RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  З вітерцем! На собаках по Швейцарії

З вітерцем! На собаках по Швейцарії

Автор: 30.12.2021 | Швейцарія
Перегони собачих упряжок – національна пристрасть швейцарців: неспроста один з найкращих центрів підготовки їздових собак в Європі розташований у лісовому селі Сен-Серж, що причаїлося за перевалами Юрських гір. Шлях у володіння хаскі лежить через сонячний сосновий бір по мальовничому трекінговому маршруту від гори до долини Коль де ла Живрінь.

Неквапно дряпаючись схилами, вузька стежина норовить сховатися під м’яким килимом ароматної хвої і запилених трав. Зимової пори тут проходять марафонські траси для бігових лиж, а влітку на старт висуваються велосипедисти і поціновувачі натхненних пейзажів.

Легко уявити себе лордом Байроном, озираючи східне узбережжя Женевського озера, Савойські Альпи і пік Монблан з висоти близько тисячі метрів над рівнем моря! Та не поспішайте вживатися в образ Манфреда: селище Сен-Серж прославляє романтику іншого штибу, пронизану морозним диханням «Північних оповідань» Джека Лондона. Серед безкраїх просторів Національного парку Юра відчайдушний біг нарт не зустрічає перешкод, а хвилі азарту підганяють прудких лайок.

Окрім собак власного розведення, в їздового центрі тренують тварин інших власників – іменитих спортсменів і скромних любителів. У четвероногих атлетів напружений графік: перше знайомство щеняти з нартами і пулкою зазвичай відбувається у п’ятимісячному віці, а через три-чотири місяці молодняк вже проходить в упряжі від 4 до 6 кілометрів сягнистою риссю. Літні канікули для лайок не передбачені: нарти змінюються двоколісними картингами, а пулка – самокатом на буксирі. Також собак навчають скіджорінгу – буксуванні лижників на тросі, а для різноманіття вводять силові вправи на перетягування возу і дисциплінуючі польові забіги в один темп із провідником. Майбутнім чемпіонам належить розвиватися гармонійно: швидкість без сили і витривалості небагато коштує, а сувора дисципліна дає змогу чеснотам тварини розкритися на повну міць.Фото penki.lt

По досягненню зрілості собаки починають освоювати довгі маршрути. Маса вантажу залежить від якості снігового покриття, складності рельєфу, заданої швидкості і кількості тварин в упряжці. На щільному снігу слід подолати 120 кілометрів за 12-14 годин з навантаженням близько 60-65 кілограмів на голову; при легкових пробігах швидкість зростає до 20 кілометрів на годину, а на змаганнях сани розганяються до 50-52 кілометрів на годину.

Виховання їздового пса потребує терпіння і такту, практично не перетинаючись із банальним дресируванням. Гордий нащадок Білого Клика не стане сідати і лягати по команді, кидаючи млосні погляди на улюбленого хазяїна. Навіть не претендуючи на роль вожака, лайка має вільно орієнтуватися в незнайомих ситуаціях і швидко приймати рішення без підказки каюра. Підкорити примхливе дитя суворої природи непросто: аборигенні породи Півночі, сформовані природним відбором, орієнтовані на самостійне виживання і не схильні із шкіри пнутися заради прикорму. Грубий примус у більшості випадків приречений на провал: покараний собака наглухо замикається і відмовляється від співпраці з тренером. Найкращими наставниками юних лайок стають не люди, а досвідчені старші собаки, що мають авторитет у зграї. Хоча їздові породи сильні командним духом, кожного бігуна годують індивідуально, інакше рангова боротьба за ласі шматки добряче розсварить собак.husky-dogs-sledding.jpgФото redbull.com

Стартовий сезон у Швейцарії вимальовує заманливі можливості для дебютантів. Щозими країна приймає десятки престижних турнірів. На початку березня найсильніші команди Європи виборюють першість і перегонах і скіджорінгу в долині Ле Мосс, стрімко промахуючи дистанції від 8 до 16 кілометрів кільцевим треком від Арсата до Ля Лешерета в околицях знаменитого курорту Ле Дьяблере. Для набуття досвіду змагань із грудня до березеня у вихідні стартують перегони для хаскі у Беатенберзі – відмінна школа молодого бійця. Найбільш загартовані спортсмени б’ють рекорди витривалості і завзяття у перегонах перетятою місцевістю на плато Франш-Монтань, пробиваючи собі шлях серед білої тиші. Організацією турнірів відає Клуб гонщиків Європи – найстаріша асоціація їздового спорту, зареєстрована 1973 року.

Не кожна лайка витримає колосальні навантаження професійного спорту. Заради виграша у швидкості для участі у бігових змаганнях варто відбирати найбільш прудких хаскі і помісь північних порід з гончими, борзими і підрушничними собаками. У родоводі фаворитів спринтерських гонок присутня кров пойнтерів, курцхаарів і грейхаундів. Чистопородні самоїди і маламути стартують на внутрішньопородних і любительських забігах, розважають туристів на фолк-фестивалях і вносять елемент екзотики в індустрію après-ski на модних гірськолижних курортах.khaski_para_sobaki_sneg_alyaska_95879_1366x768.jpgФото wallpaperscraft.ru

Заради популяризації їздового спорту взимку в Сен-Жорж прокладають п’ятикілометрову трасу для катання на нартах в засніженому лісі, намагаючись захопити найбільш мальовничі ландшафти. Для гонщиків-початківців на базі розплідника Team Nature проводять курси з управління собачими упряжками і тренінгу їздових собак. Фрахтувати сани необхідно заздалегідь в туристичному центрі заповідника, розташованому в сусідньому містечку Сен-Жорж.

У вільний від забігу час можна усамітнитись з вудочкою на берегах щедрого озера Жу, виміряти кроками легендарну Долину Годинників чи здійснити вояж по сільських льохах і сироварнях. Швейцарський екстрим по-джентльменськи привітний і приємний на смак!

Головне фото quebecoriginal.com

Вам это будет интересно:
Свята краса! Що приховують найвідоміші абатства світу?
Що ви уявляєте, коли чуєте слово «абатство»? Впевнена, більшість в першу чергу згадають про Вестмінстер. А якщо я скажу, що насправді це вже не абатство? Так що ж робить ці середньовічні споруди особливими? Давайте розбиратися на прикладі споруд з різних країн Європи.
Незабутня Чагатта: жахи в долині Летч
У лютому Швейцарію не впізнати: на вулиці вихлюпується божевільна стихія масничних карнавалів, ненаситної обжерливості і кошачих концертів гугге-музики. Тільки нечисть якась квола – всюди одні й ті ж гламурні вампіри і хирляві зомбі. Хочете, щоб стало по-справжньому страшно? Вирушайте в долину Летч святкувати Чагатту: інфернальні персонажі альпійського фольклору будуть довго переслідувати вас уві сні!
Ковзкі забави: Найкращі вуличні ковзанки світу
З криги зводять готелі і висікають фонтани з білим вином, роблять самовари і навіть гасові лампи. Фотографи пішли ще далі: призвичаїлись використовувати сухий лід для створення ефекту диму й туману в кадрі. Напередодні свят OUTLOOK підготував для вас добірку про найпопулярніші льодові арени світу.
Кордони не перешкода: найбільш відомі анклави світу
Сьогодні OUTLOOK подорожує по найцікавішим з точки зору географії та адміністративного управління містам і країнам, які є анклавами, повністю розташовуючись на територіях інших держав.
Історія бренду: Швейцарський ніж
Напевно, у світі не знайти чоловіка, в котрого не було б швейцарського ножа чи його подоби. І нехай ідея кишенькового ножа з’явилася зовсім не у Швейцарії, світову славу він здобув саме завдяки швейцарцеві Карлу Ельзенеру, і тепер нерозривно асоціюється з його батьківщиною і бездоганною швейцарською якістю.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Незважаючи на розпал літніх відпусток, багато культурних заходів за участі іноземних дипломатичних установ відбулось в серпні в Україні. Далі представляємо вашій увазі підбірку деяких з них.
Поласувати оригінально: найдивніші кафе світу
Маркетологи і ресторатори – народ підприємливий і готовий на все, аби тільки збільшити число відвідувачів власного закладу. Доволі часто способи їхнього «загравання» з публікою схожі одне на одне, а дизайн і меню мало чим відрізняються. Тому ми добряче пошукали по всьому світу і зібрали для вас колекцію справді оригінальних закладів.
Проводжаючих просимо залишити вагони: найцікавіші поїзди планети
Незважаючи на безупинний розвиток авіатранспорту, багато людей по всій планеті все ще люблять з різних причин подорожувати поїздами. І хай у більшості поїзд асоціюється з повільним пересуванням, у порівнянні з літаками, і комфортом у найкращому випадку рівня минулого століття...
Новини іноземних дипустанов в Україні
Протягом березня акредитовані в Україні посольства брали активну участь у культурному та соціальному житті, адаптованому під сучасні реалії. Тож пропонуємо вашій увазі їх добірку.
Історія однієї вулиці: Шпігельгассе
Шпігельгассе, що у перекладі з німецької означає «Дзеркальна вулиця» чи «Дзеркальний провулок» – це зовсім не найбільша і не найголовніша вулиця в Цюриху. Навіть зовсім навпаки – вона феноменально коротка і вузька, але розташована в затишних куточках міста так, що навіть рідкісний турист зможе її відшукати.
Швейцарія: банки, шоколад та армія
Ні для кого не секрет, що наш світ сповнений парадоксів. Outlook намагається в них розібратися, тому сьогодні ми розповімо про збройні сили найбільш мілітаризованої країни світу, яка при цьому вже понад два століття ні з ким не воює. Наш матеріал про армію Швейцарії.
Новопризначені посли чотирьох держав та Глава Представництва ЄС вручили вірчі грамоти Президенту України
​7 листопада 2019 року відбулась церемонія вручення вірчих грамот Президенту України Володимиру Зеленському послами Королівства Швеція, Швейцарської Конфедерації, Грузії, Мексиканських Сполучених Штатів та Главою Представництва Європейського Союзу.
Маленькі улюбленці великих міст
Німці заводять не лише німецьких вівчарок, а в Бостоні можна побачити не тільки бостонських тер’єрів. Люди вибирають собак, спираючись на особисті вподобання. Та часом тяжіння місцевого населення до певної породи занадто помітне й інколи стає особливістю певної місцини. Цьому можуть сприяти природні умови, мода і навіть менталітет.
Посол Гійом Шойрер: Україна зміцнюється і Швейцарія - поруч
Надзвичайний та Повноважний Посол Швейцарії в Україні Гійом Шойрер запросив друзів та партнерів на святкування Швейцарської ночі. У невимушеній атмосфері в заповіднику Софія Київська гості вечора змогли поспілкуватися, налагодити нові контакти та просто насолодитися чудовим вересневим музичним вечором.
День бабака по-швейцарськи: ми відповідаємо за тих, кого прикормили
Гостинність Швейцарії не знає меж: догодити туристові силкуються не тільки адміністратори готелів, умащені щедрими чайовими, але й дикі звірі. Либонь, тільки у Швейцарських Альпах можна зустріти бабаків, що стрибають на коліна мандрівникам. Кмітливий звірок от-от заговорить людським голосом: чіпкі очі-маслини іскряться розумом і лукавством…
Посольства Бельгії, Канади, Лівану, Марокко, Франції та Швейцарії проведуть «Дні Франкофонії в Україні»
Посольства Бельгії, Канади, Лівану, Марокко, Франції та Швейцарії, Міністерство закордонних справ України, Французький інститут в Україні та мережа «Альянс франсез в Україні» проводять з 10 по 30 березня «Дні Франкофонії в Україні» - фестиваль, спрямований на популяризацію франкомовної культури та французької мови як мови спілкування, демократичних цінностей, дотримання прав людини та підтримки культурної різноманітності.
Надзвичайний та Повноважний посол Швейцарії в Україні провів дипломатичний прийом на честь Дня конфедерації
У Києві відбувся урочистий дипломатичний прийом, організований Посольством Швейцарії в Україні і приурочений до національного швейцарському свята - Дня Конфедерації.
Під патронатом посольства Швейцарії в Україні була представлена постановка ораторії Артура Онеггера «Жанна Д'арк на вогнищі».
Захід в Національній опері відвідали Надзвичайні і Повноважні посли в Україні таких держав як Азербайджан, Єгипет, Литва, Нідерланди, Туреччина та інші.
«Прапор вам у руки»
Національний прапор – своєрідна візитна картка, поглянувши на яку, хоча б приблизно уявляєш, чого очікувати від тієї чи іншої країни. OUTLOOK розповість про «най-най» серед них.
Закрыть
Outlook facebook page