RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Гетто світу: польський квартал Нью-Йорка

Гетто світу: польський квартал Нью-Йорка

Автор: 14.05.2020 | США, гетто світу, Польща
Нью-Йорк справедливо вважається одним з найцікавіших міст планети. Причин цьому безліч, у тому числі і його унікальний етнічний склад з більш як двадцятьма великими громадами. Самі ньюйорківці жартують, що їм і не надто потрібно подорожувати – досить просто проїхатися національними анклавами та познайомитися ближче з новими культурами.

Сьогодні ми теж трохи побудемо жителями Великого яблука і проїдемося з ними на північ Брукліна, туди, де розкинувся Грінпойнт – затишний квартал, прозваний у народі «маленькою Польщею». Візуально він дуже відрізняється навіть від сусідніх, наприклад, хіпстерського Вільямсбурга, оскільки мало які міські вулиці так нагадують європейські, попри те, що і тут добре видно хмарочоси Нью-Йорка. Та все ж, дивлячись на вивіски, костели, червоно-білі прапори і відчуваючи знаменитий запах польської ковбаси, замислюєшся, що ти ніби не в Америці, а десь у Кракові.4146581082_42a4ef2dd7_o-1440x960.jpgФото eportfolios.macaulay.cuny.edu

Польська діаспора – Полонія, величезна, оскільки налічує близько 25 мільйонів осіб. Це навіть більше, ніж половина від населення самої Польщі. Упродовж останніх двох століть її уродженці вельми активно розселялися за межами своєї країни, тікаючи від погромів, імперських амбіцій інших народів, комунізму і низького рівня життя. Якщо бодай трохи заглибитись у соціологію, то стане зрозуміло, що кожна хвиля переселенців чітко асоціюється з конкретною причиною. Далеко від дому поляки намагалися селитися разом і не забувати своєї батьківщини, шануючи традиції, культуру і самобутність. Хоч з усіх слов'ян саме вони вважаються найкращими мігрантами, які впевнено заселили Нью-Йорк, Лондон, Торонто та інші великі міста по всьому світу, все одно скрізь і завжди створюють для себе власну Польщу, таку рідню і кохану.Фото pinterest.com

Громада, яка живе на території Великого яблука, вражає своєю кількістю, бо налічує близько 220 тисяч поляків. Приблизно третина з них якраз і мешкає у Грінпойнті, який відчинив свої двері для європейських мігрантів у середині 19 століття. Спочатку ці землі освоювали всі приїжджі, але незабаром саме поляки своєю кількістю і звичкою облаштовувати все навколо по-хазяйському, десь по-доброму, а десь і криваво, у стилі «Банд Нью-Йорка», виселили звідси всіх сусідів, закріпивши квартал за собою. Міська влада спочатку чинила опір цьому, але побачивши, що, як тільки населення Грінпойнт стало більш однорідним, район зажив спокійним життям, махнула на наявність гетто рукою.

Читайте також: Листівки з Польщі

Слов'яни активно включилися в індустріалізацію Великого яблука і самовіддано працювали на тутешніх нафтопереробних підприємствах і склодувних заводах. Квартал вважався робітничою околицею Брукліна аж до 1950-х, поки більшу частину промзони не перенесли за місто. Саме в ті роки Грінпойнт і набув сьогоднішнього вигляду зі своїми крамничками, кав’ярнями, барами, конторами та офісами в колишніх робітничих будівлях. Завдяки «лофтовості» колись похмурий район перетворився на досить модне місце, де дуже багато молоді, оскільки житло та ціни на все тут значно нижчі, ніж у центрі, при цьому на метро їхати всього півгодини, що для такого мегаполісу недовго.

Крім магазинів зі знаменитою ковбасою, Грінпойнт примітний ще й своїм самобутнім духом – всюди тут можна почути польську мову, а на його головній вулиці Мангеттен-авеню працює безліч крамниць хендмейд і дизайнерських шоу-румів, які нагадують європейські. Є тут два чудових парки, декілька костелів, які славляться рідкісними вітражами і мозаїкою, а також чимало всіляких арт-просторів, галерей і громадських місць, більшість з яких облаштовано на території колишніх заводів і фабрик.Фото pinterest.com

У Грінпойнт заведено приїздити погуляти й розслабитися, оскільки саме тут можна відносно дешево ознайомитися з цікавою кухнею, скуштувавши смачні страви та алкоголь. Пироги, галушки й зубрівка, мабуть, найпопулярніше замовлення в тутешніх корчмах і сімейних кафе. Галасливі та веселі поляки завжди раді гостям району, та й безпека тут на найвищому рівні, тому в барах можна засиджуватися допізна. Ще цікаво, що квартал – одна з відомих кіношних локацій Нью-Йорка. Адже що ближче до центру, то дорожче і проблематичніше працювати кінематографістам. Тож саме північ Брукліна ми найчастіше бачимо в американських стрічках, коли йдеться про вулиці та райони Великого яблука. Стародавні кам'яні будинки, споруди 19 століття і тутешні задвірки чудово підходять як для ретро-проектів на кшталт «Лікарні Нік», так і для сучасних історій.

Читайте також: Гетто світу: "Маленька Італія" Нью-Йорка

Грінпойнт, безумовно, заслуговує на увагу, оскільки він добре ілюструє, що Нью-Йорк – це не тільки Мангеттен. Поспішайте на прогулянку сюди якомога швидше, адже з кожним роком, за словами самих поляків, він стає менш польським, бо чимало місцевих повертаються на батьківщину. Польща хоч і повільно, але впевнено стає сильною та успішною. І нехай частинка цього цікавого народу назавжди залишиться тут. Хочеться захопити цієї атмосфери якнайбільше, тому не варто зволікати.

Головне фото culture.pl

Вам это будет интересно:
ФОТОПРОЕКТ: Варшава звисока
Ми ловили промені весняного сонця на майже порожніх варшавських вуличках в неділю. Коли сонце сховалося за хмарочосами - ми піднялися на найвищий з них, щоб побачити захід.
Де «запалюють» зірки
Мало що може зрівнятися з яскравим зоряним небом під акомпанемент тиші. Саме про зірки OUTLOOK і розповість, а точніше про місця, де на них відкривається найкращий вид. У Європі дивитися на зірки радять не де-небудь , а... в Словенії. Справа в тому, що ця невелика країна – одна з найчистіших у світі, а отже, й атмосфера тут не настільки забруднена смогом.
Ломбард-стріт: вулиця, яку проковтнув удав
Пам’ятаєте, як Маленький принц учив бачити не капелюха, а слона, з’їденого удавом? Так от, у Сан-Франциско у вас є можливість побачити вулицю, частину котрої проковтнув удав. Змієподібна Ломбард-стріт заповзла майже до всіх путівників по Фріско.
Декілька граней багатогранного Бостона
Враження про це місто багато в чому залежить від того, де ви були до зустрічі з ним. Після Лос-Анджелеса Бостон може здатися дуже діловим і культурно насиченим, після Нью-Йорка – дещо провінційним і старомодним. Але в будь-якому разі він має яскраве та поважне обличчя массачусетського джентльмена.
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
Ми там були: Нью-Йорк, Вашингтон і Маямі
Так склалося, що в Америці дві столиці – офіційна і фактична. Київський контекстний менеджер Богдан Янчев побував в обох і розповів нам про дух цих міст, про їхні пам’ятки і про те, чим вони є в реальності. Гадаєте, Нью-Йорк просякнутий дорогими парфумами, а у Вашингтоні, окрім полежати на травичці біля Білого дому, і робити нічого? Ви помиляєтесь!
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
Таксі по-нью-йоркському
Наступним героєм нашого циклу про міський транспорт-символ стало жовте таксі Нью-Йорка. Без цих яскравих і неймовірно маневрених машин просто неможливо уявити Велике Яблуко, а надто його центр – Мангеттен. Здається, що «шашечок» тут більше, ніж людей.
Зимова казка: які міста найгарніше прикрашають до Нового року
До початку 2022 року лишилося зовсім обмаль часу, тому, якщо ви ще не вирішили, де саме будете відзначати найпопулярніше свято на нашій планеті, OUTLOOK пропонує свою добірку найбільш яскравих міст для святкування. У них всі бажання і мрії неодмінно збудуться!
Ковзкі забави: Найкращі вуличні ковзанки світу
З криги зводять готелі і висікають фонтани з білим вином, роблять самовари і навіть гасові лампи. Фотографи пішли ще далі: призвичаїлись використовувати сухий лід для створення ефекту диму й туману в кадрі. Напередодні свят OUTLOOK підготував для вас добірку про найпопулярніші льодові арени світу.
Визначні пам'ятки Польщі: все можуть королі!
Палацові інтриги, шлюби за розрахунком і вражаючі інтер'єри. Ось які асоціації виникають при згадці про життя монархів. А Польща – та ще королівська країна. Тут у лічені хвилини і всього за кілька злотих можна зануритися в цю чарівну для простих смертних атмосферу.
Гетто світу: «Маленька Італія» Нью-Йорка
Переїжджаючи до нової країни, люди найчастіше селяться поряд з такими ж емігрантами. Це досить зручно: недороге житло, роботу можна знайти прямо на місці, та й мову вчити не обов’язково – довкола всі свої. Так виникають національні гетто. Маленька Італія – один із найбільш мальовничих кварталів Нью-Йорка.
Усе велике починається з малого: Арт-проекти ентузіастів
Багато місць, відомих сьогодні на весь світ, було створено купкою ентузіастів без грошей і сторонньої допомоги. Ці люди жили ідеями і робили все, щоб втілити їх у реальність. Офіційною датою появи стріт-арту вважається 1942 рік, розпал Другої світової війни. Саме тоді один креативний працівник детройтської фабрики на прізвище Кілрой почав писати фразу «Kilroy was here»
Каньйони: Глибокі й довгі
Коли як не заказ підкорювати вершини, долати моря і дертись по скелях? Найчастіше люди докладають величезних зусиль, аби все життя насолоджуватися комфортом. Однак іноді наша душа вимагає романтики, тому OUTLOOK розповість вам про сім неповторних каньйонів.
Гетто світу: Бедфорд: англійська глибинка з італійським присмаком
Сьогодні розповіддю про одне з найбільш дивовижних поєднань, яке тільки можна уявити, таких несхожих одне на одного народів – італійців та англійців – ми продовжуємо нашу рубрику, присвячену етнічним гетто світу. Приготуйтеся вирушити разом з нами в холодний і дощовий Бедфорд, де ми зануримося в теплу середземноморську атмосферу.
Музеї, що лікують
«Мені, будь ласка, еліксир від головного болю, настоянку на корені мандрагори, пігулки від серця і трохи морфіну…» – приблизно так зверталися до аптекарів пацієнти кілька століть тому. А ті готували різноманітні бовтанки і суміші у фармакологічних лабораторіях, які знаходилися прямо в сусідніх кімнатах.
Не лише в центрі цікаво. Спальні райони світу
Мало який мандрівник під час своїх нетривалих подорожей вибирається кудись далі центру міста, де розташований його готель. Якщо ж «дислокація» – ще й мегаполіс, то такі поїздки відкладають «до кращих часів». А дарма, адже саме у спальних районах можна подивитися на незнайому країну очима її жителів, що куди пізнавальніше за екскурсії «галопом» замками і площами.
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу
Досвідчені туристи вважають: найпевніший спосіб швидко пройнятися чужою культурою – скуштувати страви місцевої кухні. Щоб не розгубитися при виборі наїдків і заощадити дорогоцінний час для їжі духовної, OUTLOOK радить вам найкращі місця вуличної гастрономії із семи точок земної кулі.
Краків. Устигнути за 48 годин.
На Краків маємо усього 48 годин – треба поспішати! Тож снідаємо тутешнім традиційним фаст-фудом, а саме шматком булки зі смальцем, і мерщій знайомитись із сотнями творів мистецтва і десятками легенд міста на березі Вісли...Зранку найкраще вирушити в серце всіх старих міст, у тому числі й першої столиці Польщі Кракова – ринкову площу, одну з найбільших у Європі.
Водні ворота. Вражаючі порти світу
Аеропорти, залізничні вокзали, автобусні станції практично завжди створюються «за примхою Людини». А ось порти і гавані – це вже спільна творчість homo sapiens і природи. Outlook пропонує вашій увазі найгарніші та найоригінальніші з них.
Закрыть
Outlook facebook page