RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Каламая: перша лінія естонського авангарду

Каламая: перша лінія естонського авангарду

Автор: 11.08.2021 | Естонія
У тихих водах рибальських сіл вирують ідеї. Талліннська богема відродила до життя старовинний приморський квартал Каламая. У Середні віки тут селилися рибаки і човнові майстри, а зараз сюди стікаються ловці душ, що плетуть строкаті сітки студій, галерей, лавок і кафе на зелених вулицях, що біжать до моря.

Безтурботна богемна Каламая слугує задзеркаллям Старого Таллінна, строго розкресленого по клітинках бездоганного тевтонського орднунгу. Хочете відпочити від напруженого графіка екскурсій, шалених цін і полчищ туристів – прогуляйтесь трамвайними рейками від вежі Товста Маргарита до Балтійського вокзалу. Через півгодини перед вами замайоріють непевні ряди дерев’яних будинків найбільш артистичного району естонської столиці.

Про невелике поселення на березі Рибної гавані вперше згадано у хроніках магістрату 1374 року. Імовірно, клювало добре: назва кварталу у перекладі означає «Дім риби». Спочатку місцеві жителі розпродавали свій улов прямо з човнів, а у XVстолітті в Каламаї відкрився перший рибний ринок в країні. Славетну традицію відновили 2010 року – кожної суботи жваві рибачки із довколишніх сіл везуть на пристань Каласадама поклажі, повні тріски, салаки, лосося і вугрів, тримаючи напоготові свіжі байки і плітки.Tram in Kalamaja.jpgФото toolbox.estonia.ee

Наприкінці позаминулого століття на неосвоєних прибережних пустищах задиміли фабрики і заводи. У поселення потягнувся робочий люд, котрий попервах прописувався прямо на причалі, ховаючись від дощу і вітру під перевернутими баркасами. Незабаром місць під човнами стало не вистачати, і муніципальній владі довелося зайнятися вирішенням житлового питання.

Малоповерхові будники, зведені для пролетарів за розпорядженням міського голови Вольдемара Лендера на початку минулого століття, визначили сучасний вигляд району. Стара будівля «лендерівського» типу виглядає як простий зруб з коморою і кам’яними сходами, прихованими в дерев’яній стіні. Пізніше, в двадцяті роки, з’явилася вдосконалена форма проекту – «талліннський будинок» з двома симетричними крилами, об’єднаними пожежобезпечними сходами із місцевого плитняку. У підвальних приміщеннях часто розташовуються міні-пекарні і затишні домашні кафе. Ситні страви готують тільки із свіжих органічних продуктів, а інгредієнти веганського меню ростуть прямо у палісадниках під вікнами.street-art-in-Kalamaja.jpgФото followthathorizon.com

Краєзнавці вбачають у Каламаї один із найбільш ранніх зразків масової забудови, хоча будівлі ще не вповні типові, на фасадах зустрічаються еркери і мезоніни. В одному з таких теремів на вулиці Вабрику під номером 41 мешкав Сергій Довлатов, чекаючи дозволу на виїзд за кордон.

Недороге стильне житло в історичному районі з неформальною атмосферою приваблювало талановиту молодь і обдарованих людей з артистичною жилкою. Покинуті промислові об’єкти радянської пори відразу знайшли своє застосування, трансформувавшись у богемні сквоти і відкриті творчі простори, а місцеві традиції добросусідства і взаємовиручки сформували вкрай сприятливий клімат для креативних стартапів.martinron11.jpgФото life.hooliganhamlet.com

Знамените містечко майстрів «Теллісківі» дав путівку в життя багатьом іменитим дизайнерам, виховавши покоління свідомих покупців, спроможних оцінити самобутність і тонку енергетику рукотворних виробів. Авторські студії виставляють на продаж дизайнерські прикраси, предмети інтер’єра і декору, одяг і аксесуари ручної роботи. Звідси важко піти без покупки, адже розцінки тут майже вдвічі нижчі, ніж у Старому місті, а сувеніри виробляють із екологічно чистих натуральних матеріалів.

У перерві між шопінгом відвідувачі долучаються до кулінарних традицій народів світу в стильних лофтах і дегустують ексклюзивні сорти пива у барі «Пудель». Вечорами у ремісничому містечку запалюються неонові вогні дискотек, а по суботах шанувальники старовини відводять душу на блошиних ринках.Telliskivi-1024x768.jpgФото followthathorizon.com

Колишня електростанція на вулиці Пих’я, увічнена в культовому фільмі «Сталкер», прихистила арт-центр «Культурний котел», організований на підтримку діячів сучасного мистецтва. Приміщення котельної з оригінальним устаткуванням переобладнано в концертний зал із незалежною студією звукозапису, а у підсобках відкрито воркшопи художніх ремесел. Ззовні до будівлі підбігають вернісажні алеї дендропарку PADA, відомого запальними фестивалями і ранковими уроками йоги.

Найдивовижніша доля, либонь, у Батарейної в’язниці, що наступає на Каламаю зі сходу. Гарматна батарея, збудована 1840 року, замінила на посту штатний пенітенціарний заклад в Тоомпеа, спалений революційними матросами. Після розформування колонії похмура монументальна будівля отримала статус вільного музею. У лабіринтах тюремних коридорів розігрують запаморочливі квести, а відставний начальник табору водить сюди екскурсії, гордо демонструючи барвисті графіті на стінах і фантастичні інсталяції в камерах, залишені невідомими художниками.8Y9A0283_.jpgФото nordicexperience.com

Північна стіна фортеці тішить фотографів метафізичними пейзажами промзони, що бувала у бувальцях, вона плавно перетікає в лісопарк, розбитий на місці старовинного цвинтаря. Шукаючи порятунку від невеселих роздумів у циклах вічного оновлення природи, ландшафтні проектувальники оточили хрести й осколки могильних плит весняними квітами і запашним різнотрав’ям. Задум виявився вдалим – Каламайський парк надзвичайно популярний у всьому Таллінні.

Ексцентричний простір креативу стирає кордони між бізнесом, мистецтвом і відпочинком, утверджуючи яскравий стиль життя, що не знає відчуження і нудьги. Успішно переживши смутні часи, Каламая дивиться у майбутнє з надією, приміряючись до лаврів естонського Кадакеса. Можливо, звивистими вуличками зараз бродить у пошуках своєї музи новий Сальвадор Далі?

Головне фото thebrokebackpacker.com

Вам это будет интересно:
Птахам хочеться тепла. Де зимують птахи
У дитинстві я міг годинами дивитись на небо, розглядаючи вервечки птахів, які відлітали у вирій. Для дитини це було справжньою магією. І нехай сьогодні на моїй книжковій полиці майже не зосталось книжок про чародійство, подорожі крилатих до тепла, в надії перезимувати, не залишають мене байдужим.
Хаапсалу: естонський настрій
Ми знаємо Естонію як батьківщину Skype і самобутніх страв на кшталт молочного супу з овочами, ми дивуємось відсутності майбутнього часу в національній мові. А сьогодні розглянемо крихітку-країну більш предметно, заскочивши в «осиновий гай» – місто Хаапсалу, столицю Ляенеського повіту держави.
Прибалтика музейна
Прибалтика – гарне місце для недорогого туризму в Європі. Вона відома, крім усього, і своєю мінливою погодою. Води і вітри Балтики дають про себе знати несподіваними опадами, та це не привід сидіти в номері: довкола безліч дивовижних музеїв, а об’їхати всі три країни за кілька днів не така вже й велика проблема.
Хвилями часу: Історичні вітрильники Естонії
Історія Естонії зберігається не у пергаментних сувоях, а у свинцевому літописі Північного моря. Звивиста берегова лінія протяжністю три тисячі кілометрів бачила мільйони вітрильників, починаючи зі смугастих полотнищ драккарів і закінчуючи поземним польотом кліпера над хвилями за доби пари й електрики.
Валга. Місто на перехресті
Люди, які люблять подорожувати, зазвичай відвідують одні й ті самі місця. Париж, Венеція, Рим, Краків, Дрезден уже так давно звикли до туристів, що часто поглядають на них трохи зверхньо, копиливши губи, у той час як маловідомі, але не менш цікаві містечка чи селища завше раді гостями.
10 фактів про Естонію
Якщо вам не вдалося вирушити кудись улітку, не варто засмучуватись – деякі країни буквально розквітають саме восени. Одна з таких красунь – крихітна Естонія, яка розкинулась на узбережжі Балтійського моря. Саме про неї та її жителів далі в Outlook.
100 років незалежності країн Балтії. Посли Латвії, Литви та Естонії зустрічають друзів
Цього року країни Балтії - Литва, Естонія і Латвія - відзначають сторіччя проголошення незалежності. Тоді Українська Народна Республіка однією з перших визнала право балтійських народів на самовизначення. У Ризі й Талліні деякий час навіть діяли дипломатичні представництва УНР. Своєю чергою після розпаду СРСР Литва, Естонія і Латвія серед перших визнали незалежність України і встановили з нею дипломатичні відносини.
Посол Герт Антсу провів прийом на честь початку головування Естонії в Раді Європейського союзу
Надзвичайний і Повноважний Посол Естонії в Україні Герт Антсу провів урочистий прийом на честь початку головування Естонії в Раді Європейського Союзу.
Закрыть
Outlook facebook page