволі почуваєшся зачарованим мандрівником на роздоріжжі. Справа доносяться чудові пахощі індійських прянощів, зліва шикується шеренга китайських ресторанчиків, а прямо по курсу – знайома до болю мережева піцерія чи всюдисущий «Макдональдс». Насправді не так уже й важливо, куди вирушити: малайські ресторатори старанно уникають суворої спеціалізації і намагаються догодити всім відвідувачам. У вуличних кафе мусульмани, буддисти, індуси й атеїсти спокійно годуються під однією вивіскою, не зраджуючи своїх переконань.Фото 2.bp.blogspot.com

Для знайомства з кухнею Малайзії не конче іти у фешенебельний ресторан. Найпопулярніші ласощі розносять з лотків в охайних конвертиках із бананового листа. Малайські кухарі славляться чудовим знанням спецій. Жменька підсушених трав, у потрібний момент кинута в казан, перетворює найпростішу страву в гастрономічний шедевр. Урочисті акорди коріандру, імбиру, анісу, кардамону і лемонграсу добре пасують відвареному чи смаженому рисові, здобреному кокосовим маслом. Добавками до рисового гарніру слугують смажені боби, парості стручкових рослин, збиті яйця, дрібно рублене м'ясо, птиця, риба і марикультура.Фото static1.squarespace.co

Заради забави рисом начиняють стебла бамбука чи забарвлюють зерна в синій колір за допомогою відвару квітів телангу, додаючи за смаком засмажену курятину з кокосовою стружкою і пророщеною соєю. Дуже смачні рисові колобки насилемак, фаршировані м’ясом і анчоусами. Перед подачею на стіл делікатес нашвидкуруч запікають у бананових листках до появи м’якого зеленуватого відтінку.

З раннього ранку вулиці потопають у диму шашличних. За жартами і приказками господарі жваво підсмажують на вугіллі нові порції малайського барбекю сотей. Дегустація частування часто дивує сюрпризами: серед шматочків м’яса, овочів і грибів можуть затесатися жаб’ячі лапки, котрі у Малайзії коштують на диво дешево. Для різноманіття варто покуштувати рибу на грилі іканбакар, голубці-кетупат у пальмовому листі і шашлик із курки аямсотей під арахісовим соусом. До обіду доходить апетитна печеня ренданг із яловичини, тушкованої в кокосовому молоці, і свинина чарсіу, полита медом, часником, сиром тофу, що бродить, чи темним соєвим соусом. У Куала-Лумпурі мед заміняють плавленим цукром, вкриваючи шматки м’яса червонуватою карамельною кірочкою.Фото static1.squarespace.com

Більш солідні заклади бравірують екзотикою, приберігаючи для туристів наваристу юшку екор із буйволячих хвостів і «чай на кістках» – свинячі реберця бакутте, що днями тушкуються у відварі з пахучих трав. На десерт вам запропонують прозорі шматочки сала, вимочені у пальмовому сиропі, найніжніше суфле тау фуфа із соєвого молока зі згущеним молоком і прекумедне кольорове желе айскачанг із сої, вершків, арахісу, солодкої кукурудзи і червоної квасолі, залите трояндовим сиропом впереміж із дрібними кубиками льоду.

Читайте також: Не лише тропіки та море. 10 фактів про Малайзію

У регіонах відчутно виявляється місцева специфіка. У північних штатах, рятуючись від неймовірної спеки, у всі страви на тайський манер підмішують сік лайму, зелень каффіра і лимонну траву – прохолодні кисло-солодкі нотки чудово бадьорять і освіжають. У місті Пінанг на вас чекає найкращий насікандар – розпарений рис із невеличкими шматочками м’яса, подрібненими овочами і свинячими шлунками, риб’ячою ікрою і дарами моря. Готові ласощі поливають ароматною сумішшю карі і дала з рибним і курячим соусом, добиваючись ефекту «банджио», що у перекладі означає «затоплений рис».

Не будуть розчаровані і шанувальники високої китайської кухні. На північному узбережжі Малайзії чудово готують свинину, пропонуючи дорогим гостям скуштувати хакський спеціалітет йон тау фу – м’ясо з бобовою пастою, гуань-барбекю з куркумою і земляним горіхом чи хок’єн мі – підсмажену вермішель з морепродуктами і м’ясним фаршем. Якщо захочеться гарячого, замовте суп лакса – запашний овочевий бульйон з інтригуючою кислинкою, заправлений креветковою пастою, імбирним коренем і тамариндом. Для калорійності в суп додають рисову лапшу. А дами розхвалюють курча по-хейнанськи як надихаючий приклад справді смачної дієтичної страви: відбірні зерна рису, зварені в курячому бульйоні, змішують із дрібно нарізаною грудкою, приготованою на пару.

Читайте також: Баджо: морський народ Південно-Східної Азії

У південно-західній частині країни переважають гострі і пряні тони, що нагадують про близькість Тихоокеанського вогняного пояса. Переселенці з островів привчили малайців до брутального часникового соусу і яванського рибного печива мі джава, котре прийнято подавати з локшиною, запеченою картоплею і пікантною підливою, настояною на травах.Фото omniworld.ru

У спадок від Індії дісталися пекучі супи, густо приправлені спеціями, ситна смажена локшина мі горенг з креветковою пастою і свіжим тофу, тонкі листкові коржі ротичанай зі згущеним молоком і мартабак із м’ясним фаршем. Жовтий рис насібріяні відварюють у молоці і бульйоні, розбавленому настоянкою з пелюстків троянди, а порошок шафрану додає рисовим зернам красивий золотистий відтінок. Трапезу доповнюють здобні булочки паратха, хрусткі хлібці чапаті і ананасно-огірковий салат роджак з яйцем, креветками чи кальмарами.Фото aos.iacpublishinglabs.com

Для повного щастя бракує хіба що хорошого вина, але заборонено: у Малайзії сильні традиції ісламу. Міцні напої відпускають тільки на Лабуані і в зоні безмитної торгівлі на Лангкаві за астрономічними цінами. Залишається тільки вдовольнятися кокосовою водою і холодним квасом із перловки, а як сувеніри везти додому екзотичні фрукти і вироби народних майстрів. Фото aos.iacpublishinglabs.com

Головне фото vanmag.com

Вам это будет интересно:
Що вони їдять: Алжир
OUTLOOK радий представити нашу "найсмачнішу рубрику", тексти якої будуть цікаві не тільки гурманам і кухарям, а й усім, хто любить пізнавати щось нове. Сьогодні ми зазирнемо на алжирські кухні та розповімо про традиційні і найбільш популярні страви цієї прекрасної країни.
Що вони їдять: Португалія
Відвідавши Португалію, «на самому крає Європи», OUTLOOK не міг не звернути увагу на місцеву кухню. Про те, що саме їдять жителі і туристи колись однієї з найбільших імперій у світі – в нашому матеріалі.
Що вони їдять: Албанія
Ароматний «Чомлек», життєдайний «Таратор» і «Скандербег», який зігріває душу – про що це ми? Якщо балканські країни від вас далеко, й останню відпустку ви провели не біля Адріатичного моря, то сьогодні ми заповнимо прогалину і запросимо вас до Албанії. І не просто на екскурсію, а на кухню. Тож, якщо вам пощастить повернутися звідти без зайвих кілограмів, медаль за стійкість вам можна сміливо вручати.
64-ий Національний День Малайзії!
31 серпня малазійці у всьому світі відзначають Національний День. Темою цьогорічного свята стала «Малайзійська турбота» (“Malaysia Care”), що уособлює діяння малайзійців, притаманну їм турботу та гостинність.
Що вони їдять: Україна
Розпещені домашніми борщами, голубцями та котлетами ми наївно вважаємо, що знаємо українську кухню як свої п'ять пальців і нічого примітного в ній немає, хоча насправді гастрономічна спадщина нашої країни значно багатша, аніж нехитре бабусине меню. Настав час згадати оригінальні українські страви, незаслужено забуті в епоху напівфабрикатів і швидкого харчування.
Що вони їдять: Латвія
Прийнято вважати, що Латвія – це ризьке узбережжя, старовинні й затишні міста та прекрасний клімат. Усе це вірно, от тільки багато хто забуває про місцеву кухню. Outlook, побувавши там, не може не поділитися розповіддю про смачні, а інколи й дуже незвичайні страви.
Баджо: морський народ Південно-Східної Азії
Нечисленні народи завжди цікавили вчених і художників, котрі шукали в їхньому способі життя натхнення для своєї творчості. Один із найпопулярніших етносів сьогодні - баджо, кочовий народ мореплавців, котрих формально можна співвіднести з Малайзією.
Зоо-Азія: крокодили, бегемоти і зелений папуга
Однією з найбільших насолод, окрім одвічного споглядання за вогнем, що горить, стрімкою водою і людиною, яка працює, є спостереження за життям і поведінкою тварин. І на цей момент усі ваші мрії зводяться до елементарного – доторкнутись до когось м’якого і зрозуміти мову, переклад якої не знайти в жодному зі словників.
Що вони їдять: Бельгія
Жодна країна не натерпілася так від ресторанних критиків, як Бельгія. Лише поверхово торкаючись хвиль французько-італійського мейнстриму, глянцеві видання немилосердно розпікають бельгійців за провінційні смаки і всеосяжний культ картоплі. Треба ж, який моветон – заїдати морепродукти вульгарною картоплею фрі та подавати картопляну запіканку як основну страву!
Новини іноземних дипустанов в Україні
Квітень 2021 року - місяць святкування Великодня західного і східного обрядів, початок Рамадану, а також місяць активної роботи посольств у культурних та політичних напрямах. Добірка таких новин - далі у статті.
Що вони їдять: Перу
Сьогодні Ія Зайцева ділиться своїми враженнями від перуанської кухні, котру по праву вважають однією з найбільш різноманітних і смачних у світі. Кажуть, що навіть в’їдливі дослідники з Книги рекордів Гіннеса збилися з рахунку, коли включали туди перуанську кухню як найбагатшу на страви.
У пошуках гастрономічного Ельдорадо
Зізнаюся, це нелегке завдання – описати кухню, котра віднедавна стала для мене основною. Нині я живу в Еквадорі і вже давно не куштувала голубці, вареники і навіть чорного хліба. Хоча, зізнаюся, кілька разів зварила борщ. Чужа кухня спочатку дивує, потім стає нудотною і лише на третій стадії знайомства з нею починає відкривати свої секрети.
Що вони їдять: Греція
Традиційна кухня Греції сповнена парадоксів. Меню грецьких таверн суперечить всім законам здорового харчування: нащадки еллінів обожнюють смажене м’ясо, овечий сир і солодощі, вечеряють пізно, шанують бога Діоніса – і лишаються стрункими і підтягнутими до сивини. Не бійтеся помилитися при підрахунку калорій: національні грецькі страви – радість для душі і тіла!
Що вони їдять: Велика Британія
Кухня Великої Британії – нічний кошмар дієтологів, гурманів та інших експертів зі здорового харчування. Типовий англієць не вельми шанує кухарське мистецтво і задля економії часу перекушує на ходу, а свіжі овочі та фрукти є в раціоні суто номінально. Та якщо дуже постаратися, то і в Альбіоні можна отримати яскраві гастрономічні враження, знаючи, що і де шукати. Ми-то точно знаємо де шукати і з радістю поділимося з вами!
Що вони їдять: Нідерланди
Перше, що в Нідерландах обурює туриста, так це продуктовий вандалізм. Жителі цієї маленької північної країни звикли не церемонитися з беконом чи гарячими реберцями, навіть якщо ті щедро политі ягідним соусом. Тому все, що не влазить за обідом чи вечерею в шлунок, нідерландці з легкістю викидають на смітник, вважаючи їжу, що лишилася без уваги, не придатною для завтрашнього дня.
Весільні традиції народів світу: від гусей до ласо
Вкрасти черевичок нареченої в розпал торжества і вимагати від її обранця несусвітній викуп – цікаве дійство, заради якого варто сходити на весільну вечірку. Це далеко не єдина весільна традиція наших країв, завдяки якій законне поєднання двох сердець набуває особливого колориту. А які цікаві обряди існують в різних куточках нашої планети?
Середземноморська дієта: Система харчування як культурне надбання
Приємний морський бриз, шовковий шелест листя маслини, смачний сир, паста, келих хорошого вина із місцевого виноградника… Так, трапеза по-середземноморськи – це істинна насолода. І недарма у середземноморської дієти унікальна репутація. Це єдина система харчування, визнана ЮНЕСКО національним культурним надбанням.
Не лише тропіки та море. 10 фактів про Малайзію
Дедалі більше туристів з усього світу відкривають для себе Малайзію, яка поєднує як незайману азійську природу, так і урбанізовані міста-мільйонники. Outlook розповідає про цікаві аспекти життя цієї держави, які обов’язково допоможуть зробити вашу подорож іще приємнішою.
Що вони їдять: Вірменія
Гастротуризм – найважливіша частина будь-якої поїздки на Кавказ, оскільки їжа для тутешніх народів – це ціла культура і національний код, така ж значуща, як менталітет, архітектура і народна творчість. У нашій рубриці, присвяченій кухням світу, сьогодні ми розповідаємо про вірменську.
Що вони їдять: Болівія
Болівійська кухня – це багатогранність смаків, переважно успадкованих від давніх індіанців. Тільки у Болівії ви скуштуєте автентичні страви, приготовлені за їхніми справжніми рецептами, що не піддалися впливу європейських тенденцій. А після щедрої вечері з бананового пюре із м’ясом альпака, влаштувавшись зручно у кріслі-гойдалці з кухликом традиційного мате...
Закрыть
Outlook facebook page