RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Термальні купальні: Ще одна причина відвідати Будапешт

Термальні купальні: Ще одна причина відвідати Будапешт

Автор: 09.07.2021 | Угорщина
Через його величну красу і розкіш багато хто називає Будапешт не інакше як «східноєвропейський Париж». У цьому місті, буквально залитому бронзою і гранітом, години прогулянок та екскурсій летять непомітно, нагадуючи про себе тим, як під вечір гудять ноги від втоми. Щоб добре перезарядитися після кількох насичених днів і продовжити своє активне знайомство з угорською столицею.

OUTLOOK запрошує вас у місцеві купальні, де ви неодмінно отримаєте такий необхідний заряд бадьорості. Про це мало хто знає, але Будапешт – величезний, практично двомільйонний мегаполіс – єдиний з-поміж європейських столиць має статус міста-курорта. Тому тутешні купальні – це не просто туристичний атракціон, а ціла культура і багатовікові традиції. Геологи і самі будапештці запевняють, що під їхнім містом буквально хлюпочеться термальне море, котре підіймається на поверхню в 26-ти діючих сьогодні купальнях, де можна не тільки поплавати, але й попити корисної води.

Першими її цілющі властивості виявили ще в часи Стародавнього Риму жителі імперії, що розумілися на всьому, що подовжує молодість і додає сил. Тмоу вони почали будувати по всьому місту свої аквінуми і басейни, де лікували неврологічні захворювання, проблеми опорно-рухового апарату, відновлюючись від травм. У середні віки цим займались уже турки, що не раз брали місто під свій контроль. Так що не дивно, що в наші дні самі угорці, господарі своєї столиці, так само активно користуються дарами землі, відвідуючи купальні будь-якої пори року, виділяючи для цього заходу щонайменше півдня – щоб добре відпочити і нікуди не поспішати.

Ми пропонуємо вам добірку про п’ять найцікавіших купалень Будапешта, хоча це зовсім не означає, що іти слід конче саме сюди, адже, окрім перерахованих нами, їх ще понад двадцять. Вони розкидані по всьому місту і відрізняються часом роботи, цінами на вхідний квиток і супутні послуги (актуальну інформацію краще дивитися на сайтах купалень, оскільки ціни можуть варіюватися залежно від сезону, дня тижня і просто часу відвідування), тому абсолютно кожен гість міста знайде найбільш зручний варіант саме для себе. Отже, беремо плавки, купальники, гарний настрій і пірнаємо!

Szechenyi

Сечені, чи, як кажуть місцеві, «Січка», безумовно, найпопулярніші купальні міста, особливо серед туристів. Розташовані практично в центрі Будапешта, в околицях станції метро Széchenyifürdő, вони моментально закохують у себе не тільки теплими водами, але й видатною архітектурою в стилі ренесансу. Комплекс може похизуватися як критими територіями, так і тими, що працюють цілорічно просто неба, а плавати в зимовий сніговий день – справді божественна насолода. Крім цього до послуг відвідувачів – басейн зі штучними хвилями, джакузі, 18 видів лазень і саун, і… звісно ж, будапештські пенсіонери з центральних районів міста, з котрими обов’язково слід зіграти в шахи прямо у воді. Це завсідники Сечені – справжній символ саме цих купалень. Утім, незважаючи на наявність всюди угорських дідусів і бабусь, «Січка» все ж орієнтується саме на гостей Будапешта. Завжди поруч англомовні гіди, до послуг туристів – полички із сувенірами і навіть впізнавані фастфуди і фудкорти в околицях. Для першого знайомства з купальнями кращого місця не знайти.Фото fivecore.net

Gellert

На іншому березі Дунаю, на території Буди, біля самої гори Геллерт розташовані й однойменні купальні – однозначно найбільш дорогі й аристократичні у місті. Та, якщо розібратися, якими їм ще бути, якщо неподалік містяться Будайська фортеця та інші замки і палаци айстро-угорських правителів і знаті? Спеціально для їхніх потреб і будували всю цю розкішну інфраструктуру, котрою сьогодні загалом може скористатися будь-який смертний, готовий заплатити мінімум 16 євро за вхід. Слід зауважити, що ці витрати виправдані, оскільки тут хочеться не лише купатися, але й просто бродити із приміщення у приміщення, розглядаючи розкішні купальні палати у стилі ар-нуво. У порівнянні із Сечені, тут зовсім інша атмосфера: у просякнутому гарячою водою із сотнею мінералів повітрі буквально панує відчуття гідності й аристократичності. Басейнів і саун приблизно вдвічі менше, ніж у «Січці», тому слід бути готовим постояти в черзі у парилку чи джакузі. Приставка vip до всього, що стосується платних послуг – масажу, спа-процедур чи їжі, тут ставиться без задання і відповідно позначається на ціннику.Фото gotohungary.com

Rudas

Щоб потрапити в ці купальні достатньо просто перетнути міст Ержебет у бік Буди. Вони розташовані буквально біля самої переправи, на другій частині Геллерта. Це місце збудували турки в XVIвіці, однак наприкінці XIXстоліття воно пережило серйозну реконструкцію, коли до комплексу було додано басейни і сауни. Крім знаменитих мінеральних вод зі специфічним запахом Hungária, Attila і Juventus, котрі можна скуштувати, що називається, не відходячи від джерела, Рудаш заслуговує на увагу своїми джакузі на даху, звідки відкривається просто неймовірний панорамний краєвид мосту і Дунаю. Підприємливі угорці відразу збагнули, що саме заради цих вируючих ванн у купальні і прямує більшість туристів, тому вони пішли на хитрість: вхід у терми – це одна каса, а в джакузі – інша, додаткова. Комбінований квиток обійдеться в 12 євро – і це чудова пропозиція, якщо говорити про співвідношення ціни і якості послуг. Rudas-Fürdő_Bódis-Krisztián_006-1.jpgФото welovebudapest.com

VeliBej

Ми все ще не покидаємо Буду, хіба що зміщуємося у бік Обуди – Старої Буди, оскільки саме тут, навіть точно не відомо, скільки років, працює найстаріша купальня міста Велі Бей або Паша Бей, також споруджена османами. Звичайно, зараз її добряче «дообладнали», добудувавши довкола практично новий комплекс з парильнями і масажними, однак серце купальні – невелике середньовічне приміщення з напівпохмурою атмосферою – все ще на місці. Саме Велі-Бей вважають найбільш автентичними на сьогодні будапештськими термами – сюди ходить і місцева молодь, особливо після веселих ночей у барах, і успішні й демократичні бізнесмени – набратися сил перед важким робочим днем, і, звісно ж, літні угорці, що подовжують молодість за пільговими цінами. Крім дешевих масажів і справді смачних мінеральних джерел, купальні Паші Бей славляться ще й своїм буфетом – абсолютно соціалістичним, якщо казати про ціни. Напевно, дешевших і смачніших бутербродів, особливо після плавання, не знайти у всьому Будапешті.05b-Veli_Bej.jpgФото furthermore.equinox.com

Lukacs

Завершимо наш огляд неподалік, у купальнях Лукач, збудованих хрестоносцями. Окрім всього того, що є в інших термах, ці цікаві двома своїми унікальними пропозиціями. Перша – тепідаріум, кам’яна кімната з лавами, де тепло йде буквально звідусіль. Подібну конструкцію придумали ще давні римляни, і вона має популярність і дотепер, оскільки кращого місця для релаксу не знайти. Друге – масаж пудрою, що піднімає навіть найбільш стомленого туриста, хоча туристи саме сюди практично не добираються, так що, якщо наважитеся, будьте готові, що з англійським у персоналу тугувато, але в цьому теж є свій шарм і можливість пізнати справжній угорський Будапешт. Тим більше, що саме тут місцева молодь влаштовує вечірки і нічні запливи, перетворюючи тусовки на оздоровчі заходи.

Головне фото bathsbudapest.com

Вам это будет интересно:
Історія однієї вулиці: проспект Андраші в Будапешті
Майже в кожному туристичному путівнику написано, що Будапешт – це східноєвропейський Париж, і сперечатися з цим твердженням не варто, оскільки угорська столиця, так само як і французька, вражає своєю розкішшю, помпезністю і бездоганним смаком. А ще й сам Ейфель разом зі своїм архітектурним бюро додав їй французького шарму.
Якщо у тебе 10 доларів і ти у Будапешті
Ми продовжуємо нашу одну з найбільш практичних і корисних рубрик, присвячену цінам у містах і про те, як можна витратити умовні 10 доларів. Сьогоднішня наша розповідь – про Будапешт, один із найбільш популярних туристичних центрів Європи
Підземний полиск імперії: будапештське метро
Провівши всього годину в польоті, я раптом дізнався, що опинився в місті, де є найстаріше в континентальній Європі метро. І це ще не все, чим примітна будапештська підземка. OUTLOOK вирушає на прогулянку метрополітеном одного з найгарніших міст світу. Спускаємось?
Гайдусобосло: скупатися в золоті
Місцеві мешканці, певно, знали, що роблять, коли вирішили залити гектари своєї землі водою з дивним кольором і запахом. Сьогодні ж Гайдусобосло купає в «киплячому золоті» мільйони відпочивальників, заробляючи на цьому золото справжнє.
Золтан Кіш у Києві. Концерт за підтримки Посольства Угорщини в Україні
24 червня у Колонній залі імені М.В.Лисенка Національної філармонії України відбувся концерт Національного академічного духового оркестру України під диригуванням Олексія Вікулова. Солістом став лауреат міжнародних конкурсів, угорський тромбоніст та учасник всесвітньо відомого гурту Mnozil Brass Золтан Кіш.
Гунгарікуми – часточки Угорщини по всьому світу
Що спільного між футболістом Ференцем Пушкашем, апетитним гуляшем, токайськими винами, вівцями породи Рацка і популярним в Європі озером Балатон? Справа в тому, що все це – гунгарікуми, про які ми говоримо сьогодні в OUTLOOK.
Посольства відзначили Європейський день мов-2020!
Рада Європи спільно з Європейським Союзом оголосила 2001 рік роком Європейських мов, який став дуже успішним у всіх 45 країнах-учасницях. Цього року посольства, акредитовані в Україні, а також їх культурні центри, організували онлайн та офлайн заходи для всіх охочих долучились до розуміння культури через мову.
Посольство Угорщини в Україні відкрило виставку «ЛЕНЕРДЖІ-кращі фото природи»
1 липня за сприяння та участі Спілки фотографів природи Угорщини NaturArt, Міністерства зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини відбулося урочисте відкриття виставки «ЛЕНЕРДЖІ-кращі фото природи» в Центрі Української Культури та Мистецтва.
За підтримки Посольства Угорщини в Україні в Києві проходять концерти Дьордя Оравца, Андраша Габора Вірага та Ержебет Шевельо.
В Національній філармонії України триває проект «Магія живої музики», в рамках якого за підтримки посольства Угорщини в Україні відбувся концерт «КвінтоФест. Камерні акценти осені» та пройде щорічний концерт-присвята Ференцу Лісту.
Ми там були: Будапешт – андеграундний естетизм та оздоровлення
Креативний копірайтер Маша Гольдман об'їздила мало не півсвіту. Подорожі дівчина може порівняти хіба що з корисним наркотиком. Маша розповідає, що кожна поїздка, навіть найкоротша і недалека, дає їй повне відновлення сил і ніби початок нового життя.
Танцхаз. Посольство Угорщини провело танцювальний майстер-клас
Серед пріоритетних напрямків розвитку співпраці між країнами є культурна взаємодія, розвиток міждержавних зв'язків і проведння публічної та інформаційної політики. Посольство Угорщини в Україні розпочало 2019 рік циклом пізнавальних заходів про угорські фольклорні надбання і повірте нам нам на слово - тут безумовно варто взяти участь хоча б тыльки через його енергетику!
За підтримки посольства Угорщини відбулася презентація угорського вина
У Києві за підтримки посольства Угорщини і особисто Надзвичайного і Повноважного Посла Ерно Кешкеня пройшла презентація - дегустація угорських вин. В рамках заходу представники Угорського Національного торгового дому познайомили українських партнерів з головними винними регіонами країни і кращими винами.
Посол Угорщини провів Урочистий захід на честь Дня угорської культури
Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні пан Ерно Кешкень провів урочистий захід з нагоди святкування Дня угорської культури.
Дьордь Оравець. Інтерв'ю з угорським піаністом, чиї руки підносяться над клавішами
Ось уже сім років поспіль осінній Київ наповнюється звуками чарівливих мелодій і пронизливих етюдів видатного угорського композитора Ференца Ліста. Доброю традицією для Посольства Угорщини стало запрошувати в Україну кращих музикантів і відданих учнів маестро напередодні його Дня народження. У цьому році для виконання легендарних творів Ліста в столицю прибув знаменитий піаніст Дьордь Оравець ... Проекту OUTLOOK пощастило поспілкуватися з іменитим музикантом.
Посол Угорщини в Україні провів дипломатичний прийом
З нагоди одразу двох національних свят Угорщини - Дня пам'яті угорського повстання, що відзначають з 23 жовтня 1956 року та Дня проголошення Угорської республіки в 1989 році, в столиці України провели урочисті заходи. Напередодні святкування відбувся дипломатичний прийом у Посольстві Угорщини в Україні.
У посольстві Угорщини анонсували творчу осінь
У Києві відбулася прес-конференція за підтримки посольства Угорщини в Україні, присвячена феєрії угорської творчості восени 2017 року. Відкрив зустріч вітальним словом Посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень оголошенням програми культурних заходів, запланованих у Києві за підтримки і взаємодії угорських дипломатів та наголосив на важливості спільних проектів наших країн.
Їхні угорські серця. Найвидатніші представники країни
Ви, напевно, знаєте або ж неодмінно чули про те, хто такий Кельвін Кляйн, і що він зробив для світової моди. Але маловідомий той факт, що батьки і бабуся Кельвіна – з Угорщини. Тож сьогодні ми розповідаємо про людей зі справжніми угорськими серцями...
Закрыть
Outlook facebook page