RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Гастрономічний туризм: через їжу до культури

Гастрономічний туризм: через їжу до культури

Автор: 17.01.2021 | їжа, культура
Не варто поблажливо ставитися до гастротурів як до новомодної вигадки. Гастрономічний туризм – один із аспектів світової науки. Її світило вчений Ерік Вольф, котрий 2001 року заснував Міжнародну асоціацію гастрономічного туризму, твердить: їжа – це квінтесенція нації, її менталітету, характеру і, звісно, історії.

Гастротуризм: історія виникнення

Гастротури зовсім не пов’язані з «філософією набитого черева». Це навіть не легковажна розвага, що має різноманітити проведення часу затятого мандрівника. Це насправді – серйозний захід, пов'язаний з вивченням світової культури і самобутності народу через національну кухню.

Першими гастротуристами були вже перші мандрівники. Підкоряючись чуттю, дослідники нових земель, такі як Марко Поло чи Афанасій Нікітін, приділяли значну увагу пробам місцевих страв у диковинних поселеннях. Враження від них ставали одним із методів опису народних традицій. Звичайно, в окрему науку і галузь це оформилось набагато пізніше.1b98cf59-5258-8095-8b68-5b32549781bc.jpegФото zruchno.travel

Офіційно датою виникнення гастрономічного туризму вважається 1998 рік. Тоді в державному університеті США «Боулінг Грін» на кафедрі народної культури було зареєстровано новий термін «кулінарний туризм». Це поклало початок широким дослідженням науковців по всьому світу. А вже 2006 року в Америці було засновано Міжнародний інститут кулінарного туризму.

Однак для такого американського прориву в цьому питанні ґрунт підготували італійці, що просто не встигли оформити свої напрацювання в науку. Вони першими придумали залучати потоки туристів у свою країну, створюючи різноманітні співтовариства за інтересами під знаком смачної їжі.sdvsdv.jpg
Фото tuscany-cooking-class.com

Читайте також: Пальчики оближеш: Що на вас чекає за кулісами найкращих кухонь світу

Екзотика – не те, що слід випробувати на зуб

Вирушаючи в ту чи іншу країну, не намагайтеся випробувати найбільш диковинну і незвичайну страву, котру вам тільки можуть запропонувати. Диковинні страви стануть, можливо, цікавою пригодою. Але вони не внесуть штрихи в загальну картину національної культури, не стануть відображенням типових проявів національної кухні, столітніх традицій народу, а, значить, і культури.

Щоб стати майстерним гастротуристом, слід ретельно обирати меню. І головне – обирати в країні, котру вивчаєте, саме ті страви, котрі більше ніде у світі не відносять до національних.Gastronomy-of-Spain.jpgФото privetmadrid.com

І ще важливий момент. Вирушаючи в гастроподорож, будьте уважними до свого здоров’я. не слід переоцінювати можливості свого організму. Помірність – ось що особливо важливо в дегустаціях. «З-за столу слід підводитися трохи голодним»: це старе східне правило – запорука трапези без наслідків.

Модні напрямки смачних подорожей

Хочете вирушити в гастрономічну подорож? Ось якими можуть бути її пункти.

Країни зі специфічною національною кухнею. Законодавцями моди в кулінарному мистецтві досі залишаються європейці – насамперед Італія і Франція. Але їм уже на п’яти наступають розвинені азійські країни – Японія, Китай, Таїланд. Це пов’язано не лише з їхньою екзотичністю, але й зі зростанням економіко-політичного впливу.

Регіони, котрі прославилися своїми продуктами. У Франції, наприклад, це Бордо, Бургундія, Шампань, котрі стали новаторами у винній індустрії.

Найбільш знамениті ресторани, котрі славляться ексклюзивністю своєї кухні, відзначені зірками Мішлена і Міжнародними рейтингами. В Італії, приміром, це «Ла Пергола» (Рим), в Японії – «Коджу» (Токіо), в Англії – Фет Дак» (Брей) та ін.

Заклади, що стали світовими лідерами з виробництва тієї чи іншої продукції. Швейцарська шоколадна фабрика «Альпрозе», німецькі пивоварні «Етталь» і «Андекс», швейцарська сироварня «Gruyеre».

Кулінарні вистави – різноманітні свята, фести, ярмарки, виставки, майстер-класи. Серпневий фестиваль помідорних боїв «LaTomatina» (м. Буноль, Іспанія); фестиваль піци «Pizzafest» на початку вересня (Неаполь, Італія), День пудингу у першу неділю лютого (графство Йоркшир, Великобританія) та багато інших.

Головне фото blog.hellofresh.nl

Вам это будет интересно:
Колоритний континент. Красиві племена Африки
Повсякденне життя африканських племен може видаватися дивним навіть для мешканців цього континенту. І тільки природа і допитливі мандрівники лишаються наодинці з колоритом і незвичністю побуту етносів за межею мегаполіса.
Смачна Японія: скуштувати країну на зуб
Морозиво зі смаком конини, мариновані комахи, риба зі смертельною отрутою – японській кухні є чим дивувати, вражати й шокувати. І чесно кажучи, перелік цих страв не завжды сприяє апетитові. Але ми не женемося за екзотикою. Істинний гастротуризм – це спроба збагнути менталітет і відчути національний колорит через традиційну кухню...
Йодль – музика австрійських гір
В Австрії з'явився незвичайний маршрут, його вибирають любителі вокального стилю йодлем. Бредуть туристи долиною Циллерталь, широка стежина звужується, відкриваючи шлях тільки для найзавзятіших, і звивиста доріжка веде вгору. Зазирають мандрівники до хижки, яка має форму дзвіночка, обходять стороною найбільший ріг, прямуючи туди, де альпійські пастухи вели неквапливі музичні бесіди зі своїм стадом.
Не зламай язика. Найбільш складні діалекти світу
Кажуть, чим простіше, тим краще, але чи так це? Ми знаємо, що не всі народності сповідують цей принцип. OUTLOOK знайшов найбільш дивніі, складні і важко вимовляючі мови світу і хоче поділитися цим з читачами.
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу. Частина 2
Ви, бува, не зголодніли? Ну й чудово, адже ми продовжуємо нашу розповідь про найпопулярнішу вуличну їжу з усього світу. Налітай, поки гаряче! Почнемо з південно-азійської країни Сінгапур - багаті на вітаміни і мінерали морепродукти займають ключове місце в раціоні жителів ...
"Made in Slovenia". Відкриття виставки сучасного словенського дизайну
З 5 по 15 листопада пройде виставка "The Future of Living" ("Майбутнє життя"), організована у співпраці Посольства Республіки Словенія в Україні з Центром креативності Республіки Словенія та Музеєм історії міста Києва.
Замість візка – човен: знамениті плавучі ринки
Магазини, супермаркети, ринки – всі ці місця невід’ємна частина життя будь-якої людини на нашій планеті. Здавалося б, що в них незвичайного – кругом усе схоже, хіба що товари і ціни різняться в залежності від країни чи міста. Насправді все не зовсім так – до деяких базарів слід діставатися вплав… Про них ми і розповімо.
Міжнародна акція до Дня Державного Прапора та 30-ї річниці Незалежності України від проєкту OUTLOOK, МЗС та NARODNYI DIM UKRAINA
За організації та ініціативи Міністерства закордонних справ України, Народного дому «Україна» та проєкту OUTLOOK у співпраці з українськими громадами за кордоном відбулася міжнародна акція з відзначення Дня Державного Прапора та 30-ї річниці Незалежності України.
Зміна дат та локації етнографічного кінофестивалю "ОКО"
Друга едиція кінофестивалю відбудеться 11-18 вересня онлайн та 16, 17, 18 вересня офлайн, в сонячному регіоні Бессарабії, що на півдні України, в м. Болград, яке святкує цього року 200-річний ювілей.
Прем’єра вистави Бертольта Брехта «Тригрошова опера» у Львові!
9 липня о 19:30 на Великій сцені Національного академічного українського драматичного театру ім. Марії Заньковецької у Львові за фінансової підтримки Посольства Німеччини в Україні та організаційної - Почесного консульства Німеччини у Львові відбудеться прем'єра вистави «Тригрошова опера» Бертольта Брехта.
Ашгабат святкує 140 річчя. Цікаві факти про столицю Туркменістана
Сучасне місто Ашгабат, яке стрімко змінило свій вигляд за останні роки і в той же час зберегло свою самобутність, є гордістю його жителів і візитівкою країни. Тож з нагоди його 140-річчя ми розкажемо про основні моменти його культурної та архітектурної величі.
Про національного лідера словами Посла Азербайджану Ельміри Ахундової
10 травня з нагоди 98-річчя Гейдара Алієва у Посольстві Азербайджану в Києві відбулась презентація першого тому "Під тягарем влади" тритомного роману-дослідження «Гейдар Алієв. Особистість і епоха» авторства Надзвичайного і Повноважного Посла Азербайджану в Україні, народної письменниці Ельміри Ахундової.
Гребені краси. Таджицькі гребінці
"...Коли Бахріддінова мама збиралася на роботу, вона старанно укладала свої довгі коси навколо тюбетейки. Виходило щось схоже на корону. На свята жінка вплітала у своє чорне волосся спеціальні прикраси. При ходьбі вони ледь подзвонювали, створюючи відчуття танцю. А ввечері маленький Бахріддін не міг заснути, якщо не стискав у своїх руках тугу мамину косу.
Продається все: найкращі ринки планети
У наш час складно здивувати людину, особливо міську, якимось великим магазином або ринком, оскільки навіть у міні-маркеті біля будинку можна купити все. Утім, по всій планеті продовжують працювати легендарні базари, про які століттями складають легенди і розказують із захватом, розуміючи, що вони – набагато більше, ніж просто місце для збуту товарів.
Східний макіяж як традиція: Чарівний погляд з поволокою
Згідно з відомою фразою, схід – справа тонка. І загалом це істина, котра підтверджується навіть в деталях. Через особливості клімату східних жінок об’єднує схожий тип зовнішності, а їхні нації споріднює близькість культур. Тому й ідеали краси у них подібні. Так акцент у східному макіяжі неодмінно робиться на очі. Жінці тут належить бути скромною і вдягатися таким чином.
Південна Корея: гастрономічні особливості
Дуже гостро, дуже тонко, дуже смачно і дуже міцно – так стисло можна охарактеризувати національну корейську кухню і культуру місцевого алкогольного споживання. Київський спеціаліст-аналітик Анар Рахметов жив і працював у Південній Кореї кілька років, тому зміг розказати про тонкощі національної гастрономії.
Хто як танцює?
Що найкраще характеризує будь-яку націю без зайвих слів і довгих пояснень? Звичайно ж, танці! Адже саме століттями відточені рухи можуть розповісти іноземцеві про інші народи набагато більше, ніж підручники з історії. Якщо уважно придивитися і відчути, як танцюють у різних країнах, то менталітет народів стане набагато зрозумілішим. І це не тільки слова.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Протягом березня акредитовані в Україні посольства брали активну участь у культурному та соціальному житті, адаптованому під сучасні реалії. Тож пропонуємо вашій увазі їх добірку.
Граємо в ашички
Альчики, асики, ашички, кажик, бабкию.. У цієї гри багато назв і одна велика любов до неї не одного покоління в Середній Азії. За старими переказами, любив проводити за нею час герой народних казок Ходжа Насредін. Грали в неї султани і купці, прості люди і діти. Для самих маленьких вона була популярною розвагою аж до кінця минулого століття, поки нові технології не витіснили дворові ігри.
Мандалотерапія
Вчора я створила Всесвіт. Узяла трохи гороху, рису, гречки, пшона, зерен чорного, білого перцю і кардамону. Прихопила по жмені кави та анісу. Потім у всього цього з'явився центр. Він розростався, заспокоюючи мої думки. Коли ж останнє зернятко лягло в коло, я знову відчула забуту гармонію, крізь шум машин на проспекті почула птахів...
Закрыть
Outlook facebook page