RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Мултан – місто жовтих манго і бірюзових дахів

Мултан – місто жовтих манго і бірюзових дахів

Маловідоме пакистанське місто Мултан розташоване в провінції Пенджаб на березі мальовничої річки Ченаб. Більшість туристів, напевно, про нього ніколи і не чули, хоча воно знаходиться практично в центрі країни і є одним з найдавніших міст Азії. Але той, хто хоч раз побував в Мултані, точно полюбив його назавжди ..

...хоча б за його головну фішку – бірюзовий колір дахів мечетей і мавзолеїв. Саме завдяки цій особливості місто часом нагадує глибоке море, що переливається десятками відтінків від бірюзового до синього. З давніх-давен за місто вели безкінечні бої, котрі стали особливо запеклими в Середні віки. Це не дивно, оскільки саме тут починався Великий колісний шлях в Індію. Пізніше Мултан не раз завойовували афганці, сикхи, англійці… Але 1947 року його мандри скінчилися, і він міцно закріпився у складі незалежного Пакистану. Сьогодні місто – важливий торговий і промисловий центр країни. Незважаючи на напружену політичну атмосферу, що панує у Пакистані, туристи їдуть сюди, щоб поближче познайомитися з його величезним історико-культурним спадком і незвичайною культурою. З цієї точки зору Мултан – справжня перлина, де можна знайти собі купу цікавих занять. Ось вам маленький список!multan ghanta ghar chowk.jpgФото beautiful-places-in-pakistan.blogspot.com

Поторгуватися на Hussain Agahi Bazar

Як можна відчути колорит міста, не зазирнувши на місцевий ринок? Відповідь – ніяк, адже кожен із них особливий, живе власним життям і за своїми правилами. Але є у всіх азійських базарів і щось спільне – любов до торгу. У Мултані ви знайдете один найбільший і найвідоміший ринок, на котрому можна відшукати буквально все – від стародавніх килимів до електронної техніки, від маленьких абищиць ручної роботи до тонн ароматних спецій. Ринок настільки заповнений бажаючими продати свій товар, часто аналогічний, що тут з легкістю можна виторгувати трофеї за хорошу ціну. Якщо не біля одного прилавка, так біля іншого. Продають на ринку і справжні зірки мултанського виробництва – кераміку. Пакистан славиться якісними керамічними виробами й експортує їх в інші країни. Враховуючи таку любов до цього виду занять, у Мултані навіть створили Інститут блакитної кераміки , де можна поспостерігати за процесом створення керамічних шедеврів, а також прикупити собі дещо. Не лишають поза увагою місцеві туристи і чудові твори мултанських жінок – вишивку ручної роботи.sadar-multan-1.jpg
Фото mangobaaz.com

Скуштувати місцеву смакоту

Мултан широко відомий на весь світ як місто манго. Так що, коли ви вже заїхали сюди, то не скуштувати найсоковитіші і найбільші плоди манго у світі – просто злочин. На місцевих ринках пропонують безліч сортів на будь-який смак, і кожен радує неповторним смаком. Запаморочити голову здатна і ще одна коронна смакота міста – халва. Тут її виробляють із цукру, топленого масла і борошна, приправляючи десерт різноманітними горішками. Придбати ці ласощі можна у більшості туристичних місць або у звичайних крамницях із солодощами.sohn-halwa-multan-1349x900.jpg
Фото mangobaaz.com

Долучитися до місцевого спорту

Якщо ви спитаєте жителя Мултана, який вид спорту в його країні головний, той без вагань відповість: «Звичайно, крикет!». Його популярність у Пакистані можна порівняти з популярністю футболу в Англії. На головному стадіоні міста постійно проводять ігри і пробні матчі, особливо в сезон, котрий триває в країні із вересня по лютий. Будь-яка гра збурює жителів міста, стаючи мало не національним святом. Для заїжджого туриста найкращою порадою буде відвідати не офіційний матч, а один із товариських, коли людей на стадіоні менше. Це дасть змогу насолодитися грою і красою місцевого стадіону без особливих незручностей і тісняви.

Читайте також: Калаші: дивовижний народ у горах Пакистану

Пройтись по слідах історії

У Мултані розташовано стільки священних місць, що навряд чи їх можна обійти всі… Але насамперед слід неодмінно потрапити у мавзолей Хазрата Шаха Рукн-і-Алама, котрий славиться одним із найбільших куполів в Азії. Тут похований шейх Рукн ад-Дін Абул Фатх, відомий під іменем «Рукн-і-Алам» (Опора світу). Мавзолей має вигляд двоярусної будівлі із поставлених один на одного двох восьмикутників. У найкращому ракурсі можна роздивитися дивовижний вигляд міста із руїн форту Мултан, котрий міститься на узвишші біля річки Раві. Деякі оборонні споруди збереглися і дотепер.darbar-1350x900.jpg
Фото mangobaaz.com

Влаштувати сімейний пікнік

Якщо після насиченої програми вам все ж захочеться відпочити від міста і влаштувати незабутній пікнік на природі, можна вирушити в далеку подорож до міста Музаффаргарх. Дістатися туди можна як суходолом на мікроавтобусі, так і більш мальовничим шляхом – на човні по річці Ченаб. Насолодившись красою місцевої природи, ви опинитеся в однойменному парку, де можна розбити намет, трохи відпочити від дороги і приготувати найсмачніше м'ясо на багатті. Парк – ідеальне місце для сімейного відпочинку і для проведення національних фестивалів.

Головне фото pinterest.com

Вам это будет интересно:
Новини іноземних дипустанов в Україні
Незважаючи на розпал літніх відпусток, багато культурних заходів за участі іноземних дипломатичних установ відбулось в серпні в Україні. Далі представляємо вашій увазі підбірку деяких з них.
Калаші: дивовижний народ в горах Пакистану
Переглядаючи «Дискавері» або інші науково-популярні телепрограми, здається, що нашу планету вже давно досліджено і вивчено вздовж і впоперек. Але деякі феномени, які трапляються в житті, буквально ошелешують. Як, приміром, той факт, що в горах Гіндукушу в оточенні ісламських держав уже кілька тисячоліть ізольовано живе загадковий білявий народ калаші...
Новини іноземних дипустанов в Україні
Протягом березня акредитовані в Україні посольства брали активну участь у культурному та соціальному житті, адаптованому під сучасні реалії. Тож пропонуємо вашій увазі їх добірку.
Ісламабад is the capital of…
Попри промовисту назву Ісламабад, мабуть, найбільш світське, космополітичне та вестернізоване місто мусульманського Пакистану, котре є ще й столицею цієї держави. І хоча Ісламабад важко зарахувати до щасливчиків, оскільки важливі стратегічні дороги завжди були в стороні, йому є чим вас здивувати. Чим і як він живе - далі в OUTLOOK.
Дипломатія в умовах карантину. Вручення вірчих грамот новопризначеними послами
11 грудня Президент України прийняв вірчі грамоти у послів Австралії, Єгипту, Ємену, Йорданії, Монголії, Норвегії, Пакистану, Таджикистану, Таїланду, Таджикистану та Філіппін. На церемонії були присутні заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква та заступник Міністра закордонних справ України Євгеній Єнін.
Гульнути в... Пакистані!
OUTLOOK вивчив найяскравіші пакистанські свята. Не даремно ж кажуть: як народ гуляє, так він і живе. Дивовижна гра історії. Пакистан на політичній карті світу з’явився порівняно недавно, але назвати цю державу «молодою» язик не повертається.
В рамках проекту Diplomatic Greetings дружина Посла Пакистану познайомила українок з мистецтвом розпису по тканині
Дружина Надзвичайного і Повноважного Посла Пакистану в Україні Сіма Аттар приєдналася до культурно-освітнього проекту OUTLOOK і ГДІП Diplomatic Greetings і провела незвичайний майстер-клас з виготовлення шалей, сумочок і декорування подушок.
У межах проекту Diplomatic Greetings дружина Посла Пакистану познайомить українок з мистецтвом розпису по тканині
9 грудня у Києві відбудеться незвичайний майстер-клас з виготовлення шалей, сумочок і декорування подушок, який проведе дружина Посла Пакистану в Україні пані Сіма Аттар.
Дружина Посла Пакистану провела дружній обід і майстер клас "Tie and Dye" для Ambassadors Spouses Клуб
Дружина Надзвичайного і Повноважного Посла Пакистану Сіма Аттар провела дружній обід і майстер клас по виготовленню традиційних пакистанських шалей "Tie and Dye" для клубу дружин послів "Ambassadors Spouses Club".
Посол Пакистану Атар Аббас провів прийом на честь Національного дня
Надзвичайний і Повноважний Посол Пакистану в Україні Атар Аббас провів урочистий дипломатичний прийом, на честь Національного Дня Пакистану і 77-ї річниці прийняття резолюції Пакистану, яка визначила концептуальні рамки створення країни в 1947 році.
Надзвичайний і Повноважний посол Пакистану в Україні провів дипломатичний прийом
У Києві відбувся урочистий дипломатичний прийом на честь Дня Пакистану, відомого також як День пакистанської резолюції або Республіканський день, який святкується щорічно 23 березня, починаючи з 1956 року. Захід на честь національного свята Пакистану відвідали Надзвичайні і Повноважні посли в Україні багатьох країн...
Закрыть
Outlook facebook page