RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Якщо у тебе 10 доларів і ти у Стокгольмі

Якщо у тебе 10 доларів і ти у Стокгольмі

Стокгольм – одне з найдорожчих міст у світі. Та більшість місцевих такий статус столиці цілком влаштовує, і це зовсім не дивно, адже середня зарплата у місті сягає 2800$… Так що, на перший погляд, спробувати добряче розважитися тут, маючи в кишені всього 10$ – справа складна. Але далеко не безнадійна, якщо увімкнути фантазію і кмітливість.

Так що, найбільш ризикові, follow us – ми покажемо, як проникнути в душу міста, не розкидаючись банкнотами!

Перше, що треба зробити ще до прибуття у місто – поміняти гроші. Звісно, можна це зробити і безпосередньо на місці, та вигідніше все ж це зробити за вигідним курсом і у спокійній обстановці. На що міняти? По всій території Швеції «ходить» власна валюта – шведська крона (SEK). До речі, кронами розраховуються ще дві скандинавські країни – Данія і Норвегія. Та, як не дивно, це дві зовсім інші різновиди крони, котрі у свою чергу позначаються DKK і NOK. Із цим розібралися, тепер сміливо міняємо наші 10$ й отримуємо 874,92 SEK– бюджет, з яким ми і вирушимо на пошуки стокгольмських цікавинок.stockholm-skyline.jpgФото travellens.co

Перше, з чим потрібно розібратися вже після прибуття у місто – засіб пересування. Ціни на проїзд у транспорті можуть налякати непідготовленого туриста: поїздка на таксі обійдеться не менш ніж у 13$, якщо ж ви прибули на власній машині, є ризик витратити весь наш бюджет на… 6 літрів бензину. Єдиний варіант, що залишається, хоч і він далеко не з дешевих – громадський транспорт. Місцеві автобуси оцінюють свої послуги в середньому в 4$, стільки ж слід віддати і за проїзд у метро (котре часто називають tunnelbana і позначають літерою «T», а не звичною «M»). Але слід пам’ятати, що, вирушаючи у підземку, ми віддаємо свої кревні не тільки за банальний проїзд, але й за враження. А їх там можна набратися з лишком, адже стокгольмське метро – не просто засіб пересування, а своєрідна арт-галерея, де більш як сотня художників втілили свої сміливі творчі задуми.

Читайте також: БагатоМЕТРОва краса

Стіни станції Hallonbergen пістрявіють кумедними дитячими малюнками, Kungsträdgården зустрічає античними статуями і фонтаном, Tekniskahogskolan занурює в космос і науку, а головна станція – T-Centralen – збудована буквально в скелі. Досхочу намилувавшись найбільш незвичайним метро у світі, ним же вирушайте до станції GamlaStan.

Старе місто (Gamlastan) – найдавніша частина Стокгольма, розташована на острові Stadsholmen. Тут ви і думати забудете про транспорт, адже вивчати місцеві вузенькі вулички, старовинні будинки і площі є сенс тільки пішки. Це, до речі, корисно як для здоров’я, так і для бюджету. Центральна точка острова – площа Stortorget. Саме тут проводять найбільш грандіозні різдвяні і міські ярмарки. Та справжні зірки площі, популярні будь-якої пори року – будинки під номерами 18 і 20. Навіть місцеві вагаються з відповіддю, що ж зробило червоно-помаранчеву парочку символом Стокгольма, але селфі на їхньому фоні – musthaveвсіх туристів. Можливо, секрет у тому, що саме ці будинки – найяскравіші на площі, їх просто неможливо не помітити. Тут можна прикупити магніт із зображенням стокгольмського символу, але ціна 8$ боляче кусається, тому просто робимо селфі на фоні будинків і гордо прямуємо далі.Buildings-square-Stockholm-Gamla-Stan.jpgФото britannica.com

Усе в тому ж Старому місті можна цілком безкоштовно побачити ще одне традиційне видовище – зміну караулу біля Королівського палацу, котра теплої пори року відбувається щодня (із травня по вересень з 12:15 по буднях і з 13:15 по вихідних). Звичайно, якщо на церемонію не завітали важливі особи країни, то все проходить без зайвого пафосу і у звичайній повсякденній формі. Але завжди з оркестром! Холодної пори року дійство не скасовують, просто воно відбувається трохи рідше – по середах і суботах о 12:00 і в неділю о 13:00. Тут же можна помилуватися шикарною панорамою моря, що відкривається від Королівського палацу.

До речі, про панорами: за чудовим краєвидом всього Стокгольма вирушаємо на набережну Slussen, де розташований оглядовий майданчик на висоті 38 метрів. туди ведуть два шляхи, та хоч один із них безкоштовний, тут радимо шикнути. Безкоштовний веде на сходи, якими можна піднятися на оглядовий майданчик. А платний – це найдавніший ліфт Катарина, збудований 1881 року, і коштує приблизно 3$.AdobeStock_181287582-1.jpegФото nordicexperience.com

Як би не живила їжа духовна, та без мінімального перекусу наша прогулянка надовго не затягнеться. Тому рухаємося на пошуки смачної і недорогої їжі. Справжня катастрофа для бюджетного туриста полягає в тому, що в Стокгольмі практично немає дешевої вуличної їжі. І це на тлі захмарних цін у місцевих ресторанах: навіть найдешевший обійдеться мінімум у 12$, вечеря на двох з вином – мінімум у 80$. Тому навіть місцеві у пошуках бюджетної їжі часто забираються в американські забігайлівки: приміром, у Макдональдсі за стандартний набір – бігмак, картоплю і колу – доведеться віддати 8$. Є ще один варіант, котрий можна протестувати – заклади, котрими володіють турки. Тут ціни найчастіше набагато нижчі, а їжа така ж сама смачна й колоритна. Перше, що неодмінно слід замовити, опинившись у Стокгольмі – це найвідоміші м’ясні кульки. Це коронна страва шведів, котру вони їдять з усім, чим завгодно, навіть з варенням! Але є в таких високих цінах і плюс – тут з легкістю можна кинути пити і палити, просто щоб не спустити на шкідливі звички весь бюджет. А це може статися з легкістю – за 0,5 місцевого пива тут просять в середньому 8$, а за пачку сигарет 7$.

Читайте також: Зроблено у Швеції: далекарлійська конячка

Після смачного обіду знову згадуємо про їжу духовну і прямуємо вивчати шведську культуру і традиції. А де ж це можна зробити краще, як не в стокгольмських музеях: деякі з них раз на тиждень проводять день відкритих дверей. Саме в такі щасливі дні потрапити туди можна цілком безкоштовно. Наприклад, по п’ятницях з 16:00 до 18:00 свої двері люб’язно відкриває Архітектурний музей Стокгольма, а по середах з 17:00 до 20:00 всіх, хто цікавиться шведською культурою, чекає Північний музей.

Наостанок також пропонуємо вашій увазі музеї Стокгольма, де ви неодмінно гарно проведете час і зможете зекономити:

Етнографічний музей (Djurgårdsbrunnsvägen 34) - тут вам вдасться здійснити подорож історією мистецтва, культури і навіть їжі у середовищі, що надихає.

Музей історії Швеції (Narvavägen 13-17) - розповідає історію з найдавніших часів до сьогодення. Ппросто погляньте на золоті та срібні скарби та чудове середньовічне мистецтво.

Музей античності Середземномор'я і Близького Сходу (Fredsgatan 2 ) - тут вдало поєднані цифрові технології та надбання історії, щоб привернути увагу навіть найбільш досвідчених мандрівників.

Музей сучасного мистецтва (Exercisplan 2) - представить вашій увазі одну з найвидатніших колекцій мистецтва Європи від ХХ століття і до сьогодення. Тут представлені роботи відомих художників, включаючи Пікассо, Далі, Деркерта та Матісса.

Головне фото spiceuptheroad.com

Вам это будет интересно:
Якщо у тебе 10 доларів і ти в Найробі
Сьогодні ми вирушаємо на відпочинок по-кенійськи. Будемо остерігатися злодюжок, торгуватися на місцевих ринках, куштувати фантастичний чай і закутуватися у строкатий африканський текстиль. Дізнаємося, які місця недоступні для скромних бюджетів, не засмутимося і піднімемо настрій фантастичним заходом сонця на узбережжі Індійського океану.
Якщо у тебе 10 доларів і ти в Нью-Йорку
Нарешті одна з наших улюблених рубрик «дісталася» до міста, де долари - головна валюта, а, значить, нам не доведеться ходити по обмінних пунктах і постійно концертувати ціни. Отже, вирушаємо в такий різний і захопливий Нью-Йорк витрачати наші 10 доларів.
Якщо в тебе 10 доларів і ти в Римі
Сьогодні OUTLOOK продовжує одну із своїх найбільш популярних рубрик розповіддю про те, як можна витратити десять вічно зелених і приємних кишені й оку у Вічному місті, в який щорічно стікаються натовпи туристів і який не перестає дивувати кожного щасливця, який побував тут! Повірте, столиці Італії є, чим вас здивувати!
Снігова королева позаздрила б. Кращі льодові готелі світу
Замість підлоги з підігрівом – ковзанка. Як альтернатива махровому халату – шапка-вушанка і пуховик. Відпочити у стилі «Північний полюс» пропонують еко-готелі та кафе в Канаді, Румунії і навіть спекотному Дубаї...Єкзотичними можуть бути готелі не тільки біля окену та тропічних пальм.
Дивовижна Лапландія: країна чудес за полярним колом
Що ближче зимові свята, то голосніше всенародний плач за втраченими чарами новорічної ночі. Дощі, тумани і банальна втома стали на заваді рухові радості у місто, і казка відступила на північ, в далеку Лапландію. Тремтлива заграва полярного сяйва вкриває плоттю стародавні сказання і здуває з листівок золочений пил...
Країна майже з таким самим прапором. Швеція очима українця
Швеція, напевно, не є найпопулярнішим туристичним напрямком серед українців. Охочіше наші співвітчизники їдуть до теплих країн або ж у доступніші та популярніші європейські столиці. Наш сьогоднішній співрозмовник, вокаліст київського гурту «М'ЯЧ» Юрій Розенко, навпаки, двічі на рік обов'язково відвідує це королівство.
Якщо в тебе 10 доларів і ти у Болоньї
Неймовірна за своєю фактурою оранжево-червона середньовічна архітектура, величні вулиці-галереї замість звичних тротуарів, що дають змогу здійснювати пішохідні прогулянки за будь-якої погоди, а також статус кулінарної столиці Італії – хіба тільки цих причин замало, щоб вирушити у Болонью? OUTLOOK вважає, що ні...
Гетеборг: місто з ароматом моря
Його часто порівнюють із Сан-Франциско через велику кількість мостів, води, пагорбів і рибних ресторанчиків на будь-який смак. Із кранів тут тече мінеральна вода, а по парках любенько собі розгулюють зайці з кроликами… Може здатися, що це місто із казки, але насправді воно розташоване у Швеції, і це – місто Гетеборг.
Якщо у тебе 10 доларів і ти у Будапешті
Ми продовжуємо нашу одну з найбільш практичних і корисних рубрик, присвячену цінам у містах і про те, як можна витратити умовні 10 доларів. Сьогоднішня наша розповідь – про Будапешт, один із найбільш популярних туристичних центрів Європи
Новини іноземних дипустанов в Україні
Незважаючи на розпал літніх відпусток, багато культурних заходів за участі іноземних дипломатичних установ відбулось в серпні в Україні. Далі представляємо вашій увазі підбірку деяких з них.
Зроблено у Швеції: далекарлійська конячка
Відтоді, як крилаті коні валькірій назавжди поскакали до Вальхалли, на сторожі традицій вікінгів стоїть далекарлійська конячка – розписна народна іграшка, вперше згадана в літописі XVII століття. Далекарлійський коник є талісманом нетуристичної Швеції, рятуючи від забуття старовинні перекази і вірування.
Якщо в тебе 10 доларів і ти в Афінах
Унікальні тисячолітні пам'ятки архітектури, смачна кухня, пляжні околиці – чудові Афіни пропонують своїм гостям стільки варіантів дозвілля, що очі розбігаються, а отже, коштів на це може піти чимало. Щоб хоч приблизно усвідомити майбутні витрати перед поїздкою в це дивовижне місто, ми розповідаємо, на що тут стане наших улюблених умовних 10 доларів.
Якщо у тебе 10 доларів і ти в Хургаді
Продовжуємо витрачати 10 $ по світу... Сьогодні в пісках єгипетської Хургади шукаємо те, у що варто вкласти свої гроші, щоб відчути місто на смак і на дотик. І водночас розберемось, як не потрапити у пастки продавців, котрі заради вашого туристичного гаманця готові побудувати нові піраміди і вивести незнаний вид жуків-скарабеїв.
Якщо у тебе 10 доларів і ти в Сеулі
Людям, котрі полюбляють усе яскраве та блискуче, буде важко в Сеулі. Якщо ви звикли до того, що ваші очі розбігаються у звичайних крамничках, то, повірте, в південнокорейській столиці у вас запаморочиться голова від побаченого розмаїття. Та якщо у вашому гаманці обмаль грошей, будьте виважені і витратьте їх на найцікавіше.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Протягом березня акредитовані в Україні посольства брали активну участь у культурному та соціальному житті, адаптованому під сучасні реалії. Тож пропонуємо вашій увазі їх добірку.
Якщо у тебе 10 доларів і ти у Вільнюсі
Сьогодні ми знову будемо витрачати заповітну хрустку зелену папірчину, на котрій зображений видатний американський фінансист Александер Гамільтон. На що нам її вистачить у затишному литовському Вільнюсі – далі в OUTLOOK. У наші дні Вільнюс, як і вся Литва, перебуває в стані поступового, але впевненого економічного зростання...
Дім, який побудував…
«Халабуди» на деревах, землянки, схованки – що ми тільки не будували в дитинстві. На жаль, коли дорослішаєш, фантазія втрачається, і більшість із нас тепер живе в незручних сірих «коробках». Однак є люди, які самостійно створили житло своєї мрії.
А ви знали...?
Трохи фото і декілька відео... Додати Європи і ще трішечки Африки... Щось очевидне і вражаюче... Ось так можна описати новини, які ми підготували для вас сьогодні. Зацікавили? Тоді мершій читайте!
Глибокі музеї
Ще кілька століть тому морський транспорт був не просто найпопулярнішим, але й часом єдиним способом дістатися з точки А в точку Б. Однак, як відомо, форс-мажори трапляються на будь-яких дорогах, навіть водних, і за історію людства безліч кораблів так і не пристало до берега. Проте відносна «збережність» дозволяє затонулим суднам знайти друге життя, перетворившись на музеї.
Якщо у тебе 10 доларів і ти в Гданську
Сьогодні ми безсоромно витрачаємо наші улюблені 10 доларів в головному місті польського Помор'я - Гданську. Що ми можемо собі дозволити в цьому туристичному, промисловому і адміністративному центрі північної Польщі, а що ні - далі в OUTLOOK.
Закрыть
Outlook facebook page